(הקדמה)
פתיחה לפרק רביעי
בפרק הזה מוצעים דיני מלאכות שהן מכשירי אוכל נפש, חוץ מהוצאה הנידונת בפרק הבא, וכן פעולות שונות הנלוות למלאכות מותרות. הדיון מתחלק לשבעה נושאים אשר ארבעת הראשונים כולם קשורים להכנת מאכלים בבישול ואפייה וכיו״ב. אלו הם: א) אש – הבערה וכיבוי; ב) תיקון כלים; ג) עצים להסקה ולשימושים אחרים; ד) בנין; ה) טיפול בבעלי חיים; ו) טבילה; ז) מקח וממכר.
א) אש
הפרק פותח בדיני הבערה וכיבוי. אע״פ שהבערה הותרה ביום טוב אפילו שלא לצורך, מכל מקום אסרו חכמים להוציא אש מחדש, פעולה הנקראת בפי חכמים ״מוליד אש״. לפנים היו נוהגים לשמור על אש קיימת ובכל מקרה הצורך היו מדליקים מאותה אש המצויה מכבר. להמציא אש כזאת אפשר מערב יום טוב, ולפיכך גזרו חכמים על כך. אין נופחין במפוח ביום טוב שלא יעשה כדרך שהאומנים עושין, אבל נופחין בשפופרת. הכיבוי אין בו צורך אכילה כלל, ואסור בכל מקרה אפילו כדי להציל ממון. לפיכך, אין מעשנין קטורת, ואין עושים פחמים וכל כיוצא בזה. (א-ז)
ב) תיקון כלים
אין מתקנין כלי, ואפילו מה שדומה לתיקון כלי אין לעשותו ביום טוב, שהרי אפשר לעשותו מערב יום טוב. מפני זה אסרו על החכם לראות סכינו של עם הארץ הרוצה לשחוט בה, שמא תמצא פגומה וילך ויחדדנה במשחזת. (ח-ט)
ג) עצים
כיון שיש וצריך לבקע עצים כדי להסיק בהן תחת תבשילו – התירו; אבל צריך שיעשה בשינוי שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול. ואין לטלטל עצים אלא להסקה בלבד. (י-יא)
ד) בנין
כמה גזירות גזרו חכמים משום בנין. אבל תריסי חנויות שיש להן ציר באמצע – התירו לסלקם ולהחזירם ביום טוב כדי שיוציא תבלין שהוא צריך להם מן החנות. אבל יש להן ציר מן הצד אסור. אף אסור לערוך עצים במדורה זה על גבי זה, מפני שנראה כבונה. והוא הדין קדירה על גבי אבנים, וכן מטה שעושה מקרשים על גבי רגלים, ואפילו ביצים לא יעמיד אותן שורה על גבי שורה. בכל אלה צריך לשנות.
ה) טיפול בבעלי חיים
מסירים זבובים הנדבקים בבהמה אע״פ שהם עושים חבורה. אין מילדים את הבהמה אבל מסעדים בלידתה, ואיך מטפלים בוולד, והבדל בין בהמה טהורה לטמאה. (טז)
ו) טבילה
כלי שנטמא ביום טוב מטבילים אותו, אבל אם נטמא מערב יום טוב יש חילוקי דינים. (יז-יח)
ז) מקח וממכר
דברים שנאסרו משום גזירת מקח וממכר. (יט-כד)
הלואת יום טוב תובעים אותה בדין, כדי שלא ימנעו מלהלוות ונמצא הלוה נמנע משמחת יום טוב. אע״פ שאין מגביהין תרומות ומעשרות ביום טוב, מוליכם לכהן אם הוגבהו מערב יום טוב. גבאי צדקה גובים בצנעה ומחלקים לעניים ביום טוב, אבל אין מכריזים כדרך שעושים בחול. (כה-כו)
(א) אין מוציאין את האש וכו׳ – משנה ביצה ד,ז: אין מוציאין את האור לא מן העצים ולא מן האבנים ולא מן העפר ולא מן המים.
מן העצים – השווה סדר אליהו רבה
(איש שלום) סוף פרק כח (עמ׳ 156): ״למלך בשר ודם שהיו לו שני עבדים, ונתן להן שני עצים, ואמר להן, הביאו לי את האור. המצער גופו לפני המלך מביא האור לפני המלך״.
מן האבנים... שחוככין וכו׳ –
פסחים נד,א: דתניא, רבי יוסי אומר, שני דברים עלו במחשבה ליבראות בערב שבת ולא נבראו עד מוצאי שבת, ובמוצאי שבת נתן הקדוש ברוך הוא דיעה באדם הראשון מעין דוגמא של מעלה, והביא שני אבנים וטחנן זו בזו ויצא מהן אור.
מן המתכות – השווה משנה בבא קמא ו.ח: ״גץ היוצא מתחת הפטיש״. יתכן שבגלל שהוזכר במשנה שם מנאו רבינו כאן, אע״פ שבמשנה ביצה לא שנו מתכות.
או מכין זו בזו – ירושלמי ברכות ח,ה: אמר רבי לוי באותו השעה זמן הקב״ה שני רעפין והקישן זה לזה ויצא מהן האור.
וכן הנפט וכו׳ – אע״פ שגם מים הוזכר במשנה ביצה הנ״ל, מכל מקום חילק רבינו בין הקבוצה הראשונה: עצים אבנים ומתכות, לבין השאר, וכתב ״וכן״. נראה שהטעם לכך הוא מפני שהראשונים טעונים טורח רב בחיכוך ובהכאה, וכמו שמפורש בסדר אליהו רבה הנ״ל ״המצער גופו מביא האור״, אבל האחרונים, נפט, וכלי זך או זכוכית מליאה מים – בפעולה קלה, כגון להניד הנפט או להעמיד הכלי בחמה, ניתן להוציא על ידם אש. אע״פ כן הואיל ואפשר לעשות מערב יום טוב, גזרו חכמים.
הנפט החד וכו׳ – השווה ירושלמי סוטה ח,ג דרשו את הפסוקים
(תהלים יח,יג-טו): ׳מנגה נגדו עביו עברו ברד וגחלי אש... וישלח חציו ויפיצם...׳ שהקב״ה נלחם לו לדוד באויביו בכלים המקבילים לנשק שלהם: ״אש כנגד הנפט שלהן... וישלח חציו כנגד החיצים שלהם וכו׳ ״.
או כלי... זכוכית מליאה מים וכו׳ – אוצר הגאונים יום טוב (התשובות סי׳ צו; עמ׳ 37) בשם רב שרירא גאון:
ודשאלתון הא דתנו רבנן: אין מוציאין את האור לא מן העצים ולא מן האבנים ולא מן העפר ולא מן המים. דלמא מן האבנים ומן העצים כמנהגא דמילתא, אלא מן המים ומן העפר היכי? ילמדנו אדוננו.
תשובה: הכין הוא דתדיר חזינא, דממלאין כוס זכוכית לבנה מים, בין עשויה כדור ובין לאו ואפילו פך ואשישה, ומוקמינן לה להדא שמשא, ותולין על גבה צמר גפן ויוצא מהן אש. אבל מן העפר יש בו כמה טעמים. יש לוקחין צפיעי בקר או צאן ומטמינין אותו בעפר כדי שלא יצא הבל שלו, וכשירקב ויחם האור יוצא ממנו. ועוד לוקחין עפר מאבן דקורין לה בארמית נהורתא ובישמעאלית נורא, ושורפין אותו ואין מכבין אותו, ומצניעים אותו חדשים, וכשמבקשין להוציא אור מזלפין עליו מים ומשתלהב, לוקחין ממנו אור בגפרית.
נראה ״כמנהגא דמלתא״ המובא בדברי השואלים הוא מה שכתב רבינו: חוככין אותן זו בזו או מכין זו בזו, דהיינו הדרך הרגילה להוציא אש מעצים ומאבנים וממתכות. נראה שדרכים אלה להוצאת האש היו ידועים לכל, והרבה השתמשו בהם, מה שאין כן עפר ומים שלא היו מוכרים כל כך.
ברם הגאון מדבר על שני דרכים להוציא אש מן העפר. האחרון אינו מן העפר בלבד שהרי צריך גם גפרית. הראשון מתאר איך יוצא אש מן העפר עם צפיעי בקר וצאן, אבל דא עקא, שבדרך זאת לא ניתן להוציא אש בכל שעה שאדם רוצה. ״כשירקב ויחם – האור יוצא ממנו״, אומנם כנראה שזה קורה ממילא בשעה שיחם, אך לא ניתן לכוון את הזמן שזה יקרה. אבל התנא ששנה במשנתנו עפר, ודאי כוונתו שאין מוציאין מן העפר בתחלה בשעה שרוצה, וזה לא ניתן לפרש בצפיעי בקר ועפר. נמצא שלא נתפרש איך ניתן להוציא אש מן העפר. ושמא בגלל כך השמיט רבינו ״מן העפר״ אע״פ שנמנה במשנה, כי לא ידוע איך עשו את זה. אולם כלל גם עפר ושאר דברים, אם ישנם כאלה שמוציאין מהן אש, בכתבו וכיוצא בו.
אסור ביום טוב – גמרא
ביצה לג,ב: אין מוציאין את האור וכו׳: מאי טעמא? משום דקא מוליד ביום טוב.
אבל להמציא... שהרי אפשר להמציא... מערב וכו׳ – כמבואר לעיל א,ו.
ירושלמי מגילה א,ו על המשנה ״אין בין יום טוב לשבת אלא אוכל נפש בלבד״:
תני בשם ר׳ יהודה: אף מכשירי אוכל נפש התירו. מה ביניהון? רב חסדי אומר, לחדד ראשו של שפוד (שנתקלקל ביום טוב) ביניהון. ר׳ חנינה בריה דר׳ אבהו אמר, הוציא אש מן העצים (לבשל ביום טוב דהוה ליה מכשירי אוכל נפש) ביניהון. תני ר׳ יהודה בר פזי דברזילה (שם מקום) הוא הדבר (בתמיה, וכי זה הוא הדבר שביניהם). מהו הוא הדבר (על איזה מהאמוראים מתמיה)? לחדד ראשו של שפוד הוא הדבר אי להוציא אש מן האבנים הוא הדבר. לית לך (ומתרץ, על שניהם מתמיה דאף ר׳ יהודה אינו מתיר מלאכה גמורה) אלא כהדא (איכא בינייהו): אין משחיזין את הסכין אבל משיאה על גבי חבירתה. אמר רב חסדי, דר׳ יודא היא דמר; רב יהודה בשם שמואל, דברי הכל היא כדי להעביר שמנונית שעליה.
הרי מוכח בירושלמי כי הוא מוליד הוא ממציא, אלא שהבבלי השתמש בלשון מוליד והירושלמי בלשון להוציא אש. כתב הרשב״א בעבודת הקודש הארוך (הובא בחידושים שבראש ספר מעשה רוקח, וכן בעבודת הקודש מהד׳ צמבליסט ח״ג עמ׳ רב): ״...ואפשר שדעת הרב ז״ל לומר, שכל עצמן לא אסרו מוליד כזה אלא שאפשר לו מערב יום טוב. הא לאו הכי הוו שרי, דלא עדיף מוליד ממבעיר ואופה דמלאכות גמורות נינהו ומותרות משום אוכל נפש״. כבר נתבאר לעיל א,א-ד, שמלאכת הבערה הותרה מדאוריתא ביום טוב, ואף שהיא ממכשירי אוכל נפש לא אסרוה חכמים, כדי להרבות בשמחת יום טוב. אומנם זה נכון לגבי הבערה שאי אפשר לעשותה מערב יום טוב, אבל הבערה שאפשר לעשותה מערב יום טוב אין סיבה להתירה, לפיכך המצאת האש שניתן לעשותה מבערב אסורה ביום טוב.
על השגת הראב״ד כתב הרב המגיד: ״שהרי אין זה (האש) כביצה שנולדה שאסורה, לפי שאין זה דבר הראוי בעצמו אלא לבשל או לאפות בו. ונראה שאם הוציא שמותר להשתמש בו ולא אסרוהו אלא מפני שלא היה לו להוליד כיון שאפשר לו מבערב״. כוונתו שאין האדם נהנה מן האש שהוציא, אלא משהדליק ממנה, שוב נהנה בבישול ואפייה מן העצים הדולקים, והם הרי מוכנים הם. עוד יש לומר, שהאש עצמה הרי ״לית ביה ממשא״
(בבא קמא כב,א), ולפיכך לא שייך לאסר הנאתה משום אינו מוכן. כדברי הרב המגיד מוכח מהירושלמי שהסמיכו הוצאת אש למחלוקת ר׳ יהודה ורבנן במכשירי אוכל נפש. ולפי זה בדברי הבבלי אין הכונה לדין נולד, אלא למעשה שהוליד והמציא ביום טוב. אבל האש עצמה, אע״פ שהמציא אותה ביום טוב לא נאסר שימושה משום מוקצה.