×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) אין מוציאין את האש לא מן העצים ולא מן האבנים ולא מן המתכות, כגון שחוככין אותן זו בזו או מכין זו בזו עד שתצא האש, וכן הנפט החד ביותר שהוא כמיםא שמנידין אותוב עד שידלק, או כלי זך קשה או זכוכית מלאה מים שמניחין אותה כנגד עין השמש עד שיחזור נגהה לפשתן וכיוצא בו וידלק, כל זה וכיוצא בו אסור ביום טוב, שלא הותר ביום טוב אלא להבעיר מאש מצויה, אבל להמציא אש אסור, שהרי אפשר להמציא אותה מבערבג:
We may not ignite a flame from wood, from stone, or from metal - i.e., by rubbing these surfaces against each other or striking them against each other until a spark is created. Similarly, we may not shake combustible gas which resembles water and can be ignited by shaking it. [Similarly, we may not take] a clear but firm utensil or a glass filled with water and position it in the rays of the sun so that it will radiate light on flax or the like and ignite it. All these and [any] similar activities are forbidden on a holiday.
[Our Sages] permitted kindling a flame only from an existing flame. To ignite a fire is forbidden, because it is possible to ignite the fire before the holiday.⁠1
1. See Chapter 1, Halachah 5. The Ra'avad differs with the rationale quoted by the Rambam. He states that a flame ignited on a holiday is forbidden because of the prohibitions of nolad, for there is no way that one could have designated it for use before the holiday.
Although the wording of Beitzah 33b appears to support the Ra'avad, the Maggid Mishneh defends the Rambam's view. He also mentions a practical difference. According to the Rambam, if one erred and ignited a flame on a holiday, it would be permissible to make use of it, while according to the Ra'avad this would be forbidden. Shulchan Aruch HaRav 502:1 and the Mishnah Berurah 502:4 permit the use of a flame that was ignited on a holiday.
א. ד: במים. ושיבוש הוא.
ב. ד: אותם. אך מוסב על הנפט.
ג. ב2-1: מערב יום טוב.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
(הקדמה)
{שאר מלאכות}
(א) אֵין מוֹצִיאִין אֶת הָאֵשׁ לֹא מִן הָעֵצִים וְלֹא מִן הָאֲבָנִים וְלֹא מִן הַמַּתָּכוֹת, כְּגוֹן שֶׁחוֹכְכִין אוֹתָן זוֹ בָּזוֹ אוֹ מַכִּין זוֹ בָּזוֹ עַד שֶׁתֵּצֵא הָאֵשׁ. וְכֵן הַנֵּפְט הַחַד בְּיוֹתֵר שֶׁהוּא כַּמַּיִם, שֶׁמְּנִידִין אוֹתוֹ עַד שֶׁיִּדְלֹק, אוֹ כְּלִי זַךְ קָשֶׁה אוֹ זְכוּכִית מְלֵאָה מַיִם שֶׁמַּנִּיחִין אוֹתָהּ כְּנֶגֶד עֵין הַשֶּׁמֶשׁ עַד שֶׁיַּחֲזֹר נָגְהָהּ לַפִּשְׁתָּן וְכַיּוֹצֵא בּוֹ וְיִדְלַק - כָּל זֶה וְכַיּוֹצֵא בּוֹ אָסוּר בְּיוֹם טוֹב; שֶׁלֹּא הֻתַּר בְּיוֹם טוֹב אֶלָּא לְהַבְעִיר מֵאֵשׁ מְצוּיָה, אֲבָל לְהַמְצִיא אֵשׁ אָסוּר, שֶׁהֲרֵי אֶפְשָׁר לְהַמְצִיא אוֹתָהּ מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב.
אֵין מוֹצִיאִין אֶת הָאֵשׁ לֹא מִן הָעֵצִים וְלֹא מִן הָאֲבָנִים וְלֹא מִן הַמַּתָּכוֹת. כְּגוֹן שֶׁחוֹכְכִין אוֹתָן זוֹ בָּזוֹ אוֹ מַכִּין זוֹ בָּזוֹ עַד שֶׁתֵּצֵא הָאֵשׁ. וְכֵן הַנֵּפְט הַחַד בְּיוֹתֵר שֶׁהוּא בְּמַיִם שֶׁמְּנִידִין אוֹתָם עַד שֶׁיִּדָּלֵק. אוֹ כְּלִי זַךְ קָשֶׁה אוֹ זְכוּכִית מְלֵאָה מַיִם שֶׁמַּנִּיחִין אוֹתָהּ כְּנֶגֶד עֵין הַשֶּׁמֶשׁ עַד שֶׁיַּחֲזֹר נָגְהָהּ לַפִּשְׁתָּן וְכַיּוֹצֵא בּוֹ וְיִדְלַק. כׇּל זֶה וְכַיּוֹצֵא בּוֹ אָסוּר בְּיוֹם טוֹב. שֶׁלֹּא הֻתַּר בְּיוֹם טוֹב אֶלָּא לְהַבְעִיר מֵאֵשׁ מְצוּיָה. אֲבָל לְהַמְצִיא אֵשׁ אָסוּר שֶׁהֲרֵי אֶפְשָׁר לְהַמְצִיא אוֹתָהּ מִבָּעֶרֶב:
אבל להמציא אש אסור שהרי אפשר להמציא אותה מבערב – א״א, ויאמר שהוא מוליד ואין כאן הכנה; והוא הטעם המפורש בגמרא (ביצה לג,ב).
אין מוציאין את האש עד להמציא אותה מבערב: כתב הראב״ד ז״ל ויאמר מפני וכו׳:
ואני אומר הלכה זו מפורשת בגמרא פרק המביא כדי יין (דף ל״ג) וכי יעלה על הדעת שר״מ ז״ל יוציא מלבו טעמים ויכתבם בזה החבור וכבר כתבתי שהוא בורח מלשנות שום שינוי מן הגמרא ולכך קראו משנה תורה. אלא לשון מוליד ממציא והודיענו כי הוא המוליד הוא הממציא כלשון מי הוליד אגלי טל (איוב [ל״ח, כ״ח]) ופרושי קא מפרש:
אין מוציאין את האש וכו׳ – משנה פ׳ המביא כדי יין (ביצה ל״ג.) אין מוציאין את האור לא מן העצים ולא מן האבנים ולא מן העפר ולא מן המים ובגמרא מ״ט משום דקא מוליד ביו״ט ע״כ. ובהשגות כתוב א״א ויאמר מפני שהוא מוליד וכו׳. ואני רואה כאן חפץ להשיג שהרי אין זה כביצה שנולדה שאסורה לפי שאין זה דבר הראוי בעצמו אלא לבשל או לאפות בו. ונראה שאם הוציא שמותר להשתמש בו ולא אסרוהו אלא מפני שלא היה לו להוליד כיון שאפשר לו מבערב. והטעם הזה כתב ג״כ הרשב״א ז״ל וכדברי רבינו:
אין מוציאין את האש וכו׳ – כתב הרב המגיד ואני רואה כאן חפץ להשיג וכו׳ דכפי דבריו דאמר דאין זה כביצה שנולדה שאסורה לפי שאין זה דבר הראוי בעצמו אלא לבשל או לאפות בו א״כ שברי כלים דכתב רבינו לעיל בפ״ב דהוי נולד לפי טעם זה למה הם נולד כיון שאינם אלא דבר ראוי לבשל ולאפות. ולתרץ זה צריך לחלק כמו שחלק הר״ן ז״ל בפ׳ המביא בענין ביקוע עצים שכתב ולי נראה כל שהוא נהנה מגופו של דבר כאוכל נפש עצמו וכו׳ עד סופו ע״ש. אף כאן נחלק כי האי גוונא ונאמר דבשלמא בשברי כלים נהנים מהם בעצמם לענין הבישול או האפיה אבל האש אין אנו צריכין לאש הנולד בעצמו אלא שידליק העצים להסקה אע״פ שהוא יהיה כבתחילה יעשה מלאכת האפיה או הבישול ג״כ אין האש עצמו הוא שנהנה מהם אלא שמכין ומדליק אבל הוא עומד בעצמו ודמי לסכין או לתנור שהם מכשירים והם עומדים בעצמם ומפני כן אין ראוי לאסור כיון שהוא אינו מתמעט והולך בענין הבישול כמו שברי כלים וזה דבר נכון בטעמו. וא״ת א״כ בריח דקרי ליה לקמן נולד מוליד ריח בבגדים גבי גימור כלים כמ״ש ה״ה הא דמי לאש שהוא נשאר בעצמו כמו שהיה קודם ואפילו אחר שהריחו בו. וי״ל דמ״מ אנו נהנין מהדבר בעצמו אבל באש לא מהני אלא לצלות בו. גם יש לתת טעם בדברי ה״ה במה שחילק בין הך לביצה שנולדה בו דטעמא דהוי מוליד לא נאסר אלא מטעם שנולד עתה וחסר עתה וחסר ממנו הכנה כמו שכתב הראב״ד ז״ל. וא״כ להכי קאמר דאין ראוי לאסור הדבר מפני שלא הוכן אלא כשאנו מסתפקים מהדבר בעצמו אבל כשאין אנו צריכים לאותו דבר אלא לתקן האפיה והבישול אין לנו לאוסרו משום טעם זה אלא ודאי משום דאפשר לעשותו מערב יו״ט וז״ש בגמרא משום דקא מוליד ביו״ט כלומר והיה יכול לעשותו מבערב. ולהראב״ד ז״ל פי׳ הגמרא הוא משום דמוליד ביו״ט ובציר ליה הכנה:
אין מוציאין וכו׳. משנה דף ל״ג אין מוציאין את האור לא מן העצים ולא מן האבנים ולא מן העפר ולא מן הרעפין ולא מן המים ורבינו נראה שמפרש מן הרעפין היינו מתכות וכו׳ ומן המים היינו הנפט החד וכו׳ ומן העפר היינו הכלי זך שהזכיר שהרי חמשה חלוקות תנן וחמשה הזכיר רבינו אמנם רש״י ז״ל פירש בענין אחר עיין עליו ולענין דינא כולם שוים לאיסור. ומ״ש בספרי רבינו
כגון שחוככין נוסח אחר כת״י שחופפין. ומ״ש
או מכין זו בזו בנוסח אחר כת״י נמחקו אלו התיבות. ומ״ש
שהוא במים נוסח אחר כת״י שהוא כמים בכ״ף. ומ״ש
שמנידין נוסח אחר כת״י שמניחין. ומ״ש
או זכוכית נוסח אחר כת״י או כלי זכוכית. ומ״ש
נגהה לפשתן נוסח אחר כת״י נגהה כנגד הפשתן והיא נוסחא יותר מדוייקת.
אבל להמציא אש וכו׳. הנה בגמרא איתא אין מוציאין את האור וכו׳ מאי טעמא משום דקמוליד ביום טוב ע״כ. אם כן על כרחך כשכתב רבינו אבל להמציא וכו׳ היינו הנולד שאמרו בגמרא אלא שכיון שעל כל פנים הוא צורך אכילה והוה לן למשריי הוצרך להוסיף נופך משלו משום שהיה אפשר להוציא אותה מבערב וכו׳ ולפי זה אזדא לה השגת הראב״ד ז״ל וכעין זו כתב הרב המגיד ז״ל ועיין עוד להרב לח״מ והרב מגן דוד [ט״ז] סי׳ תק״ב.
אין מוציאין וכו׳. עיין במ״מ ובלח״מ ובר״ן. עוד נראה לחלק ע״פ מה דאיתא בגמרא ברכות דף נ״ג וכי תימא הך איסורא אזיל ליה והא אחרינא הוא וכו׳ עיין פכ״ט מהל׳ שבת הכ״ה וא״כ הך פורתא קמא דנולד אזיל והאי אחרינא דבתריה לא חשיב נולד שהרי כל אור הדולק בכל רגע ורגע מתיילד אור אחר אלא שאור הנולד מן האור לא חשיב נולד והרי פורתא קמא אזיל ליה ואינו נהנה מן הנולד דאין לומר שכיון שהוא דולק מחמת אור הנולד יהיה אסור להנות ממנו דא״כ הרי שבשל תבשיל אצל שברי כלים יהיה התבשיל אסור משא״כ המבשל בשברי עצים ומוליד ריחא שנהנה מגוף הנולד:
(א-כו) עמ״ש ח״א.
[השמטה שלא הותר ביו״ט כו׳. עי׳ בהשגות, ועי׳ בירושלמי פ״ה דביצה ופ״א דמגילה דאמר שם דנ״מ בין ר״י לרבנן דס״ל דמכשירי אוכל נפש מותר ביו״ט אם מותר להוציא אש מן העצים או מן האבנים ע״ש ר״ל כך דהנה כ״כ בזה דרבינו ס״ל דהבערה לא נאסרה ביו״ט מן התורה ור״ל דלא משום תיקון האוכל הותרה ביו״ט רק דזה לא נאסרה ומשום דהבערה גופה היא רק לצורך אוכל לא בעצם אוכל. והנה נ״מ כך דעיין בעירובין דף ק״ב ע״ב דמבואר שם דלר״ש ס״ל דמכשירין שנעשה סיבה שלא היה אפשר לעשותן מע״ש דוחה את השבת ותלתא תנאי בזה ואנן לא ס״ל כן והטעם דאנן ס״ל דלא דקרבן ציבור דוחה שבת רק דע״ז לא נאמר איסור שבת וא״כ זה רק היכא דלא משכחת לה שיהיה יכול לעשותן מע״ש דאז זה גופא הוה מצורך הקרבן ונ״מ ג״כ להך בעיא דירושלמי ספ״א דר״ה דאף בלילה שאז אין זמן קרבן מ״מ המכשירין דוחין את השבת ובאמת נ״ל דלמסקנא דשבת דף קל״א ע״א הא דקיי״ל דקצירת העומר דוחה שבת הוא משום דהוא גופא הוה גדר מתיר אם נימא דקצירה מתרת לקצור עי׳ מנחות ד׳ ע׳ ע״ב וירוש׳ פ״א דחלה וכמו אם נימא למ״ד דהבאה מתרת לקצור ה״נ הקצירה לא משום דבעינן ראשית קצירכם ועי׳ בירושלמי פ״א דחלה דאמר שם דאם קצר לשם עומר דמותר לקצור ואח״כ נטמא דחזר היחיד לאיסורו ואף דאז שוב לא יתקיים ראשית קצירכם דכבר נקצר קודם שנטמא הרבה תבואה וע״כ דזה בגדר מתיר ונ״מ ג״כ אם היו כל השעורים קצורים מקודם ע״י איזה סיבה אם אז צריך להמתין בקצירת החטים עד ההבאה או לא כיון דאין מה לקצור ועי׳ מש״כ רבינו שם פ״ז מהל׳ תמידין בהל׳ כ״א דאם קצר לפני העומר הקציר כשר ר״ל דלית בו משום לא תאכל כל תועבה עי׳ חולין דף קט״ו וכ״מ. ולכאורה יש להביא ראיה לזה דאל״כ היך משכחת הך דמן העומרים כמבואר במנחות דף ע״א הובא בדברי רבינו פ״ז ה״ח וע״כ דכשרים. אך אם נימא כשיטת הירושלמי אין ראיה די״ל דמיירי שנקצר לשם עומר וא״כ הותר לקצור וקצר ואח״כ נטמא מה שקצר להעומר וקמ״ל דיכול להביא מהני וכשרים הם דהא נקצרו בהיתר, ועי׳ מש״כ רבינו בהל׳ י״ד פ״ז שם תבואה שהשרישה כו׳ בדרך שאסור לאוכלה ע״ש ור״ל דאף דקצירה לא שייכא כלל להבאה דקצירה מתרת לקצור מ״מ ההשרשה תליא בקודם ההבאה ועמש״כ התוס׳ פסחים דף נ״ה ע״א. וזה ר״ל הך דשבת ד׳ קל״א ומכות ד׳ ח׳ ע״ב ע״ש גבי מצוה לקצור ולהביא משמע דבקצירה עצמה יש מצוה לא משום הכשר ההבאה רק דמזו הקצירה יביא, וא״כ לפ״ז גם בהבערה ס״ל לרבינו דההיתר הוא לא משום צורך כו׳ רק דלא נאסרה ור״י דס״ל דמכשירים מותרים הוא משום צורך אוכל נפש ונ״מ בדבר שאינו מצוי דע״ז לא כוונה התורה ומ״מ צורך אוכל נפש יש בו וא״ש: ע״כ השמטה]
(הקדמה)
פתיחה לפרק רביעי
בפרק הזה מוצעים דיני מלאכות שהן מכשירי אוכל נפש, חוץ מהוצאה הנידונת בפרק הבא, וכן פעולות שונות הנלוות למלאכות מותרות. הדיון מתחלק לשבעה נושאים אשר ארבעת הראשונים כולם קשורים להכנת מאכלים בבישול ואפייה וכיו״ב. אלו הם: א) אש – הבערה וכיבוי; ב) תיקון כלים; ג) עצים להסקה ולשימושים אחרים; ד) בנין; ה) טיפול בבעלי חיים; ו) טבילה; ז) מקח וממכר.
א) אש
הפרק פותח בדיני הבערה וכיבוי. אע״פ שהבערה הותרה ביום טוב אפילו שלא לצורך, מכל מקום אסרו חכמים להוציא אש מחדש, פעולה הנקראת בפי חכמים ״מוליד אש״. לפנים היו נוהגים לשמור על אש קיימת ובכל מקרה הצורך היו מדליקים מאותה אש המצויה מכבר. להמציא אש כזאת אפשר מערב יום טוב, ולפיכך גזרו חכמים על כך. אין נופחין במפוח ביום טוב שלא יעשה כדרך שהאומנים עושין, אבל נופחין בשפופרת. הכיבוי אין בו צורך אכילה כלל, ואסור בכל מקרה אפילו כדי להציל ממון. לפיכך, אין מעשנין קטורת, ואין עושים פחמים וכל כיוצא בזה. (א-ז)
ב) תיקון כלים
אין מתקנין כלי, ואפילו מה שדומה לתיקון כלי אין לעשותו ביום טוב, שהרי אפשר לעשותו מערב יום טוב. מפני זה אסרו על החכם לראות סכינו של עם הארץ הרוצה לשחוט בה, שמא תמצא פגומה וילך ויחדדנה במשחזת. (ח-ט)
ג) עצים
כיון שיש וצריך לבקע עצים כדי להסיק בהן תחת תבשילו – התירו; אבל צריך שיעשה בשינוי שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול. ואין לטלטל עצים אלא להסקה בלבד. (י-יא)
ד) בנין
כמה גזירות גזרו חכמים משום בנין. אבל תריסי חנויות שיש להן ציר באמצע – התירו לסלקם ולהחזירם ביום טוב כדי שיוציא תבלין שהוא צריך להם מן החנות. אבל יש להן ציר מן הצד אסור. אף אסור לערוך עצים במדורה זה על גבי זה, מפני שנראה כבונה. והוא הדין קדירה על גבי אבנים, וכן מטה שעושה מקרשים על גבי רגלים, ואפילו ביצים לא יעמיד אותן שורה על גבי שורה. בכל אלה צריך לשנות.
ה) טיפול בבעלי חיים
מסירים זבובים הנדבקים בבהמה אע״פ שהם עושים חבורה. אין מילדים את הבהמה אבל מסעדים בלידתה, ואיך מטפלים בוולד, והבדל בין בהמה טהורה לטמאה. (טז)
ו) טבילה
כלי שנטמא ביום טוב מטבילים אותו, אבל אם נטמא מערב יום טוב יש חילוקי דינים. (יז-יח)
ז) מקח וממכר
דברים שנאסרו משום גזירת מקח וממכר. (יט-כד)
הלואת יום טוב תובעים אותה בדין, כדי שלא ימנעו מלהלוות ונמצא הלוה נמנע משמחת יום טוב. אע״פ שאין מגביהין תרומות ומעשרות ביום טוב, מוליכם לכהן אם הוגבהו מערב יום טוב. גבאי צדקה גובים בצנעה ומחלקים לעניים ביום טוב, אבל אין מכריזים כדרך שעושים בחול. (כה-כו)
(א) אין מוציאין את האש וכו׳ – משנה ביצה ד,ז: אין מוציאין את האור לא מן העצים ולא מן האבנים ולא מן העפר ולא מן המים.
מן העצים – השווה סדר אליהו רבה (איש שלום) סוף פרק כח (עמ׳ 156): ״למלך בשר ודם שהיו לו שני עבדים, ונתן להן שני עצים, ואמר להן, הביאו לי את האור. המצער גופו לפני המלך מביא האור לפני המלך״.
מן האבנים... שחוככין וכו׳ – פסחים נד,א: דתניא, רבי יוסי אומר, שני דברים עלו במחשבה ליבראות בערב שבת ולא נבראו עד מוצאי שבת, ובמוצאי שבת נתן הקדוש ברוך הוא דיעה באדם הראשון מעין דוגמא של מעלה, והביא שני אבנים וטחנן זו בזו ויצא מהן אור.
מן המתכות – השווה משנה בבא קמא ו.ח: ״גץ היוצא מתחת הפטיש״. יתכן שבגלל שהוזכר במשנה שם מנאו רבינו כאן, אע״פ שבמשנה ביצה לא שנו מתכות.
או מכין זו בזו – ירושלמי ברכות ח,ה: אמר רבי לוי באותו השעה זמן הקב״ה שני רעפין והקישן זה לזה ויצא מהן האור.
וכן הנפט וכו׳ – אע״פ שגם מים הוזכר במשנה ביצה הנ״ל, מכל מקום חילק רבינו בין הקבוצה הראשונה: עצים אבנים ומתכות, לבין השאר, וכתב ״וכן״. נראה שהטעם לכך הוא מפני שהראשונים טעונים טורח רב בחיכוך ובהכאה, וכמו שמפורש בסדר אליהו רבה הנ״ל ״המצער גופו מביא האור״, אבל האחרונים, נפט, וכלי זך או זכוכית מליאה מים – בפעולה קלה, כגון להניד הנפט או להעמיד הכלי בחמה, ניתן להוציא על ידם אש. אע״פ כן הואיל ואפשר לעשות מערב יום טוב, גזרו חכמים.
הנפט החד וכו׳ – השווה ירושלמי סוטה ח,ג דרשו את הפסוקים (תהלים יח,יג-טו): ׳מנגה נגדו עביו עברו ברד וגחלי אש... וישלח חציו ויפיצם...׳ שהקב״ה נלחם לו לדוד באויביו בכלים המקבילים לנשק שלהם: ״אש כנגד הנפט שלהן... וישלח חציו כנגד החיצים שלהם וכו׳⁠ ⁠⁠״.
או כלי... זכוכית מליאה מים וכו׳ – אוצר הגאונים יום טוב (התשובות סי׳ צו; עמ׳ 37) בשם רב שרירא גאון:
ודשאלתון הא דתנו רבנן: אין מוציאין את האור לא מן העצים ולא מן האבנים ולא מן העפר ולא מן המים. דלמא מן האבנים ומן העצים כמנהגא דמילתא, אלא מן המים ומן העפר היכי? ילמדנו אדוננו.
תשובה: הכין הוא דתדיר חזינא, דממלאין כוס זכוכית לבנה מים, בין עשויה כדור ובין לאו ואפילו פך ואשישה, ומוקמינן לה להדא שמשא, ותולין על גבה צמר גפן ויוצא מהן אש. אבל מן העפר יש בו כמה טעמים. יש לוקחין צפיעי בקר או צאן ומטמינין אותו בעפר כדי שלא יצא הבל שלו, וכשירקב ויחם האור יוצא ממנו. ועוד לוקחין עפר מאבן דקורין לה בארמית נהורתא ובישמעאלית נורא, ושורפין אותו ואין מכבין אותו, ומצניעים אותו חדשים, וכשמבקשין להוציא אור מזלפין עליו מים ומשתלהב, לוקחין ממנו אור בגפרית.
נראה ״כמנהגא דמלתא״ המובא בדברי השואלים הוא מה שכתב רבינו: חוככין אותן זו בזו או מכין זו בזו, דהיינו הדרך הרגילה להוציא אש מעצים ומאבנים וממתכות. נראה שדרכים אלה להוצאת האש היו ידועים לכל, והרבה השתמשו בהם, מה שאין כן עפר ומים שלא היו מוכרים כל כך.
ברם הגאון מדבר על שני דרכים להוציא אש מן העפר. האחרון אינו מן העפר בלבד שהרי צריך גם גפרית. הראשון מתאר איך יוצא אש מן העפר עם צפיעי בקר וצאן, אבל דא עקא, שבדרך זאת לא ניתן להוציא אש בכל שעה שאדם רוצה. ״כשירקב ויחם – האור יוצא ממנו״, אומנם כנראה שזה קורה ממילא בשעה שיחם, אך לא ניתן לכוון את הזמן שזה יקרה. אבל התנא ששנה במשנתנו עפר, ודאי כוונתו שאין מוציאין מן העפר בתחלה בשעה שרוצה, וזה לא ניתן לפרש בצפיעי בקר ועפר. נמצא שלא נתפרש איך ניתן להוציא אש מן העפר. ושמא בגלל כך השמיט רבינו ״מן העפר״ אע״פ שנמנה במשנה, כי לא ידוע איך עשו את זה. אולם כלל גם עפר ושאר דברים, אם ישנם כאלה שמוציאין מהן אש, בכתבו וכיוצא בו.
אסור ביום טוב – גמרא ביצה לג,ב: אין מוציאין את האור וכו׳: מאי טעמא? משום דקא מוליד ביום טוב.
אבל להמציא... שהרי אפשר להמציא... מערב וכו׳ – כמבואר לעיל א,ו.
ירושלמי מגילה א,ו על המשנה ״אין בין יום טוב לשבת אלא אוכל נפש בלבד״:
תני בשם ר׳ יהודה: אף מכשירי אוכל נפש התירו. מה ביניהון? רב חסדי אומר, לחדד ראשו של שפוד (שנתקלקל ביום טוב) ביניהון. ר׳ חנינה בריה דר׳ אבהו אמר, הוציא אש מן העצים (לבשל ביום טוב דהוה ליה מכשירי אוכל נפש) ביניהון. תני ר׳ יהודה בר פזי דברזילה (שם מקום) הוא הדבר (בתמיה, וכי זה הוא הדבר שביניהם). מהו הוא הדבר (על איזה מהאמוראים מתמיה)? לחדד ראשו של שפוד הוא הדבר אי להוציא אש מן האבנים הוא הדבר. לית לך (ומתרץ, על שניהם מתמיה דאף ר׳ יהודה אינו מתיר מלאכה גמורה) אלא כהדא (איכא בינייהו): אין משחיזין את הסכין אבל משיאה על גבי חבירתה. אמר רב חסדי, דר׳ יודא היא דמר; רב יהודה בשם שמואל, דברי הכל היא כדי להעביר שמנונית שעליה.
הרי מוכח בירושלמי כי הוא מוליד הוא ממציא, אלא שהבבלי השתמש בלשון מוליד והירושלמי בלשון להוציא אש. כתב הרשב״א בעבודת הקודש הארוך (הובא בחידושים שבראש ספר מעשה רוקח, וכן בעבודת הקודש מהד׳ צמבליסט ח״ג עמ׳ רב): ״...ואפשר שדעת הרב ז״ל לומר, שכל עצמן לא אסרו מוליד כזה אלא שאפשר לו מערב יום טוב. הא לאו הכי הוו שרי, דלא עדיף מוליד ממבעיר ואופה דמלאכות גמורות נינהו ומותרות משום אוכל נפש״. כבר נתבאר לעיל א,א-ד, שמלאכת הבערה הותרה מדאוריתא ביום טוב, ואף שהיא ממכשירי אוכל נפש לא אסרוה חכמים, כדי להרבות בשמחת יום טוב. אומנם זה נכון לגבי הבערה שאי אפשר לעשותה מערב יום טוב, אבל הבערה שאפשר לעשותה מערב יום טוב אין סיבה להתירה, לפיכך המצאת האש שניתן לעשותה מבערב אסורה ביום טוב.
על השגת הראב״ד כתב הרב המגיד: ״שהרי אין זה (האש) כביצה שנולדה שאסורה, לפי שאין זה דבר הראוי בעצמו אלא לבשל או לאפות בו. ונראה שאם הוציא שמותר להשתמש בו ולא אסרוהו אלא מפני שלא היה לו להוליד כיון שאפשר לו מבערב״. כוונתו שאין האדם נהנה מן האש שהוציא, אלא משהדליק ממנה, שוב נהנה בבישול ואפייה מן העצים הדולקים, והם הרי מוכנים הם. עוד יש לומר, שהאש עצמה הרי ״לית ביה ממשא״ (בבא קמא כב,א), ולפיכך לא שייך לאסר הנאתה משום אינו מוכן. כדברי הרב המגיד מוכח מהירושלמי שהסמיכו הוצאת אש למחלוקת ר׳ יהודה ורבנן במכשירי אוכל נפש. ולפי זה בדברי הבבלי אין הכונה לדין נולד, אלא למעשה שהוליד והמציא ביום טוב. אבל האש עצמה, אע״פ שהמציא אותה ביום טוב לא נאסר שימושה משום מוקצה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ב) אף על פי שהותרה הבערה ביום טוב שלא לצורך אכילהא, אסור לכבות את האש אפילו הובערה לצורך אכילה, שהכיבוי מלאכה, ואיןב בו צורך אכילה כלל. וכשם שאין מכבין את האש, כך אין מכבין את הנר, ואם כיבה, לוקה, כמוג שארג או בנה:
Although kindling a flame on a holiday is permitted even when there is no necessity,⁠1 it is forbidden to extinguish a fire. [This applies] even to a fire that is necessary to be kindled for the sake of the preparation of food. For extinguishing [a flame] is a [forbidden] labor, and it is not at all necessary for the preparation of food.⁠2
Just as one may not extinguish a fire, one may not extinguish a candle.⁠3 A person who extinguishes [on a holiday] should be [punished by] lashes just like one who weaves or builds.
1. Chapter 1, Halachah 4.
2. The Ramah follows the opinion of Rabbenu Asher and others, who state that when extinguishing a fire is necessary to provide one with food for the holidays - e.g., one's food has caught on fire - it is permitted. Although the Rambam's wording does not appear to allow for this leniency, the leniency is accepted by the later Ashkenazic authorities.
3. Although one may desire to extinguish a candle to sleep or for the reasons mentioned in Halachah 4, and doing so would thus contribute to one's holiday pleasure, it is nevertheless forbidden.
א. בב2-1 לית. וכך ד (גם פ, ק). וגם בת1 לא היה, ונוסף בגיליון.
ב. ד: שאין. שינוי לשון שלא לצורך.
ג. ב2-1: כמי. וכך ד.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
אַף עַל פִּי שֶׁהֻתְּרָה הַבְעָרָה בְּיוֹם טוֹב שֶׁלֹּא לְצֹרֶךְ, אָסוּר לְכַבּוֹת אֶת הָאֵשׁ, אֲפִלּוּ הֻבְעֲרָה לְצֹרֶךְ אֲכִילָה, שֶׁהַכִּבּוּי מְלָאכָה, וְאֵין בּוֹ צֹרֶךְ אֲכִילָה כְּלָל. וּכְשֵׁם שֶׁאֵין מְכַבִּין אֶת הָאֵשׁ, כָּךְ אֵין מְכַבִּין אֶת הַנֵּר. וְאִם כִּבָּה - לוֹקֶה, כְּמִי שֶׁאָרַג אוֹ בָּנָה.
אַף עַל פִּי שֶׁהֻתְּרָה הַבְעָרָה בְּיוֹם טוֹב שֶׁלֹּא לְצֹרֶךְ אָסוּר לְכַבּוֹת אֶת הָאֵשׁ אֲפִלּוּ הֻבְעֲרָה לְצֹרֶךְ אֲכִילָה. שֶׁהַכִּבּוּי מְלָאכָה שֶׁאֵין בּוֹ צֹרֶךְ אֲכִילָה כְּלָל. וּכְשֵׁם שֶׁאֵין מְכַבִּים אֶת הָאֵשׁ כָּךְ אֵין מְכַבִּים אֶת הַנֵּר וְאִם כִּבָּה לוֹקֶה כְּמִי שֶׁאָרַג אוֹ בָּנָה:
אע״פ שהותרה הבערה ביו״ט וכו׳ – דין הכבוי מבואר פ׳ יו״ט שחל (ביצה כ״ב.) ובהרבה מקומות. וכן כבוי הנר מבואר שם:
אסור לכבות את האש אפילו הובערה לצורך אכילה – כלומר אע״ג דאיכא למימר כיון דהובערה לצורך אכילה ראוי להתיר סופו משום תחלתו כלומר שאם הוא רואה שלא יוכל לכבותו כשאינו צריך לו לא יבעיר וימנע משמחת יו״ט והוי דומיא דעור לפני הדורסן קמ״ל דלא התירו הכבוי:
שהכיבוי מלאכה וכו׳. בביצה דף כ״ב איתא בעא מיניה אבא בר מרתא מאביי מהו לכבות הנר מפני דבר אחר וכו׳ אמר ליה אסור איתיביה אין מכבין את הבקעת כדי לחוס עליה ואם בשביל שלא יתעשן הבית או הקדרה מותר אמר ליה ההיא רבי יהודה היא וכו׳ ופירש רש״י ר׳ יהודה דאמר לקמן מכשירי אוכל נפש שרו ודריש יעשה לכם לכל צרככם וכו׳ ואנא דאסרנא כרבנן דדרשי הוא לבדו ע״כ. ורבינו פוסק לקמן הלכה ו׳ דאין מכבים את האש כדי שלא תתעשן הקדרה או הבית והיינו על פי מאי דאמרינן התם דהלכה כר״י ואין מורין כן כמ״ש התוס׳ שם וכתבו עוד דכדי שלא תתעשן הקדרה לא מקרי אוכל נפש ע״כ. מסכים הולך עם מ״ש רבינו כאן דאין בכיבוי צורך אכילה כלל דמשמע דאין שום מציאות שהכיבוי יהיה בו צורך אכילה וקשה קצת דתינח אם יש לו אש אחר שיוכל לסלק הקדרה משם ולבשלה במקום אחר אמנם אם אין לו אש אחר איך נאמר שיניח להתעשן הקדרה וימנע משמחת יום טוב וכן מצאתי להרא״ש ז״ל שם שכתב והאי דאסור לכבות כדי שלא תתעשן הקדרה היינו באפשר להצילה מעישון בלא כיבוי כגון שיסירנו מאש זה לבשלה על אש אחר ואם אין לו אש וצריך לבשל קדרתו באש זה ואם לא יכבה תתעשן הקדרה מותר לכבות לצורך אוכל נפש כמו שמותר לאפות ולבשל ע״כ. והכי איתא נמי בקיצור פסקיו ז״ל וצריך לומר דרבינו ס״ל דדוקא המלאכות שדרך להעשות לצורך אוכל נפש ממש כגון שחיטה אפיה ובישול דהיינו על ידי הבערה שרי רחמנא דדייק קרא טפי הוא לבדו דוקא ועיין להרב המגיד לקמן ובמ״ש ז״ל פ״א דשאר מלאכות שאין דרכם לעשותם לצורך אכילה אף אם יתכן במציאות שעשאם לצורך אכילה לוקה עיי״ש.
אע״פ וכו׳. עיין בלח״מ דלא התירו סופו משום תחלתו מהא דקיי״ל אין מכבין את הבקעת כדי שלא תתעשן הקדרה.
ומ״ש רבנו שהכבוי מלאכה שאינה לצורך אכילה. ולא משכחת לצורך אכילה דהמסתפק משמן שבנר איננו מתקן את השמן בכיבוי זה אלא שמונע שלא יפסד ולא חשיב מלאכת אוכל נפש כמו שחיטה ובישול שמכשיר את האוכל. והמכבה לעשות פחמין ודאי חשיב מלאכת מכשירי אוכל נפש מיהו אע״ג דקיי״ל כר׳ יהודה במכשירין היינו דוקא בהנך מלאכות שהם באוכל נפש כמו קצירה וטחינה וכו׳ שהותרו מחמת קרא דאך אשר יאכל אפילו למכשירין משא״כ כיבוי ומכה בפטיש דלא משכחת להו באוכל נפש לא הותרו במכשירין ובהנך קיי״ל כרבנן דר״י בשפוד שנרצף וכיבוי בקעת כדי שלא תתעשן ובזה מתורץ קושיית הלח״מ לקמן ה״ו ד״ה ואין מכבין:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

שהכיבוי מלאכה ואין בו כו׳. עי׳ ד׳ כ״ג ע״א גבי בישרא אגומרי ובאמת נ״ל דהא דאמר שם ד׳ כ״ב ע״א גבי כיבוי ומני ר״י ר״ל כך דגבי בישרא אגומרי יש גדר מכבה רק משום דהוה דבר שאינו מתכוין ואינו פ״ר עי׳ זבחים ד׳ צ״א ע״ב אף ר״י דס״ל דבר שאינו מתכוין אסור א״כ מצינו לכבוי היתר באוכל נפש וא״כ י״ל מתוך ועי׳ בירושלמי פ״ד דביצה:
(ב-ד) שהותרה הבערה וכו׳ – ראה לעיל א,א-ד.
שהכיבוי מלאכה – ראה הלכות שבת יב,ב.
ואין בו צורך אכילה כלל – הקדים רבינו את הטעם למה אין היתר לכיבוי ביום טוב, ורק אחר כך מנה את כל פרטי הדינים הנובעים מעיקרון זה.
אמנם בסתם הדבר ברור לעין כל שאין הכיבוי מלאכה שיש בו צורך אוכל נפש. אולם רבו המקשים על רבינו הן מגמרא והן מסברא.
למדנו בשבת קלד,א (הובא לפנינו בהלכה ו):
תנו רבנן: אין מסננין את החרדל במסננת שלו ואין ממתקין אותו בגחלת... והתניא ממתקין אותו בגחלת? לא קשיא, כאן בגחלת של מתכת, כאן בגחלת של עץ. אמר ליה אביי לרב יוסף, מאי שנא מבישרא אגומרי? אמר ליה, התם לא אפשר, הכא אפשר.
פירש רש״י ז״ל: ״מאי שנא מבישרא אגומרי שצולין ביום טוב אע״ג דמכבה. לא אפשר לצלות מאתמול, דביומא שביחא טפי, אבל חרדל אפשר מאתמול״. הרי לכאורה מפורש שיש כבוי שהוא לצורך אוכל נפש בבשר שצולים אותו על הגחלים.
ברם הרי״ף העתיק גמרא זו בשינוי גירסה מאד משמעותי (ביצה פרק שני רמז תתפח). הוא גורס בתירוץ כך: התם ליכא כבוי, הכא איכא כבוי.
באר הרמב״ן ז״ל במלחמות, שאין כיבוי בבשר אגומרי משום שסופו מבעיר, ולקמן ביארתי יותר. לפי זה יוצא מן הגמרא אדרבה שאין כיבוי לצורך אוכל נפש.
ויש שהקשו מן הסברא. הרי שנסתפק מן השמן שבנר כדי לאוכלו, והרי הוא מכבה (הלכה ג), הכי אין זה מכבה לצורך אוכל נפש? ולולא מסתפינא הייתי אומר על פי מה שכתב רבינו בהלכות שבת ה,יב שהשמן בנר הדולק נמאס לאכילה, וממילא המסתפק ממנו אינו כדרך אכילתו, ולא שייך בכך היתר משום אוכל נפש.
השווה סידור רבנו שלמה ברבי נתן שהוא ע״פ הגאונים (מהדורת שמואל חגי ירושלים תשנ״ה, עמ׳ צז): ״ואסור לנו להוציא אש ביום טוב בכל אופני העשיה שמוציאים מהם אש. וכן אסור לנו לכבות האש ביום טוב לחלוטין״.
וכשם... כך אין מכבין את הנר – השווה הלכות שבת יב,ב: ״המכבה כל שהוא חייב; אחד המכבה את הנר ואחד המכבה הגחלת של עץ״. ויבואר עוד לפנינו.
ואם כבה לוקה וכו׳ – עיין לעיל פרק א א-ד.
אין מסלקין... כדי שתכבה וכו׳ – ביצה כב,א (פרוש ר״ח בסוגרים):
עולא איקלע לבי רב יהודה (בלילי יום טוב), קם שמעיה זקף לה לשרגא (זקפה ונתקבץ השמן לאחוריה כדי שתכבה מהרה וישאר השמן). איתיביה רב יהודה לעולא: הנותן שמן בנר חייב משום מבעיר, והמסתפק ממנו חייב משום מכבה! אמר ליה, לאו אדעתאי.
סידור רבינו שלמה ברבי נתן עמ׳ צז: ״ואסור לנו להוציא קצת שמן מן הנר אם דלוק ביום טוב, וכן אסור לנו לסלק ראשו שהשמן יפרוץ לאחוריו ויהיה זה סיבה לכיבויו״.
אוצר הגאונים יום טוב (התשובות סי׳ נט; עמ׳ 27):
וששאלתם: גרם כבוי ביום טוב אסור או מותר? כך ראינו שאסור. דעולא אקלע לבי רב יהודה אמר ליה לשמעיה, קום זקיף ביה בשרגא; והתם לא מפסקא (המהדיר: צ״ל מעסקא, מצורך יום טוב) דיום טוב הוה. והותיב ליה ר׳ אבא לעולא: הנותן שמן בנר חייב משום מבעיר והמסתפק ממנו חייב משום מכבה. כיון דנוטל משמנה הוה ליה גרם לכבוי, ולענין כבוי שבת ויום טוב שווין, ואת אמרת לשמעך, קום זקיף ביה בשרגא דקא גרמת ליה כבוי, ואמר ליה, לאו אדעתאי.
לדעת הגאון גם המסתפק מן השמן שבנר וגם המסלק את פיו למעלה – שניהם אינם אלא גרם כיבוי. ברם רבינו פסק (הלכות שבת א,ז) הרי שכבה את הנר מפני שהוא צריך לשמן... חייב, מפני שהכבוי מלאכה והרי נתכוון לכבות. ולהלן שם (יב.ב): הנותן שמן לתוך נר הדלוקחייב משום מבעיר; והמסתפק מן השמן שבנרחייב משום מכבה. אבל בכל זאת מוסיף (שם,ד): שגרם כיבוי מותר. ראה שם פירשתי, שנחשב רק גרם כיבוי אם אין זה ודאי שיכבה, אלא אפשר שיכבה ואפשר שלא. מעתה זהו שמדגיש כאן רבינו ״אין מסלקין את פי הנר למעלה כדי שתכבה״ – כלומר, הסילוק הוא כזה שמספיק להבטיח שהנר יכבה. לפיכך אין כאן גרם כיבוי אלא כיבוי ממש. וממילא מובנת הגמרא ביצה הנ״ל שהקשה רב יהודה לעולא מברייתא שלדעת רבינו מדובר בה על חיוב כיבוי ממש, ולא גרם בלבד.
ואינו חותך וכו׳ – משנה ביצה ד,ד:...ואין חותכין את הפתילה לשנים. ר׳ יהודה אומר חותכה באור לשני נרות.
פיהמ״ש שם: חותכה באור לשני נרות – שנותן מקצת הפתילה באחד הנרות ומקצתה בנר השני ומדליקה באמצע, ותחלק ותהיה פתילה דלוקה בנר זה ופתילה דלוקה בנר השני. ואסרו לחתוך הפתילה בסכין או במספרים, מפני שהוא מתקן מנא. ומותר למעכה ביד. והלכה כר׳ יהודה.
והוא מן הגמרא ביצה לב,א (פרוש ר״ח בסוגרים):
ואין חותכין את הפתילה לשנים. מאי שנא בסכין דלא – דקמתקן מנא; באור נמי קא מתקן מנא! תני רבי חייא: חותכה באור בפי שתי נרות (כגון שהיתה פתילה ארוכה מכניס קצה הפתילה בפי הנר, וקצתה האחרת בפי נר אחרת, ומדליקה באמצע ומנתקת ונמצאו שתי נרות דולקין).
אבל נופץ... בידוביצה לב,ב: אמר רב נתן בר אבא אמר רב, מוחטין את הפתילה ביום טוב. מאי מוחטין? אמר רב חנינא בר שלמיא (משמיה דרב), לעדויי חושכא (המתעבה בקצה הפתילה כמין גחלת ומתעכב האורה – מותר לחותכה. – ר״ח)... תני בר קפרא: ששה דברים נאמרו בפתילה, שלשה להחמיר ושלשה להקל: להחמיר – ...ואין חותכין אותה לשנים; להקל – ממעכה ביד וכו׳.
רבינו מפרש שזו ששנינו ממעכה ביד אף מוחטין כך, שאילו בכלי הרי זה דומה למתקן כלי. אולם הראב״ד ז״ל מפרש מלשון ״מחט״. אבל ראה ערוך ערך מהט שהוא גרס ״מוהטין את הפתילה״ – ״מוהטין״ בה״א ולא בחי״ת, ויתכן שכך היה גם לפני רבינו.
אגודה שלעצים וכו׳ – ביצה כב,א: אמר רב, קנבא שרי.
אבל הר״ח גורס: ״אמר רב יהודה, וקנינא שרי״ והוא מפרש: ״יש מי שאומר כגון אבוקה שהיא עשויה מחתיכות עצים קטנים, אם נוטל ביום טוב מאותן העצים שלא אחזה בהן האור – שרי״. הרי״ף (רמז תתפד) גורס: ״וקינסא שרי״.
ואינו דומה למסיר שמן מן הנר – כי רואים את כל השמן שבנר כיחידה אחת שאחזה בה האור בכולה, והמסיר ממנה נמצא מכבה, מה שאין כן באגודה של עצים, כל חתיכה עומדת לבדה, ועץ שלא אחזה בו האש לא שייך בו כיבוי כלל.
אין מכבין את הדליקה וכו׳ – ביצה כב,א (עם פיר״ח):
בעא מיניה אביי מרבה: מהו לכבות את הדלקה ביום טוב?... כי קמבעיא לי משום אבוד ממון, מאי? אמר ליה, אסור. איתיביה: אין מכבין את הבקעת כדי לחוס עליה, ואם בשביל שלא יתעשן הבית או הקדרה – מותר. ההיא רבי יהודה היא (דתני: ׳יעשה לכם׳ – לכל צרכיכם), כי קאמינא אנא (דאסור) לרבנן.
כדרך שאין מכבין בשבת וכו׳ – ראה מה שפירשתי בהלכות שבת יב,ג והשלם לכאן.
ואין מכבין את הנר וכו׳ – גמרא ביצה כב,א: בעא מיניה אבא בר מרתא מאביי: מהו לכבות את הנר מפני דבר אחר? אמר לו, אפשר בבית אחר. אין לו בית אחר מאי? אפשר לעשות לו מחיצה. אין לו לעשות מחיצה מאי? אפשר לכפות עליו את הכלי. אין לו כלי מאי? אמר ליה, אסור. איתיביה: אין מכבין את הבקעת כדי לחוס עליה, ואם בשביל שלא יתעשן הבית או הקדרה – מותר! אמר ליה, ההיא רבי יהודה היא, כי קאמינא אנא – לרבנן.
ראה להלן סוף הלכה ו פסק רבינו שלא כרבי יהודה: ״ואין מכבין את העץ כדי שלא תתעשן הקדירה או הבית״. והובאו שם דברי הרי״ף שהלכה כרבנן שאוסרים לצרכים אחרים חוץ מאוכל נפש.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ג) אין מסלקין את פי הנר למעלה כדי שתכבה, ואין מסירין את השמן ממנה, ואינו חותך את ראש הפתילה בכלי, אבל נופץ את ראשה בידו. אגודה של עצים שהדליקהא במדורה, כל עץ שלא אחזה בו האש מותר לשמטו, ואינו דומה למסיר שמן מן הנר:
It is forbidden to lift the opening of a lamp upward so that it will be extinguished, nor may one remove oil from it, nor may one cut off the top of the wick with a utensil.⁠1 One may, however, flick the top of the wick with one's hand [to remove the charred portion].⁠2
When a bundle of wood has been lit in a fire, it is permitted to remove any piece of wood that did not catch fire.⁠3 This does not resemble removing oil from a lamp.
1. All these activities appear to be considered as commissions of the forbidden labor itself, and not merely Rabbinic safeguards.
2. The Ra'avad and others note that Beitzah 32b appears to indicate that it is permitted to remove the charred portion of the wick with a utensil as well. The wording of the Shulchan Aruch (Orach Chayim 514:10) leaves room for doubt with regard to which view is accepted. In practice, it is customary not to remove the charred portion of any wick - neither by hand nor with a utensil (Mishnah Berurah 514:47).
3. If, however, a piece of wood has already caught fire, it is forbidden to move it if one's intent is to extinguish it (Ramah, Orach Chayim 502:2).
א. ב1: שהודלקה. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
אֵין מְסַלְּקִין אֶת פִּי הַנֵּר לְמַעְלָה כְּדֵי שֶׁתִּכְבֶּה, וְאֵין מְסִירִין אֶת הַשֶּׁמֶן מִמֶּנָּה, וְאֵינוֹ חוֹתֵךְ אֶת רֹאשׁ הַפְּתִילָה בִּכְלִי, אֲבָל נוֹפֵץ אֶת רֹאשָׁהּ בְּיָדוֹ. אֲגֻדָּה שֶׁלְּעֵצִים שֶׁהֻדְלְקָה בִּמְדוּרָה - כָּל עֵץ שֶׁלֹּא אָחֲזָה בּוֹ הָאֵשׁ, מֻתָּר לְשָׁמְטוֹ, וְאֵינוֹ דּוֹמֶה לְמֵסִיר שֶׁמֶן מִן הַנֵּר.
אֵין מְסַלְּקִין אֶת פִּי הַנֵּר לְמַעְלָה כְּדֵי שֶׁתִּכְבֶּה. וְאֵין מְסִירִין אֶת הַשֶּׁמֶן מִמֶּנּוּ וְאֵינוֹ חוֹתֵךְ אֶת רֹאשׁ הַפְּתִילָה בִּכְלִי. אֲבָל נוֹפֵץ אֶת רֹאשָׁהּ בְּיָדוֹ. אֲגֻדָּה שֶׁל עֵצִים שֶׁהֻדְלְקָה בִּמְדוּרָה כׇּל עֵץ שֶׁלֹּא אָחֲזָה בּוֹ הָאֵשׁ מֻתָּר לְשָׁמְטוֹ וְאֵינוֹ דּוֹמֶה לְמֵסִיר שֶׁמֶן מִן הַנֵּר:
אבל נופץ את ראשה בידו – א״א, ואפילו במחט, שהרי אמרו (ביצה לב,ב) מוחטין.
[א] עולא איקלע לבי רב יהודה קם שמעיה זקף שרגא איתיביה רב יהודה לעולא הנותן שמן לנר כו׳ עד אמר ליה לאו אדעתאי היינו כגון שמן שמטה הנר ונמצא ריקם מן השמן אבל אם יש בו חתיכות חלב על הפתילה והסיר האחרת אינו אסור וכן אם יש נר גדול של שעוה וחתך בה מעט ע״י האור כיון שאין בו אלא גרם כבוי נראה שאין בו איסור וגם אם יש צורך גדול ליקח אדם אור מן המדורה בלילה להאיר נ״ל שאין כאן איסור כל כך שאינו אלא גרם כבוי ואינו מתכוין לכך ופעמים שאינו מכבה ולא דמי להך דהכא שמכחיש אור הנר. אך העולם נהגו ליזהר בכך ויש להחמיר:
[ב] בפרק המביא כדי יין אמר רב נתן בר אבא אמר רב מוחטין את הפתילה ביו״ט מאי מוחטין אמר רב חנינא בר שלמיא לעדויי חושכא:
[ג] כך פי׳ באלפס הא דאמר ר״י פי׳ דקינבא שרי וכן ס״ה משמו וכן בערוך יש מי שאומר כן. ור״ח פי׳ קסמין דקין שבאור ועדיין לא הוסק האור ברובן. ופ״א פי׳ הערוך בעצמו לקוץ ראש הפתילה הנעשת פחם וכן פרש״י ולא נראה לר״י דהיינו מוחטין בפרק המביא. ואומר ר״י דמיירי לאחר שכבתה הפתילה ויש שם פחם מותר לחותכו דלא מתקן מנא הוא דניחא ליה להדליק בפעם אחרת. קינבא לשון קניבת ירק והאי מאן דקניב סילקא:
אין מסלקין את פי הנר עד הפתילה בכלי. פ״ב דביצה (דף כ״ב):
אבל נופץ את ראש הפתילה בידו: כתב הראב״ד ז״ל ואפילו במחט שהרי אמרו מוחטין עכ״ל:
ואני אומר נראה מדבריו שמפרש מימרא דאמר רב נתן בר אבא אמר רב מוחטין את הפתילה ביו״ט פרק המביא כדי יין גמרא מתניתין דאין פוחתין את הנר מלשון מחט ואנו לא הורגלנו לפרש כך אלא כאדם שמקנח החוטם מלשון והאנקה בחטם וכן פירש״י ז״ל מוקי״ר בלעז ובלשון ערבי ינטף אל עדסי וכן משמע מלשון הגמרא דשייליה מאי מוחטין אמר רב חנינא בר שלמיא משמיה דרב לעדויי חושכא שזהו הסרת הפחם שנעשה בראש הפתילה ומחשיך האור ודרך להסירו ביד ולא במחט ואפילו כשרוצה לשנות וכן איתא נמי בברייתא דבר קפרא דגרסינן התם תנא בר קפרא ששה דברים נאמרו בפתילה שלשה להקל ושלשה להחמיר כו׳ עד שלשה להקל ממעכה ביד כו׳ זהו ניפוץ ביד שכתב ר״מ ז״ל ולא בכלי כלשון המשנה שם וא״כ יהיה השרש חטם לפירוש זה והיה לנו לגרוס מחטמים את הפתילה ולפי׳ הראב״ד ז״ל יהיה השרש מחט והיה לנו לגרוס ממחטין ואף כי נעשה מן השם פעולה. וחזרתי על כל צידי צדדין ולא מצאתי לזאת המלה דומה ממש אלא בילמדנו דבראשית דאמרינן שוורים ופרדות שלהן מתעברות ויולדות בלא צער ולא היתה אחת מהן מוחטת שנאמר שורו עבר ולא יגעיל תפלט פרתו ולא תשכל ע״כ. וזהו פליטת הפתילה המחשך אור הנר וזהו לשון ניפוץ ביד שכתב ר״מ ז״ל ולשון מיעוך דתני בר קפרא כלשון באלו נערות מה עשה לה ערבי זה בשביל שמיעך לה בין דדיה הנהוג בלשון התלמוד נתמעך התפוח וזהו קינבא האמור פ״ב דביצה לפירש״י ז״ל דגרסינן התם גמרא מתניתין דשלשה דברים ר״ג מחמיר אמר רב יהודה קינבא שרי ולא כן דעת ר״י אלפס ור״מ ורבותינו בעלי התוס׳ ז״ל כמו שאכתוב בסמוך בע״ה ומ״מ ביררתי דברי ר״מ ז״ל ודברי רב נתן וכברייתא דתני בר קפרא:
אגודה של עצים עד מן הנר. זה כתב מכח ההיא דאמר רב יהודה קינבא שרי פ״ב דביצה גמרא מתניתין דשלשה דברים כו׳ וכפירוש ראשון שפי׳ הרב רבי נתן בעל הערוך והוא מה שפירש ר״י אלפס ובמקצת נוסחאות מצאתי לו קינסא ופירוש יפה הוא ואף כי יש פירושים אחרים:
אין מסלקין את פי הנר למעלה וכו׳ – פרק יום טוב שחל עולא איקלע לבי רב יהודה קם שמעיה זקף שרגא איתיביה הנותן שמן בנר חייב משום מבעיר והמסתפק ממנו חייב משום מכבה א״ל לאו אדעתאי:
ואינו חותך את פי הפתילה וכו׳ – משנה פרק המביא (דף ל״ב:.) ואין חותכין את הפתילה לשנים ר׳ יהודה אומר חותכה באור ובגמ׳ ולר״י מאי שנא בסכין דלא דקא מתקן מנא באור נמי הא קא מתקן מנא ותירצו תני ר׳ חייא חותכה באור בפי שתי נרות אמר רב מוחטין את הפתילה ביו״ט מאי מוחטין פירוש לעדויי חושכא. וסובר רבינו שכשם שאין חותכין אותה בכלי כך אינו חותך פיה בכלי וכשאמרו מוחטין דוקא ביד אבל שאר המפרשים אומרין שלנפץ את ראשה אפילו בכלי מותר וכשאמרו מוחטין רצו לומר שאפילו במחט מותר להסיר חשכה וזה דעת ההשגות ולזה הסכים הרשב״א ז״ל ואין זה מוכרח:
אגודה של עצים וכו׳ – פרק יו״ט שחל (ביצה כ״ב) סמוך למעשה דעולא הנזכר למעלה אמר ר״י קנבא שרי:
ואינו חותך ראש הפתילה בכלי – לאו דוקא בכלי דאפילו באור אם אינו בפי שתי נרות אינו יכול לחתוך וסמך על מ״ש לקמן וחותכה באור בפי שתי נרות אלא מאי דאמר כאן בכלי ר״ל שאין צד לחותכה בכלי אפילו שיהיה בפי שתי נרות:
אין מסלקין וכו׳. נתבאר שם דף כ״ב מעובדא דעולא דקם שמעיה זקף לה לשרגא איתיביה רב יהודה לעולא הנותן שמן בנר חייב משום מבעיר והמסתפק ממנו חייב משום מכבה א״ל לאו אדעתאי ופי׳ רש״י זקיף לשרגא שהיה רוצה שיסתלק השמן לאחוריו ולא ימשך אחר הפתילה ותכבה ע״כ. ומ״ש רבינו ואין מסירין את השמן ממנו היינו מ״ש שם והמסתפק ממנו חייב משום מכבה וכתבו התוס׳ דהיינו טעמא הואיל דבאותה שעה שהוא מסתפק ממנו מכבה קצת ומכסה אורו דלא מצי לאנהורי כולי האי וכו׳ ע״כ. וכבר כתבתי בזה בהלכות שבת פ״ה דין י״ב עיי״ש.
ואינו חותך וכו׳. משנה שם דף ל״ב ומבואר מדברי רבינו דבכלי דוקא אסור אבל ביד שרי והראב״ד ז״ל השיג על רבינו עיין להרב המגיד ז״ל ורש״ל כתב דהעולם נזהרין שלא למחוט כל עיקר ואין להקל ועיין להרב מג״א סימן תקי״ד וע״י ניפוץ ביד נראה דאין כאן חשש וכ״כ ז״ל.
אגודה של עצים וכו׳. שם דף כ״ב. ויש נוסח אחר בדברי רבינו מדורה של אש כל עץ וכו׳ ונוסחתינו נראית עיקר וכן העתיק הרב ב״י סימן תק״ב.
ואינו חותך וכו׳. עיין בהשגות ורבנו גריס מוהטין כגירסת הערוך ועיין בלח״מ ודבריו מגומגמין דאי אפשר לעדויי חשוכי באור דבלא״ה ראש הפתילה בוערת.
ומ״ש רבנו כל עץ וכו׳. גריס קינסא ולא גריס קינבא:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(ד) אין מכבין את הדליקה כדי להציל ממון ביום טוב, כדרך שאין מכבין בשבת, אלא מניחה ויוצא. ואין מכבין את הנר מפני תשמיש המיטה, אלא כופה עליו כלי, או עושה מחיצה בינו לבין הנר, או מוציאו לבית אחר. ואם אינו יכול לעשות אחת מכל אלו, הרי זה אסור לכבות, ואסור לשמשא עד שתכבה מאיליהב:
It is forbidden to extinguish a fire to save one's money on a holiday, just as extinguishing it on the Sabbath is forbidden. Instead, one should abandon [the burning possessions].⁠1
We may not extinguish a candle [so that it will be permitted to engage in] sexual relations.⁠2 Instead, one should cover it with a utensil,⁠3 erect a partition,⁠4 or carry it to another room. If none of these alternatives is feasible, it is forbidden to extinguish the candle and it is forbidden to engage in relations until the candle burns out.⁠5
1. The Ramah (Orach Chayim 514:1) allows a leniency: If a person has no other home, and sees his house being consumed by flames, he may put out the fire so that he will have a place to eat his festive meals. As mentioned in the notes on Hilchot Shabbat 12:3, it is customary at present to extinguish raging fires, because there is surely the possibility of a threat to life if they are left unchecked.
2. For it is forbidden to engage in sexual relations by the light of a candle (Hilchot Issurei Bi'ah 21:10).
3. The intent is a utensil that will allow the candle to continue burning. It is forbidden to cover the candle with a utensil that will snuff it out.
4. This refers to an extension of a temporary partition. In such an instance, the prohibition is merely Rabbinic in origin. When the partition was opened at least a handbreadth before the commencement of the festival, there is no restriction at all (see Hilchot Shabbat 22:27).
5. Note the Chatam Sofer (Orach Chayim, Responsum 145), who questions the Rambam's intent in adding the last phrase.
א. בב1 נוסף: מטתו.
ב. כך ב2. ת1: מאליה. וכך ד (גם פ, ק). ע׳ הל׳ ע״ז ד, ב הערה 10.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
אֵין מְכַבִּין אֶת הַדְּלֵקָה כְּדֵי לְהַצִּיל מָמוֹן בְּיוֹם טוֹב, כְּדֶרֶךְ שֶׁאֵין מְכַבִּין בַּשַּׁבָּת, אֶלָּא מַנִּיחָהּ וְיוֹצֵא. וְאֵין מְכַבִּין אֶת הַנֵּר מִפְּנֵי תַּשְׁמִישׁ הַמִּטָּה, אֶלָּא כּוֹפֶה עָלָיו כְּלִי, אוֹ עוֹשֶׂה מְחִצָּה בֵּינוֹ לְבֵין הַנֵּר, אוֹ מוֹצִיאוֹ לְבַיִת אַחֵר. וְאִם אֵינוֹ יָכוֹל לַעֲשׂוֹת אַחַת מִכָּל אֵלּוּ - הֲרֵי זֶה אָסוּר לְכַבּוֹת, וְאָסוּר לְשַׁמֵּשׁ עַד שֶׁתִּכְבֶּה מֵאֵלֶיהָ.
אֵין מְכַבִּין אֶת הַדְּלֵקָה כְּדֵי לְהַצִּיל מָמוֹן בְּיוֹם טוֹב כְּדֶרֶךְ שֶׁאֵין מְכַבִּין בְּשַׁבָּת אֶלָּא מְנִיחָהּ וְיוֹצֵא. וְאֵין מְכַבִּין אֶת הַנֵּר מִפְּנֵי תַּשְׁמִישׁ הַמִּטָּה אֶלָּא כּוֹפֶה עָלָיו כְּלִי אוֹ עוֹשֶׂה מְחִצָּה בֵּינוֹ לְבֵין הַנֵּר אוֹ מוֹצִיאוֹ לְבֵית אַחֵר. וְאִם אֵינוֹ יָכוֹל לַעֲשׂוֹת אַחַת מִכׇּל אֵלּוּ הֲרֵי זֶה אָסוּר לְכַבּוֹת וְאָסוּר לְשַׁמֵּשׁ עַד שֶׁתִּכְבֶּה מֵאֵלֶיהָ:
[ד] התוספות הוכיחו מכאן דלא יועיל שיאפיל בטליתו דלא משכח בתלמודא שמותר בכה״ג ש״מ דבלילה אסור לשמש אצל הנר ע״י האפלת הטלית אלא יעשה לו מחיצה או יכפה עליו את הכלי או יוציא וכן מצאתי ביסוד של רבי אברהם אב בית דין:
אין מכבין וכו׳ עד שתכבה מאליה. פרק שני דביצה (דף כ״ב):
אין מכבין את הדליקה וכו׳ – שם בעא מיניה אביי מרבא מהו לכבות את הדליקה ביו״ט היכא דאיכא סכנת נפשות לא קא מבעי ליה דאפילו בשבת שרי כי קא מבעי היכא דאיכא אבוד ממון אמר ליה אסור:
ואין מכבין את הנר וכו׳ – שם בעא מיניה אבא בר מרתא מאביי מהו לכבות את הנר מפני דבר אחר ביו״ט אמר לו אפשר בבית אחר אין לו בית אחר מהו אפשר לעשות מחיצה אין לו דבר לעשות מחיצה מהו אפשר לכפות עליו כלי אין לו כלי לכפות עליו מהו א״ל אסור. והקשו בגמ׳ על זה ועל דין כבוי הנזכר בסמוך מדתניא אין מכבין את הבקעת בשביל לחוס עליה ואם בשביל שלא יתעשן הבית בשביל שלא תתעשן הקדרה מותר. ואמר ליה ההיא ר״י היא כי קאמינא אנא לרבנן. ובהלכות ההיא ר״י היא דאמר לכם לכל צרכיכם כי קאמינא אנא לרבנן. וכן רבה וכן אמימר כולהו דחו להו להא מתניתא ואוקמוה כר״י למימרא דלאו הלכתא כותיה ושמעינן מיהא דלית הלכתא כי הא מתניתא אלא אסור לכבות את הבקעת בין לחוס עליה בין שלא יתעשן הבית בין שלא תתעשן הקדרה הכל אסור, ע״כ. ויש מקשים על זה ממה שאמרו פרק אין צדין הלכה כר״י ותירצו שלא כל המכשירים שווין ויש שהלכה בהן כר״י ומתוך כך אסרו לכבות את הבקעת מפני הדלקה ומפני תשמיש ומפני שלא יתעשן הבית אבל בשביל שלא תתעשן הקדרה ותבשילו שהוא מכשיר אוכל נפש ממש מותר והוא שאין לו מקום לפנותה. וזהו דעת הרשב״א ז״ל. ודעת רבינו לאסור הכל כמו שיתבאר בסמוך וכדעת ההלכות:
אין מכבין וכו׳. בעיא דאביי מרבא שם ופשט ליה לאיסור ודין הדליקה בשבת נתבאר בדברי רבינו בפ׳ י״ב דין ג׳ וכבר כתבו ז״ל דבזמן הזה שאנו שרויין ביניהם יש לחוש לסכנת נפשות ושרי כמ״ש הרמ״א סי׳ של״ד ועמ״ש שם.
ואין מכבין את הנר וכו׳. שם כדברי רבינו והרב מגן דוד [ט״ז] סי׳ תקי״ד האריך בזה וכתב דמן הדין הוא מותר אלא שאין מורין כן עיין עליו שאין דבריו מוכרחים אחרי המחילה מסתמיות הפוסקים ז״ל.
ואין מכבין. עיין במ״מ שהאריך לפלפל מהא דקיי״ל כר׳ יהודה במכשירין ומה שנראה לענ״ד בארתי לעיל ה״ב:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(ה) מותר לטלטל את הנר והוא דלוקא, ואין גוזרין שמא יכבה. ואסור להניח את הנר על גבי הדקל וכיוצא בו ביום טובב, שמא יבוא להשתמש במחובר ביום טוב:
One may carry a candle while it is burning. [Our Sages] did not impose a decree against this lest it become extinguished. It is forbidden to place a candle on a palm tree or the like on a holiday,⁠1 lest one come to make use of an object that is still [growing in the ground] on a holiday.
1. For it is forbidden to use a tree on the Sabbath or festivals. See Hilchot Shabbat 21:6-8. From the wording of the Maggid Mishneh, it appears that, for this same reason, it is forbidden to leave a candle on a date palm before the commencement of the holiday, so that it will burn there on the holiday. The Shulchan Aruch (Orach Chayim 514:6) cites this law with that emphasis.
א. ד (גם פ, ק): דולק. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ב. ב1 (מ׳על׳): מערב יו״ט על גבי דקל. אך בגמ׳ שבת מה. כבפנים, וע׳ רש״י שם ד״ה מניחין.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
מֻתָּר לְטַלְטֵל אֶת הַנֵּר וְהוּא דָּלוּק, וְאֵין גּוֹזְרִין שֶׁמָּא יִכְבֶּה. וְאָסוּר לְהַנִּיחַ אֶת הַנֵּר עַל גַּבֵּי הַדֶּקֶל וְכַיּוֹצֵא בּוֹ בְּיוֹם טוֹב, שֶׁמָּא יָבוֹא לְהִשְׁתַּמֵּשׁ בַּמְּחֻבָּר בְּיוֹם טוֹב.
מֻתָּר לְטַלְטֵל אֶת הַנֵּר וְהוּא דּוֹלֵק וְאֵין גּוֹזְרִין שֶׁמָּא יִכְבֶּה. וְאָסוּר לְהָנִיחַ אֶת הַנֵּר עַל גַּבֵּי דֶּקֶל וְכַיּוֹצֵא בּוֹ בְּיוֹם טוֹב שֶׁמָּא יָבוֹא לְהִשְׁתַּמֵּשׁ בִּמְחֻבָּר בְּיוֹם טוֹב:
(ה-ו) מותר לטלטל את הנר והוא דולק ואין גוזרין שמא יכבה. הכי סלקא לן מן סוגיין סוף פרק כירה (דף מ״ד) אליבא דר״ש דקיי״ל כוותיה בדבר שאין מתכוין:
ואסור להניח ביו״ט עד במחובר ביו״ט. פרק כירה (דף מ״ה):
אין מעשנין עד על האש. פ״ב דביצה ופ״ג דמס׳ עדיות:
וממתקין עד שהוא מכבה. פ׳ ר״א דמילה (דף קל״ד):
ואין מכבין עד הבית. פ״ב דביצה (דף כ״ב):
מותר לטלטל את הנר וכו׳ – זה פשוט ומבואר פרק כירה (שבת דף מ״ה) כדין שיתבאר בסמוך:
ואסור להניח וכו׳ – מימרא בשבת פרק כירה שם מניחין נר על גבי דקל בשבת ואין מניחין נר על גבי דקל ביו״ט וכבר כתבתיה בארוכה פרק חמישי מהל׳ שבת:
מותר לטלטל הנר וכו׳. בשבת דף מ״ה נתבארו דברי רבינו. ומ״ש בספר רבינו
ואין גוזרין בנוסח אחר כת״י ואין חוששין ואיסור הנחת הנר ע״ג דקל נתבאר ג״כ שם וכו׳ ועכשיו מצאתי נוסח אחר כת״י ואסור להניח הנר ע״ג דקל מערב יו״ט והנאני הרבה גירסא זו שבזה מתורץ כל מה שהקשתי בפ״ה דהלכות שבת דין י״ז עיי״ש ודייקי נמי דברי רבינו שסיים שמא יבא להשתמש במחובר ביו״ט דהך ביו״ט תניין הוא מיותר דבהא קעסיק ואתי אלא דבערב יו״ט היא הנוסחא הנכונה ואמיתית ע״פ הדין ושלי״ת.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

מותר לטלטל וכו׳ – שבת מו,ב: רמי ליה אביי לרב יוסף: מי אמר רבי שמעון, כבתה מותר לטלטלה; כבתה – אין, לא כבתה – לא. מאי טעמא – דילמא בהדי דנקיט לה כבתה. הא שמעינן ליה לרבי שמעון דאמר, דבר שאין מתכוין מותר... אלא אמר רבא, הנח לנר שמן ופתילה הואיל דנעשה בסיס לדבר האסור.
ביום טוב אין השלהבת דבר האסור, שהרי הבערה הותרה ביום טוב.
ואסור להניח... שמא יבוא להשתמש במחובר וכו׳ – שבת מה,א: דאמר רב, מניחין נר על גבי דקל בשבת, ואין מניחין נר על גבי דקל ביום טוב.
רי״ף שבת רמז שמד: והלכתא מניחין נר על גבי דקל בשבת ואין מניחין נר על גבי דקל ביום טוב. מאי טעמא כיון דבשבת בדיל מיניה לא אתי לאשתמושי במחובר וביום טוב דלא בדיל מיניה אתי לאשתמושי במחובר. הילכך בשבת שרי וביום טוב אסור.
ראה הלכות שבת ה,יז ומה שפירשתי שם.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(ו) אין מעשנין בקטורת ביום טוב, מפני שהוא מכבה, ואפילו להריח בה, ואין צריך לומר לגמר את הבית ואת הכלים שהוא אסור. ומותר לעשן תחת הפירות כדי שיוכשרו לאכילה, כמו שמותר לצלות בשר על האש. וממתקין את החרדל בגחלת של מתכת, אבל לא בגחלת של עץ, מפני שהוא מכבה. ואין מכבין את העץא כדי שלא תתעשן הקדירה אוב הביתג:
We may not burn incense on a holiday, for by doing so one extinguishes.⁠1 [This restriction applies even] when one desires to smell [its fragrance]. Surely this is true when one's intent is to impart a fragrance to one's house or one's clothes.
It is permitted to smoke produce so that it will be fit to eat, just as it is permitted to roast meat over a fire. One may sweeten mustard using a glowing piece of metal, but one may not use a piece of charred wood for that purpose, because in the process one extinguishes.⁠2
It is forbidden to extinguish a fire so that one's food or one's house will not become smoky.⁠3
1. Beitzah 22b states that the incense first extinguishes some of the fire onto which it was placed, and then it catches fire itself and begins to burn. One might think that this would be permitted, because it brings pleasure to people. Nevertheless, our Sages ruled that it is only pleasure that is appreciated by all people - e.g., food - for which one is permitted to perform labor on a holiday, but not pleasure appreciated by only a minority, like fragrance.
2. This restriction was instituted because it was possible - and indeed, it was usual - to do this before the holiday. Concerning other produce, one may use charred wood to sweeten it, although one temporarily extinguishes the charred wood in the process (Mishnah Berurah 511:25).
3. The Ramah (Orach Chayim 514:1) allows one to extinguish the fire if there is no other alternative to saving one's food or the place in which one desires to eat one's festive meals.
א. ד (גם פ): האש. אך בגמ׳ ביצה כב. ׳הבקעת׳.
ב. ב1 (מ׳תתעשן׳): תעשן את הקדירה או את.
ג. ב2: החבית.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
אֵין מְעַשְּׁנִין בִּקְטֹרֶת בְּיוֹם טוֹב, מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְכַבֶּה, וַאֲפִלּוּ לְהָרִיחַ בָּהּ. וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר לְגַמֵּר אֶת הַבַּיִת וְאֶת הַכֵּלִים, שֶׁהוּא אָסוּר. וּמֻתָּר לְעַשֵּׁן תַּחַת הַפֵּרוֹת כְּדֵי שֶׁיֻּכְשְׁרוּ לַאֲכִילָה, כְּמוֹ שֶׁמֻּתָּר לִצְלוֹת בָּשָׂר עַל הָאֵשׁ. וּמְמַתְּקִין אֶת הַחַרְדָּל בְּגַחֶלֶת שֶׁלְּמַתֶּכֶת, אֲבָל לֹא בְּגַחֶלֶת שֶׁלְּעֵץ, מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְכַבֶּה. וְאֵין מְכַבִּין אֶת הָעֵץ כְּדֵי שֶׁלֹּא תִּתְעַשֵּׁן הַקְּדֵרָה אוֹ הַבַּיִת.
אֵין מְעַשְּׁנִין בִּקְטֹרֶת בְּיוֹם טוֹב מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְכַבֶּה. וַאֲפִלּוּ לְהָרִיחַ בָּהּ. וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר לְגַמֵּר אֶת הַבַּיִת וְאֶת הַכֵּלִים שֶׁהוּא אָסוּר. וּמֻתָּר לְעַשֵּׁן תַּחַת הַפֵּרוֹת כְּדֵי שֶׁיֻּכְשְׁרוּ לַאֲכִילָה כְּמוֹ שֶׁמֻּתָּר לִצְלוֹת בָּשָׂר עַל הָאֵשׁ. וּמְמַתְּקִין אֶת הַחַרְדָּל בְּגַחֶלֶת שֶׁל מַתֶּכֶת אֲבָל לֹא בְּגַחֶלֶת שֶׁל עֵץ מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְכַבֶּה. וְאֵין מְכַבִּין אֶת הָאֵשׁ כְּדֵי שֶׁלֹּא תִּתְעַשֵּׁן הַקְּדֵרָה אוֹ הַבַּיִת:
[ה] פ״ב כרב לגבי שמואל וכן אמר רב הונא לרב יהודה ע״ש, ע״כ:
[ו] וכן פסק ר״י אלפס דאביי ורבא ואמימר כולהו דחו להא מתני׳ דשריא דר״י היא אבל לרבנן אסור וכן פרש״י וכן ס״ה דאע״ג דבפרק אין צדין פסק כר״י במכשירי אוכל נפש מ״מ בשאר צורך החמירו אבל רשב״ט פסק כר״י דשרי וכן נראה לראבי״ה, ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ה]

אין מעשנין בקטורת ביו״ט וכו׳ – פרק יו״ט שחל (ביצה כ״ב:) במשנה אמר ר״ג מניחין את המוגמר ביו״ט וחכמים אוסרין ובגמ׳ אמר רב אסי מחלוקת להריח אבל לגמר דברי הכל אסור ושם מוכיח בגמ׳ שאפילו כלי שנתגמר לא יכפה אותו על הבגדים כדי שיקלטו הבגדים את הריח שהרי זה מוליד ריח בבגדים וכן כתבו ז״ל וזהו שאמרו שם (דף כ״ג) סחופי כסא אשיראי אסור וכל זה נכלל במה שאמר רבינו שלגמר את הכלים אסור:
מותר לעשן את הפירות וכו׳ – מחלוקת אמוראים בגמרא שם ומסקנא דאמר רב אשי משמיה דרבא דמותר לעשן מידי דהוה אבשרא אגומרי:
וממתקין את החרדל וכו׳ – פרק ר״א דמילה (שבת קל״ד) ואין ממתקין את החרדל בגחלת והקשו והא תניא ממתקין ותירצו לא קשיא כאן בגחלת של עץ כאן בגחלת של מתכת:
ואין מכבין את האש וכו׳ – כבר כתבתי למעלה שדעת רבינו בזה כדעת ההלכות ויש חולקין בכדי שלא תתעשן הקדרה:
אין מעשנין בקטרת מפני שהוא מכבה – בגמרא פרק יו״ט שחל (דף כ״ב:) ר״ה אמר אסור מפני שמכבה אמר ליה רב נחמן ונימא מר מפני שמבעיר א״ל תחלתו מכבה וסופו מבעיר ע״כ. ורבינו לא כתב שאסור משום מבעיר משום דקסבר מתוך שהותרה הבערה לצורך הותרה נמי שלא לצורך כמ״ש לעיל. ובדברי הגמרא קשה דאיך הקשו ונימא משום מבעיר הא שרי משום דאפילו מאן דמחמיר (יותר) בירושלמי בנר של בטלה שהביא ה״ה בפ״א (קאמר) לא תאסור ולא תשרי וא״כ איך הקשו דתהוי אסור משום מבעיר. וי״ל דאלו האמוראים הם סוברים כר״ע דאמר בפ״ק דפסחים (דף י״ח) דלא אמרינן מתוך שהותרה הבערה לצורך והם סבורים דאפילו ב״ה מודים בהבערה דלא אמרינן מתוך ורבינו ז״ל לא פסק כמותם משום שראה בפ״ק דביצה (דף י״ב) ר׳ יוחנן דאמר הכי כמ״ש ה״ה ז״ל בפ״א כתב ה״ה וכל זה נכלל בדברי רבינו ז״ל. ולי נראה דאין זה משמע מדבריו כלל דמ״ש משום מכבה הוא בגחלים דאיכא כבוי אבל לא בכלי דליכא כבוי. ומ״ש ואין צריך לומר היינו בגחלת דבהכי איירי קודם ולא בכלי ומ״מ כתב שהוא כלול בדבריו ולא כתב נראה מדבריו:
ואין מכבים את האש מפני שלא תתעשן הקדרה – משמע דמכשירי אוכל נפש אע״ג דא״א לעשותן מערב יו״ט אסירי מדרבנן וכן כתב ה״ה וא״ת איך כתב לעיל בתבלין דמשום דא״א לעשותן מבערב שמפיגין טעמן דשרי. וי״ל דלא דמי תבלין לעשון הקדרה ולשפוד שנרצף בי״ט משום דאין נאכלין הם עצמם כמו התבלין שנאכלין הם עצמם עם האוכל אף על פי שאין המכוון בהם אלא לתקן האוכל מ״מ הרי הם עצמם נאכלים עם האוכל:
אין מעשנין וכו׳. משנה וגמרא בביצה דף כ״ב וכחכמים וכן פירש רבינו שם ויש נוסח אחר כת״י שכתוב שם ואפילו להריח בה ואין מכבין את האש ואין צ״ל את הבית או את הכלים ונראה שהיא נוסחא מוטעית והרב ב״י סי׳ תקי״ד הביא מחלוקת התוס׳ וס׳ האגודה אם מותר לכסות האש באפר ביו״ט כדי שימצאו אש למחר. ולענ״ד נראה שנלמד בק״ו מדין זה דהכא אין כוונתו לכבות אדרבא רצונו שיבעיר האש כדי לעשן ותעלה תמרתו ואפ״ה כיון דהוי פסיק רישיה שהוא מכבה אסור בכיסוי האש באפר שאינו רוצה שיבעיר דאז הוא כלה והולך אלא כוונתו שישמר חומו ומצד הפעולה הוא כבה קצת בהכרח לא כ״ש שיאסר. גם ראיתי להרב עטרת זהב שם שכתב שהעולם נהגו איסור ואין לשנות.
ומותר לעשן הפירות וכו׳. מסקנא דרב אשי דף כ״ג מידי דהוה אבשרא אגומריה ודין מיתוק החרדל וכו׳ שבת דף קל״ד ועיין מ״ש בפרק הקודם דין י״ז.
כדי שלא תתעשן הקדירה. שם ויש חולקין בזה שאם אין לו מאכל אחר הרי ימנע משמחת יו״ט [והו״ל מידי דהוה אבשרא אגומריה] ומשמע דרבינו ס״ל דמכשירי אוכל נפש אע״ג דא״א לעשותן מבערב אסירי וכמ״ש הרה״מ. וקשה קצת דא״כ אמאי התיר רבינו בפ״ג דין י״ב לדוך התבלין כדרכם וכו׳ הא התבלין אינן אלא להכשיר האוכל אם לא שנאמר דשאני תבלין דהם עצמן נאכלין והוו להו כאוכל גופיה וכ״כ הרב לח״מ. ועיין מ״ש בדין ב׳ ובפרק א׳ דהלכות ערובין דין י״א.
ומותר לעשן תחת הפירות כדי שיוכשרו לאכילה כו׳ – וכ׳ ה״ה מחלוק׳ אמוראים בגמ׳ כו׳ ואמרי׳ התם ר״י אמר ע״ג גחל׳ אסור ע״ג חרס מותר ורב׳ אמר אפי׳ ע״ג חרס נמי אסור משום דקא מוליד ריחא ופרש״י דקא מוליד ריחא שנכנס בחרס שלא היה בו ריח ואסור מדרבנן כו׳ ויש לדקדק דאמאי לא כ׳ רש״י משום דקמוליד ריחא בפירות עצמן וס״ל דאסור משום דאינו שוה לכל נפש ומכח זה היה נראה להוכיח שדעת רש״י כמ״ש מוהר״ץ אשכנזי סימן צ״ד דבאוכלין ומשקין אין בהן משום מוליד ריחא ושלא כדעת הרב ט״ז סימן תקי״א ס״ק ח׳ שכתב שאותן שנוהגין להטיל שמן של ריח בתוך המים בי״ט לצורך נט״י לכהנים איסורא קא עבדי דמולידין ריח במים יע״ש ויש ליישב דהכריחו לרש״י לומר דה״ט משום דמוליד ריח בחרס ולא משום אוליד ריחא בפירות גופייהו משום דק״ל דכיון דרבא ס״ל דאפי׳ איסורא דרבנן דאוליד ריחא לא שרינן משום דאינו שוה לכל נפש א״כ אמאי אצטריך רבא לומר דע״ג חרס אסור מטעמא דאוליד ריחא ת״ל מטעמא דהבערה דאע״ג דהבערה כלאחר יד הוא וליכא איסורא דאורייתא מ״מ איסורא דרבנן מיהא איכא ואיהו הא ס״ל דאיסורא דרבנן נמי לא שרינן משום הכי הוצרך רש״י ז״ל לומר דס״ל לרבא דמשום הבערה לית לן למיסרי כיון דאינו אלא איסורא דרבנן וההבערה גופא הוה ליה צורך אכילה שפיר אית לן להתיר והילכך טעמא דאוליד ריחא נמי דקאמר רבא ע״כ לאו היינו משום אולידי ריחא בפירות גופייהו דכיון דלצורך הפירות הן לית לן למסרי כי היכי דלא אסרינן מה״ט מטעמא דהבערה אלא היינו טעמא משום דמולידין ריחא בחרס דכיון דמה שמולידין ריחא בחרס אינו לצורך הפירות שהרי אם היה באפשר שלא יולידו ריחא בחרס אפי׳ הכי הפירות הרי הן קולטין טעם הריח בלאו הכי משום הכי לא שרינן איסורא דמוליד ריחא בחרס כיון דאינו לצורך הפירות כנ״ל. עוד כתב הט״ז שמדברי רש״י שכתב בסמוך סחופי כסא אשיראים וז״ל לכפות כוס מבושם על השיראים של מלבוש להכניס בהם הריח משמע דסבירא לי׳ דדוקא כשמכוין להכניס הריח אבל אם אינו מכוין שרי וכ״כ רש״ל בפרקין סי׳ ל״ב ותמה על מוהריב״ל שאוסר אפי׳ בשאינו מכוין יע״ש:
ויש לתמוה עליו שכפי דבריו נמצאו דברי רש״י סותרים שהרי כתב דטעמא דרבא שאוסר ע״ג חרס היינו משום דמוליד ריח בחרס אע״ג דאינו מכוין להוליד ריח בחרס וכן תמה עליו הרב מגן אברהם סק״כ וכתב שנ״ל עיקר כדברי מוהרי״ל ורוקח דאפילו באינו מכוין נמי אסור ולע״ד נראה שדין זה במחלוקת הוא שנוי דלפי פירוש רש״י ז״ל לקמן שפי׳ דטעמא דרבא דאמר ע״ג גחלת מותר מידי דהוי אבישרא אגומרי היינו משום דס״ל דשוה לכל נפש הוא והילכך אע״ג דאיכא משום כבוי והבערה ואולודי ריחא שרי מידי דהוי אבישרא אגומרי יע״ש נראה דס״ל דאע״ג דאינו מכוין אפילו הכי אסור ואף רבא דשרי אינו אלא מטעמא דשוה לכל נפש אמנם לפי מ״ש הר״ן לדעת הרי״ף דה״ט דרבא דשרי אע״ג דאינו שוה לכל נפש לפי שאין כאן כיבוי שסופו מבעיר וכיון שכיבוי אין כאן הבערה אין כאן ומשום אולודי ריחא נמי לא מיתסרא כיון שאינו מכוין להריח אלא להכשיר אוכלין וכן כתב הרמב״ן במלחמותיו יע״ש נראה בהדיא דס״ל דכל שאינו מכוין להריח שרי לדידן דקי״ל כרב ומהתימא על הרב מ״א דבסימן תקי״א סק״י כתב בפשיטות כפי׳ הר״ן והרמב״ן ז״ל ואילו בסימן זה הסכים לדעת הרוקח ומוהרי״ל דאפי׳ באינו מתכוין אסור ואף לדעת רש״י אפשר לומר דע״כ לא כתב רש״י ז״ל דמשום אולידי ריחא דחרס אסור אף ע״ג דאינו מתכוין ליתן ריח בחרס אלא משום דהא מיהא בעישון זה הרי הוא מכוין לאולידי ריחא שיקלטו הפירות טעם הבושם והילכך אע״ג דאינו מכוין שיקלוט החרס אפי׳ הכי אסור אמנם כל שאינו מכוין לאולידי ריחא כלל וכההיא דמוהריב״ל אף רש״י ז״ל יודה דשרי ובהכי ניחא שדברי רש״י בד״ה סחופי כסא שכתב להכניס בהם הריח באו בדקדוק וכמו שדקדק הט״ז ולענין הלכה נ״ל כי הסומך לדעת רש״ל לא הפסיד כי יש לו סמוכות מדברי הר״ן ז״ל והרמב״ם שכתבנו ועיין בפר״ח ז״ל בלקוטי א״ח סי׳ תקי״א כנ״ל ודו״ק:
אין מעשנין וכו׳. עיין בלח״מ ונראה לענ״ד דיש כאן מחלוקת דרש״י סובר דכיבוי לצורך אוכל נפש שרי לזה הוכרח לפרש דעישון פירות איננו שוה לכל נפש. אבל לשיטת רבנו אפילו תימא דשוה לכל נפש מ״מ כיבוי אסור כנ״ל ה״ב שהכבוי מלאכה שאין בו צורך אכילה. ולפ״ז הא דקאמר בגמרא ולימא מר מפני שמבעיר כיון שהוא דבר השוה לכל נפש ליכא למ״ד דהבערה לצורך אסורה אלא להתירא קאמר אמאי אמרת דאסור משום מכבה אימא דשרי משום מבעיר דקס״ד דכל כיבוי דבהדיה הבערה שרי כמו שמותר ביו״ט לחתות בגחלים שמכבה את התחתונות ומבעיר את העליונות והמניח עצים על היקוד שהוא מכבה בהנחתו את היקוד ומבעיר את העצים הכי נמי מכבה הגחלת להבעיר הבשמים. ומשני תחלתו מכבה וסופו מבעיר שאין הבשמים נוחים לבעור עד שינפח בהן משא״כ החותה גחלים והמניח עצים על היקוד שמכבה ומבעיר בבת אחת והיינו דמסיק בסוף להיתרה מידי דהוה אבישרא אגומרי שג״כ הבשר לח ואינו נצלה עד שינפח בהן דהו״ל תחלתו מכבה וסופו מבעיר. ומ״ש ה״ה וכל זה נכלל וכו׳ עיין בלח״מ שדבריו ברורים דודאי פשטות לשון רבנו דאין כאן איסור אלא משום מכבה ובגחלת איירי וסובר רבנו דלפי המסקנא מידי דהוה אבישרא אגומרי לא חיישינן לאולודי ריחא וכן פי׳ רש״י ועיין בהגהות מיימוני שכתב אהא דאין מעשנין בקטורת כרב לגבי שמואל וכן אמר ר׳ הונא לר׳ יהודה וזה דבר תימה דמוכח בסוגייא דהא דקבעי מהו לעשן בעישון פירות מיירי מדמסיק עלה רבא ע״ג גחלת נמי מותר מידי דהוה אבישרא אגומרי וא״כ אדרבה רבנו פסק כשמואל וכדמסיק רבא ואולי כוונתו דמ״ש רבנו מפני שמכבה אתייא כר׳ הונא דס״ל תחלתו מכבה וסופו מבעיר אסור דלמ״ד מותר אף להריח ולגמר נמי שרי דהא הבערה הותרה מתוך אפילו שלא לצורך.
וממתיקין וכו׳. ובגמרא פריך ומאי שנא מבישרא אגומרי ומשני הכא אפשר וכו׳ פי׳ דאפשר לעשותו מערב יו״ט ורבנו שלא כתב טעם זה אלא מפני שהוא מכבה משום דגריס כגירסת הרי״ף התם ליכא כיבוי הכא איכא כיבוי פי׳ דהתם איננו כיבוי לגמרי אלא לפי שעה אבל הממתק בגחלת מכבה ממש עיין בלח״מ פ״ג מהל׳ יו״ט ה״ב ועיין מ״ש לעיל ה״ב:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

וממתקין את החרדל כו׳. עי׳ לעיל פי״א מהל׳ שבת משום דמתכת אם מתכוין לא הוה רק גדר תולדה וכל שלא כוון אין תורת מכבה עליה משא״כ גבי עץ דהוא בעצם אש והוה אב ואם הוא פ״ר חייב עי׳ תוס׳ פ״ק דמו״ק ד׳ ב׳ ע״ב ד״ה וצריך ע״ש ועי׳ בזבחים ד׳ צ״א ע״ב גבי כיבוי במקצת וכאן ד׳ כ״ג ע״א וביבמות ד׳ קכ״א ע״ב ובירושלמי כאן פ״ד דמחלק בין אם נתן חרדל על הגחלת או הגחלת על החרדל:
אין מעשנין בקטרת וכו׳ – משנה ביצה ב,ו: אף הוא (רבן גמליאל) אמר שלשה דברים להקל... ומניחין את המוגמר ביום טוב... וחכמים אוסרין.
פיהמ״ש שם: ומוגמר – הקטרת להריח. אבל לגמר את הבגדים דברי הכל אסור... והלכה כחכמים.
גמרא ביצה כב,ב: אמר רב אסי, מחלוקת לגמר אבל להריח דברי הכל מותר. מיתיבי... ואין מניחין את המוגמר ביום טוב, ושל בית רבן גמליאל מניחין. אמר רבי אליעזר בר צדוק, פעמים הרבה נכנסתי אחר אבא לבית רבן גמליאל, ולא היו מניחין את המוגמר ביום טוב, אלא מביאין ערדסקאות של ברזל ומעשנין אותן מערב יום טוב, ופוקקין נקביהן מערב יום טוב. למחר, כשאורחים נכנסין פותחין את נקביהן, ונמצא הבית מתגמר מאליו. אמרו לו, אם כן אף בשבת מותר לעשות כן! אלא, אי אתמר הכי אתמר: אמר רב אסי, מחלוקת להריח, אבל לגמר אסור.
איבעיא להו: מהו לעשן (את הפירות כדי להכשירן באכילה)? רב ירמיה בר אבא אמר רב, אסור; ושמואל אמר, מותר. רב הונא אמר, אסור מפני שמכבה. אמר ליה רב נחמן, ונימא מר מפני שמבעיר! אמר ליה, תחלתו מכבה וסופו מבעיר. אמר רב יהודה, על גבי גחלת – אסור; על גבי חרס – מותר. ורבה אמר, על גבי חרס נמי אסור משום דקא מוליד ריחא... רבא אמר, על גבי גחלת נמי מותר, מידי דהוה אבשרא אגומרי (צליית בשר על גבי גחלים, שאע״פ שתחלתו מכבה וסופו מבעיר שרי. – ר״ח).
דרש רב גביהא מבי כתיל אפתחא דבי ריש גלותא: קטורא שרי. אמר ליה אמימר, מאי קטורא? אי קטורא בידי (עושין קשרי בתי הידים בבגדים כלקמן ח,יד) – מעשה אומן הוא, ואי לעשן – אסור, דהא קא מכבה. אמר ליה רב אשי, לעולם לעשן, מידי דהוה אבשרא אגומרי. איכא דאמרי: ...אי לעשן אסור דקא מוליד ריחא. אמר רב אשי, אנא אמריתה נהליה ומשמיה דגברא רבה אמריתה נהליה, לעולם לעשן, ומידי דהוה אבישרא אגומרי.
מסקנת הסוגיא היא שאין כאן איסור של מוליד ריח, אלא החשש הוא משום מכבה בלבד; אלא שכמו בבשר צלי על גבי גחלים, כיון שסופו מבעיר אין כאן איסור משום מכבה. וצריך לומר שכיון שכוונתו להבעיר ולא לכבות, אין כאן חיוב שהרי אינו מתכוון לכבות, ואף אין דרך כיבוי בכך. ראה רי״ף (רמז תתפח) שהוא השמיט בהעתיקו סוגיא זו את דברי האמוראים על מוליד ריח, ומסיק להלכה כרב אשי.
וממתקין את החרדל וכו׳ – שבת קלד,א: תנו רבנן: אין מסננין את החרדל במסננת שלו ואין ממתקין אותו בגחלת... והתניא: ממתקין אותו בגחלת? לא קשיא: כאן בגחלת של מתכת כאן בגחלת של עץ. אמר ליה אביי לרב יוסף, מאי שנא מבישרא אגומרי? אמר ליה, התם לא אפשר, הכא אפשר.
הרי״ף מעתיק גמרא זו בביצה פרק שני (רמז תתפט), והוא גורס בתשובתו של רב יוסף: ״התם ליכא כבוי, הכא איכא כבוי״. נראה שכך גרס גם רבינו. צריך לומר שכאשר צולים בשר על האש תחלתו מכבה וסופו מבעיר כנ״ל, אבל כשממתקין חרדל בגחלת של עץ, אין סופו מבעיר מפני שהחרדל מכבה את הגחלת לגמרי.
ואין מכבין... כדי שלא תתעשן הקדרה או הביתביצה כב,א: איתיביה: אין מכבין את הבקעת כדי לחוס עליה, ואם בשביל שלא יתעשן הבית או הקדרה – מותר! אמר ליה, ההיא רבי יהודה היא, כי קאמינא אנא לרבנן (דאסרי).
רי״ף רמז תתפד:
אמר ליה, ההיא רבי יהודה היא דאמר, ׳לכם׳ – לכם, לכל צרכיכם; כי קאמינא אנא לרבנן. וכן רבה וכן אמימר כולהו דחו להא מתניתא ואוקמוה כרבי יהודה, למימרא דלאו הילכתא. ושמעינן מהא דלית הילכתא כי הא מתניתא, אלא אסור לכבות את הבקעת בין לחוס עליה בין שלא יתעשן הבית או הקדרה – הכל אסור.
כבר כתבתי בפתיחה לפרק ראשון שיש להבחין בין שתי מחלוקות שונות בין רבי יהודה לחכמים:
האחת, שנינו בברייתא (ביצה כח,א): ״אין בין יום טוב לשבת אלא אוכל נפש בלבד. רבי יהודה מתיר אף מכשירי אוכל נפש״. במחלוקת זו ביאר רב פפא (ביצה לז,א) שתנא קמא הוא כבית שמאי, וכך העתיק רבינו בפיהמ״ש (ביצה ה,ב): ״וזה שאמר אין בין יום טוב לשבת אלא אוכל נפש בלבד – סברת בית שמאי היא. אבל לדעת בית הלל יש עוד הרבה דברים חוץ מאוכל נפש שמותרין ביום טוב ואסורין בשבת״. הרי שהלכה כרבי יהודה במכשירי אוכל נפש.
השניה, רבי יהודה דרש: ׳לכם׳ – לכל צרכיכם, ומתוך כך התיר כל צורכי יום טוב בנוסף על אוכל נפש ומכשירי אוכל נפש, כגון לכבות את הבקעת כדי שלא יתעשן הבית, ולדעתו יהיה מותר לכבות את הנר מפני דבר אחר, ועוד. חכמים דורשים אחרת את הכתוב ׳לכם׳ ואוסרים עשיית שאר צרכי יום טוב חוץ מאוכל נפש, מלבד הוצאה והבערה שהותרו לגמרי מן התורה. ברם במחלוקת זו נפסקה הלכה כחכמים החולקים על רבי יהודה.
אמנם בגמרא (ביצה כח,ב) כששאלו על טעמה של המחלוקת הראשונה במכשירי אוכל נפש, הציעו שטעמו של רבי יהודה הוא: ״אמר קרא ׳לכם׳, לכם – לכל צרכיכם״. והוא מפני שכל צרכיכם כוללים גם מכשירי אוכל נפש וגם שאר צרכי יום טוב. אבל בעיקרון שתי מחלוקות נפרדות הן. כך הסביר רבינו ישעיה בתשובה לרבינו יצחק אור זרוע (שו״ת סי׳ תשנד):
...וטעם הדבר הוא כר׳ יהודה דדריש ׳לכם׳ – לכל צרכיכם ומתיר גם מכשירי אוכל נפש, כדאמרינן פרק אין צדין (ביצה כח,ב). ומשום טעם זה היה מתיר ר׳ יהודה בכל צרכי גופו של אדם, כגון לכבות את הנר מפני דבר אחר, ולכבות את הבקעת לא בשביל לחוס עליה אלא כדי שלא יתעשן הבית והקדירה, ולכבות את הדליקה משום איסור ממון, ולמיכחל עיניו ביום טוב... דבכולהו שרי ר׳ יהודה משום דקסבר ׳לכם׳ – לכל צורכיכם.
ומעין חלוקה זו כתב גם המאירי ז״ל בה״ב ביצה כב,א (מהדורת לנגה-שלזינגר עמ׳ 126):
...והלא אמרו בפרק הבא (כח,ב): ׳לכם׳ – לכל צרכיכם, לרבות את המכשירין ולדעת ר׳ יהודה שהלכה כמותו! ...והלכה למעשה אמרו (שם): סכין שעמדה מותר לחדדה. יש לפרש שלא נאמר כן אלא במכשירין שיש בהן צורך אוכל נפש קצת לתיקון האוכל, אבל מכשירין שאינו צריך לאוכל כלל אלא שהוא צריך לו שלא לקלקלו אינו מותר... וגדולי הדור ראיתי שמפרשים... שיש מכשירין שפוסקין בהם כר׳ יהודה אף בפרהסיא, והם הצריכים לגוף האוכל, כגון גריפת התנור... ויש שאנו פוסקין בהם כמותו אלא שאין מורין כן, כגון מכשירין שאינן באים לגוף האוכל, כגון השחזת סכין והשפוד שאפשר בהם מתוך הדוחק או בשאלה, ומתוך כך לא התירו אלא בשינוי ובצנעה. ויש שאין הלכה כמותו בהם כלל, כגון כיבוי להסרת עשן מקום האכילה או לדבר אחר או להצלת ממון.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ז) אין נופחין במפוח ביום טוב,⁠א שלא יעשה כדרך שהאומנין עושין, אבל נופחין בשפופרת. אין עושין פחמין, ואין גודלין את הפתילה, ולא מהבהבין אותה, ולא חותכין אותה לשנים בכלי, אבל ממעכה ביד, ושורה אותה בשמן, ומניחיןב אותה בין שניג נרות ומדליק באמצע ונמצאת הפתילה נחלקת בפי שני נרות:
We may not blow [on a fire] with a bellows on a holiday, so that we do not follow a craftsman's practice.⁠1 One may, however, blow with a tube.
We may not make charcoal. Nor may we braid wicks, singe them, or cut them in two with a utensil. One may, however, squeeze [a wick until it becomes firmer] by hand. [Similarly, one may] soak it in oil,⁠2 and one may place it between two lamps [with one end in each], and light it in the middle, thus causing the wick to be divided for each of the lamps.
1. This is one of the restrictions instituted so that one would not follow one's ordinary weekday practice.
2. Provided the oil is not in a lamp that is lit at that time (Ramah, Orach Chayim 514:9). If this were the case, one would be removing the lamp's fuel, and that is considered to be extinguishing.
א. בב2-1 נוסף: כדי. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ד: ומניח. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ג. ב2: שתי. וכן עוד פעמיים לקמן. וכך ד (גם פ).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
אֵין נוֹפְחִין בַּמַּפּוּחַ בְּיוֹם טוֹב, כְּדֵי שֶׁלֹּא יַעֲשֶׂה כְּדֶרֶךְ שֶׁהָאֻמָּנִין עוֹשִׂין, אֲבָל נוֹפְחִין בַּשְּׁפוֹפֶרֶת. אֵין עוֹשִׂין פֶּחָמִין, וְאֵין גּוֹדְלִין אֶת הַפְּתִילָה, וְלֹא מְהַבְהֲבִין אוֹתָהּ, וְלֹא חוֹתְכִין אוֹתָהּ לִשְׁנַיִם בִּכְלִי; אֲבָל מְמַעֲכָהּ בַּיָּד, וְשׁוֹרֶה אוֹתָהּ בַּשֶּׁמֶן, וּמַנִּיחִין אוֹתָהּ בֵּין שְׁנֵי נֵרוֹת וּמַדְלִיק בָּאֶמְצַע, וְנִמְצֵאת הַפְּתִילָה נֶחֱלֶקֶת בְּפִי שְׁנֵי נֵרוֹת.
אֵין נוֹפְחִין בְּמַפּוּחַ בְּיוֹם טוֹב כְּדֵי שֶׁלֹּא יַעֲשֶׂה כְּדֶרֶךְ שֶׁהָאֻמָּנִין עוֹשִׂין. אֲבָל נוֹפְחִין בִּשְׁפוֹפֶרֶת. אֵין עוֹשִׂין פֶּחָמִין וְאֵין גּוֹדְלִין אֶת הַפְּתִילָה וְלֹא מְהַבְהֲבִין אוֹתָהּ וְלֹא חוֹתְכִין אוֹתָהּ לִשְׁנַיִם בִּכְלִי. אֲבָל מְמַעֲכָהּ בַּיָּד וְשׁוֹרֶה אוֹתָהּ בְּשֶׁמֶן וּמַנִּיחַ אוֹתָהּ בֵּין שְׁתֵּי נֵרוֹת וּמַדְלִיק בָּאֶמְצַע וְנִמְצֵאת הַפְּתִילָה נֶחְלֶקֶת בְּפִי שְׁתֵּי נֵרוֹת:
[ז] כתבו התוס׳ דמפוחים שלנו הקטנים הרגילים לבעלי בתים ולא לאומן ולא לנפחים ולא לצורפי זהב וכסף מותר. ומ״מ אין להקל ואסור מדלא שרי אלא בשפופרת וכן כתב ס״ה וכן רוקח. ואני המעתיק מצאתי בתוס׳ יו״ט של הר״ר משה מפירר״א כתב ידו כי ר״י היה מתיר וכן היו נוהגים ביתו וכן עמא דבר, ע״כ:
אין נופחין במפוח עד לצלות בו מליח. פרק המביא כדי יין (דף ל״ד):
אין נופחין במפוח וכו׳ – בהמביא (ביצה ל״ד) ת״ר אין נופחין במפוח ביו״ט אבל נופחין בשפופרת:
אין עושין פחמים וכו׳ – שם משנה (ביצה ל״ב) אין עושין פחמין ואין חותכין את הפתילה כמו שכתבתי למעלה בפ׳ זה ובגמרא (ביצה ל״ב:) תני בר קפרא אין גודלין את הפתילה לכתחלה ביו״ט ואין מהבהבין אותה ביו״ט ואין חותכין אותה לשנים אבל ממעכה ביד ושורה בשמן וחותכה באור בפי שתי נרות:
אין נופחין וכו׳. שם דף ל״ד וכתבו התוס׳ ז״ל דמשמע דאפי׳ מפוח של בעל הבית קאמר ויש ליזהר שלא לנפח בו כלל מיהו העולם נהגו בו היתר ע״י להפכו מלמעלה למטה וכו׳ ע״כ. וממ״ש רבינו שלא יעשה כדרך שהאומנים עושין משמע קצת דבשל אומן קאמר אך אינו מוכרח כלל דקרוב לודאי שלא כתב כן אלא כלפי האיסור לא כלפי המפוח עצמו ומכ״ש שלא התיר כי אם בשפופרת ופשוט.
אין עושין פחמין וכו׳. משנה ומימרא דבר קפרא דף ל״ב ורש״י ז״ל פירש אין עושין פחמין דאינהו נמי כלי נינהו לצורפי זהב ע״כ. ומ״ש בספרי רבינו ולא מהבהבין אותו בנוסח אחר ולא מהבהבין אותו באור ובנוסח אחר נמחק כל החלוקא הזאת.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

אין נופחין וכו׳ – ביצה לד,א: תנו רבנן: אין נופחין במפוח, אבל נופחין בשפופרת.
שלא יעשה כדרך שהאומנין עושין – טעם זה הוסיפו רבינו מדעתו הרחבה, הואיל ולכאורה אין בנפיחה שום שייכות למלאכה, ולמה אסרוה? לפיכך מסביר רבינו שאם יתירו לו במפוח של אומן שמא יבוא לעשות מלאכתו של אומן. ענין זה דומה למבואר לעיל ג,יז: ״שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול״. ראה שם (ד״ה ואם היתה) הבאתי תשובת רבינו לביאור המושג הזה.
אין עושין פחמין – משנה ביצה ד,ד: אין עושין פחמין.
ואין גודלין וכו׳ – ביצה לב,ב: תני בר קפרא: ששה דברים נאמרו בפתילה, שלשה להחמיר ושלשה להקל. להחמיר – אין גודלין אותה לכתחלה ביום טוב, ואין מהבהבין אותה באור, ואין חותכין אותה לשנים; להקל – ממעכה ביד, ושורה בשמן, וחותכה באור בפי שתי נרות.
ראה לעיל הלכה ג (ד״ה ואינו חותך) והשלם לכאן.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(ח) אין שוברין את החרש ואין חותכין את הנייר לצלות עליהן, ואין פוצעין את הקנה לעשותו כמו שפוד לצלות בו מליח. שפוד שנרצףא, אף על פי שהוא יכול לפשטו בידו, אין מתקנין אותו. שני כלים שהן מחוברין בתחילת עשייתן, כגון שני נרות או שני כוסות, אין פוחתין אותן לשנים, מפני שהוא מתקןב כלי:
It is forbidden to break an earthenware shard or cut a piece of papyrus over which to roast [fish].⁠1 One may not break a reed to use as a spit with which to roast salted [meat or fish]. When a spit has become bent, fixing it is forbidden, even when one can straighten it with one's hands.⁠2
When two utensils have been attached from the time they were originally fashioned - e.g., two lamps or two cups3 - it is forbidden to break them into two, since by doing so one makes a utensil fit for use.
1. In Talmudic times, it was common to soak a shard or papyrus in oil and then put it under the fish as a makeshift roasting pan, to prevent the fish from becoming charred (Rambam's Commentary on the Mishnah, Beitzah 4:5).
2. The Maggid Mishneh explains the Rambam's ruling as follows: There is a difference of opinion (Beitzah 28b) between the Sages and Rabbi Yehudah whether one is allowed to perform a forbidden labor to prepare articles that are auxiliaries to cooking on a holiday. When it is possible to prepare these auxiliaries before the holiday, all opinions agree that it is forbidden to do so on the holiday. When, as in the instance of the spit that became askew on the holiday itself, and it is only on the holiday that the auxiliary can be made fit for use, the Sages forbid doing so; Rabbi Yehudah maintains that this is permitted.
The Maggid Mishneh maintains that the Rambam rules according to the Sages' position. Others maintain that he accepts Rabbi Yehudah's view, but rules stringently because the Talmud states that one should not publicize the fact that the halachah follows Rabbi Yehudah.
The Shulchan Aruch (Orach Chayim 509:1) quotes the Rambam's ruling verbatim. The Ramah states that if it is impossible to use the spit at all while it is crooked, it may be straightened. He states, however, that this ruling should not publicized.
3. Potters would usually fashion cups and lamps in pairs and then break them in half before using them (Rambam's Commentary on the Mishnah, loc. cit.:4).
א. בב1 נוסף: ביו״ט.
ב. ד (גם פ): כמתקן. אך במשנה ביצה ד, ד בכ״י רבנו: עושה כלי.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
אֵין שׁוֹבְרִין אֶת הַחֶרֶס וְאֵין חוֹתְכִין אֶת הַנְּיָר לִצְלוֹת עֲלֵיהֶן, וְאֵין פּוֹצְעִין אֶת הַקָּנֶה לַעֲשׂוֹתוֹ כְּמוֹ שַׁפּוּד לִצְלוֹת בּוֹ מָלִיחַ. שַׁפּוּד שֶׁנִּרְצַף - אַף עַל פִּי שֶׁהוּא יָכוֹל לְפָשְׁטוֹ בְּיָדוֹ, אֵין מְתַקְּנִין אוֹתוֹ. שְׁנֵי כֵּלִים שֶׁהֵם מְחֻבָּרִין בִּתְחִלַּת עֲשִׂיָּתָן, כְּגוֹן שְׁנֵי נֵרוֹת אוֹ שְׁנֵי כּוֹסוֹת - אֵין פּוֹחֲתִין אוֹתָן לִשְׁנַיִם, מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְתַקֵּן כְּלִי.
אֵין שׁוֹבְרִין אֶת הַחֶרֶשׂ וְאֵין חוֹתְכִין אֶת הַנְּיָר לִצְלוֹת עֲלֵיהֶם. וְאֵין פּוֹצְעִין אֶת הַקָּנֶה לַעֲשׂוֹתוֹ כְּמוֹ שִׁפּוּד לִצְלוֹת בּוֹ מָלִיחַ. שִׁפּוּד שֶׁנִּרְצָף אַף עַל פִּי שֶׁהוּא יָכוֹל לְפָשְׁטוֹ בְּיָדוֹ אֵין מְתַקְּנִין אוֹתוֹ. שְׁנֵי כֵּלִים שֶׁהֵן מְחֻבָּרִין בִּתְחִלַּת עֲשִׂיָּתָן כְּגוֹן שְׁתֵּי נֵרוֹת אוֹ שְׁנֵי כּוֹסוֹת אֵין פּוֹחֲתִין אוֹתָן לִשְׁנַיִם מִפְּנֵי שֶׁהוּא כִּמְתַקֵּן כְּלִי:
[ח] פרק המביא כ״י אין פוחתין את הנר מפני שהוא עושה כלי ורש״י פי׳ העושה לו בית קבול ששוקע ידו בביצת היוצר ור״ת פירש עוד פ״א ע״ש בתוס׳. לשון ר״י אלפס אין פוחתין את הנר מסתבר לי הא דתנן אין פוחתין את הנר ביו״ט לאו הכי הילכתא דהא בגמרא אוקימנא בין לרב יוסף בין לרב אשי כיחידאה וגם בעל ההלכות לא אדכריה כל עיקר משום דלאו הילכתא ע״כ רבינו אלפס:
(ח-ט) שפוד עד מתקנין אותו. פרק אין צדין (דף כ״ח):
שני כלים עד מתקן כלים. פ׳ המביא (דף ל״ב):
אין משחיזין עד לעם הארץ. פרק אין צדין:
אין שוברין את החרס וכו׳ – שם משנה (ביצה ל״ב:) אין שוברין את החרס ואין חותכין את הנייר לצלות בו מליח וכו׳:
ואין פוצעין את הקנה וכו׳ – שם (ביצה ל״ד) ברייתא אין פוצעין את הקנה לצלות בו מליח:
שפוד שנרצף וכו׳ – פרק אין צדין (ביצה כ״ח:) אמר ר״י אמר שמואל שפוד שנרצף אסור לתקנו ביו״ט והקשו פשיטא ותירצו לא צריכא דאע״ג דמפשיט לה בידיה. ויש מי שפי׳ נרצף נעקם ועדיין ראוי לצלות בו ולזה אסור לתקנו לפי שהוא טורח שלא לצורך הא אם לא היה ראוי לצלות בו מותר והוא שנתקלקל ביו״ט ואין כן דעת רבינו אלא אין הלכה כר״י במכשירין וכמו שכתבתי למעלה אלא כרבנן. ולדעתו ז״ל כל תיקון דשפוד אסור ואפילו נתקלקל ביום טוב:
שני כלים שהן מחוברין וכו׳ – משנה פ׳ המביא (ביצה ל״ב) אין פוחתין את הנר מפני שהוא כלי וכבר העלו המפרשים שפירוש משנה זו כדברי רבינו:
שפוד שנרצף וכו׳ – כתב ה״ה ז״ל דדעת רבינו ז״ל שאפילו נרצף ונתקלקל לגמרי דלא כר״י. וא״ת א״כ מה הקשו בגמ׳ (דף כ״ח:) פשיטא הא אשמעינן טובא דלא כרב חסדא דאמר דהלכה כר״י. וי״ל דא״כ לימא הלכה כרבנן ואמאי אשמעינן מילתיה בשפוד שנרצף משמע דאיכא ביה שום רבותא:
אין שוברין וכו׳. משנה שם ופי׳ רש״י כשצולין דגים על האסכלה חותכין קנה או קש שבולין או שוברין חרסין או חותכין נייר ושורין במים וסודרין הנייר ע״ג האסכלה מפני שהמתכת מתחמם ושורף את הדג. ומ״ש רבינו לצלות בו מליח פי׳ רש״י דג וגם בחלוקה דנייר הוזכר מליח במתניתין ורבינו השמיטו אפשר דס״ל דדברו בהווה ולאו דוקא.
שפוד שנרצף. בגמ׳ איתא תחילה שנרצם ופירש רש״י שנשבר ראשו ותו איתא התם אמר רב יהודה אמר שמואל שפוד שנרצף אסור לתקנו ביום טוב פשיטא וכו׳ ופירש רש״י נרצף נתמעך שדרסו עליו ונעקם אבל לא נשבר ע״כ. ורבינו השמיט חלוקה דנרצם ועם מ״ש הרב המגיד הוא מתורץ שכתב דדעת רבינו אפילו במציאות שאינו ראוי לצלות בו אסור ואם כן כל שכן נרצם שאמרו שם ועיין למרן ז״ל בפסקת אין משחיזין וכו׳.
שני כלים וכו׳. היינו מתניתין דאין פוחתין את הנר דאיתא התם וגם בפירוש המשנה כתב וז״ל נר ידוע והנרות שלהם היו עושין אותן זוגות וחותכין אותן אחר עשייתן ע״כ.
שפוד שנרצף כו׳ אין מתקנין אותו (בי״ט) – כתב מרן הב״י סי׳ תק״ט וז״ל כתוב במרדכי פ״ב דביצה ר״י התיר בתשובה ללבן בי״ט כלי ברזל שקורין טרפא שאפו בו ביום תחתיה פלדו״ן ואחר הליבון אפו עליו פשטידה של בשר כו׳ ומשום מכשירין נמי ליכא שהרי הבערה זו צריכה לבישול כו׳ וכ׳ הרב מג״א שם ס״ק א׳ וז״ל ומכאן משמע שמותר בחול להגעיל כלי חלב לאכול בו בשר או איפכא והעולם נוהגין איסור בדבר ומ״כ משם הגאון מוהר״ר בנימין מפוזנא ששמע ממוהר״ם יפה הטעם למנהג שאם יעשה כן לעולם לא יהיה לו רק כלי אחד ויגעלנו כל פעם שישתמש בו וזה אסור דילמא אתי למטעי כדאיתא בחולין דף ח׳ ע״ב והא דשרינן הכא י״ל כיון שלעולם אין משתמשין בו אלא ע״י ליבון ליכא למיגזר עכ״ד ולפי הנראה דאשתמיט מיניה מ״ש הסמ״ק סי׳ קצ״ט וז״ל להגעיל כלים דכתיב כו׳ ודוקא בכלי שאינו בן יומו כו׳ וכן להכשיר הכלי על ידי הגעלה עצמה אסור כל זמן שהוא בן יומו ודוקא דרך הגעלה אסור בבן יומו כו׳ אבל דרך ליבון מותר כו׳ וכן להגעיל כלי של בשר בן יומו להשתמש בו חלב אסור כו׳ ע״ש הרי בהדיא שכתב דכלי של בשר שאינו בן יומו מותר להגעילו לבשל בו חלב כדרך שמותר להגעיל כל כלים האסורים שאינן בן יומן ומ״ש הטעם משם מוהר״ם יפה והביא ראיה מפ״ק דחולין יראה שאין ראיה משם כמו שיראה המעיין ולי נר׳ טעם למנהג שהחמירו על עצמן שלא להגעיל כלי של בשר שאינו ב״י להשתמש בו חלב פן יבא להגעיל אותו כשהוא ב״י דאז מדינא אסור כמ״ש הסמ״ג ודוקא בכלי של איסור לא חששו משום דאי אפשר בלאו הכי מה שא״כ בכלי של בשר כיון שיכול להשתמש ממנו גזרו דילמא אתי להגעיל כשהוא ב״י ומה שהתירו ללבן הטרפא כדי לאפות בו פשטידה התם שאני דאפי׳ בבן יומו מותר ללבנו כמ״ש הסמ״ק כנ״ל נכון טעם למנהג:
ואין פוצעין וכו׳. רש״י מפרש באופן אחר. שני כלים. עיין במ״מ ובהגהות מיימוני ולבאר הסוגיא לדרך רבנו עיין בפירושו למשנה מסכת עדיות פ״ב מ״ה שכתב ולפסין אירוניות מחבתות עושין אותן מזדווגין וכשנשלם בישולם חולקים אותן באמצע ועושין שתי מחבתות כמו שעושין בכוסות זכוכית וקודם חילוקן סובר ר׳ יהושע שהן מתטמאות במשא הזב ר״ל כשנשא אותן הזב ונדנד אותן ואינם מתטמאות באהל המת והטעם בזה שכלי חרס לא יטמא וכו׳ אלא מאוירו וכו׳ זולת בטומאת הזב וכו׳ ולשון התוספתא אין טומאה לכלי חרס אלא מאוירו מהיסט הזב ובשביל אלו העקרים אמרנו באלו הלפסין קודם חילוקן כיון שאין להם אויר ולא דרך פתח אלא כמו כדור נבוב שאינם מתטמאות באהל המת ומתטמאות במשא הזב ואמר רבי אליעזר ברבי צדוק שהם ג״כ אין מתטמאות במשא הזב מצד אחר וזה כי אע״פ שלא נחוש לאויר בהיסט הזב מ״מ נצטרך שיהא כלי שנגמר מלאכתו וזו לא נגמרה מלאכתו הואיל ונשאר בו שום דבר לעשות אחר הבישול והוא לחלק אותן ואין הלכה כראב״צ לפי שעיקר בידינו שכלי חרס כיון שנתבשל מטמא ובישולו הוא גמר מלאכתו ע״כ. ומסכים לזה פירש הראב״ד. ובסוף פ״ד דכלים אהא דתנן כלי חרס מאימתי מקבלין טומאה משיצרפם בכבשן וזהו גמר מלאכתן כתב רבנו ואמרו משיצרפן בכבשן ר״ל מאז התבשל ויצא מתורת טיט אמנם קודם בישולם הנה הם כלי אדמה ואינם מקבלים טומאה עוד אמר והוא גמר מלאכתן וזהו שבשאר כלים דברים שהן גמר מלאכתן ולא יטמאו עד שישלמו אלו הענינים כדרך כלי מתכות וצחצוחן ובדיקתן ואולם כלי חרס מיד שנתבשלו יקבלו טומאה ובו ישלם מלאכתן אע״פ שלאחר זה ימרחו אותן בחרס וישוו השפה בכלי ויסירו ממנו התוספת בכלי ברזל מה שיתלקח בו מן הטיט בעת הבישול ויהיה זה דומה לגרעון וכו׳ ע״כ. היוצא מזה דרבי אליעזר ברבי צדוק ורבי מאיר קמו בחד שיטה ופליגי ארבנן דידהו לקולא דאע״פ שצרפן בכבשן כל זמן שלא נגמרה מלאכתן אינם מקבלים טומאה ודלא כפי׳ רש״י דר״מ לחומרא פליג דמשתגמר מלאכתן מקבל טומאה אף שלא צרפן בכבשן וכ״כ הר״ש סוף פ״ד דכלים דזה תמוה מכמה פנים חדא דהאיך ס״ד שיקבל טומאה קודם צירוף בכבשן דהא הו״ל כלי אדמה ותו דא״כ מאי דוחקא לאוקים מתני׳ כר״מ דשפיר אתייא כר׳ יהודה דלענין טומאה הוא דמצריך צירוף בכבשן דאין כלי אדמה מקבל טומאה משא״כ לענין יו״ט דודאי העושה כלי אדמה חייב.
נמצא פשט הסוגיא דפוחתין את הנר דמשנתנו בנרות העשויים בדמיון הלפסין ומדנקיט במשנתנו שפחיתתן חשיב עשיית כלי מתוקמא כרבי מאיר ורבי אליעזר ברבי צדוק דלרבנן דס״ל משיצרפן בכבשן דהוה גמר מלאכתן עד שלא נפחתו לא חשיב הפחיתה עשיית כלי ואפילו תימא דמתניתין עד שלא צרפן בכבשן דבכה״ג מודים ר״מ וראב״צ דאפילו נפחתו אינן מקבלין טומאה היינו משום דאכתי הוה כלי אדמה משא״כ לענין יו״ט בודאי מודים דפחיתתן חשיב עשיית כלי אפילו לא צירפן בכבשן. ולזה קמדחה דלמא עד כאן לא קאמרו ר״מ וראב״צ התם בשצירפן בכבשן דאז פחיתתן חשיב עשיית כלי הואיל דחזי לקבל בה מידי משא״כ בנרות דמתניתין שעדיין לא צירפן בכבשן והוא רך ולא חזי לקבל שמן מפני שממחן לא חשיב פחיתתן עשיית כלי. ומסיק דאע״ג דלא חזי לקבל שמן אכתי חזי לפשיטי ואח״כ מייתי עלה ברייתא ת״ר אין פוחתין וכו׳ ורבן שמעון בן גמליאל מתיר בלפסין שצירפן בכבשן ולא חשיב פחיתתן גמר מלאכה דאע״ג דאכתי הוי פחיתתן שבות קשרי רשב״ג שבות זה לצורך מכשירין ופסק רבנו כרבנן דרשב״ג דקיי״ל כל מקום ששנה רשב״ג במשנתנו הלכה כמותו ולא בברייתא ותו דקיי״ל כסתמא דמתני׳ דאע״ג דאוקמו בגמ׳ האי סתמא כיחידאי דלית הלכתא כוותייהו לענין טומאה עיין ריש פט״ו מהל׳ כלים ופ״ח מהל׳ משכב ומושב ה״ג מ״מ לא רצה רבנו לדחות סתמא דמתניתין דנהי דלא חשיב עשיית כלי מ״מ שבות הוה וקיי״ל בשבות דשפוד שנרצף כרבנן דר׳ יהודה. ולא הוצרך ר׳ יוסף לאוקים מתניתין כיחידאי אלא משום דמתניתין נקיט לשון מפני שהוא עושה כלי דמשמע שהיא מלאכה ממש ולזה שינה רבנו בלשונו ונקיט מפני שהוא כמתקן כלי ולא מתקן כלי ממש וזה ברור ודלא כמ״ש הגהות מיימוני בשם הרי״ף לדחות מתני׳ מהלכה ולא נמצא כן בספרי הרי״ף שבידינו. ומצאתי און לי בירושלמי פ׳ המביא תני לפסים סתומים עשאן מערב יו״ט לא יפחתם ביו״ט מפני שהוא כמכשיר כלי ביו״ט (פי׳ ופליג אמתניתין דהוא מלאכה ממש) תמן תנינן על לפסין וכו׳ ראב״צ וכו׳ אתייא דיחידאה דהכא כסתמא דתמן וסתמא דהכא כיחידאה דתמן ע״כ. פירוש רשב״ג דפליג אברייתא הוא יחידאה דהכא ותו לא מידי:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

אין שוברין וכו׳ – משנה ביצה ד,ה: אין שוברין את החרס, ואין חותכין את הנייר לצלות בו מליח.
פיהמ״ש שם: נייר... ואם נותנין עליו שמן מחזיק מעמד נגד האש כל זמן שהשמן עליו.
בגמרא שם לב,ב: מאי טעמא? משום דקא מתקן מנא.
ראה הלכות שבת כג,ו (ד״ה ואין שוברין).
ואין פוצעין וכו׳ – ביצה לד,א: תנו רבנן: אין מפצעין את הקנה לצלות בו מליח...
שפוד שנרצף וכו׳ – ביצה כח,ב: אמר רב יהודה אמר שמואל, שפוד שנרצף – אסור לתקנו ביום טוב. פשיטא! לא צריכא, דאף על גב דמפשיט בידיה.
שני כלים... שתי נירות וכו׳ – משנה ביצה ד,ד: אין פוחתין את הנר מפני שהוא עושה כלי.
פיהמ״ש שם: נר, והיו עושין נרותיהן תאומים וחותכין אותן אחרי העשיה.
שני כוסותביצה לב,א: תנו רבנן: אין פוחתין את הנר, ואין עושין אלפסין חרניות ביום טוב, רבן שמעון בן גמליאל מתיר באלפסין חרניות. מאי חרניות? אמר רב יהודה, ערניות. מאי ערניות? אמר אביי, צעי חקלייתא. (קדרות של בעלי כפרים. – ר״ח)
השווה פיהמ״ש עדיות ב,ה: ״ולפסין ארניות האלפסים של כפרים. וארניות כמו ערניות מיוחסות לעיירות... ולפסין ארניות הם אלפסין שהיו נעשים זוגיים, ואחר שנגמר בשולן נחלקין באמצע ונעשין שני אלפסין כדרך שעושין כוסות הזכוכית״. כתב המאירי (בה״ב ביצה לב,א לנגה-שלזינגר עמ׳ 193): ״...שעושין שריטה עמוקה במקום שראוי לחלקן כדי שיהא חלוקן נעשה לשעתו, וכשנצרפו מחלקן״.
על המשנה ״אין פוחתין את הנר מפני שהוא עושה כלי״ דנה הגמרא ביצה לב,א (לשון הגמרא באותיות בולטות ופיר״ח באותיות רגילות). הסוגיא מתחלקת לשלשה חלקים:
א) מאן תנא דפחיתת נר מנא הוא דפחיתת הנר משוי ליה מנא? אמר רב יוסף, ר׳ מאיר היא, דתניא: כלי חרס מאימתי מקבל טומאה? משנגמרה מלאכתו וכיון שפחת לו מקום לצוק בתוכו שמן כבר נגמרה מלאכתו, דברי ר׳ מאיר; (ר׳ יהושע אומר) [וחכמים אומרים], משיצרפו בכבשן עד שיצרפנו בכבשן ויכשר להדליק בו. אמר ליה אביי, ממאי, דלמא עד כאן לא קאמר ר׳ מאיר התם הוי כלי ומקבל טומאה אלא משום דאע״ג דלא חזי למיכל ביה ולאשתמושי בגויה עד שיצרפנו בכבשן, השתא מיהא דחזי לקבולי ביה מידי, אבל הכא האי נר קודם שיצרפנו בכבשן למאי חזי? ופרקינן: הכא נמי כיון שעשה לו פתח חזי לקבולי ביה פשיטי.
לפי לשון זה פירוש המונח ״פוחתין את הנר״ הוא בלשונו של רש״י: ״ליטול אחד מן הביצים של יוצר ולתחוב אגרופו לתוכו לחקוק נר״, וזה נעשה לפני שמצרפין אותו בכבשן. הגמרא מציעה לשון שני – בדפוסים שלנו ״איכא דאמרי״, והר״ח גורס: ״רב אשי מתני לה״. לפי הלשון השני פירוש המונח ״פוחתין״ הוא שונה. יש כלים שבתחילת עשייתן עושים אותם כדור נבוב, ואחרי הצירוף בכבשן, חותכים אותם ומחלקים אותם לשני כלים פתוחים.
ב) איכא דאמרי: אמר רב יוסף, ר׳ אליעזר בר׳ צדוק היא, דתנן: אלפסין חרניות טהורות באהל המת וטמאות במשא הזב; ר׳ אליעזר בר׳ צדוק אומר, אף טהורות במשא הזב לפי שלא נגמרה מלאכתן פירוש: אילו אלפסין חירניות סתומות הן, דתניא: אין פוחתין הלפסין סתומים; רבן שמעון בן גמליאל מתיר. גרסינן בירושלמי: תני: לפסין סתומין שעשאן מערב יום טוב לא יפחתם ביום טוב מפני שהוא כמכשיר [כלי] ביום טוב; ורשב״ג מתיר. תמן תנינן: ועל אלפסין חרוניות שהן טהורות וכו׳ אתייה דיחידאה דהכא כסתמא דתמן, ודיחידאה דתמן כסתמא דהכא. וקיימא לן כלי חרס סתום אינו מטמא באהל המת, שנאמר ׳כל כלי פתוח׳ (במדבר יט,טו), אבל מטמא במשא הזב כי כלי הוא אע״פ שאין פתוח. ור׳ אלעזר ב״ר צדוק אומר, אינו כלי עד שיפתח ופתיחתו היא גמר מלאכתו.
הר״ח מביא את הירושלמי כדי להוכיח את פירושו באלפסים חרניות שהן סתומות, וכך פירש רבינו בפיהמ״ש הנ״ל. עוד מסיק הר״ח שהלכה כחכמים הסוברים שלפני הפחיתה כבר נגמרה מלאכתן ולפיכך מטמאין במשא הזב אבל לא באהל המת. כך פסק רבינו בהלכות מטמאי משכב ומושב ח,ג: ״כלי חרש שהוא נבוב ככדור ועדין לא נעשה לו פה, כמו לפסין אירניות, אם הסיטן הזב טימאן, ואע״פ שהם טהורות באהל המת, שהרי הם ככלי חרש מוקף צמיד פתיל שפתחו סתום״. אמנם לענין הלכות יום טוב, הלכה היא כלישנא בתרא1, ולכן העתיק רבינו כאן את פירוש המונח ״פוחתין״ כמו שפירשו הר״ח בלשון השני. ברם מחלוקתם של רבי מאיר וחכמים גם אם אינה שייכת למשנתנו, יש לפסוק בה בנפרד. ובהלכות כלים טו,א פסק כחכמים דרבי מאיר: ״ומאימתי היא גמר מלאכתן – משצירפן בכבשן״. נמצא גם לפי הלשון הראשון וגם לפי האיכא דאמרי, משנתנו היא כיחידאה ונדחית מהלכה.
אמנם הירושלמי מעמיד את רשב״ג המתיר פחיתה ביום טוב כדעת כחכמים הסוברים שכבר נגמרה מלאכתן לפני הפחיתה לשנים. וסתמא דהכא, כלומר משנתנו ״אין פוחתין את הנר מפני שהוא עושה כלי״ היא כדעת ר׳ אליעזר בר׳ צדוק הסובר כי הפחיתה היא גמר מלאכתן, ולפיכך יש בכך ״עושה כלי״. לפי זה היה לו לרבינו לפסוק כרשב״ג המתיר לפחות הנר והאלפס ביום טוב (ראה שער המלך וסדר משנה).
אולם הבבלי מביא ברייתא מעין זו המובאה בירושלמי בסוף הדיון:
ג) תנו רבנן: אין פוחתין את הנר ואין עושין אלפסין חרניות ביום טוב; רבן שמעון בן גמליאל מתיר.
כיון שהבבלי מביא ברייתא זו בסוף ואינו תולה את מחלוקתם של תנא קמא ורשב״ג במחלוקתם של חכמים ור׳ אליעזר בר׳ צדוק, מוכח שגם תנא קמא של רשב״ג יכול לסבור כחכמים שלפני הפחיתה כבר נגמרה מלאכתן, וממילא נדחה הטעם של משנתנו ״שהוא עושה כלי״, אלא שבכל זאת אסור ביום טוב לפחות מפני שהוא דומה לתיקון כלי. נראה שכך הבין המאירי (שם עמ׳ 193):
ומכל מקום ביום טוב חשובות הן כלי ואסור לעשותן או לחלקן לשנים, שחלוקן הוא תיקון כלי. ואע״פ שלענין טומאה לא חששנו למה שהן עתידות עדיין להתחלק לומר שעדיין לא נגמרה מלאכתן בזו מפני שכלי חרס בשולו הוא הוא גמר מלאכתו.
העולה מן הסוגיא כפי פירושם של רבינו חננאל והמאירי הוא כי משנתנו היא יחידאה, או כרבי מאיר או כר׳ אליעזר בר׳ צדוק ולפי דעתם גם אחרי הצירוף בכבשן עד הפחיתה לשנים עדיין לא נגמרה מלאכתן, והפחיתה היא תיקון כלי ממש. אולם להלכה קיימא לן כחכמים הסוברים שלפני הפחיתה כבר נגמרה מלאכתן, והפחיתה לשנים אינה עושה כלי, ובלשונו של הירושלמי הפחיתה לשנים אינה אלא ״כמכשיר כלי ביום טוב״ – כמכשיר בכ״ף הדמיון, דהיינו דומה לתיקון כלי, אבל אינה תיקון כלי ממש. ברם בכך נחלקו חכמים ורשב״ג האם מותר לפחות ביום טוב, ובזה הלכה כחכמים שאוסרים אע״פ שאין בכך עשיית כלי, מכל מקום הרי זה כמתקן כלי ואסור. נמצא שאמנם נדחה הטעם ששנינו במשנה, אבל הדין תקף.
השווה הלכות שבת כג,ב והלאה, שמביא רבינו כמה הלכות שהוא מתאר את הפעולה האסורה מדרבנן ״שהוא כמתקן כלי״, וזהו בהנגדה להמשך שם: ״שובר אדם את החבית... ובלבד שלא יתכוון לעשות כלי״. וראה לעיל שם י,יג: ״העושה כלי... הרי זה תולדת בונה וחייב״. הרי שיש הבדל יסודי בין ״עושה כלי״ שהוא מלאכה דאורייתא לבין ״מתקן כלי״ שאסרוהו חכמים מפני שיש בו דמיון לעשיית כלי. והנה במשנה ביצה ד,ד הנ״ל שנינו: ״אין פוחתין את הנר מפני שהוא עושה כלי״, אבל רבינו שינה וכתב: ״אין פוחתין אותן לשנים מפני שהוא מתקן כלי״, וכלל דין זה ביחד עם ״אין שוברין את החרש, ואין חותכין את הנייר וכו׳⁠ ⁠⁠״ והרי כל אלה ודאי שאין בהם חיוב דאורייתא. נמצא שבאמת לא פסק כמשנתנו כהעמדת רב יוסף, אלא כדעת תנא קמא דרשב״ג בברייתא.
הרואה יראה, שאין לפרש את פסקו של רבינו שמדובר בעושה כלי שהוא מלאכה דאורייתא, שאילו היה מדובר על כך היה חייב מלקות ביום טוב, כיון שאין בעשיית נר מכשירי אוכל נפש, וכבר נתבאר לעיל (א,ב) שמלאכת בנין חייב עליה ביום טוב. ברור שמדובר כאן רק על מתקן כלי, שאין בכך מלאכה מן התורה, אלא שאף על פי כן אסרוהו חכמים משום שבות. ונראה שהוא הדין שאסור בשבת, אולם כיון שבגמרא הביאו דין זה בהקשר ליום טוב, שהרי ביום טוב שייך יותר שיבוא לעשות נרות או כוסות לסעודה שהוא מכין בו ביום, לפיכך הביאו רבינו כאן. וכבר ציינתי כמה פעמים שרבינו נוהג להביא דין השייך לכמה מקומות בעיקר באותו הקשר שהוא מופיע במקורות.
1. ראה המקורות לפנינו הלכה י ד״ה אלא.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(ט) אין משחיזין את הסכין במשחזת שלה, אבל מחדדה על גבי העץ או על גבי חרש או אבן. ואין מורין דבר זה לרבים, כדי שלא יבואו לחדדה במשחזת. במה דברים אמורים, בשיכולה לחתוך בדוחק, או שנפגמה, אבל אם אינה יכולה לחתוך כלל, אין משחיזין אותה אפילו על העץ, שמא יבוא להשחיזה במשחזת. ומפני זה אסרו לראות סכין לעם הארץא ביום טוב, שמא תהיה פגומה, ויאמר לו, זוב אסור לשחוט בה משום פגימתה, ילךג ויחדדה במשחזת. וחכם שראה הסכיןד לעצמו, הרי זה משאילה לעם הארץ:
We may not sharpen a knife with a sharpener.⁠1 One may, however, whet it on wood, on a shard, or on a stone. This law should not be publicized, lest [the indiscriminate] come to sharpen it using a sharpener.⁠2
When does the above apply? When one is able to [use the knife to] cut with difficulty, or if it was nicked. If, however, one is unable to use it to cut at all, one may not even whet it on wood, lest one come to sharpen it using a sharpener.
For this reason, it is forbidden to give a knife to a sage to inspect on a holiday, lest he detect a nick and therefore forbid the use of the knife for slaughtering, and as a result the person will sharpen the knife with a sharpener. If a sage has inspected his own knife, he may lend it to an unlearned person.⁠3
1. In his Commentary on the Mishnah (Beitzah 3:7), the Rambam defines a sharpener as a grinding stone.
2. Beitzah 28a associates this law with the difference of opinion between Rabbi Yehudah and the Sages mentioned in the notes on the previous halachah. There is, however, a difference of interpretation among the commentaries regarding the definition of these respective positions.
The Maggid Mishneh, who maintains that the Rambam does not accept Rabbi Yehudah's position at all, explains that this ruling follows the Sages' view. The Kessef Mishneh clarifies that according to this position, whetting the knife on wood or a shard is not considered grinding at all, and it is therefore permitted.
Others, however, explain that the Rambam is quoting the Talmud's view that accepts Rabbi Yehudah's position, but that the Rambam does not desire that the ruling be publicized. According to this view, even Rabbi Yehudah would not allow a knife to be sharpened using a sharpener, because this is a mundane activity, or for other similar reasons. The Shulchan Aruch (Orach Chayim 509:2) quotes the Rambam's ruling verbatim.
3. Needless to say, he himself may use it to slaughter. In Talmudic times, it was customary for a slaughterer to have a sage inspect his knife before using it. At present, the practice is that every slaughterer inspects his own knife. The inspection should be carried out before the holiday. If, however, this was not done, a slaughterer may inspect his knife on a holiday (Ramah, Orach Chayim 498:1).
א. ד (גם פ) [מ׳לראות׳]: להראות סכין לחכם. והוא ״תיקון״ שעשה מאן-דהוא. ובגיליון נכתב בשם נ״א כבפנים.
ב. בב2 לית. וכך ד (גם פ). וגם בת1 לא היה, ונוסף בין השיטין.
ג. ד (גם פ, ק): וילך. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ד. ב1: סכין.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
אֵין מַשְׁחִיזִין אֶת הַסַּכִּין בַּמַּשְׁחֶזֶת שֶׁלָּהּ, אֲבָל מְחַדְּדָהּ עַל גַּבֵּי הָעֵץ אוֹ עַל גַּבֵּי חֶרֶס אוֹ אֶבֶן; וְאֵין מוֹרִין דָּבָר זֶה לָרַבִּים, כְּדֵי שֶׁלֹּא יָבוֹאוּ לְחַדְּדָהּ בַּמַּשְׁחֶזֶת. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים? בְּשֶׁיְּכוֹלָה לַחְתֹּךְ בְּדֹחַק, אוֹ שֶׁנִּפְגְּמָה. אֲבָל אִם אֵינָהּ יְכוֹלָה לַחְתֹּךְ כְּלָל - אֵין מַשְׁחִיזִין אוֹתָהּ אֲפִלּוּ עַל הָעֵץ, שֶׁמָּא יָבוֹא לְהַשְׁחִיזָהּ בַּמַּשְׁחֶזֶת. וּמִפְּנֵי זֶה אָסְרוּ לִרְאוֹת סַכִּין לְעַם הָאָרֶץ בְּיוֹם טוֹב, שֶׁמָּא תִּהְיֶה פְּגוּמָה, וְיֹאמַר לוֹ ׳זוֹ אָסוּר לִשְׁחֹט בָּהּ מִשּׁוּם פְּגִימָתָהּ׳, יֵלֵךְ וִיחַדְּדָהּ בַּמַּשְׁחֶזֶת. וְחָכָם שֶׁרָאָה הַסַּכִּין לְעַצְמוֹ - הֲרֵי זֶה מַשְׁאִילָהּ לְעַם הָאָרֶץ.
אֵין מַשְׁחִיזִין אֶת הַסַּכִּין בְּמַשְׁחֶזֶת שֶׁלָּהּ אֲבָל מְחַדְּדָהּ עַל גַּבֵּי הָעֵץ אוֹ עַל גַּבֵּי חֶרֶשׂ אוֹ אֶבֶן וְאֵין מוֹרִים דָּבָר זֶה לָרַבִּים כְּדֵי שֶׁלֹּא יָבֹאוּ לְחַדְּדָהּ בְּמַשְׁחֶזֶת. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּשֶׁיְּכוֹלָה לַחְתֹּךְ בְּדֹחַק אוֹ שֶׁנִּפְגְּמָה. אֲבָל אִם אֵינָהּ יְכוֹלָה לַחְתֹּךְ כְּלָל אֵין מַשְׁחִיזִין אוֹתָהּ אֲפִלּוּ עַל הָעֵץ שֶׁמָּא יָבֹא לְהַשְׁחִיזָהּ בְּמַשְׁחֶזֶת. וּמִפְּנֵי זֶה אָסְרוּ לְהַרְאוֹת סַכִּין לְחָכָם בְּיוֹם טוֹב שֶׁמָּא תִּהְיֶה פְּגוּמָה וְיֹאמַר לוֹ אָסוּר לִשְׁחֹט בָּהּ מִשּׁוּם פְּגִימָתָהּ וְיֵלֵךְ וִיחַדְּדֶנָּהּ בְּמַשְׁחֶזֶת. וְחָכָם שֶׁרָאָה הַסַּכִּין לְעַצְמוֹ הֲרֵי זֶה מַשְׁאִילָהּ לְעַם הָאָרֶץ:
[ט] א״ל רבא לרב חסדא דרשינן משמך הלכה כר״י פירוש דשרי מכשירי אוכל נפש דדריש לכם לכל צרכיכם א״ל יהא רעוא דכל כי הני מילי מעליתא תדרשו משמי וכו׳ ע״ש. ובעל ס״ה פסק גם כן אך שכתב מה שאין מורין כן גזירה משום שנפגמה מעיו״ט אמנם ר״י כתב כלישנא בתרא דהתם ולא התיר כ״א ע״י שינוי אפומא דדיקולא שהרי רבא גופיה דפסק כר״י לא עבד אלא אפומא דדיקולא ואפילו ר׳ יהודה לא שרי אלא כה״ג ואפילו נפגם היום ע״ש בתוס׳, ע״כ:
[י] ורש״י פירש משום דאוושא מילתא והוי כעין עובדא דחול, ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

אין משחיזין את הסכין וכו׳ – דינין אלו של השחזת הסכין הם כדעת ההלכות נמשך אחר האמור למעלה שאין הלכה כר״י במכשירין ומפורש בהלכות פרק אין צדין כדברי רבינו שלעולם אין משחיזין את הסכין במשחזת שלה ואפילו עמדה או נפגמה ביו״ט ויש שהיה מתיר בנפגמה ביו״ט ודברי רבינו וההלכות עיקר וכמה משניות סתומות דלא כר״י.
ומפני זה אסרו לראות סכין וכו׳ – בגמרא פרק אין צדין (ביצה כ״ח:) סמוך לדין ההשחזה איבעיא להו מהו להראות סכין לחכם רב מרי בריה דרב ביסנא שרי ורבנן אסרי. וכתוב בהלכות ופירש בעל ההלכות טעמא משום דחיישינן דלמא אתי חוץ לתחום לאחוויי. ורש״י ז״ל פירש לפי שנראה כמעשה חול בטבח שרוצה למכור בשר באיטליז. ויש מי שהקשה על טעם רבינו שנראה ממנו שלא נאסר אלא לעם הארץ ובגמרא נזכר סתם. ואין זו קושיא שכיון שהזכירו שתלמיד חכם רואה לעצמו ומשאילה ממילא שלא אסרו אלא לראות לע״ה. וטעמו נראה עיקר שלפי שהטעם הוא מפני איסור ההשחזה הותר לחכם לראותה ולהשאילה והרשב״א ז״ל הסכים לטעם רש״י ז״ל:
אין משחיזין את הסכין במשחזת שלה וכו׳ – כתב ה׳ המגיד דינים אלו של השחזת הסכין הם כדעת ההלכות וכו׳. לבאר זה ראיתי לכתוב דברי הגמרא ומ״ש הרי״ף ומ״ש עליו המפרשים. בפרק אין צדין (ביצה כ״ח) תנן אין משחיזין את הסכין אבל משיאה ע״ג חברתה ובגמ׳ אמר ר״ה ל״ש אלא במשחזת של אבן אבל במשחזת של עץ מותר ואיכא כמה לישני בגמ׳ בפירוש דברי רב הונא ופירושא דמתניתין והרי״ף לא כתב שום לשון מהם וגם לא כתב דברי ר״ה ואיתא תו בגמרא מאן תנא דהשחזה עצמה אסורה אמר רב חסדא דלא כר״י דתניא וכו׳ ואמר רב חסדא הלכה כר״י אמר רב נחמיה הוה קאימנא קמיה דרבא והוה מעבר לסכינא אפומא דדיקולא ואמרי ליה לחדודי או לעבורי שמנוניתא אמר לי לעבורי שמנוניתא וחזיתיה לדעתיה דלחדודה קא עביד והאי דלא קאמר לי דקא סבר הלכה ואין מורין כן אמר אביי הוה קאימנא קמיה דמר והוה קא מעבר סכינא אפומא דריחייא ואמרי ליה לחדודי קא בעי מר או לעבורי שמנוניתא וחזיתיה לדעתיה דלחדודי קא בעי וקא סבר הלכה ואין מורין כן. וכתב הרי״ף כל זה. ופירש״י הלכה כר״י ומותר כל איש לעשות אבל אין מורין כן לרבים שלא יזלזלו אף בשאפשר לעשותם מבע״י דכל הני דשריא כגון שנתקלקלו ביו״ט או שהיה אתמול טרוד כדאמרינן לקמן ולא התיר ר״י אלא במכשירין שא״א לעשותם מעיו״ט ואיתא תו בגמרא (שם כ״ח:) אמר רב יוסף סכין שעמדה מותר לחדדה ביו״ט והא דפסקה אגב דוחקא וכתב הרי״ף על זה ודוקא אגב ריחייא או אגב דיקולא אבל במשחזת לא. וכתב הרא״ש מה שפסק הרי״ף אבל במשחזת לא היינו שאין להורות כן אבל הלכה כר״י דאף במשחזת של אבן מותר דמתניתא דאין משחיזין את הסכין דאוקמה רב הונא במשחזת של אבן קאמר רב חסדא דלא כר״י. והרי״ף לא הביא כל הני לישני דאיתא בגמרא משום דקיימי אמתניתין דאין משחיזין את הסכין דלאו הלכתא היא דקי״ל כר״י. ומה שהביא הרי״ף ההיא עובדא דרבא דקא מעבר סכינא אפומא דדיקולא לא הביאה אלא להשמיענו דהלכה כר״י אבל לא הביאה להשמיענו דאין מורין כן דלא מיסתבר למימר דבמשחזת של עץ אין מורין כן דהא אפילו רבנן מתירים במשחזת של עץ אפילו לחדדה לחד לישנא וכיון דבשל סופרים הוא אזלינן בהך לישנא לקולא הילכך נראה בשל עץ אפילו לחדדה מורין ומשיאין ע״ג חבירתה אפילו לחדדה ובמשחזת של אבן להעביר השמנונית מותר רק לחדדה במשחזת של אבן אין מורין כן עכ״ל. אבל הר״ן פירש דברי הרי״ף כפשטן לומר שהביא ההיא עובדא דרבא דקא מעבר סכינא אפומא דדיקולא להשמיענו דהלכה כר״י ואין מורין כן שכתב דנהי שהלכה שמותר להשחיז את הסכין אפילו לחדדה במשחזת של עץ כר״י אפ״ה אין מורין כן לכל כדי שלא יבא להשחיזה במשחזת שלה דכה״ג אפילו ר״י מודה לפי שהוא עושה כלי ומש״ה רבא דסבירא ליה כר״י לא הוה מעבר סכינא אלא בדיקולא ולא במשחזת ורב יוסף אפומא דריחייא כדאיתא בגמרא אבל במשחזת לא ולפיכך כתב הרי״ף בסמוך דדוקא אגב ריחייא או אגב דיקולא אבל במשחזת לא ואע״פ שאפשר לדחות ולומר דרבא ורב יוסף משום דקיימי קמייהו רב נחמיה ורב יוסף לא הוו משחזי במשחזת של אבן דכיון דסבירא ליה דאין מורין כן לא הוו מצי לאהדורי למימר להני רבנן דקיימי קמייהו דכרבנן עבדי דבגמרא מוכח דלרבנן במשחזת של אבן אפילו להעביר שמנוניתא אסור אבל אה״נ דהיכא דלא הוי איניש בהדייהו דבמשחזת של אבן משחזי כר״י אפילו הכי כיון דלא חזינן דעבד אלא הכי מנא לן לאהדורי בתר קולי ועוד דשמעתיה דלקמן מוכחי דבמשחזת אפילו לר״י אסור ומש״ה אסרי להראות סכין לחכם וסכין שעמדה דלא פסקא אפילו אגב דוחקא וכן דעת הרמב״ם בפרק ד׳ מהלכות יו״ט עכ״ל. משמע מדבריו דסתם משחזת אינה אלא של אבן ומשחזת של עץ היינו כגון פום דיקלא וכיוצא:
ואיכא למידק דמשמע הכא דהרי״ף ורבינו סברי דהלכה כר״י במכשירין ואילו מההיא דשפוד שנרצף משמע שסובר רבינו דלית הלכתא כר״י. וצריך לומר דאע״ג דמדאורייתא שרי כר״י חכמים אסרוהו לפי שאינו צורך אוכל נפש כל כך שהרי יכול לתחוב בו הבשר אי נמי יכול לצלותו על הגחלים:
ודעת – ה״ה דלהרי״ף ורבינו לית הלכתא כר״י בשום מכשירין וכדמשמע ממה שכתב ה״ה כאן וממה שכתב גבי אין מכבין את האש בשביל שלא תתעשן הקדרה. ולפי דבריו יש לתמוה למה התירו להעביר הסכין אפומא דדיקולא או אפומא דריחייא ונראה לי שסובר ה״ה דכל כה״ג אפילו רבנן מודו דשרי דאין כאן מלאכה כלל כיון שאינו משחיז במשחזת שלה וגם הסכין חותך קצת הילכך לאו בכלל מכשירין דאסרי רבנן הוא ושרי לכ״ע הילכך לא חילק בין נפגמה ביו״ט לנפגמה מעיו״ט דלעולם מותר לחדדה על העץ או על החרש או על האבן דלאו מלאכה היא כלל שאילו היתה מלאכה אפילו בנפגמה מעיו״ט היה אסור דלית הלכתא כר״י כלל ולפי זה הא דאמר רב חסדא דסכין שנפגמה מחלוקת ר״י ורבנן היינו לחדדה במשחזת שלה אבל על גבי עץ או חרש או אבן לרבנן נמי שרי ושפוד שנרצם דקאמר אתאן למחלוקת ר״י ורבנן היינו בשנעקם וצריך תיקון גמור הילכך הוי בכלל מכשירין דאסרי רבנן ואסר ר״י בנרצף דהיינו שנעקם קצת אע״ג דמפשיט ליה בידיה גזרה משום נרצם וגריפת התנור דאמר רב יהודה שהוא מחלוקת ר״י ורבנן ואפילו הכי כתב רבינו בפרק ג׳ שאם א״א לאפות או לצלות אא״כ גרף מותר צריך לומר דגריפת התנור דקאמר רב חסדא היינו ביכול לאפות בו על ידי הדחק ואפילו הכי שרי ר״י אבל בא״א לאפות בו כלל לרבנן נמי שרי דגריפת התנור לאו מלאכה גמורה היא ולא אסרוה רבנן אלא גזירה אטו שאר מכשירין שהם מלאכה גמורה והיכא דא״א לאפות אא״כ גרף לא העמידו דבריהם כדי שלא ימנע משמחת יו״ט. ורבינו כתב טעם כיוצא בזה בפרק זה על מה שאסרו ביקוע עצים והתירוהו בקופיץ ובצד החד שלו כנ״ל שצריך לומר לדעת ה״ה שמפרש דרבינו לא ס״ל דהלכה כר״י במכשירין ומיהו לדעת הרי״ף א״א לומר דאין הלכה במכשירין כלל דאם כן למה כתב בפ׳ אין צדין הא אמר רב חסדא הלכה כר״י ולפיכך דברי ה״ה במה שכתב לדעת הרי״ף תמוהים וצ״ע:
ואיכא למידק למה לא כתב רבינו דלהעביר השמנונית ע״ג עץ או חרש או אבן מורין כן להתיר כדאשכחן בהנך רבנן דאמרו להני רבנן דקמייהו דלהעביר שמנוניתא בעו. ואפשר לומר דכיון שכתב דלהשחיז אין מורין ממילא משמע דלהעביר השמנונית מורין וע״פ הדברים האלה שכתבתי נסתלקו תמיהות הרמ״ך על רבינו בלשונות הללו:
אין משחיזין את הסכין וכו׳ – עיין בבית יוסף סימן תק״ט ששם האריך לתרץ כל הקושיות אשר בדברי רבינו ז״ל כפי דעת הרב המגיד ז״ל:
ומפני זה אסרו להראות סכין וכו׳ – כתב ה״ה שהקשו על דברי רבינו ז״ל שלפי טעמו לא נאסר להראות אלא לעם הארץ שמא ישחיזנה כשיתיר לו החכם אבל ת״ח שלא יבא להשחיז לא ואם כן היה לו לחלק בגמרא. וקשה דא״כ לעיל בפ׳ שני שכתב רבינו ז״ל לפיכך אסור לראות מומי קדשים גזרה שמא יתירם החכם וכו׳ אמאי לא הקשו שם דלפי טעם זה אינו אסור להראות הבכור לחכם אלא לעם הארץ מפני שכשיתיר לו החכם יבא וישחוט אבל הת״ח שלא ישחוט לא דומיא דהכא. וא״כ אמאי לא חלקו שם בגמרא בין ת״ח לעם הארץ ושם ליכא לתרץ כמו שתירץ כאן ה״ה ז״ל דסמך על מה שאמר שתלמיד חכם רואה לעצמו וכו׳ וא״כ תפול שם הקושיא בלי תירוץ. ועוד אני תמה על עיקר קושיא זו דא״כ בכל הגזרות שגזרו חכמים אמאי לא חילקו בין ת״ח לעם הארץ כמו לעיל בפרק ראשון שגזרו על כל ביצה שנולדה ביו״ט בטלטול ובאכילה שלא יבא לטלטל ולאכול ביצה שנולדה בשבת אחר יו״ט דהתינח לעם הארץ שיבוא לאכול אבל הת״ח לא אתי למטעי וכן בכל הגזרות דומות לזו אלא ודאי דחכמים לא חלקו בין עם הארץ לת״ח שהגזרה היא כוללת וא״כ מה זה שהקשו על רבינו ז״ל כאן. וי״ל דודאי אע״פ שבכל המקומות רצו חכמים שהגזירה תהיה כוללת כאן ע״כ הקלו שלא רצו שתהיה הגזרה כוללת מפני שאמרו ות״ח רואה לעצמו ומשאילה לעם הארץ משמע דלא רצו שהגזרה תהיה כוללת א״כ מפני כן הקשו דהיה להם לחלק כאן בין עם הארץ לת״ח אבל בשאר המקומות כמו בכור או ביצה לא. עוד אפשר דבכל המקומות גזרינן אפי׳ בת״ח שיורה לעצמו היתר ויבא וישחוט בו ביום או בביצה שיאכל אפילו שיהיה יו״ט אחר השבת משום דאי אפשר בלאו הכי אבל הכא אין לגזור ת״ח על כך כיון דאפשר להשחיזו במשחזת של עץ הא אית תיקון ולא שביק היתרא ואכיל איסורא. וא״ת לדעת בעל הלכות שפי׳ שמא יצא חוץ לתחום אמאי לא חילקו בין ת״ח לע״ה דת״ח לא יצא. וי״ל דאפילו ת״ח יצא שלא לדעת וכן מבואר בדברי הר״ן ז״ל בפירוש ההלכות. ומ״ש ה״ה ז״ל לפי שהטעם הוא מפני איסור השחזה כלומר דלרש״י כיון דטעמא הוי משום דמחזי כעובדין דחול אפי׳ שהחכם רואה ומשאילה לאחרים מ״מ דמי לעובדין דחול אבל לטעמו אתי שפיר:
מפני זה אסרו להראות סכין לחכם ביו״ט כו׳. בבדיקה דלאחר שחיטה כתב הרב בעל הלבוש דיש אוסרין ויש מתירין והרב בעל באר שבע הסכים להתיר:
אין משחיזין וכו׳. שם דף כ״ח ודקדק ז״ל לכתוב במשחזת שלה משום דבמשחזת של עץ או חרש או אבן מותר מן הדין ולא נאסר אלא במשחזת המיוחדת לזה דוקא והכי איתא התם ומתבאר עוד שם דלהעביר השמנונית המודבק בסכין מותר גמור הוא ומורין כן לרבים וצ״ל דכיון שכתב שאין מורין לחדד דהיינו להשחיז משום גזרה מינה דלהעביר השמנונית שאין כאן שום חידוד לצורך חיתוך הסכין מורין וכ״כ מרן ז״ל ושם האריך בדעת רבינו והרי״ף ז״ל אם דעתם לפסוק כרבנן או כר׳ יהודה במכשירין שא״א לעשותו מערב יו״ט עיין עליו ובגמ׳ אמרו עוד דע״ג חברתה שרי ומשמע דמורין ורבינו השמיטו נראה דס״ל דנכלל במ״ש דלחדדה ע״ג חרש או אבן שרי ואין מורין ודו״ק. ומ״ש בספרי רבינו
אין מורין דבר זה לרבים נוסח אחר כת״י ואין מורין דבר זה ברבים.
מפני זה אסרו להראות סכין לחכם. נוסח אחר כת״י לראות סכין לעם הארץ ובנוסח אחר לראות סכין ביו״ט ועיקר הדין שם דף כ״ח ועיין להרב המגיד ז״ל.
אין משחיזין כו׳. עיין בכ״מ שהאריך ולפי מ״ש לעיל ה״ב ניחא וגם דעת הרי״ף כדעת רבנו והא דהביא מלתא דר׳ חסדא דפסק כר׳ יהודה נפק״מ למכשירי אוכל נפש מיהו חידוד ע״ג אבן לא חשיב תיקון כלי כלל וגריפת התנור היכא דא״א לאפות בו דהוה שבות קל ע״י שינוי התירו משום שמחת יו״ט.
ומ״ש רבנו מפני זה וכו׳. עיין במ״מ שכתב ויש מי שהקשה וכו׳ עיין בלח״מ שנדחק ולענ״ד נראה בכוונת הרב המגיד דבשלמא לדרך הרי״ף ורש״י מעיקרא קבעי בין בתלמיד חכם בין בעם הארץ מהו להוליך וקפשיט דבביתו דלא שייך טעמי הרי״ף ורש״י שרי משא״כ לדרך רבנו דליכא חילוק בין הולכה לראייה בביתו שפיר קשה ליה שנזכר סתם ולזה תירץ דכיון דפירשו בגמרא במסקנא דת״ח שרי ממילא האיבעיא סתמא כפירושו בעם הארץ ואע״ג דבכל התורה כולה אין חילוק בין ת״ח לעם הארץ שאני הכא דהו״ל הלכה ואין מורין כן לעם הארץ. ודע דלדרך רבנו אין פירוש הלכה ואין מורין כן כמו שפי׳ הר״ן דהלכה כר״י אלא ה״ק הלכה דלחדדה שלא במשחזת שרי אפילו לרבנן ואין מורין כן גזרה שמא ישחיזנה במשחזת:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

אין משחיזין את הסכין וכו׳ – משנה ביצה ג,ז: אין משחיזים את הסכין אבל משיאה על גבי חברתה.
פיהמ״ש שם: השחזה, הוא לחדדה באבן הטחינה.
גמרא ביצה כח,א: אמר רב הונא, לא שנו אלא במשחזת של אבן אבל במשחזת של עץ מותר... מאן תנא דבמשחזת אסור? אמר רב חסדא, דלא כרבי יהודה, דתניא: אין בין יום טוב לשבת אלא אוכל נפש בלבד, רבי יהודה מתיר אף במכשירי אוכל נפש. אמר ליה רבא לרב חסדא, דרשינן משמך הלכה כרבי יהודה. אמר ליה, יהא רעוא דכל כי הני מילי מעלייתא תדרשון משמאי. אמר רב נחמיה בריה דרב יוסף, הוה קאימנא קמיה דרבא, והוה קא מעבר לסכינא אפומא דדקולא, ואמרי ליה, לחדדה קא עביד מר, או להעביר שמנוניתה? ואמר לי, להעביר שמנוניתה. וחזיתי לדעתיה דלחדדה קא עביד; וקסבר, הלכה ואין מורין כן. ואמר אביי, הוה קאימנא קמיה דמר, והוה קא מעבר סכינא אשפתא דרחיא, ואמרי ליה, לחדדה קא בעי מר או להעביר שמנוניתה? ואמר לי, להעביר שמנוניתה. וחזיתי לדעתיה דלחדדה קא עביד; וקסבר, הלכה ואין מורין כן.
ולהלן שם,ב: ואמר רב יוסף, סכין שעמדה מותר לחדדה ביום טוב. והני מילי דפסקא אגב דוחקא.
בה״ג הלכות יום טוב (ד״י עמ׳ 382): מחדדינן סכינא אפומא דדיקולא ואריחייא; הלכה ואין מורין כן. (ובעמ׳ 383 הביא את הגמרא הנ״ל.)
בגמרא מובאות כמה לשונות משמו של שמואל לביאור דברי רב הונא, והרי״ף (רמז תתקא) השמיטן והביא רק את הגמרא כפי שהובאה לעיל.
אוצה״ג יום טוב (התשובות סי׳ עז; עמ׳ 32 בשם שבלי הלקט):
ובתשובות הגאונים מצאתי:
וששאלתם: אין משחיזין את הסכין ביום טוב – הילכתא כשמואל דאסר בשל אבן או כסברא דרב יוסף ורבה.
כך ראינו אף על גב דקאמרינן במתניתין אין משחיזין את הסכין, וקאמרינן בשל אבן אסור בשל עץ מותר, לית הילכתא כהדין לישני אלא מותר להשחיז את הסכין ואפילו בשל אבן ואפילו לחדדה, כרבי יהודה דמתיר במכשירי אוכל נפש. ואמר אביי, הווה קאמינא קמיה דמר והווה קא מחדד סכינא אפומא דריחיא. לפיכך מן טעמים אלו מותר.
אוצה״ג (שם סי׳ פ; עמ׳ 33):
וששאלתם הא דתניא: אין בין יום טוב לשבת אלא אוכל נפש בלבד; ר׳ יהודה אומר אף מכשירי אכל נפש – הילכתא כר׳ יהודה במכשירין שאיפשר לעשותן מערב יום טוב כגין (=כגון) שפוד שנרצם וסכין שנפגמה או הילכתא כרבנן?
מילתא פסיקתא היא בגמרא כרבה וכרב [יוסף] (גרסת הגאון בגמרא היתה אמר רב נחמיה... קמיה דרב יוסף וכן גרסת הרשב״א). ואף על גב דראבא קא דריש משמא דרב חסדא הילכתא כר׳ יהודה, [כיון דראבה] ורב יוסף קא מימנעי מהוראה אין מורין כן. והאיי דאין [מורין דלא] ליפרוץ מי שאינו בקי בטפי מן היתירא. ואו ודאי דרשה [ראבא] בתר ראבה ורב יוסף, הוה אמרינן בתרא הוא. וכיון דקא מורי [אבתריה] דאין מורין כן וכיון דביומי דרב חסדא הוא קא דאריש וראבה ורב יוסף בתר הכין אינון, או סברוה לדרב (=רב חסדא?) למידרש לא הוה ממנעי עלה דמילתא כדקאמר אביי משמא דרבה ורב נחמיה בריה דרב יוסף משמא דרב יוסף.
הגאון מסביר, שרב חסדא אמר לו לרבא לדרוש בשמו שהלכה כרבי יהודה לפני המעשים של רבה ורב יוסף שנמנעו מלהורות. לפיכך, אין לנו ללכת אחרי רבא כי בזה אין הוא בתרא, וגם עלינו להמנע מלהורות.
אסרו לראות סכין וכו׳ – ביצה כח,ב: איבעיא להו: מהו להראות סכין לחכם ביום טוב? רב מרי בריה דרב ביזנא שרי, ורבנן אסרי. ורב יוסף אמר, תלמיד חכם רואה לעצמו, ומשאילה לאחרים.
לפנינו בדפוסים הגירסה היא ״להראות סכין לחכם״, אבל נראה שרבינו גרס: ״לראות סכין לעם הארץ״. ומסתבר כמותו, שהרי עם הארץ החשוד לעבור על דברי חכמים להשחיז סכינו במשחזת, אם נגזור שלא להראות סכינו לחכם, שמא יבוא לשחוט בסכין פגומה. אם לגזור, צריך לאסור על החכם שלא יראה סכינו של עם הארץ, ויאסור עליו לשחוט בכל אופן, אלא משאיל לו סכין בדוקה אם יש לו.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(י) אין מבקעין עצים ביום טוב לא בקרדוםא ולא במגל ולא במגירה, אלא בקופיסב, ובצד החד שלו, אבל לא בצד הרחב, מפני שהוא כקרדום. ולמה אסרו בקרדום וכיוצא בו, שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול, שהרי אפשר היה לו לבקע מערב יום טוב. ולמה לא נאסר הביקוע כלל, מפני שאפשר שיפגע עץג עבה ולא יכולד להבעירו, ויימנע מלבשל, לפיכך התירו לבקע בשינוי. וכל הדברים הדומין לזה, מזה הטעם התירו בהן מה שהתירו ואסרו מה שאסרו:
We may not chop trees on a holiday using an axe, a sickle, or a saw. [One may use] only a butcher's mace,⁠1 employing its sharp side. One may not employ its wider side, because that is like an axe.
Why did the Sages forbid using an axe and the like? So that one will not follow one's weekday practice, for it is possible for a person to chop wood on the day prior to the holiday.
Why didn't the Sages forbid chopping wood entirely? Because it is possible that a person will find a particularly thick log that will not catch fire,⁠2 and therefore he will be prevented from cooking. Therefore, they permitted him to chop the wood in an atypical manner. In all similar instances, it was for such reasons that [the Sages] permitted whatever they permitted and forbade whatever they forbade.
1. Our translation is based on the Rambam's Commentary on the Mishnah (Beitzah 4:3). The Shulchan Aruch (Orach Chayim 501:1) states that at present, we are not certain what is meant by a butcher's mace. Hence, it is forbidden to chop wood with anything other than a knife.
2. The Maggid Mishneh states that one might infer from the Rambam's wording that it is forbidden to chop any wood that would burn without being chopped. This law is quoted by the Shulchan Aruch (loc. cit.:2).
א. ב1: בקורדום. וכן עוד פעמיים לקמן. וכך ד (גם פ). אך במשנה ביצה ד, ג בכ״י רבנו כבפנים.
ב. ד (גם פ): בקופיץ. אך במשנה ביצה שם בכ״י רבנו כבפנים.
ג. ד (גם פ, ק): בעץ. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ד. ד: יוכל. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטהעודהכל
אֵין מְבַקְּעִין עֵצִים בְּיוֹם טוֹב לֹא בַּקַּרְדֹּם וְלֹא בַּמַּגָּל וְלֹא בַּמְּגֵרָה אֶלָּא בַּקֻּפִּיס; וּבַצַּד הַחַד שֶׁלּוֹ, אֲבָל לֹא בַּצַּד הָרָחָב, מִפְּנֵי שֶׁהוּא כַּקַּרְדֹּם. וְלָמָּה אָסְרוּ בַּקַּרְדֹּם וְכַיּוֹצֵא בּוֹ? שֶׁלֹּא יַעֲשֶׂה כְּדֶרֶךְ שֶׁהוּא עוֹשֶׂה בַּחֹל, שֶׁהֲרֵי אֶפְשָׁר הָיָה לוֹ לְבַקֵּעַ מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב. וְלָמָּה לֹא נֶאֱסַר הַבִּקּוּעַ כְּלָל? מִפְּנֵי שֶׁאֶפְשָׁר שֶׁיִּפְגַּע עֵץ עָבֶה וְלֹא יָכוֹל לְהַבְעִירוֹ וְיִמָּנַע מִלְּבַשֵּׁל, לְפִיכָךְ הִתִּירוּ לְבַקֵּעַ בְּשִׁנּוּי. וְכָל הַדְּבָרִים הַדּוֹמִין לָזֶה - מִזֶּה הַטַּעַם הִתִּירוּ בָּהֶן מַה שֶּׁהִתִּירוּ וְאָסְרוּ מַה שֶּׁאָסְרוּ.
אֵין מְבַקְּעִין עֵצִים בְּיוֹם טוֹב לֹא בְּקוֹרְדוֹם וְלֹא בְּמַגָּל וְלֹא בִּמְגֵרָה אֶלָּא בְּקוֹפִיץ וּבַצַּד הַחַד שֶׁלּוֹ. אֲבָל לֹא בַּצַּד הָרָחָב מִפְּנֵי שֶׁהִיא כְּקוֹרְדוֹם. וְלָמָּה אָסְרוּ בְּקוֹרְדוֹם וְכַיּוֹצֵא בּוֹ שֶׁלֹּא יַעֲשֶׂה כְּדֶרֶךְ שֶׁהוּא עוֹשֶׂה בְּחֹל שֶׁהֲרֵי אֶפְשָׁר הָיָה לוֹ לְבַקֵּעַ מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב. וְלָמָּה לֹא נֶאֱסַר הַבִּקּוּעַ כְּלָל מִפְּנֵי שֶׁאֶפְשָׁר שֶׁיִּפְגַּע בְּעֵץ עָבֶה וְלֹא יוּכַל לְהַבְעִירוֹ וְיִמָּנַע מִלְּבַשֵּׁל. לְפִיכָךְ הִתִּירוּ לְבַקֵּעַ בְּשִׁנּוּי. וְכׇל הַדְּבָרִים הַדּוֹמִין לָזֶה מִזֶּה הַטַּעַם הִתִּירוּ בָּהֶן מַה שֶּׁהִתִּירוּ וְאָסְרוּ מַה שֶּׁאָסְרוּ:
לפיכך התירו לבקע בשינוי וכל הדברים הדומים לזה – א״א, איני יודע לאיזה דבר נלמוד מזה הטעם. והטעם השוה לכל הדברים, להלכה קיימא לן כר׳ יהודה (ביצה כח,א), דמכשירין שאי אפשר לעשותן מערב יום טוב מותר לעשותן כדרכן ביום טוב, והוא שיהיה דבר הצריך, ולא יהא בו תקון לחול. ואם אפשר לעשותן מערב יום טוב – עושין אותן על ידי שינוי. וזהו טעם לביקוע וטעם למלח. ועם כל זה צריך הדבר תקון, שהרי לדעת חכמים, אע״פ שאי אפשר לעשותן מערב יום טוב, בעי שינוי, אם כן תבלין מה טעם נדוכין כדרכן? ומלח – למה אפילו בשינוי? אלא, לא מסרן הכתוב אלא לחכמים, והם אמרו, יש מכשירין שהם כאוכל עצמו, והם התבלין והמלח שנכנסים באוכל עצמו, והתירו זה כדרכו וזה על ידי שינוי, ואפילו לדעת חכמים. וכן לר׳ יהודה, מפני שמספיק למלח – בהטייה לדוכה כל צרכה. ואפשר דבקוע עצים, מפני שאי אפשר לאפות ולבשל בלא עצים – עשו אותו כדיכת המלח, והתירו אותו על ידי שינוי.
אין מבקעין עד ואסרו מה שאסרו: כתב הראב״ד ז״ל איני יודע לאיזה דבר נלמוד וכו׳ עכ״ל:
ואני אומר עיקר הלכה זו פרק המביא כדי יין במשנה ובגמרא (דף ל״ד) ודיני התבלין והמלח ודיכתן ושנויין כבר כתבן ר״מ ז״ל וטעמן על דרך הגמרא. וגם אני הוכחתי פ״א של הלכות אלו דעתו והסברות האחרות. ומה שאמר מפני שמחת יו״ט מפורש פ״ק דביצה (דף ז׳) סוף גמרא מתני׳ דהשוחט חיה ועוף בין לרבה בין לרב יוסף ששניהם מכוונין להקל ומשם נלמד לכל דבר ואע״פ שאינו מפורש בגמרא על כל דבר ודבר: וראיה גדולה יש לי על זה פ״ק דביצה גמרא מתני׳ דאין מוליכין את הסולם כמ״ש בסמוך בפ׳ שאחר זה בעז״ה. אך הטעם שכתב ר״מ ז״ל שמא יפגע בעץ עבה לא מצאתיו בגמרא ואיני יודע מאין לו אמנם סברא טובה היא לו אם מדעתו אמרה או קבלה מרבותיו וכן כתב הר״מ ז״ל מקוצי וצריך לי עיון:
אין מבקעין עצים ביו״ט וכו׳ – פ׳ המביא (ביצה ל״א:) משנה אין מבקעין עצים לא בקרדום ולא במגל ולא במגירה ולא בקופיץ ובגמרא גבי קופיץ לישנא בתרא לא שנו אלא בזכרות שלו אבל בנקבות שלו אסור:
ולמה אסרו בקרדום וכו׳ – טעם זה שכתב רבינו נכון הוא. והר״א ז״ל בהשגות האריך בזה ואין דבריו מעלין ומורידין בעיקר הדין אלא שנראה מדברי רבינו שלא הותר הבקוע אלא בעצים גדולים אבל בעצים דקים שהן נוחין להדליק אסור וכן כתב הרשב״א ז״ל שכך נראה מדברי רבינו וכן כתבו בתוספות:
ולמה לא נאסר הביקוע כלל וכו׳ – כלומר אע״ג דלמעלה בדבר שאפשר לעשותו בעיו״ט אסור ביו״ט אפילו בשינוי הכא התירו משום דאי אפשר בלאו הכי וימנע משמחת יו״ט וכן הוא הטעם גבי מלח כמו שכתבתי למעלה בשם הראב״ד ז״ל וכתבו הר״ן ז״ל בפירוש ההלכות בפרק המביא כדי יין:
אין מבקעים עצים וכו׳. משנה וגמ׳ דף ל״א ומ״ש הרב המגיד ז״ל ובגמ׳ גבי קופיץ לישנא בתרא וכו׳ ע״כ. פירוש דבלישנא בתרא הקופיץ הוא שיש לו זכרות ונקבות דאילו ללישנא קמא הקרדום הוא והקופיץ אין לו אלא זכרות והכל לפי המקומות כמ״ש ז״ל ונראה פשוט ויש מי שכתב דלישני פליגי אהדדיה ולא ידעתי איך שייך זה דלענין דינא הכל שוה.
ולמה אסרו בקורדום. כתב הרב המגיד ז״ל אלא שנראה מדברי רבינו שלא הותר הביקוע אלא בעצים גדולים וכו׳ ע״כ. וקשה קצת דמאין משמע כן אי משום שכתב ולמה לא נאסר הביקוע וכו׳ מפני שאפשר שיפגע בעץ עבה ולא יכול להבעירו וימנע מלבשל וכו׳ אדרבא מלשון זה משמע דשרו הכל אטו שיפגע בעץ עב וכו׳ אם לא שנאמר דמדחזינן שלא התירו אלא בדוחק שמא ימנע וכו׳ אם כן בעצים דקים דאין בהם שום חשש והם ניסקים בטוב ממילא יאסר. ומ״ש בספרי רבינו
ולמה לא נאסר הבקוע כלל בנוסח אחר כת״י הבקוע לגמרי. ומ״ש
לפיכך התירו לבקע נוסח אחר כת״י לבקע העצים.
אין מבקעין וכו׳. עיין בהשגות ועיין מ״ש לעיל ה״ב ומ״ש לעיל פ״ג הי״ב:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

אין מבקעין עצים כו׳.
בהשגות ואפשר דבקוע עצים מפני כו׳ עשו אותו כדיכת המלח כו׳ ע״ש.
לדעתי נראה דכל המלאכות הם בעצם המאכל כמו בישול שחיטה אפיה וכי״ב אבל הבערה היא בעצים אלא שהוא לצורך אוכל נפש, שהוא מכשיר את האוכל נפש א״כ הרי התירה התורה כאן מלאכה במכשירים תו התירו חכמים גם הביקוע ע״י שנוי, וזה גופא טעמא דרבינו דסובר דלא הותרה שלא לצורך רק הבערה משום דעיקר המלאכה אינו בהאוכל נפש, וכן בההוצאה ג״כ המלאכה מתיחסת אל האדם לטורחו אבל לא שנעשה שנוי בגוף הדבר היוצא ולכן אמרו הוצאה מלאכה גרועה היא, אבל בכל המלאכות שנעשה שנוי בגוף הדבר וקרוי׳ מלאכה שהיא פעולה בעצם הדבר לעשותו באופן אחר מכפי שהוא עתה והיא מלאכה באוכל נפש עצמו שנתבשל האוכל או שנשחט לא אמרינן מתוך ועיין לעיל דברי רבינו, אך דא מבואר דההבערה אינה מלאכה בעצם האוכל רק הוי כמו מכשירין לאוכל נפש וכיון שהתירה התורה מכשירין תו התירו חכמים ביקוע אע״ג שהוא רחוק מההבערה והוי בגדר מכשירין ויכול לעשותן מבעו״י ונכון.
ובירושלמי משמע משמועה דלא אמרו בשאר מלאכות מתוך, אף דבפ״ק הלכה ב׳ פלפלו שם בבישול ובחרישה דנאמר מתוך, והוא בסוף פ״ק דיו״ט מהו להעמיד חלב ביו״ט, אם אומר את כן אף הוא חולב ומעמיד מיו״ט לחול [בבלי שבת קל״ד אמר משום דאפשר לגבן מערב יו״ט] הרי דסבר הירושלמי דמה״ת מותר להעמיד חלב ביו״ט ובירושלמי שבת פרק כלל גדול אמר המגבן והמחבץ חייב משום לש [לא משום בונה כדאמר בבלי דף צ״ה וכן משמע מהא דפריך בדף קל״ד ומ״ש מלישה] ובפרק כל הכלים לענין קילורית ר׳ בא בעי קומי ר׳ מנא מהו מיגבלתה ביו״ט [להדין קילוריתא] א״ל אינו אוכל נפש, הרי דאף דאיכא צורך רפואה מ״מ לא שרינן מתוך שהותרה גיבול לצורך אוכל נפש מן התורה כן תהא מותרת למידי דצורך קצת איכא כמו בכל מתוך ומשמע מירושלמי דמה״ת אסורה ביו״ט כיון דלאו אוכל נפש על כרחין דבלישה לא אמרינן מתוך. ויש לדחות דמדרבנן אמר ואילו הוי צורך אוכל נפש הוי מותר אף דאפשר לעשותה מערב יו״ט וכמו דשרי במעמיד חלב רק משום גזירה שיעמיד לחול וזה ליכא במגבל קילורית ושמועה דפ״ק דכתובות דבעי למימר מתוך שהותרה חבורה לצורך הותרה שלא לצורך אין זה משום מתוך דא״כ מאי בעי ממוגמר אטו לא ידע דבהערה סברי בית הלל דאמרינן מתוך כמו בהוצאה ועושה אדם מדורה ומתחמם כו׳ ורבי יוחנן אמר לתנא פוק תני לברא וכו׳ אלא דסבר דהנאת הגוף דבשעת המלאכה באה ההנאה חשובה כאוכל נפש לכן לבעול תחלה בשבת שרי דהיכא דההנאה באה עם המלאכה חשובה כאוכל נפש, דהתם המלאכה רחוקה היא מהאוכל שמבשל עבור לאכול לאח״ז ושקולה שאר הנאה שהיא באה בצירוף עם המלאכה בשעה חדא לאוכל נפש הרחוק מן המלאכה ולכן פריך ממוגמר דלהריח דבשעת המלאכה איכא הנאת הגוף ליהוי מותר דזה חשוב כמו אוכל נפש ולא משום מתוך. [ועיין בשמ״ק מה שכתבו ראשונים בשמועה זו] ואין מסוגיא זו הכרח דנאמר מתוך בשאר מלאכות ודו״ק. ולברר השמועות צריך עוד עיון איה״ש.
בשו״ת רעק״א [סי׳ ה׳] כתב, דמוקצה מחמת יום שעבר לא אמרינן דא״כ יקשה משבת אחר יוהכ״פ כו׳.
נ״ב הא חזי לקטנים.
עוד כתב, וכן באם חל ז׳ בפסח בערב שבת יהי׳ אסור לאכול חמץ בשבת.
נ״ב זה אינו דנחזי האוסרין מוקצה מחמת יום שעבר לאו טעמא הוא משום מוקצה דנימא מיגו דאיתקצאי מחמת איסור בעצם. דהא אם הוא לילה אז לא איתסר כלל אלא שאינו מוכן הוי דכיון דלא ידע אם הוא לילה והוא סבר שעדיין יום הוא א״כ לפי חסרון ידיעתו שהוא לילה הי׳ אסור באכילה והוי אינו מוכן. והנה בעיסה שנתחמצה בשבת אחרון של פסח הלא לא היתה מוקצה כלל ואם הי׳ של עו״ג והוא לקחה בשבת הרי של עו״ג אינו צריך היכן כמבואר בירושלמי הביאו הרי״ף וכן בשו״ע סי׳ ש״י, תצ״ח.
אין מבקעין עצים וכו׳ – משנה ביצה ד,ג: אין מבקעין עצים... אין מבקעין לא בקרדום ולא במגל ולא במגרה אלא בקופיס.
פיהמ״ש שם: ...וכשהן מבקעין אין מבקעין לא בקרדום ולא במגל. וטעמי כל הדינים האלו כבר קדמו ונתבארו. וקופיס – ״אלסאטור״, שמנתחין בו את הבשר ולא הותר לבקע אלא בצד הדק שבו שהוא כעין חץ שאין דרך בני אדם לבקע בו.
דברי רבנו וטעמי כל הדינים וכו׳ חוזרים על דבריו בפיהמ״ש לעיל שם,א: ״הכלל בכל זה שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול אלא בשנוי, ואם אי אפשר לשנות מותר...⁠״ מקור הכלל הזה הוא שבת קמח,א: ״אמרו רבנן, כל מילי דיום טוב כמה דאפשר לשנויי משנינן״. כיון שכל הדברים הללו לא נאסרו אלא מדרבנן, לפיכך הם אמרו והם אמרו להתיר בשנוי במקום הצורך, ומבואר בסוגיא שם שכיון שהוא משנה ״מינכרא מילתא ולא אתי״ לעשות מלאכה האסורה מן התורה.
אלא בקפיס וכו׳ – ביצה לא,ב (עם פיר״ח):
ולא בקרדום: אמר רב חינא בר שלמיא משמיה דרב, לא שנו אלא בנקבות שלו (והוא הפנימי הרחב) אבל בזכרות שלו (היוצא מן אחוריו) מותר. פשיטא, בקופיץ תנן! מהו דתימא, הני מילי קופיץ לחודיה, אבל קרדום וקופיץ – אימא מגו דהאי גיסא אסור האי גיסא נמי אסור. קמשמע לן. ואיכא דמתני לה אסיפא: אלא בקופיץ. אמר רב חיננא בר שלמיא משמיה דרב, לא שנו אלא בזכרות שלו, אבל בנקבות שלו – אסור. פשיטא, ולא בקרדום תנן! מהו דתימא, הני מילי קרדום, אבל קופיץ וקרדום, אימא מגו דהאי גיסא שרי – האי גיסא נמי שרי, קא משמע לן.
כדרכו בקדש בעקבות הרי״ף פוסק רבינו כלשון אחרון (ראה תשובות הגאונים הרכבי סי׳ פב בשם תשובת הרי״ף; וכן כתב הרא״ש גיטין פרק ו סי׳ יב).
כדרך שהוא עושה בחול – לעיל ג,יז (ד״ה ואם היתה משמרת) הבאתי תשובת רבינו שאין להשתמש בכלי שכרגיל עושים בו מלאכה שמא יבוא לעשות מלאכה האסורה. ולפיכך הצריכו שינוי. ומסביר רבינו שלא אסרו לבקע עצים לגמרי, אע״פ שאפשר לעשות מערב יום טוב, כדי שלא יימנע משמחת יום טוב. מעין דברי רבינו כתב בסידור רבינו שלמה ברבי נתן (ירושלים תשנ״ה) עמ׳ צו: ״ובקיעת עצים ביד מותרת, או בלי כלי שדרך לבקע בו בשאר ימות החול, כדי שיהיה הבדל בין מה שעושה ביום טוב לבין מה שנעשה בחול״.
אשר להשגת הראב״ד, הרי הוא עצמו מציע שדין דיכת מלח שוה לדין ביקוע עצים, כי כדי שלא למנוע ממנו שמחת יום התירו אע״פ שאפשר לעשותו מערב יום טוב ובלבד שישנה. וכבר נתבארה שיטת רבינו לעיל ג,יב.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטההכל
 
(יא) לא תיכנס אשה לביןא העצים ליטול מהן אוד לצלות בו. ואין סומכין את הקדירה ולא את הדלת בבקעת של קורה, שלא התירו לטלטל עצים ביום טוב אלא להסקה בלבד:
A woman should not walk among piles of wood to look for a branch [appropriate to use as a spit] for roasting.⁠1 One may not support a pot or a door with a block of wood, for carrying wood on a holiday was permitted solely for the purpose of kindling.
1. Since it was not designated for that purpose on the previous day, its use is forbidden on the holiday (Maggid Mishneh, quoting the Rashba). Although our Sages allowed wood to be carried for the purpose of kindling without being designated before the holiday, this leniency was applied for that reason alone. When one desires to use wood for another purpose, one must designate it before the commencement of the holiday (Rabbenu Nissim, Shulchan Aruch HaRav 502:8).
א. ב2-1: בין. וכך ד (גם פ, ק). אך בפי׳ ר״ח בביצה לג. כבפנים (וגם בגירסאות אחרות שם בלמ״ד).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
לֹא תִּכָּנֵס אִשָּׁה בֵּין הָעֵצִים לִטֹּל מֵהֶן אוּד לִצְלוֹת בּוֹ, וְאֵין סוֹמְכִין אֶת הַקְּדֵרָה וְלֹא אֶת הַדֶּלֶת בִּבְקַעַת שֶׁלְּקוֹרָה; שֶׁלֹּא הִתִּירוּ לְטַלְטֵל עֵצִים בְּיוֹם טוֹב אֶלָּא לְהַסָּקָה בִּלְבַד.
לֹא תִּכָּנֵס אִשָּׁה בֵּין הָעֵצִים לִטֹּל מֵהֶן אוּד לִצְלוֹת בּוֹ. וְאֵין סוֹמְכִין אֶת הַקְּדֵרָה וְלֹא אֶת הַדֶּלֶת בִּבְקַעַת שֶׁל קוֹרָה. שֶׁלֹּא הִתִּירוּ לְטַלְטֵל עֵצִים בְּיוֹם טוֹב אֶלָּא לְהַסָּקָה בִּלְבַד:
[כ] גם בפרק שני תמצא זה:
[ל] בה״ג פי׳ טעמא דאשה לא תכנס וכו׳ משום תקון כלי נגעו בה וכן פר״ת, ע״כ:
[מ] וכן פי׳ התוספות בשם הר׳ יהודה דהא דמסיק בפרק כל הכלים הא ב״ש הא ב״ה לאו אההיא דאין בין יו״ט לשבת אלא אההיא דמשילין תדע דכולה סוגיא דפרק כל הכלים מייתי לקמן בפ׳ בתרא ולא מייתי גבייהו הא דאין סומכין משום דאפילו ב״ה מודו דגזרינן יו״ט אטו שבת ומשום דלא נתנו עצים אלא להסקה כרבינו המחבר ולענין סמיכת קדירה דמו לטלטול צרורות שבחצר שאין תורת כלי עלייהו ואתי לטלטולי בהו אבל לענין שאר מילי דשבת לא גזרינן יו״ט אטו שבת וכן עיין בתוס׳ ובס״ה כתב כפירוש ראשון שכתב בשר״ת דהא מתניתין דאין סומכין אתי כב״ש כדלעיל בהג״ה שבפ״ב בהל׳ י״ג, ע״ש:
לא תכנס אשה עד להסקה בלבד. פ׳ המביא (דף ל״ג):
לא תכנס אשה וכו׳ – דרש רבה אשה לא תכנס לבית העצים ליטול מהן אוד, ופירש רבינו לצלות בו וכבר נתבאר למעלה פרק שני שקוץ רטוב אסור לצלות בו וקוץ יבש כתבתי שם שמותר ואפשר שאוד רוצה לומר לדעת רבינו עץ לח ורטוב שאינו ראוי להסקה בפני עצמו אבל עץ יבש ודאי מותר וכן כתב הרשב״א ז״ל, והוא ז״ל פירש ליטול מהן אוד לתקן בו את האש שבתנור אלא אם כן הוכן מעיו״ט:
ואין סומכין את הקדרה בבקעת וכו׳ – שם (דף ל״ב ל״ג) אין סומכין את הקדרה בבקעת וכן הדלת ובגמרא טעמא לפי שלא נתנו עצים אלא להסקה:
לא תכנס אשה בין העצים ליטול מהן אוד – קשה קצת הרי כתבו רבינו ז״ל למעלה גבי קוץ רטוב ולמה חזר לכותבו כאן:
שלא התירו לטלטל עצים ביו״ט אלא להסקה בלבד – וכבר תירץ מה שיש בזה הרב בית יוסף בסימן תק״א ע״ש. עוד קשה מאי שנא דמסיקין בכלים אע״ג דלא הוכנו להסקה אלא למלאכה אחרת. וי״ל דמכל מקום תורת כלי עליו וכבר נזכר זה בדברי הר״ן ז״ל הביאו ב״י ז״ל בסימן הנזכר:
לא תכנס אשה וכו׳. שם דף ל״ג. וכתב הרב המגיד ז״ל שהוא עץ לח ורטוב שאינו ראוי להסקה בפני עצמו וכו׳ ע״כ. וקצת קשה דכבר כתב רבינו לעיל פ״ב הלכה י״ג דקוץ רטוב אסור לעשותו שפוד וכן ראיתי שהקשה הרב לח״מ ז״ל ולכאורה הוה משמע מלשון רבינו שם שכתב לעשות כמו שפוד וכו׳ דיצטרך איזה תיקון אמנם אם עושיהו שפוד כמו שהוא שפיר דמי והיינו אוד שכתב כאן. אמנם אין הלשון מוכרח ובגמרא נמי לא משמע כן אמנם מוכח שם שאינו כל כך לח וגם לא יבש. והכי איתא התם דרש רבא אשה לא תכנס לדיר העצים ליטול מהם אוד ואוד שנשבר אסור להסיקו ביום טוב לפי שמסיקין בכלים ואין מסיקין בשברי כלים משמע שהוא ראוי קצת להסקה כאמור. ואם כן מתרצא קושית הרב דהכא איירי באינו יבש כל כך אלא ראוי להסקה על ידי הדחק ולכך העתיק רבינו אוד סתם דמדקאסר ליה משמע דאינו יבש גמור ומדלא פירש נמי שהוא לח משמע שאינו רטוב גמור אמנם עם כל זה אין נראה כן מדברי הרה״מ ז״ל ולא ידעתי מי הכריחו לפרש דברי רבינו כן. ודין סמיכות הקדרה וכו׳ נתבאר ג״כ שם.
לא תכנס וכו׳. עיין במ״מ ובלח״מ ולענ״ד נראה דבאוד יבש קמיירי רבנו ובודאי שרי לצלות בו דמה לי לצלות בו ומה לי בגחלתו אלא דאיירי באוד שבין העצים שצריכה לחפש בין העצים ונמצא מטלטלת שלא לצורך כדאמרן ביצה דף י׳ ע״א דלמא מטלטל ושביק וכו׳ דאע״ג שעצים מוכנים להסקה לא הוו מוכנים לכל מילי וכ״ש שאסור לטלטלם שלא לצורך כלל דלא עדיף מכלי שמלאכתו להיתר:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

לא תכנס אשה וכו׳ – ביצה לג,א:
תנו רבנן: אין סומכין את הקדרה בבקעת, וכן הדלת, לפי שלא נתנו עצים אלא להסקה; ורבי שמעון מתיר... חזרא – רב נחמן אסר, ורב ששת שרי... והלכתא: יבשתא שרי, רטיבתא אסור. דרש רבא: אשה לא תכנס לדיר העצים ליטול מהן אוד.
אף על פי ששלשת ההלכות הוזכרו בסוגיא אחת, יש מן הראשונים שפירשו בהם טעמים שונים. רבינו חננאל מפרש: ״לא תכנס אשה... להכינו אוד, שנמצאת עושה כלי״. כך גם התוספות (ד״ה דרש). אבל אם זהו הטעם היה לו לרבינו להביא דין זה לעיל אצל ״אין פוצעין את הקנה״ (הלכה ח). עוד זאת, את דין החזרא הביא רבינו לעיל ב,יג: ״קוץ רטוב הרי הוא מוקצה מפני שאינו ראוי להסקה. לפיכך אסור לו לעשותו כמו שפוד לצלות בו בשר״. לא הוצרך לכתוב מפורש שקוץ יבש מותר לעשותו שפוד שהרי מתוך לאו אתה שומע הן. ונראה שאף על פי שהשפוד הינו כלי, מכל מקום הואיל ואינו טעון שום תיקון, אין כאן איסור של תיקון כלי. מאידך, כיון שהתירו לטלטל עצים להסקה, אף השימוש לשפוד או לאוד אינו גרוע מהסקה שהרי ענינם אחד.
ואם תאמר, אם כן למה אסר רבא ליטול אוד? יש לדייק בלשונו של רבא: ״לא תכנס לדיר העצים״? מה זה משנה מהיכן תיטול את האוד? לפיכך, מפרש רבינו שהקפידה היא על ״לא תכנס לבין העצים״ – כלומר, כדי לחפש אוד מתאים תצטרך לטלטל את שאר העצים והרי לא התירו לטלטל העצים אלא להסקה בלבד, והיא אינה לוקחת את שאר העצים לא להסקה ולא לאוד שהוא כמו להסקה. נמצא שהטעם שמסיים בו רבינו הלכה זו: שלא התירו לטלטל עצים וכו׳ – מוסב על שתי הבבות בהלכה זו, גם על לא תכנס אשה וכו׳ וגם על ואין סומכין וכו׳. הקדים את הדין לא תכנס אשה לבין העצים הואיל ושם האיסור הוא בגלל שהיא תטלטל עצים שלא תשתמש בהם כלל, והמשיך בדרך לא זו אף זו, שגם אין לסמוך הקדרה בבקעת, אע״פ שהטלטול הוא לשם שימוש, מכל מקום כיון שאינו להסקה נאסר.
ואין סומכין את הקדירה וכו׳ – משנה ביצה ד,ה: אין סומכין את הקדרה בבקעת וכן בדלת.
פיהמ״ש שם: ובקעת, חתיכת עץ שאינה כלי. ואמרו וכן בדלת, כלומר וכן הדין בדלת אין סומכין אותה בבקעת, לפי שהכלל אצלינו לא נתנו עצים אלא להסקה.
גמרא ביצה לג,א: ואין סומכין את הקדרה בבקעת, וכן בדלת. בדלת סלקא דעתך? אלא אימא: וכן הדלת. תנו רבנן: אין סומכין את הקדרה בבקעת וכן הדלת, לפי שלא נתנו עצים אלא להסקה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(יב) מסלקין תריסי חנויות ומחזירין אותן ביום טוב כדי שיוציא תבלין שהוא צריך להן מן החנות, ולא יימנע משמחת יום טוב. במה דברים אמורים, בשיש להן ציר באמצע, אבל ישא להן ציר מן הצד, אסור, גזירה שמא יתקע. ושאין להן ציר כל עיקר, אפילו בבית מותר להחזיר:
One may remove the shutters of [cabinets1 in] stores and return them on a holiday2 in order to take out spices that one needs from the store, so that one will not be prevented from [experiencing] festive joy.
When does the above apply? When the shutters have a hinge in the middle. If, however, the hinge is on the side, it is forbidden. [This is] a decree, [instituted] lest one attach it [firmly].⁠3 If the shutters do not have hinges at all, it is permitted to return them even at home.⁠4
1. This addition is made according to the interpretation of the Rashba (Beitzah 11b). Rashi interprets the term to be referring to the shutters of storefronts. Even according to his interpretation, this does not refer to a building attached to the ground.
2. Even though returning the shutter to its place is not for the sake of festive joy, our Sages permitted this, because otherwise the storekeepers would not desire to open their shops and run the risk of their wares being stolen (Beitzah 11b).
3. This would make one liable for building (Hilchot Shabbat 10:13). Most commentaries explain that the hinges cannot fit tightly. Rav Kapach, noting the Arabic wording used by the Rambam in his Commentary on the Mishnah (Beitzah 1:5), interprets this as referring to nailing the two entities together permanently.
4. See Hilchot Shabbat 22:25, which states that the doors of cabinets, chests, and the like, which are on hinges, may be removed on the Sabbath but may not be put back in place.
א. ב1: שיש.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
מְסַלְּקִין תְּרִיסֵי חֲנֻיוֹת וּמַחֲזִירִין אוֹתָן בְּיוֹם טוֹב, כְּדֵי שֶׁיּוֹצִיא תְּבָלִין שֶׁהוּא צָרִיךְ לָהֶן מִן הֶחָנוּת, וְלֹא יִמָּנַע מִשִּׂמְחַת יוֹם טוֹב. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים? בְּשֶׁיֵּשׁ לָהֶן צִיר בָּאֶמְצַע. אֲבָל יֵשׁ לָהֶן צִיר מִן הַצַּד - אָסוּר, גְּזֵרָה שֶׁמָּא יִתְקַע. וְשֶׁאֵין לָהֶן צִיר כָּל עִקָּר - אֲפִלּוּ בַּבַּיִת מֻתָּר לְהַחֲזִיר.
מְסַלְּקִין תְּרִיסֵי חֲנֻיּוֹת וּמַחְזִירִין אוֹתָן בְּיוֹם טוֹב כְּדֵי שֶׁיּוֹצִיא תַּבְלִין שֶׁהוּא צָרִיךְ לָהֶן מִן הַחֲנוּת וְלֹא יִמָּנַע מִשִּׂמְחַת יוֹם טוֹב. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּשֶׁיֵּשׁ לָהֶן צִיר בְּאֶמְצַע אֲבָל יֵשׁ לָהֶן צִיר מִן הַצַּד אָסוּר גְּזֵרָה שֶׁמָּא יִתְקַע. וְשֶׁאֵין לָהֶן צִיר כׇּל עִקָּר אֲפִלּוּ בַּבַּיִת מֻתָּר לְהַחֲזִיר:
(יב-טז) מסלקין תריסי עד מותר להחזיר. פ״ק דביצה (דף י״ב):
כלים שהם מפוצלים עד שאין בנין בכלים. פ״ב דביצה (דף כ״ב):
אבנים של בית הכסא עד צריך שינוי. פרק המביא כדי יין (דף ל״ב) ופרק המוצא תפילין (דף ק״ב):
מסירין הזבובים עד חבורה. פ״ב דביצה (דף כ״ו) וסוף פ״ג דעדיות:
אין מילדין עד שאין צריכה לה. פרק מפנין (דף קכ״ח):
מסלקין תריסי חנויות וכו׳ – פ״ק (י״א:) משנה ב״ש אומרים אין מסלקין את התריסין ביו״ט וב״ה מתירין אף להחזיר ובגמרא מאי תריסין אמר עולא תריסי חנויות ואמר עולא בגמ׳ דטעמא דהתירו ב״ה להחזיר משום תחלתן דאי לא אתי לאימנועי משמחת יו״ט ואמרו מהו דתימא טעמא דב״ה משום דאין בנין בכלים ואין סתירה בכלים ואפילו דבתים נמי קמ״ל עולא דהתירו סופן משום תחלתן. דחנויות אין דבתים לא. ופי׳ הרשב״א ז״ל תריסי חנויות תריסי תיבה שדה ומגדל דחנויות. דבתים תריסי תיבה שדה ומגדל שבבתים. ורש״י ז״ל פירש תריסי חנויות כמו תיבות הן ועומדות בשוק ואינן מחוברות בקרקע תריסין דלתות פתחיהן עכ״ל.
ומה שכתב רבינו: בשיש להם ציר או בשאין להם – מפורש בגמרא שם:
מסלקין תריסי חנויות וכו׳ – קשה שהרי לעיל בפ׳ שלישי כתב רבינו ז״ל דטעמא דשחיקת תבלין מותרת מפני שאי אפשר לעשותו מעיו״ט שמפיגין טעמן אבל אם היה אפשר לעשותן מעיו״ט היה אסור וא״כ כאן דתבלין אפשר לקנותן מעיו״ט א״כ אמאי התירו לו להחזיר. ואין זו קושיא כלל חדא דלעיל הוי שחיקת סממנין שהוא תולדה דטחינה ואסור דבר תורה והכא הוי ציר באמצע שלא נאסר אלא אטו ציר מן הצד ועוד דהתם אסרו לו מפני שהוא עשה שלא כהוגן שהיה לו לעשותו מעיו״ט אבל הכא אין הדין לאסור עליו דאין איסור קניה ביו״ט כיון שאינו מזכיר סכום מקח ואין ראוי שנגזור על זה שלא ימכור דבר דאיכא שמחת יו״ט מפני שהאחר עשה שלא כהוגן שלא קנה מאתמול דאין זו סברא לגזור על זה בעבור זה:
ושאין להם ציר כל עיקר אפילו בבית מותר להחזיר – אע״ג דגמרא (דף י״א:) לא אמרו בד״א אלא לענין תריסי חנויות מ״מ משמע לרבינו ז״ל דבשאין להם ציר דליכא איסור כלל אפילו בבתים מותר דהא אפילו דאית ליה ציר באמצע לא אסר בבתים אלא משום גזרה. ודע דבבתים דוקא חזרה נאסרת אבל הסילוק מותר אפילו כשיש ציר באמצע וזה נתבאר בדברי רבינו כמ״ש ושאין לשם ציר בבית מותר להחזיר משמע דכשיהיה להם ציר באמצע אסור להחזיר לבד:
מסלקין תריסי חנויות וכו׳. משנה דף י״א ופירש רבינו שם תריסין הם הנסרים שנועלין בהם פתחי החנויות וכו׳ והרב המגיד ז״ל הביא פירושים אחרים מרש״י והרשב״א ז״ל ועיין להרב ב״י סי׳ תקי״ט.
מסלקין תריסי חנויות ומחזירין אותם בי״ט כו׳ – שם במשנה ב״ש אומרים אין מסלקין כו׳ וב״ה מתירין ואמרינן עלה בגמ׳ אמר עולא שלשה דברים התירו סופן משום תחילתן וראיתי בשיטה מקובצת למוהר״ב שהקש׳ משם הרשב״א דאמאי לא חשיב הא דתנן בעירובין פרק מי שהוציאוהו כל היוצאים להציל חוזרין למקומן וכן חכמה הבאה לילד התירו סופן משום תחילתן ע״ש מה שדחק לתרץ ולע״ד לא קשיא מידי דאיכא למימר דמשום הכי לא קא חשיב לה משום דפשיטא ליה דה״ט משום דהתירו סופן ואדרבא אי הוה קא חשיב הוה פריך עליה בגמרא מאי קמ״ל תנינא כדפריך באידך וק״ל ושוב ראיתי להתוס׳ פרק מי שהוציאוהו דמ״ד ע״ב ד״ה כל שכתבו כן בפשיטות ועיין בתוס׳ בפ״ב דר״ה דף כ״ג ע״ב ובהכי יש ליישב מה שהקשה הרב ט״ז סי׳ ש״א ס״ק ודו״ק ודע דבגמרא אמרינן מתני׳ דלא כי האי תנא דתניא אמר רשב״א מודים ב״ש וב״ה שמסלקין כו׳ לא נחלקו אלא להחזיר כו׳ ופרש״י וז״ל מתני׳ כו׳ דקתני בסילוק נמי פליגי לאו כי האי תנא ע״ש ודבריו צריכין ביאור דמה בא למעט וזיל קרי בי רב הוא וכן ק׳ במה שכתב בדף ט׳ ע״ב וז״ל מתני׳ דקתני בהולכת סולם פליגי לאו כי האי תנא דקתני בהולכה מודה מפני שצורך י״ט היא. וראיתי למוהרש״א בס׳ הליכות אלי דף ע״ח ע״ב שהוקשה לו כן בלשון רש״י דלעיל ותי׳ דבא למעט דלא נימא דבתרתי פליגי תנא דברייתא אתנא דידן דסבר בהולכה דוקא פליגי אבל בחזרה סובר תנא דידן דד״ה אסור הא ליתא דלענין חזרה פשיטא דאפי׳ תנא דידן מודה דכי היכי דסברי ב״ה דמותר בהולכה מותר בחזרה מטעם סופן משום תחילתן כדאשכחן גבי תריסין יעו״ש ותי׳ אינו עולה יפה ללשון רש״י שלפנינו דהא במתניתין שרי בהדיא אף להחזיר ותו דעיקר תי׳ נמי איכא למשדי נרגא דאדרבא איפכא איכא למידק מדחזינן במתני׳ גבי סילוק תריסין דקתני בהדיא וב״ה מתירין אף להחזיר ואילו גבי הולכת סולם לא קתני משמע דבהולכת סולם מודו ב״ה דאסור להחזיר והיינו טעמא משום דליכא למיגזר משום תחילתן דליכא פסידא כלל וכ״כ המאירי וז״ל ומיהו בחזרה קי״ל דלא דבכי האי ליכא גזירה דסופן אטו תחילתן דליכא פסידא כלל ולא דמיא להני דשרינן לקמן סופן משום תחילתן עכ״ד יע״ש וכן מוכח מדלא קחשיב לה עולא בהני דברים שהתירו סופן משום תחילתן משמע משום דמתני׳ פליגא עליה ולא קי״ל כוותיה: ויש לדקדק על המאירי שהקשה בשמעתין וז״ל ג׳ דברים התירו סופן כו׳ וא״ת ליחשוב נמי חזרת סולם לשובך וכדקאמר לעיל י״ל דבברייתא לא קא מיירי ע״כ וקשה דכפי מה שכתב הוא ז״ל דמתניתין פליגא אברייתא וס״ל דאסרו חזרת סולם לשובך מאי ק״ל הכא הא משום הכי לא קא חשיב לה משום דמתני׳ פליגא ובפלוגתא לא קמיירי כדאמרינן בגמרא וי״ל דודאי לעולם לא ק״ל למאירי ז״ל כדכתיבנא אלא עיקר קושייתו לרחב״א אמר ר״י דאמר אף הפותח חביתו ע״ג הרגל ואליבא דר״י דכיון דחשיב אפילו מידי דפלוגתא הוי אמאי לא קא חשיב נמי חזרת סולם ואליבא דרשב״א וליישב דברי רש״י נראה לומר שבא למעט דלא נימא דמתני׳ פליגא אדרשב״א בתרתי חדא דמתני׳ קאמר דלב״ש אין מסלקין ורשב״א קאמר דבסילוק אפי׳ ב״ש מודו ותו דלמתני׳ אפי׳ ב״ה לא שרו אלא משום שמחת י״ט ולרשב״א אפי׳ בדליכא שמחת י״ט שרי שהרי ב״ש דלא חייש לשמחת י״ט ואסרו חזרת תריסין אפי״ה שרו בסילוק וכן נראה מדברי רש״ל שכתב בסימן ל״ג וז״ל ואף לסלק אסור היכא דליכא משום שמחת י״ט דלא קי״ל כהאי תנא דאמר ב״ש וב״ה ל״פ דמסלקין אלא קי״ל כמתני׳ דפליגי אף במסלקין נמצא דב״ה דשרו היינו משום שמחת י״ט הא לאו הכי אסור יע״ש וניחא השתא מה שכתב הר״ן ז״ל בשיטה כ״י למוהר״א לפפא ז״ל דוכי רשב״א טעמא דב״ש אתא לאשמועינן דבכי האי גוונא פריך בפ׳ ר״א דמילה דקל״ה נולד כשהוא מהול דאמרינן לאו מכלל דת״ק סבר ד״ה אין מחללין ופרכינן וכי ר״א הקפר טעמא דב״ש אתא לאשמועינן וכפי זה ניחא דנ״מ השתא לב״ה דשרו אפי׳ בלי צורך י״ט ובהא לא פרכינן טעמא דב״ש אתא לאשמועינן כמ״ש הרב גו״ה כלל ר״ן יע״ש ואהא בא למעט רש״י ז״ל דליתא אלא אפילו לרשב״א לא שרינן סילוק תריסין והולכת סולם אלא דוקא לצורך י״ט הא לאו הכי פשיטא דאסור דהוה ליה טירחא שלא לצורך ומחזי כעובדין דחול ומ״ש בגמ׳ מתני׳ דלא כי האי תנא היינו דוקא למאי דקתני מתני׳ דבסילוק והולכה פליגי ב״ש אבל בהיתירא דב״ה בהא לא פליגי דלכ״ע לא שרי אלא לצורך י״ט וזהו שדקדק רש״י וכתב דקתני בהולכה מודה מפני שצורך י״ט בא לאפוקי מ״ש ולמאי דק״ל דאם כן רשב״א טעמא דב״ש אתא לאשמועינן כדפריך בפר״א דמיל׳ כבר יישב הר״ן דהתם אי טעמא דב״ש אתא לאשמועינן היינו לומר דפליגי אדב״ה ומשמע דחייש להו במקום ב״ה ומש״ה ק״ל אבל הכא ליכא למימר הכי דאדרבא אמר דבסילוקן לא נחלקו ובכה״ג שפיר מצי תנא לאשמועינן הכי קושטא דמילתא עכ״ד יע״ש וכן נראה שהוא דעת התוספת וז״ל בפ״ק דעירובין די״ג ע״א ד״ה על זה וע״ז נחלקו לא שייך למימר הכא טעמי׳ דב״ש אתא לאשמועינן דכיון דאמר ת״ק לא נחלקו בדין הוא שיש להשיב ולומר נחלקו ומדלא ק״ל לת״ק גופיה דקאמר לא נחלקו ב״ש וב״ה על מבוי שהוא פחות מד״א שהוא או בלחי או בקורה דוכי טעמא דב״ש אתא לאשמועינן משמע דס״ל דבכה״ג שפיר מצי תנא לאשמועינן הכי קושטא דמילתא כמ״ש הר״ן וכן כתב הרב ח״ה שם:
ועיין בהרב תי״ט שם מ״ב מיהו מ״ש דכיון דת״ק אמר לא נחלקו בדין הוא שיש להשיב ולומר נחלקו נראה דק׳ על תי׳ זה מההיא דפרק ר״א דמילה דקאמר ודילמא ת״ק ד״ה אין מחללין קאמר ופריך וכי טעמא דב״ש אתא לאשמועינן והשתא כפי דברי התוספות מאי פריך הא כיון דת״ק קאמר דלב״ה אין מחללין ולא נחלקו בדבר זה שפיר יש להשיב ולומר נחלקו ואפשר דס״ל כתירוץ האחר שכתב הר״ן דהתם הכי קאמר כיון דר״א הקפר סתמא אמר לה טפי משמע דת״ק סבר ד״ה מחללין דהשתא אשמועינן שפיר טעמא דב״ה מלומר דלת״ק ד״ה אין מחללין ולא אשמועינן טעמא דב״ה אלא משום דהכי קאמר ת״ק לא נחלקו וקאמר איהו נחלקו אמנם בעלמא ודאי היכא דליכא למימר דטעמא דב״ה אתא לאשמועינן אמרינן ודאי דמשום דת״ק קאמר לא נחלקו קאמר איהו נחלקו כנ״ל:
מסלקין וכו׳. עיין במ״מ ובלח״מ וכבר בארתי דברי רבנו לעיל פ״י מהל׳ שבת הי״ד. ומ״ש הלח״מ דבציר באמצע מותר לסלק אפילו בבתים אין לזה הכרע די״ל דה״ק רבנו דאין לו ציר כלל מותר אפילו להחזיר ובציר באמצע אסור אפילו לסלק דגזרינן סילוק אטו חזרה וכן משמע לכאורה לשון מסלקין תריסי חניות דמשמע אבל דבתים לא והיינו בציר באמצע. ומה שהקשה הלח״מ משחיקת תבלין יש לחלק דאין אדם יודע מבעוד יום אם צריך תבלין:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

מסלקין תריסי חניות וכו׳ – משנה ביצה א,ה: בית שמאי אומרין אין מסלקין את התריסין ביום טוב, בית הלל מתירין אף להחזיר.
פיהמ״ש שם: תריסין, הלוחות שנועלין בהן פתחי החניות. אם לא היה להן ציר אין מחלוקת שהן מותרין ואפילו היו עשוין לנעילת בית שבתוך החצר, ואם היה להן ציר בקצה הלוח אין מחלוקת שהן אסורין ואפילו היו לחנות ברשות הרבים מפני שאנו חוששין שמא יתקע לחזק הלוח, לא נחלקו אלא בלוחות שיש להן ציר באמצע הלוח ובתריסי חניות בלבד, בית שמאי אוסרין, ובית הלל מתירין החזרת תריסין... מפני שמחת יום טוב, שאם נאסור את זה לא יפתח חנותו לקחת ממנה תבלין כדי שלא ישאיר החנות ללא נעילה ויגנב...
כל זה מבואר בגמרא ביצה יא,ב:
מאי תריסין? אמר עולא, תריסי חנויות. ואמר עולא, שלשה דברים התירו סופן משום תחלתן, ואלו הן:... ותריסי חנויות... תריסי חנויות נמי תנינא: [ובית הלל מתירין אף להחזיר]! מהו דתימא, טעמייהו דבית הלל משום דאין בנין בכלים ואין סתירה בכלים, ואפילו דבתים נמי, קא משמע לן: התירו סופן משום תחלתן, דחנויות – אין, דבתים – לא... אמר אביי, בשיש להן ציר מן הצד דברי הכל אסור (כדתנן: מחזירין ציר התחתון במקדש אבל לא במדינה [ערובין קב,ב ובגמרא שם גזרה שמא יתקע]), אין להן ציר כל עיקר דברי הכל מותר, כי פליגי בשיש להן ציר באמצע מר סבר גזרינן ציר באמצע אטו ציר מן הצד ומר סבר לא גזרינן.
רי״ף רמז תתסג:
מאי תריסין? אמר עולא, תריסי חנויות. ודוקא תריסי חנויות דבעי לאפוקי תבלין, דאי לא שרית ליה להחזיר לא פתח ואתי לאימנועי משמחת יום טוב, אבל דבתי לא דכיון דברשותיה נינהו פתח ולא מימנע. (בהמשך הביא דברי אביי).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(יג) כלים שהן מפוצלין, כגון מנורה של חוליות, וכיסא ושולחן שהן חתיכות חתיכות, מעמידין אותן ביום טוב, והוא שלא יתקע, לפי שאין בנין בכלים. אבנים של בית הכיסא, מותר לצדדן ביום טוב, בנין עראי הוא, ומשום כבודו לא גזרו:
Utensils made of detachable parts - e.g., candelabra made up of several pieces or a chair or table made up of pieces - may be constructed on a holiday provided one does not firmly attach the pieces.⁠1 [This is permissible] because the forbidden labor of building does not apply to utensils.
It is permitted to stack stones to use as a toilet. [Stacking them creates] only a temporary structure, and because of respect for human dignity [the Sages] did not institute any restrictions [regarding this matter].
1. On the Sabbath, our Sages imposed a decree on this activity (ibid.:26), but not on the holidays.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
כֵּלִים שֶׁהֵן מְפֻצָּלִין, כְּגוֹן מְנוֹרָה שֶׁלְּחֻלְיוֹת וְכִסֵּא וְשֻׁלְחָן שֶׁהֵם חֲתִיכוֹת חֲתִיכוֹת - מַעֲמִידִין אוֹתָן בְּיוֹם טוֹב, וְהוּא שֶׁלֹּא יִתְקַע, לְפִי שֶׁאֵין בִּנְיָן בַּכֵּלִים. אֲבָנִים שֶׁלְּבֵית הַכִּסֵּא - מֻתָּר לְצַדְּדָן בְּיוֹם טוֹב; בִּנְיַן עֲרַאי הוּא, וּמִשּׁוּם כְּבוֹדוֹ לֹא גָּזְרוּ.
כֵּלִים שֶׁהֵן מְפֻצָּלִין כְּגוֹן מְנוֹרָה שֶׁל חֻלְיוֹת וְכִסֵּא וְשֻׁלְחָן שֶׁהֵן חֲתִיכוֹת חֲתִיכוֹת מַעֲמִידִין אוֹתָן בְּיוֹם טוֹב וְהוּא שֶׁלֹּא יִתְקַע. לְפִי שֶׁאֵין בִּנְיָן בְּכֵלִים. אֲבָנִים שֶׁל בֵּית הַכִּסֵּא מֻתָּר לְצַדְּדָן בְּיוֹם טוֹב. בִּנְיָן עֲרַאי הוּא וּמִשּׁוּם כְּבוֹדוֹ לֹא גָּזְרוּ:
[נ] כב״ה ע״ש בגמ׳ עיין בהלכות שבת פ״י ופ׳ כ״ג, ע״כ:
[ס] עיין בהל׳ שבת פ״י ופ׳ כ״ג, ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יב]

כלים שהן מפוצלין וכו׳ – משנה פרק יו״ט שחל (דף כ״א כ״ב) ב״ש אומרים אין זוקפין את המנורה וב״ה מתירין ואמרו בגמ׳ במנורה של חוליות עסקינן משום דמיתחזי כבונה וסברי ב״ש יש בנין בכלים ויש סתירה בכלים וב״ה סברי אין בנין בכלים ואין סתירה בכלים.
וכתב רבינו: והוא שלא יתקע – ופשוט הוא ונלמד מתריסי חנויות שאם יש להם ציר מן הצד שאסור להחזירן וגדולה מזו כתב הרשב״א שיראה לו שלא אמרו אלא במנורה שאין עשויה לתקוע חוליותיה אבל בעשויה לתקוע אסור לזקפה. ואין נראה כן מדעת רבינו ואין זה כתריסין שיש להם ציר מן הצד שחוששין שמא יתקע משום דהתם קרוב הוא מאד לתקוע מפני הציר שהוא מן הצד משא״כ כאן:
אבנים של בית הכסא וכו׳ – פרק המביא (ביצה ל״ב.) אמר רב נחמן אבנים של בית הכסא מותר לצדדן ביו״ט ואסיקו טעמא דבנין עראי הוא ומשום כבודו לא גזרו רבנן:
כלים שהם מפוצלין וכו׳. משנה דף כ״א ואוקמוה בגמרא במנורה של חוליות ועיין להרב ב״י שם ולרבינו פכ״ו דהל׳ שבת דין י״א. ומ״ש בספרי רבינו
מעמידין אותה ביו״ט בנוסח אחר כת״י מעמידין אותן ונראה שהיא נוסחא יותר מדוייקת.
אבנים של בית הכסא וכו׳. שם דף ל״ב. ומ״ש בספרי רבינו
בנין עראי הוא נוסח אחר כת״י כגון בנין עראי הוא. ומ״ש רבינו
ומשום כבודו לא גזרו משמע דר״ל כבוד הבריות וכן פירש רש״י אמנם הרא״ש ז״ל פירש כבודו של יו״ט.
כלים וכו׳. עיין פכ״ב מהל׳ שבת הכ״ו דבשבת אסור אלא דביו״ט שרי משום שמחת יו״ט וכ״כ התוס׳ במסכת ביצה דף כ״ב ד״ה ובית הלל בתירוץ הראשון וכבר בארתי לעיל פ״י מהל׳ שבת הי״ד דכל ענין אין בנין וסתירה בכלים היינו שאין בנין אלא במחובר לקרקע אבל התוקע בחוזק אפילו שופינא דמרא חשיב תולדת בונה עיי״ש.
ומ״ש רבנו אבנים וכו׳. נראה דבשבת אסור מדנקיט רבנו ביו״ט דלא קיי״ל כמתני׳ דאין בין יו״ט לשבת וכו׳ דמוקים לה בגמ׳ כבית שמאי עיין פ״א הי״ז:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

כלים שהן מפוצלין וכו׳ – משנה ביצה ב,ה: שלשה דברים רבן גמליאל מחמיר כדברי בית שמאי... ואין זוקפין את המנורה ביום טוב.
פיהמ״ש שם: וזוקפין את המנורה, אם היתה מנורה של חוליות, בית שמאי אוסרים להרכיבה מפני שנראה כבונה, ובית הלל אומרים אין בנין בכלים.
גמרא ביצה כב,א: ואין זוקפין את המנורה: מאי קא עביד? אמר רב חיננא בר ביסנא, הכא במנורה של חליות עסקינן, דמחזי כבונה. דבית שמאי סברי: יש בנין בכלים, ובית הלל סברי: אין בנין בכלים ואין סתירה בכלים.
והוא שלא יתקע... שאין בנין בכלים – עיין מה שבארנו הלכות שבת כב,כו (ד״ה אין מחזירין).
אבנים וכו׳ – ביצה לב,ב: אמר רב נחמן, אבנים של בית הכסא מותר לצדדן ביום טוב. איתיביה רבה לרב נחמן: אין מקיפין שתי חביות לשפות עליהן את הקדרה! אמר ליה, שאני התם, משום דקא עביד אהלא. אמר ליה רבה זוטא לרב אשי, אלא מעתה, בנה אצטבא ביום טוב דלא עביד אהלא, הכי נמי דשרי? אמר ליה, התם בנין קבע אסרה תורה, בנין עראי לא אסרה תורה, וגזרו רבנן על בנין עראי משום בנין קבע. והכא, משום כבודו לא גזרו ביה רבנן.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(יד) העושה מדורה ביום טוב, כשהוא עורךא העצים אינו מניח זה על גביב זה עד שיסדיר המערכה, מפני שנראה כבונה, אףג על פי שהוא בנין עראי, אסור, אלא או שופך העצים בערבוב, או עורך בשינוי. כיצד, מניח עץ למעלה, ומניח אחר תחתיו ואחר תחתיו, עד שהוא מגיע לארץ:
When a person who makes a fire on a holiday sets up the wood, he should not place one log on top of the other in an orderly fashion, for this looks like building. Although this is merely a temporary structure, it is forbidden.⁠1 Instead, he should either unload all the logs in disarray, or arrange them in order using an irregular manner.
What is implied? One should place a log on top and then place another below it, and then another even lower, until one reaches the ground.
1. Lest one come to erect a permanent structure on a holiday.
א. בב1 נוסף: את. וכך ד.
ב. בד׳ לית. אך לשון חכמים כבפנים.
ג. ד (גם פ): ואף. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
הָעוֹשֶׂה מְדוּרָה בְּיוֹם טוֹב - כְּשֶׁהוּא עוֹרֵךְ הָעֵצִים, אֵינוֹ מַנִּיחַ זֶה עַל גַּבֵּי זֶה עַד שֶׁיְּסַדֵּר הַמַּעֲרָכָה, מִפְּנֵי שֶׁנִּרְאֶה כְּבוֹנֶה: אַף עַל פִּי שֶׁהוּא בִּנְיַן עֲרַאי - אָסוּר; אֶלָּא אוֹ שׁוֹפֵךְ הָעֵצִים בְּעִרְבּוּב אוֹ עוֹרֵךְ בְּשִׁנּוּי. כֵּיצַד? מַנִּיחַ עֵץ לְמַעְלָה, וּמַנִּיחַ אַחֵר תַּחְתָּיו, וְאַחֵר תַּחְתָּיו, עַד שֶׁהוּא מַגִּיעַ לָאָרֶץ.
הָעוֹשֶׂה מְדוּרָה בְּיוֹם טוֹב כְּשֶׁהוּא עוֹרֵךְ אֶת הָעֵצִים אֵינוֹ מַנִּיחַ זֶה עַל זֶה עַד שֶׁיַּסְדִּיר הַמַּעֲרָכָה מִפְּנֵי שֶׁנִּרְאֶה כְּבוֹנֶה. וְאַף עַל פִּי שֶׁהוּא בִּנְיָן עֲרַאי אָסוּר. אֶלָּא אוֹ שׁוֹפֵךְ הָעֵצִים בְּעִרְבּוּב אוֹ עוֹרֵךְ בְּשִׁנּוּי. כֵּיצַד. מַנִּיחַ עֵץ לְמַעְלָה וּמַנִּיחַ אַחֵר תַּחְתָּיו וְאַחֵר תַּחְתָּיו עַד שֶׁהוּא מַגִּיעַ לָאָרֶץ:
[ע] רש״י כתב בכל אלה להיתר משום דקיי״ל כר״ש בדבר שאין מתכוין כדלעיל בהגה״ה בפ״ב שבהלכתא י״ג ול״נ לר״י שהרי כאן מתכוין לעשות דבר שעושה וכתב ר״י דוקא הכא אסרינן שצריך לאויר שתחתיו אבל חפץ ע״ג שאר חפצים דלא צריך לאויר שתחתיו שרי, ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יב]

העושה מדורה וכו׳ – שם אמר רב יהודה האי מדורתא מלמטה למעלה אסור מלמעלה למטה שרי וכן ביעתא וכן קדרה וכן פוריא וכבר כתבתי פרק עשרים ושנים מהלכות שבת שפריסת שלחן על גבי ספסליו מותר לפי שאין צריכין לאויר שתחתיו:
העושה מדורה ביו״ט כשהוא עורך את העצים וכו׳ – דברי רבינו הם כדברי הרי״ף וכתב עליו הרא״ש פירוש לפירושם כשעושים מדורה גדולה עושים ד׳ שורות של עצים כעין ד׳ דופני התיבה ונותנים עליהם עצים ובהא קאמר שלא יעשה הדפנות תחלה אלא אחד יאחוז העליונים בידו ואחד יעשה הדפנות תחתיהם שלא יהא דרך בנין. ועל מ״ש ה״ה שפריסת שלחן על ספסליו מותר לפי שאין צריכין לאויר שתחתיו קשה שהרי ביצים שאין צריכים לאויר שביניהם ואסור וצ״ע:
העושה מדורה וכו׳. מימרא דרב יהודה דף ל״ב וכתב מרן וז״ל על מ״ש הרב המגיד שפריסת שלחן על ספסליו מותר לפי שאין צריכים לאויר שתחתיו קשה שהרי בצים שאין צריכים לאויר שביניהם ואסור וצ״ע עכ״ל ונראה לעניות דעתי לומר עמ״ש התוספות שם ד״ה מלמטה למעלה וכו׳ שהקשו כעין קושיא זו ותירצו וז״ל וכן פירש ר״ח גבי ביעתא כגון שיש בצים מכאן ובצים מכאן ואחת על גביהם והאור תחת אויר וכו׳ ע״כ. הרי דלפירוש זה צריך הוא לאויר הבצים וקפיד עליה כדי שיהיה האור שולט ביניהם לצלותם היטב. ומ״ש בספרי רבינו
אלא או שופך בנוסח אחר כת״י או שופת ונוסחתינו עיקר.
העושה מדורה בי״ט כו׳ – פ׳ המביא אמר ר״י האי מדורתא מלמטה למעלה אסור מלמעלה למטה שרי והק׳ התוס׳ ז״ל שם וא״ת היכי מסדרין שלחן שאין לה רגלים ע״ג ספסלים וכו׳ וי״ל דכיון דאין לה מחיצות שרי וכל הני מיירי דאית להו מחיצות כו׳ וכ״כ הטור ז״ל בסי׳ שט״ו משם התוספות ע״ש וראיתי להר״ב ב״ח שם שהקשה וז״ל מיהו קשה דבפרק כל הכלים דקכ״ה כתב רש״י שאין עושין אהל ארעי לפרוס מחצלת על ד׳ מחיצות או על ד׳ קונדסין להיות צל לאהל מן החמה עד כאן לשונו וכן כתב הר״ן ומ״ש משלחן על גבי רגלים דשרי וי״ל דמחצלת על גבי קונדסין לא אסר אלא בשצריך לאויר שתחתיו ומשום הכי כתב רש״י להיות צל לאהל מן החמה וקאי אמחצלת של ד׳ קונדסין דסמיך ליה אבל מחצלת של ד׳ מחיצות אפי׳ אין צריך לאהל אסור מיהו ק׳ לפי זה הא דכתב רבינו תחילה כו׳ משמע דתרתי בענין דעושה מחיצות וגם כן צריך לאויר שתחתיו אבל בדליכא אלא חדא שרי וכן כתב הר״ן בפרק תולין וז״ל וכתבו התוס׳ ז״ל כללא דמילתא בענין אהלים דלא מיתסר משום אהל אלא היכא דאית ליה מחיצות מלמטה ומשתמש באויר שתחתיו כו׳ אלמא דתרתי בעינן אליבא דתוס׳ ודוחק לומר שמ״ש הר״ן ומשתמש באויר שתחתיו כלו׳ או שמשתמש כו׳ עכ״ל יע״ש והנה מה שהקשה ממ״ש רש״י בפרק כל הכלים נראה שעיקר כונתו להקשות על הר״ן שכתב שם גם כן כלשון רש״י דאילו לרש״י לק״מ שהרי דעת רש״י דאפי׳ בדליכא מחיצות אסור וכמ״ש התוס׳ אלא על הר״ן הוא דקשיא ליה משום דממ״ש הר״ן בשמעתין משמע דמסכים לדעת התוספות דבעינן שיעשה מחיצות כדי שיהיה חייב משום עשיית אהל מיהו מ״ש עוד הב״ח דמשו״ה כתב רש״י להיות צל לאהל מן החמה וקאי אמחצלת של ד׳ קונדסין כו׳ הוא תימא שהרי לדעת רש״י ז״ל אין לחלק בין היכא שעושה מחיצות לאין עושה מחיצות וכמ״ש גבי ביעת׳ ואם נא׳ דביצים שמסדרים ע״ג האסכלה נמי צריך הוא לאויר שתחתיו ומש״ה ס״ל לרש״י דאסור אם כן היה לו להכריח שדעת התוס׳ דתרתי בעינן מחיצות ועשיית אהל ממה שדחו בשמעתין פי׳ רש״י ולא להביא עצות מרחוק ממ״ש הטור והר״ן גם מ״ש ודוחק לומר שמ״ש הר״ן ומשתמש באויר שתחתיו ר״ל או שמשתמש כו׳ איני יודע איך אפשר לומר כן אפי׳ בדרך דוחק דא״כ מאי קשי׳ ליה בתר הכי משם הרשב״א מההיא דגוד דמי עבדי ליה מחיצות רחבות והלא אין פורסין אלא ע״ג קונדיסין ומאי קושיא הרי הר״ן כתב לעיל מזה דאפשר שהגוד הזה צריך להיות חלל תחתיו כדי שיכנס הרוח ע״ש ולעיקר קושייתו נראה דאשתמיט מיני׳ מ״ש הרא״ש בשמעתין שאחר שכתב כדברי התוס׳ דבעינן מחיצות הוקשה לו מההיא דפ״ב דעירובין דאמרי׳ זיל כרוך בודייא ושייר בה טפח דאלמא דמיקרי אהל בלא מחיצות ותי׳ דהתם שאני דהוי בנין חשוב וגם עיקר כונתו לעשות אהל יע״ש ולא ידעתי איך אשתמיט מיניה דברי הרא״ש הללו ופשוט:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

(יד-טו) העושה מדורה וכו׳ – גמרא ביצה לב,ב (עם פיר״ח):
אמר רב יהודה, האי מדורתא – מלמעלה למטה שרי, מלמטה למעלה אסור. (פירוש: דרך בנין אסור, כגון שנתן עצים בארץ ואחרים על גבן. אבל אם אחז העץ למעלה ונתן אחר תחתיו ועוד אחר תחתיו עד שמגיע למטה בקרקע כיון שאינה דרך בנין מותר.) וכן ביעתא (אם מבקש לצלות ביצים בענין הזה הוא עושה, אוחז העליונה ונותן אחרת תחתיה). וכן קדרה, וכן פוריא (אוחז את הקרשים ומניח את הרגלים), וכן חביתא. ואין סומכין את הקדרה (שלא תפול) בבקעת וכן בדלת. בדלת סלקא דעתך? אלא אימא וכן הדלת (שלא נתנו עצים אלא להסקה; ור׳ שמעון מתיר).
מפני שנראה כבונה – גזירה זו, שלא יעשה באופן שנראה כבונה, אינה מיוחדת ליום טוב דוקא כי הוא הדין בשבת, וכתבה רבינו בהלכות שבת כב,כו: ״ואין מחזירין מנורה שלחליות, ולא כסא המפוצל, ולא שולחן המפוצל, וכיוצא בהן, מפני שנראה כבונה״.
אבל בניגוד לשבת, כיון שביום טוב הותרו הבערה ובישול, יש ועושים מדורה או מעמידים קדירה על גבי אבנים שביניהם מסיקים אש, לפיכך הוזכרו בגמרא מקרים של נראה כבונה בהקשר ליום טוב דוקא, ולפיכך גם רבינו העתיקם בהלכות יום טוב שהרי אינם שייכים בשבת. בגמרא הוזכרו ביחד (ביצה לב,ב): מדורה, וכן ביצים, וכן קדרה, וכן מיטה. שלשת הראשונים שייכים ליום טוב דוקא, ורק דרך אגב הזכירו מיטה שהיא שייכת גם בשבת. ברם כבר ציינתי כמה פעמים שדרכו של רבינו להביא דין המוזכר בגמרא בהקשר המוזכר שם גם כאשר מבחינת הנושא ניתן היה להביאו במקום אחר המתאים לא פחות, ויש בזה משום להצביע על מקור הדין. ברם את דין הביצים דחה רבינו לאחרונה והוסיף ״אפילו ביצים״, שהרי לגבם יש רבותא מיוחדת כיון שאינם כלל חומרי בנין, בניגוד לקודמים שמדובר על עצים ועל אבנים.
בנין ארעי – כלומר, אינו מחובר המתבטל לקרקע. ראה מה שביארתי בהלכות שבת י,יב ולהלן שם כב,כח.
הקדרה – אוצר הגאונים עירובין (התשובות סי׳ קצט; עמ׳ 76) בשם רב הילאי גאון ז״ל:
...וכן קדירה, לא יסדר לה אבנים תחלה לשופתה עליהן אלא תולה בידו אחת על פני הארץ ומביא אש ומגיס תחתיה ואחר כך סומך תחתיה אבנים מכאן ומכאן ומניחה עליהם... וזהו מלמעלה למטה. וכל כך לשנות לדרך חול כדי שלא יראה כבונה שדרכו של בנין לבנותו ממטה למעלה. לפיכך ביום טוב אסור לעשות כן אלא עושה את הללו מלמעלה למטה ומותר.
המטה – השווה הלכות שבת כב,כח: ״ומותר להניח מיטה וכסא וטרסקל, ואע״פ שיעשה תחתיהן אהל, שאין זה דרך עשיית אהל לא קבוע ולא עראי״. שם מדובר על מטה וכסא שלימים שרגליהם מחוברות, אלא שכדי לפנות מקום בתוך החדר זקפו את המיטה על צדה אצל הקיר, ועכשיו רוצים להעמידה לרוחבה על רגליה על הריצפה כדי שיוכלו לישב עליה. לכך דייק רבינו בלשונו שם: להניח מיטה, לא לחבר חלקים ליצור מיטה. כיון שאין משתמשין תחתיה של המיטה וגם אין זה דרך עשיית אהל, הרי זה מותר. אבל כאן מדובר על מיטה שעושים בכך שמעמידים ארבע רגלים ומניחים עליהם קרש רחב (או כמה קרשים), והרי זו מעין מיטה העשויה פרקים שמשלבים אותם. אע״פ שגם כך אין זה אהל האסור שהרי אין משתמשים תחתיו, אלא כיון שדרך עשייתו היא מעין דרך הבונים בנין ממטה למעלה, לפיכך יש לעשות בשינוי, והיינו אוחז הקרשים למעלה ומכניס הרגלים תחתיהן – כלומר, יתחיל מלמעלה למטה.
וכן כל כיוצא בזה – כגון חביתא כמובא לעיל בגמרא.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(טו) וכן הקדירה, אוחז אותה ומכניס האבנים תחתיה, אבל לא יניחנה על גבי האבנים. וכן המיטה, אוחז הקרשיםא ומכניס הרגלים תחתיהן. אפילו ביצים לא יעמיד אותן שורה על גבי שורה עד שיעמדו כמו מגדל, אלא ישנה, ויתחיל ממעלהב למטה. וכן כל כיוצא בזה צריך שינוי:
Similarly, with regard to a pot, one should hold [the pot] and place the stones [to be used as a tripod] beneath it. One may not place the pot on the stones. Similarly, when erecting a bed one should hold the boards above, and place the legs under them. Even when stacking eggs, one should not stack one row above another row until one has erected a tower. Instead, one should depart from one's regular pattern and build from the top downward. Similarly, all other comparable situations require a departure from the norm.⁠1
1. The Maggid Mishneh permits placing a board over the legs of the table. Although Rav Yosef Karo takes issue regarding this matter in the Kessef Mishneh, in the Shulchan Aruch (Orach Chayim 315:3) he permits erecting a table in this manner on the Sabbath.
א. בב1 נוסף: מלמעלה. ובד׳ (גם פ, ק): למעלה.
ב. ד (גם פ, ק): מלמעלה. וכ״ה לפנינו בגמ׳ ביצה לב:, אך בכ״י מינכן שם כבפנים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
וְכֵן הַקְּדֵרָה - אוֹחֵז אוֹתָהּ וּמַכְנִיס הָאֲבָנִים תַּחְתֶּיהָ, אֲבָל לֹא יַנִּיחֶנָּה עַל גַּבֵּי הָאֲבָנִים. וְכֵן הַמִּטָּה - אוֹחֵז הַקְּרָשִׁים לְמַעְלָה וּמַכְנִיס הָרַגְלַיִם תַּחְתֵּיהֶם. אֲפִלּוּ בֵּיצִים - לֹא יַעֲמִיד אוֹתָן שׁוּרָה עַל גַּבֵּי שׁוּרָה עַד שֶׁיַּעַמְדוּ כְּמוֹ מִגְדָּל, אֶלָּא יְשַׁנֶּה וְיַתְחִיל מִלְּמַעְלָה לְמַטָּה. וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה צָרִיךְ שִׁנּוּי.
וְכֵן הַקְּדֵרָה אוֹחֵז אוֹתָהּ וּמַכְנִיס הָאֲבָנִים תַּחְתֶּיהָ. אֲבָל לֹא יַנִּיחֶנָּהּ עַל גַּבֵּי הָאֲבָנִים. וְכֵן הַמִּטָּה אוֹחֵז הַקְּרָשִׁים לְמַעְלָה וּמַכְנִיס הָרַגְלַיִם תַּחְתֵּיהֶן. אֲפִלּוּ בֵּיצִים לֹא יַעֲמִיד אוֹתָן בְּשׁוּרָה עַל גַּבֵּי שׁוּרָה עַד שֶׁיַּעַמְדוּ כְּמוֹ מִגְדָּל אֶלָּא יְשַׁנֶּה וְיַתְחִיל מִלְּמַעְלָה לְמַטָּה. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה צָרִיךְ שִׁנּוּי:
[פ] ובענין זה פר״ח וכן ר״י ודלא כרש״י שפי׳ ביצים גסות שנותנים ע״פ כלי חלול כעין טרפ״א שהרי אפילו בשבת לא היה אסור דומיא דקדרה ע״ג כירה שמותר להחזיר עליה אם גרופה וקטומה כדאיתא פרק כירה, ע״כ:
* [טור סימן תקי״א ז״ל אבל אסור להטביל כלים חדשים או טמאים לטהרם ולא חילק בין נטמאו ביו״ט לעיו״ט ע״ש]:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יב]

וכן המטה אוחז הקרשים למעלה וכו׳ – הטעם דנאסרה המטה בלא שינוי שצריך לאהל שתחתיה לשום הסנדלים כמ״ש ה״ה ז״ל בפ׳ כ״ב מהלכות שבת. וזה מוכרח ממ״ש כאן רבינו ז״ל. ואם תאמר והרי התירו בשבת מטה דהרי כתב רבינו ז״ל בפרק ב׳ ומותר להניח מטה וכסא וטרסקל. זו אינה קושיא דכבר ביאר רש״י ז״ל בפרק אין תולין מטה המחוברת ועומדת אם היתה זקופה מוטה על צידה מותר לנטותה לישבה על רגליה ואע״ג דהשתא עביד אוהל שרי דלאו מידי עביד אלא לישובה בעלמא ע״כ. אבל מטה דהכא היא מטה דקרשים ורגלים שהוא אוהל ע״כ:
ומכניס האבנים. נוסח אחר כת״י ומניח האבנים.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יד]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(טז) מסירין זבובין הנתלין בבהמה, אף על פי שהן עושין חבורה. ואין מיילדין את הבהמה ביום טוב, אבל מסעדין. כיצד, אוחז בולד שלא יפול לארץ, ונופח לו בחוטמו, ונותן דד לתוך פיו. היתה הבהמה טהורה, וריחקה את הולד, מותר לזלף משלייתה עליו, וליתן בול מלח ברחמה, כדי שתרחם עליו. אבל הטמאה אסור לעשות לה כן, לפי שאינה צריכה:
We are permitted to remove fleas that attach themselves to the skin of an animal, although this causes a wound.⁠1 We may not, however, deliver an animal on a holiday,⁠2 but we may help [the mother] give birth.
What is implied? We may hold the calf so that it will not fall on the ground, blow into its nostrils,⁠3 and place [its mother's] teat in its mouth. If it is a kosher animal and its mother has rejected it, we may pour her afterbirth over it and place a block of salt in her womb,⁠4 so that she will respond mercifully to it. It is forbidden to do this for a non-kosher animal [that has rejected the animal which it has borne], for the activity is of no avail.⁠5
1. Since the person has no intention of causing a wound (his intent is merely to remove the fleas), this is not prohibited [Beitzah 23a; Rambam's Commentary on the Mishnah (Beitzah 2:7)]. It is, however, forbidden to comb an animal with an iron comb, for this will surely remove its hair, and is hence forbidden (Shulchan Aruch, Orach Chayim 523:2).
2. In his Commentary on the Mishnah (Shabbat 18:3), the Rambam explains that this refers to pulling the calf out from the mother, for this involves extra effort.
3. To remove the fluids clogging them.
4. Shabbat 128b states that the pain that the mother will suffer will cause her to react mercifully to her young.
5. Once a non-kosher animal has rejected her young, she will never accept it again (ibid.).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
מְסִירִין זְבוּבִין הַנִּתְלִין בַּבְּהֵמָה, אַף עַל פִּי שֶׁהֵן עוֹשִׂין חַבּוּרָה. וְאֵין מְיַלְּדִין אֶת הַבְּהֵמָה בְּיוֹם טוֹב, אֲבָל מְסַעֲדִין. כֵּיצַד? אוֹחֵז בַּוָּלָד שֶׁלֹּא יִפֹּל לָאָרֶץ, וְנוֹפֵחַ לוֹ בְּחָטְמוֹ, וְנוֹתֵן דַּד לְתוֹךְ פִּיו. הָיְתָה בְּהֵמָה טְהוֹרָה, וְרִחֲקָה אֶת הַוָּלָד - מֻתָּר לְזַלֵּף מִשִּׁלְיָתָהּ עָלָיו וְלִתֵּן בּוּל מֶלַח בְּרַחְמָהּ, כְּדֵי שֶׁתְּרַחֵם עָלָיו. אֲבָל הַטְּמֵאָה - אָסוּר לַעֲשׂוֹת לָהּ כֵּן, לְפִי שֶׁאֵינָהּ צְרִיכָה.
מְסִירִין זְבוּבִין הַנִּתְלִים בַּבְּהֵמָה אַף עַל פִּי שֶׁהֵן עוֹשִׂין חַבּוּרָה. וְאֵין מְיַלְּדִין אֶת הַבְּהֵמָה בְּיוֹם טוֹב אֲבָל מְסַעֲדִין. כֵּיצַד. אוֹחֵז בַּוָּלָד שֶׁלֹּא יִפֹּל לָאָרֶץ וְנוֹפֵחַ לוֹ בְּחָטְמוֹ וְנוֹתֵן דָּד לְתוֹךְ פִּיו. הָיְתָה בְּהֵמָה טְהוֹרָה וְרִחֲקָה אֶת הַוָּלָד מֻתָּר לְזַלֵּף מִשִּׁלְיָתָהּ עָלָיו וְלִתֵּן בּוּל מֶלַח בְּרַחְמָהּ כְּדֵי שֶׁתְּרַחֵם עָלָיו. אֲבָל הַטְּמֵאָה אָסוּר לַעֲשׂוֹת לָהּ כֵּן לְפִי שֶׁאֵינָהּ צְרִיכָה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יב]

מסירין זבובין וכו׳ – זהו פירוש מקרדין את הבהמה ואמרו סוף פרק יו״ט שחל (ביצה כ״ג) שהלכה כתנא קמא דשרי אפילו בקטנים שעושין חבורה דדבר שאין מתכוין מותר, ופי׳ שמסירין הזבובים בכלים קטנים וחדין שלפעמים עושין חבורה:
ואין מילדין את הבהמה וכו׳ – בשבת פ׳ מפנין (שבת קכ״ח:) משנה אין מילדין את הבהמה ביו״ט אבל מסעדין ובגמ׳ תניא כיצד מסעדין אוחז בולד כדי שלא יפול לארץ ונופח לו בחוטמו ונותן דד לתוך פיו כדי שיינק אמר רשב״ג מרחמין היינו על בהמה טהורה ביו״ט היכי עבדי לה אמר אביי מביא בול של מלח ומניח לה בתוך הרחם כדי שתזכור צערה ותרחם עליו ודוקא טהורה אבל טמאה לא מאי טעמא דלא מרחקא ואי מרחקא לא מקרבא, ע״כ:
מסירים זבובים הנתלים בבהמה וכו׳ – פלוגתא דתנאי בספ״ב דביצה (דף כ״ג) ואיפסיקא הלכתא כראב״ע דשרי לקרד אע״פ שהוא עושה חבורה לפעמים משום דקי״ל כר״ש דאמר דבר שאין מתכוין מותר. והנה ה״ה רצה לפרש לדעת רבינו דגדולים וקטנים שאמרו בגמ׳ אשיני המגרדת קאי כמו שפירשו המפרשים. ואין הדבר כן דלדעת רבינו לא הוזכר דין מגרדת כלל ומ״ש בגמ׳ דקירוד הוי קטנים וקרצוף הוי גדולים אזבובים הנתלים בבהמה קאי דכשהם קטנים כשעוקרים אותם מיקרי קירצוף וכשעוקרים הקטנים נעשית חבורה לפעמים אבל כשעוקרים הגדולים אין נעשית חבורה וכן פירש הוא ז״ל בפירוש המשנה ספ״ב דביצה ופ״ג דעדיות וגם הערוך הזכיר פירוש זה:
מסירין זבובים וכו׳. שם דף כ״ג מקרדין את הבהמה וכו׳. וכתב הרב המגיד ופי׳ שמסירין הזבובים בכלים קטנים וחדים שלפעמים עושין חבורה ע״כ. והוא פירוש רש״י והר״ן ז״ל אמנם רבינו בפירוש המשנה לא כתב כן. וכבר נתעורר על זה מרן ז״ל והוא דבר תימה על הרב המגיד ז״ל.
ואין מילדין וכו׳. משנה בשבת דף קכ״ח ומימרות בגמרא ופי׳ רש״י נופח לו בחוטמו שנחיריו סתומין לו ברירין.
מותר לזלף משלייתה. בגמ׳ אמרו מי שלייתה ופי׳ רש״י מי שליא שורין את השליא במים ורבינו נראה דגריס משלייתה תיבה אחת. ובול מלח פי׳ רש״י מלא אגרוף דכייב לה וזוכרת צער לידה ומרחמת את הולד אם רחקתו.
לפי שאינה צריכה. היינו מ״ש בגמרא דטמאה לא מרחקא ואי מרחקא תו לא מקרבא ודו״ק.
מסירין זבובין וכו׳. עיין בפירוש המשנה לרבנו דמפרש קירוד קטנים ועושים חבורה ר״ל זבובים קטנים ולא איירי ממסרק בעל שינים קטנים עיי״ש:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

מסירין זבובין וכו׳ – משנה ביצה ב,ז (וכן משנה עדיות ג,יב): שלשה דברים ר׳ אלעזר בן עזריה מתיר וחכמים אוסרין... ומקרדין את הבהמה ביום טוב... ר׳ יהודה אומר, אין מקרדין את הבהמה ביום טוב מפני שהוא עושה חבורה, אבל מקרצפין. וחכמים אומרים, אין מקרדין אף לא מקרצפין.
פיהמ״ש שם: ומקרדין – הוא הסרת הזבובים הקטנים הנתלים בירכתי הבהמות ונעשה מקומן חבורה כשמסירין אותן. ומקרצפין – הסרת הזבובים הגדולים שאין עושין מקומן חבורה בעת הסרתן. וחכמים אוסרין הסרת הגדולים שאין עושין חבורה גזרה משום הקטנים שעושים חבורה בעת הסרתן, לפי שהם סוברין דבר שאין מתכוון אסור כר׳ יהודה. והלכה כר׳ אלעזר בן עזריה באמרו מקרדין את הבהמה בלבד, לפי שהכלל אצלינו כמו שהשמעתיך כמה פעמים: דבר שאין מתכוון מותר.
גמרא ביצה כג,א: ומקרדין את הבהמה ביום טוב. תנו רבנן: איזהו קרוד ואיזהו קרצוף? קרוד – קטנים ועושין חבורה (כינים של בהמה, כגון תולעים קטנים תפוסין בעור הבהמה שאי אפשר להסירם אלא בחבורה. – ר״ח); קרצוף – גדולים ואין עושין חבורה. ושלש מחלוקות בדבר: רבי יהודה סבר, דבר שאינו מתכוין – אסור. מיהו, קרוד – קטנים ועושין חבורה, קרצוף – גדולים ואין עושין חבורה, ולא גזרינן קרצוף אטו קרוד. ורבנן סברי נמי כרבי יהודה, דבר שאינו מתכוין אסור, וגזרינן קרצוף אטו קרוד. ורבי אלעזר בן עזריה סבר לה כרבי שמעון דאמר, דבר שאינו מתכוין מותר, ובין קרוד ובין קרצוף שרי. אמר רבא אמר רב נחמן אמר שמואל, ואמרי לה אמר רב נחמן לחודיה: הלכה כרבי שמעון, שהרי רבי אלעזר בן עזריה מודה לו. אמר ליה רבא לרב נחמן, ולימא מר הלכה כרבי יהודה, שהרי חכמים מודים לו! אמר ליה, אנא כרבי שמעון סבירא לי, ועוד שהרי רבי אלעזר בן עזריה מודה לו.
רי״ף רמז תתצא: ״וכן הילכתא״.
רבינו מפרש מה שאמרו בגמרא ״קטנים״ ו״גדולים״ כמו שפירש רבינו חננאל ז״ל, אבל לרש״י ז״ל פירוש שונה.
ואין מילדין וכו׳ – משנה שבת יח,ג: אין מילדין את הבהמה ביום טוב, אבל מסעדין.
פיהמ״ש שם: מילדין – משיכת הולד ממנה. מסעדין – שעוזרין לה בפישוק רגליה וניעורה וכיוצא בזה.
גמרא שבת קכח,ב: כיצד מסעדין? רב יהודה אמר, אוחז את הולד שלא יפול לארץ. רב נחמן אמר, דוחק בבשר כדי שיצא הולד. תניא כוותיה דרב יהודה: כיצד מסעדין – אוחזין את הולד שלא יפול לארץ, ונופח לו בחוטמו, ונותן לו דד לתוך פיו כדי שינק. אמר רבן שמעון בן גמליאל, מרחמין היינו על בהמה טהורה ביום טוב. היכי עביד? אמר אביי, מביא בול של מלח ומניח לה בתוך הרחם, כדי שתזכור צערה ותרחם עליו. ומזלפין מי שליא על גבי ולד כדי שתריח ריחו ותרחם עליו. ודוקא טהורה, אבל טמאה – לא. מאי טעמא? טמאה לא מרחקא ולדא, ואי מרחקא ולדא לא מקרבא.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(יז) כלי שנטמא מערב יום טוב, אין מטבילין אותו ביום טוב, גזירה שמא ישהה אותו בטומאתו. ואם היה צריך להטביל מים שבו, מטביל את הכלי במימיו ואינו חושש. כלי שהיה טהור לתרומה, ורצה להטבילו לקודש, מותר להטבילו, וכן כל כיוצא בזה מטבילת שאר המעלותא:
When a utensil becomes impure on the day prior to the holiday, it is forbidden to immerse it on the holiday, lest [this leniency cause him] to leave it in a state of impurity [until the holiday].⁠1 If, however, it is necessary for the person to immerse the water in [an impure] vessel, he may immerse the vessel together with its water, without any qualms.⁠2
It is permitted to immerse a utensil that was ritually pure with regard to terumah, so that one could use it for sacrificial foods. The same applies with regard to other immersions, which are required to ascend to a higher level of ritual purity.⁠3
1. It is possible that a person will be very involved with festive preparations before the holiday, and desire to leave the immersion of the vessel for the holiday, when he will be less pressured.
This reason is mentioned by Rav Bibi (Beitzah 18a). Significantly, another rationale for this prohibition is given there - that of Ravva, who explains the reason is that one appears to be making a utensil fit for use on the holiday. The commentaries note that in Hilchot Shabbat 23:8, the Rambam quotes Ravva's view and question why he offers a different rationale here.
Among the resolutions offered is that on the holidays there is no prohibition against preparing a utensil for use if it is necessary for the preparation of food. On the Sabbath, by contrast, this is forbidden.
2. Although this immersion also purifies the vessel in which the water is contained, there is no difficulty.
3. See Hilchot Sha'ar Avot HaTum'ah 13:2, which explains that although a person immersed himself with the intent of partaking of terumah, he is considered impure and is required to immerse himself again if he desires to partake of meat from the sacrificial offerings. In particular, there are five levels of purity: a person who desires to partake of unconsecrated articles in a state of ritual purity, a person who desires to partake of ma'aser sheni, a person who desires to partake of terumah, a person who desires to partake of sacrificial foods, and one who desires to take part in the burning of the red heifer.
א. ד (מ׳מטבילת׳): מטבילות מעלות שאר הטמאות. אך אין מדובר על טומאות אחרות אלא על מעלות אחרות.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
כְּלִי שֶׁנִּטְמָא מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב - אֵין מַטְבִּילִין אוֹתוֹ בְּיוֹם טוֹב, גְּזֵרָה שֶׁמָּא יַשְׁהֶה אוֹתוֹ בְּטֻמְאָתוֹ. וְאִם הָיָה צָרִיךְ לְהַטְבִּיל מַיִם שֶׁבּוֹ - מַטְבִּיל אֶת הַכְּלִי בְּמֵימָיו וְאֵינוֹ חוֹשֵׁשׁ. כְּלִי שֶׁהָיָה טָהוֹר לַתְּרוּמָה, וְרָצָה לְהַטְבִּילוֹ לַקֹּדֶשׁ - מֻתָּר לְהַטְבִּילוֹ. וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה מִטְּבִילוֹת שְׁאָר הַמַּעֲלוֹת.
כְּלִי שֶׁנִּטְמָא מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב אֵין מַטְבִּילִין אוֹתוֹ בְּיוֹם טוֹב גְּזֵרָה שֶׁמָּא יַשְׁהֶה אוֹתוֹ בְּטֻמְאָתוֹ. וְאִם הָיָה צָרִיךְ לְהַטְבִּיל מַיִם שֶׁבּוֹ מַטְבִּיל אֶת הַכְּלִי בְּמֵימָיו וְאֵינוֹ חוֹשֵׁשׁ. כְּלִי שֶׁהָיָה טָהוֹר לִתְרוּמָה וְרָצָה לְהַטְבִּילוֹ לְקֹדֶשׁ מֻתָּר לְהַטְבִּילוֹ. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה מִטְּבִילוֹת מַעֲלוֹת שְׁאָר הַטֻּמְאוֹת:
[צ] כחכמים לגבי רבי דאמר אין מטבילין:
* [לשון הטור כתב הרשב״א נראה לכאורה דכל זה לא איירי אלא בלוקח מן הטבח או בשני שותפין שחולקין ביניהן אבל לשקול בביתו לידע כמה יבשל מותר ומיהו גבי מדידת קמח משמע דאפילו בביתו נמי אסור, ע״כ]:
(יז-יח) כלי שנטמא מערב יו״ט עד ואינו חושש. פרק ב׳ דביצה (דף י״ז י״ח):
כלי שהיה טהור עד שאר המעלות. פ״ב דמסכת ביצה שם גבי מתני׳ דמטבילין מגב לגב תני לה בברייתא כיצד מטבילין מחבורה לחבורה:
כלי שנטמא ביו״ט עד וטובלת בבגדיה. פ״ב דביצה (שם):
כלי שנטמאה מערב יו״ט וכו׳ – משנה פרק יו״ט שחל (ביצה י״ז י״ח) מחלוקת ב״ש וב״ה ובגמ׳ דכולי עלמא מיהת כלים בשבת לא מאי טעמא ונאמרו שם הרבה טעמים רבה אמר גזרה שמא יעבירנו ארבע אמות ברשות הרבים והקשו על זה תינח שבת יו״ט מאי איכא למימר ותירצו גזרה יו״ט אטו שבת ורב יוסף נתן טעם משום סחיטה ואמרו תינח כלים דבני סחיטה דלאו בני סחיטה מאי ותירצו גזרה הני אטו הני ושם הקשו על שניהם מברייתות הרבה ותירצו אותן ורב ביבי אמר גזרה שמא ישהא ותניא כוותיה התם ורבא אמר מפני שנראה כמתקן כלי. ורבינו כתב טעמא של רב ביבי משום דתניא כוותיה וכן נכתב בהלכות. ומפורש שם בברייתא דדוקא נטמא מעיו״ט אבל נטמא ביו״ט מטבילין.
ודין אם היה צריך להטביל מים שבו וכו׳ – מפורש שם בגמרא (דף י״ח:) שחכמים סוברים שמטבילין את הכלי על גבי מימיו:
כלי שהיה טהור וכו׳ – זהו מטבילין מחבורה לחבורה שאמרו (דף י״ט) שם, ופירש רבינו חננאל ז״ל מחבורת תרומה לחבורת שלמים:
כלי שנטמא וכו׳. ביצה דף י״ז אמתניתין איפליגו אמוראי בטעמא דמלתא טובא ורב ביבי אמר טעמא שמא ישהא ופסק כוותיה משום דתניא כוותיה התם ובפכ״ג דהלכות שבת דין ח׳ נתן טעם רבינו מפני שהוא כמתקן כלי והוא טעם רבא כדאיתא התם וכבר נתעורר בזה מהר״ם בן חביב סי׳ נ״ג עיין עליו ועיין מה שכתבתי אני הצעיר בפכ״ג דהלכות שבת שם.
להטביל מים שבו. נוסח אחר כת״י להטבילו במים שבו.
כלי שהיה טהור וכו׳. שם ומטבילין מחבורה לחבורה ופירש שם רבינו מחבורת תרומה לחבורת שלמים והם דברי רבינו חננאל שהזכיר הרב המגיד ז״ל. ובדף י״ט אמרו כיצד מחבורה לחבורה היה אוכל בחבורה זו ורוצה לאכול בחבורה אחרת הרשות בידו ורש״י ז״ל פירשה לענין פסח עיין עליו. ומ״ש בספרי רבינו
מטבילות מעלות שאר הטמאות. בנוסח אחר כת״י מטבילות שאר המעלות ונוסח אחר מעלות שאר הטומאות.
כלי שנטמא וכו׳. עיין מ״ש פכ״ג מהלכות שבת ה״ח:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

כלי שנטמא מערב יום טוב אין מטבילין אותו ביו״ט.
הנה הרי״ף ז״ל לא הביא רק טעמא דסחיטה וטעמא דשמא ישהא ונראה דמש״ה השמיט טעמא דרבה דגזירה שמא יעבירנו דיקשה הא תינח שבת יו״ט מאי איכא למימר, ולומר כדמשני בסוגי׳ גזרו יו״ט אטו שבת לא מחוור לי׳ לפסק הלכה דבפרק כל הכלים משני אהא דאין סומכין בבקעת את הקדירה כיון דבשבת כו׳ גזרו יו״ט אטו שבת ופריך מי גזרינן ומסיק דלב״ה דסברי דמוציאין הקטן וס״ת לרה״ר אין גוזרין יו״ט אטו שבת בהוצאה ולא בטלטול יעו״ש וכיון דלבית הלל לא גזרינן יו״ט אטו שבת איך יגזרו בטבילת כלים יו״ט אטו שבת ולכן טעמא דרבה דגזירה שמא יעבירנו הובא בש״ס לענין שופר ולולב ומגילה בשבת, אבל לגזור יו״ט אטו שבת זה הוי אליבא דבית שמאי. והא דאמרו אין סומכין אה״ק בבקעת הוא משום דרבינו פוסק מוקצה אסור ביו״ט, ועצים לא ניתנו אלא להסקה והוי מוקצה ועיין רא״ש פרק המביא סימן י״ב והא דאמרו בדף ל״ב דתרי תנאי אליבא דר׳ נחמיה אם סכין ניטל שלא לצורך תשמישו המיוחד ביו״ט הוא תלוי בפלוגתא דב״ה וב״ש אם גזרו בהוצאה ביו״ט והוה״ד בטלטול דבר המותר דגזירה אטו הוצאה לב״ש ולתנא דאין בין יו״ט לשבת הוה״ד גבי יו״ט אין כלי שמלאכתו להיתר ניטל אלא לצורך תשמישו המיוחד, ולב״ה דעיקר ההוצאה שרי ביו״ט לכל דבר דלאו אוכל נפש הוה״ד דסכין ניטל לחתוך חותמות שבכלי וזה נכון. וטעמא דרבא דמתקן לא הביא דא״כ יקשה אדם נמי, ונראה כמיקר לא שייך במים רעים ואי משום דרב נחמן ברי״צ פעמים שאדם בא בשרב ורוחץ אף במי משרה לא יתכן לפום מאי דמסיק בפרק שמונה שרצים דף ק״ט דאין רוחצין בים הגדול במים הרעים אף אם לא נשתהא ודלא כר״נ ברי״צ דמתיר בלא נשתהא עיין רשב״א וכן בשיטת הרי״ף דבמים הרעים מוכח דלרפואה מכוין א״כ הה״ד גבי טבילה מוכח במים הרעים דלטבול מכוין והוי מתקן גברא אלא ע״כ דלא חשו לזה ודו״ק כי זה נכון. ומש״ה פירש רש״י פרק אלו דברים והזאה שבות הוא כו׳ אלא מתחזי כמתקן גברא ולא פירש טעמא דשמא יעבירנו כדמפרש רבה שם בסוגיא דף ס״ט משום דא״כ ביו״ט נשתרי ולגזור יו״ט אטו שבת ליכא למימר כמו״ש. ורבינו פירש טעם אחר בהלכות שבת פרק כ״ג הלכה י״ד וכשם שאין מקדישין כך אין מקדשין מי חטאת וטעמא דלכן אסור גם ביו״ט ובקטן אם כשר לקידוש פליגי בזה תנאי ביומא ואנן קיי״ל דפסול יעו״ש ולפ״ז בפרה אדומה המקדש מי חטאות להזות על כהן השורף כו׳ הי׳ גדול ותינוקות שמקדשין שכתב רבינו כיון שיהיו גדולים והשמיט תוספתא שיהיו בני ט׳ דאתיא כמאן דמכשיר קטן לקידוש, ולכן הי׳ אסור בשבת דהקידוש הוא מגדול ודלא כמו שנתעורר בספר ישועות יעקב או״ח סימן שמ״ג דבחינוך מצוה יהא מותר בקטן ודו״ק. ובהלכה ח׳ נראה דהזאה לבד הקדוש אסור משום תקון גברא יעו״ש היטב. ואולי דוקא בימות הגשמים לא בימות החמה עיי׳ רה״ש דף כ״ח.
והנה הרב המגיד פירש דכלים חדשים כיון דקודם טבילה לא חזי׳ כלל ודאי טבילתן מיחזי כמתקן כלי ולדעתי ראי׳ ברורה מהא דאמרו פ״ד דיבמות דלמ״ד דגר בעי מילה וטבילה אסור לטבול בשבת דהוי מתקן גברא אע״ג דלגבי טבילת טמאים לא קפדינן אהא מ״מ הואיל ונעשה ישראל ע״י טבילה זו הוי מתקן גמור, ואף למ״ד דאדם שרי בלא טעמה דמיחזי כמיקר וכמו דפריך בסוגי׳ א״ה אדם נמי כו׳ מים הרעים כו׳ ורוצה להוכיח דלא חיישינן למתקן דלא שייך כאן סברת התוס׳ ביבמות משום שצריך ב׳ ת״ח כו׳ וע״כ כיון דבלא הטבילה עו״ג גמור הוי הוא מתקן גברא כ״ש בכלי הניקח מן העו״ג דלא חזי להשתמש בו לישראל בלא טבילה דהוי מתקן מנא לכולי עלמא. וזה סעד נכון. אמנם מדברי רבינו פרק י״ג מהלכות איסורי ביאה משמע דמשום שהטבילה צריכה ב״ד הוי כדן את הדין בשבת ולכן אסור טבילת גרים בשבת ועיין כס״מ שם. ונראה דבעיקר הסברא סבר דהוי מתקן גמור אכן על מי יהי׳ חלות האיסור דבשעה שטובל הלא עדיין גוי הוא ואינו מוזהר על השבת ומותר לתקן כלי בשבת וכשטבל הלא כבר טבל, וצ״ל דאיסור הוא על הנך שמטבילין אותו ועומדין אצלו וזה לא נהירא לקרות מתקן דהא הוא גדול ועושה מעשה אדעת עצמו ולכך מדמה טפי לדן בשבת, אבל בטבילת כלים ודאי לא פליג וזה נכון.
והנה רבינו כתב טעמא דשמא ישהא גבי יום טוב דתניא כן בברייתא, אבל גבי שבת כתב טעמא דמתקן משום דבפ״ב דתרומות כייל מעשר בשבת ומטביל בשבת ומבשל בשבת כחדא דמוכח דכולהו משום איסורא דשבת הווי ולא משום גזירה שמא ישהא, דהא מהלכות טהרה שלא ישהא בטומאה ולא אשכחן דליגזור עלה בדיעבד אם עבר ושהה דלא יאכל במזיד ועיין ריש פרק הזהב בסלעים על דינרים גזירה שמא ישהא עליותיו כו׳ היינו דקתני יעלה ולא יעלה כו׳ ובפרט בהא דבעי אם בישל בלא עירובי תבשילין כו׳ ופשיט ממבשל בשבת ודחי איסורא דשבת שאני ופירשו רבוותא קמאי דקאי על המעשר והמטביל בשבת ג״כ דאיסורא דשבת שאני והדר בי׳ משנויא קמא וע״כ דהאיסור הוא משום שבת ולא משום גזירה שמא ישהא וישתמש בה בטומאה ולכך סתם דאף אי איכא פירי אחריני אסור ולכך במגבי׳ תרומות כתב בשבת או ביו״ט שם הלכה ט״ו [ומפרש דדוקא בבישול מיו״ט לשבת דל״ש דהשוו יו״ט לשבת לא גזרו בעבר ובישל, אבל בכולהו איסורי דשבת ויו״ט השוו דינם] ובטבילת כלים כתב המטביל כלים בשבת אבל ביו״ט לא גזרו בדיעבד, דבאמת לא חששו לאסור גבי יו״ט משום תקון. חדא דטבילת כלים ברגל מצוה דחייב אדם לטהר עצמו ברגל ועוד אפילו לתקן כלי לצורך אוכל נפש התירו בא״א לעשות מבעו״י כ״ש כאן דאינו רק מיחזי כמתקן ואף בנטמא מבעו״י לא הי׳ להן לגזור לולא טעמא דשמא ישהא ודו״ק וקרוב לזה כתב המהרש״א.
ולפי זה אתי שפיר דדעת רבינו דבשבת דמשום מתקן אסור גם בנטמא בולד הטומאה אסור להטבילו ולכן כתב רבינו בפרק כ״ג מהל׳ שבת כיצד יעשה נותנן בכלי שאינו מקבל טומאה כגון כלי אבנים וכמו שפי׳ בפי׳ המשנה דכלי עץ מיטמא מהמים ואסור להטבילו אגב מימיו אף דאז לא הוי רק נטמא מולד הטומאה מ״מ אסור בשבת דהוי תקון אבל ביו״ט כיון דאינו אסור רק משום שמא ישהא לא איכפת לן אם ישהא מה שנטמא בולד הטומאה כיון דטהור מן התורה ולכן מותר לטבול מחולין למעשר או מתרומה לקדשים כמו שפירש בפי׳ המשנה, ולא הזכיר הך דמשיקין בכלי אבן כאן ביו״ט דאף בכלי עץ מותר להטביל כמו שמותר להטביל כלי טמא אגב מימיו ובפרט דאם ישים המים להשיק בכלי עץ ביו״ט ויחזור ויטמא הוי כלי שנטמא ביו״ט ומטבילין אותו, ובשבת אף אם נטמא בשבת אין מטבילין אותו משום מתקן לכן משיקין דוקא בכלי אבן ודלא כמו שכתבו התוס׳ דמשום דמטמא בידים גרע יעו״ש ודו״ק היטב ומצאתי כזה בשו״ת רלב״ח סימן ט״ז.
כלי שנטמא כו׳ גזירה שמא כו׳. ואף דהא רבינו ז״ל לעיל בהל׳ שבת כתב הטעם משום דמתקן כלי צ״ל כך דהנה רבינו ז״ל פסק לעיל בהל׳ י״ג דמנורה של חוליות מותר ביו״ט ובהל׳ שבת פ׳ כ״ד פסק דאסור והטעם צ״ל כמ״ש התוס׳ כאן דכ״ב דבנין בכלים בשבת אסור וביו״ט מותר וא״כ גבי יו״ט לא שייך הטעם משום תיקון כלי דהא אין בנין בכלים וא״ש ועי׳ בתוס׳ יבמות ד׳ מ״ו ע״ב ד״ה תיקוניה ע״ש ומש״כ רבינו ז״ל בהל׳ א״ב פרק י״ג הלכה ו׳ דגם ביו״ט כן אסור גבי גר ע״ש:
כלי שנטמא וכו׳ – משנה ביצה ב,ב: חל להיות אחר השבת – בית שמאי אומרין, מטבילין את הכל מלפני השבת; בית הלל אומרין כלים מלפני השבת ואדם בשבת. ושוים שמשיקין את המים בכלי אבן לטהרן אבל לא מטבילין.
פיהמ״ש שם: אם היו הכלים טמאין אסור להטבילן ביום טוב ולא בשבת, שהרי לפני הטבילה לא היו ראויין להשתמש בהן בדבר שמשתמש בהן בו אחרי הטבילה, ונראה כמתקן מנא ביום טוב. ואם היה אדם טמא באחת הטומאות מותר לו לטבול בשבת לפי שנראה כמתכוין להקר גופו בלבד. ואמרו ושוין שמשיקין את המים בכלי אבן לטהרן אבל לא מטבילין, פירושו אם היו מים טמאין מותר לו לתנם בכלי אבנים ויכניס אותו הכלי במקוה מים עד שיעלה מי המקוה על פני הכלי שבו אותן המים, ויטהרו אותן המים, וזהו ענין משיקין, שיציף המים עליו. ומה שהתנה שיהא הכלי של אבן, מפני שכלי אבנים אינם מקבלין טומאה כמו שיתבאר במסכת כלים, ואלו נתן אותן המים הטמאין בכלי עץ וכיוצא בו מכלים שמקבלין טומאה היה הכלי מתטמא באותן המים הטמאין כמו שיתבאר בכמה מקומות בסדר טהרות, וכשיכניס הכלי במקוה יהיה מטביל כלי טמא ביום טוב וזה אסור כמו שנתבאר לעיל, וזהו ענין אמרו אבל לא מטבילין, ענינו אבל אין מטבילין כלי טמא על גב מימיו. במה דברים אמורים בשבת, אבל ביום טוב מותר לו להטביל כלי על גב מימיו ויטהר המים והכלי כאחד. ויצטרכו לטהר את המים אם היו המים מתוקים ומי אותה המקוה אינו ראוי לשתיה. עכ״ל.
ראה הלכות שבת כג,ח-ט הארכתי בביאור דברי רבינו ובסוגיא ביצה יז,ב שממנה יוצא כי בשבת נאסרה טבילת כלים ״מפני שהוא כמתקן כלי״, אבל ביום טוב יש ״גזירה שמא ישהה אותו בטומאתו״, וביום טוב הקלו לעומת שבת בכמה דברים כמבואר לפנינו.
ואם היה צריך להטביל מים שבו... ואינו חוששביצה יח,ב: ושוין שמשיקין את המים בכלי אבן וכו׳: מאי אבל לא מטבילין? אמר שמואל, אין מטבילין את הכלי על גב מימיו לטהרו ביום טוב. מני מתניתין? לא רבי, ולא רבנן. דתניא: אין מטבילין את הכלי על גב מימיו לטהרו, ואין משיקין את המים בכלי אבן לטהרן, דברי רבי. וחכמים אומרים, מטבילין כלי על גב מימיו לטהרו, ומשיקין את המים בכלי אבן לטהרן. מני? אי רבי קשיא השקה, אי רבנן קשיא הטבלה! איבעית אימא רבי, איבעית אימא רבנן. אי בעית אימא רבי: רישא דברייתא ביום טוב, וסיפא בשבת, וכולה מתניתין ביום טוב. ואיבעית אימא רבנן וכולה מתניתין בשבת.
כלי שהיה טהור וכו׳ – משנה ביצה ב,ב: ...ומטבילין מגב לגב, ומחבורה לחבורה ביום טוב.
פיהמ״ש שם: ואמרו מטבילין מגב לגב רוצה לומר, שאם היה לו כלים טהורים שהוא משתמש בהן במסחטת הזיתים והוא חולין ורצה להשתמש בהן במסחטת היין והוא תרומה – מותר לו להטבילן טבילה שניה ביום טוב, שאע״פ שהן טהורין צריך להטבילן טבילה נוספת אם רצה לעשות בטהרה. וכן מחבורה לחבורה והוא שיהיה כלי טהור ואוכל בו בחבורת מעשר שני דרך משל, אם רצה לאכול בו בחבורה אחרת שאוכלין תרומה, שאותו הכלי צריך טבילה שניה מותר לו להטבילו אותה הטבילה השניה ביום טוב. והנני מבאר לך היסוד בטבילה שניה זו, לקמן יתבאר לך בפרק שני דחגיגה שכל מי שטבל לחולין אע״פ שהוא טהור בלי ספק אסור לו לאכול מעשר עד שיטבול שניה לשם מעשר, וכן אם טבל לשם מעשר ורצה לאכל תרומה צריך לטבול שניה. וכן אם היה טהור לתרומה ורצה לאכול קדש יטבול לשם קדש. וטבילות אלו שאדם טובל או שמטביל את הכלי הטהור בין המעשר והתרומה והקודש הן שמותרין ביום טוב. והתרנו טבילות אלו ביום טוב, מפני שאינן להסרת טומאה אלא לתוספת טהרה, וסדור לשון זה כך: אם טבל על גב גתו טובל טבילה אחרת אותו הכלי על גב בדו, ואם טבל לאכל בו בחבורה זו טובל לאכל בו בחבורה אחרת טבילה אחרת ביום טוב.
גמרא ביצה יט,א (לפי ר״ח עם הגהות המהדיר): [כיצד] מחבורה לחבורה? היה אוכל בחבורה זו [תרומה] וביקש עוד לאכול בחבורה אחרת שלמים וכיוצא בהן הרשות בידו. והני מילי ביום טוב, אבל (בחול) [בשבת] לא, כדתנן הטובל לתרומה והוחזק לתרומה אסור לקודש. כיוצא גתו ובדו (בדו – כן הנוסח בתוספתא ביצה ב,ה) אחד מהן תרומה והשני קודש עושה ביום טוב זו על גב זו.
דייק רבנו לכתוב דין זה דוקא ביום טוב, וכך הוא בלשון המשנה, ומשמע שבשבת אסור וכנראה משום מתקן. ראה מה שכתבתי בהלכות שבת כג,ח שכבר ציינתי לעיל.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(יח) כלי שנטמא ביום טוב, מטבילין אותו ביום טוב. נטמא הכלי במשקין טמאין שהן ולד הטומאה מערב יום טוב, מטבילין אותו ביום טוב, לפי שהוא טהור מן התורה, כמו שיתבאר במקומו. ומדלין בדלי טמא, והוא טהור מאיליו. נידה שאין לה בגדים להחליף, מערמת וטובלת בבגדיה:
When a utensil becomes impure on a holiday, it may be immersed on the holiday.⁠1 When a utensil becomes impure as a result of contact with liquids that are a secondary source of impurity, the utensil may be immersed on the holiday, because according to Scriptural law it is ritually pure, as will be explained in the appropriate place.⁠2
We may draw water [from a well] with a bucket that is ritually impure, although it becomes ritually pure in the process.⁠3
A woman who is impure because of menstrual bleeding and who has no pure clothes [into which] to change [after her immersion] may act with guile and immerse herself in her clothes.⁠4
1. For there was no opportunity to immerse it before the holiday.
2. As explained in Hilchot Sha'ar Avot Hatum'ah 7:1-2, when a liquid comes in contact with a primary source of impurity, it becomes impure. According to Scriptural law, contact with this impure liquid does not cause an object to contract ritual impurity. Nevertheless, our Sages decreed that foods and utensils that come in contact with this impure liquid should be considered impure.
The Rambam explains that since the impurity is Rabbinic in origin, our Sages did not forbid immersing this utensil on a holiday so that it could be used in a state of purity. Rabbi Mordechai HaCohen and the Rashba note that Beitzah, loc. cit., offers a different rationale, and they question why the Rambam deviates from the source. The later commentaries, however, justify the Rambam's position.
3. When the bucket is immersed in the well, the bucket becomes ritually pure. This is permitted, because it is not obvious to an observer that the person is immersing the utensil.
4. To emerge from the state of impurity, the woman must immerse herself; this is permitted on a holiday. She is, however, forbidden to immerse her clothes. Nevertheless, if she has no other pure clothes to wear, our Sages offered her an alternative. She can immerse herself while wearing her clothes, thus causing them to become ritually pure.
For her immersion to be acceptable, her clothes must be loose fitting, so that they will not prevent the water from penetrating to her skin.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
כְּלִי שֶׁנִּטְמָא בְּיוֹם טוֹב - מַטְבִּילִין אוֹתוֹ בְּיוֹם טוֹב. נִטְמָא הַכְּלִי בְּמַשְׁקִין טְמֵאִין שֶׁהֵן וְלַד הַטֻּמְאָה מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב - מַטְבִּילִין אוֹתוֹ בְּיוֹם טוֹב, לְפִי שֶׁהוּא טָהוֹר מִן הַתּוֹרָה, כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר בִּמְקוֹמוֹ (שאר אבות הטמאות ז,ב). וּמַדְלִין בִּדְלִי טָמֵא, וְהוּא טָהוֹר מֵאֵלָיו. נִדָּה שֶׁאֵין לָהּ בְּגָדִים לְהַחֲלִיף - מַעֲרֶמֶת וְטוֹבֶלֶת בִּבְגָדֶיהָ.
כְּלִי שֶׁנִּטְמָא בְּיוֹם טוֹב מַטְבִּילִין אוֹתוֹ בְּיוֹם טוֹב. נִטְמָא הַכְּלִי בְּמַשְׁקִין טְמֵאִין שֶׁהֵן וְלַד הַטֻּמְאָה מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב מַטְבִּילִין אוֹתוֹ בְּיוֹם טוֹב לְפִי שֶׁהוּא טָהוֹר מִן הַתּוֹרָה כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר בִּמְקוֹמוֹ. וּמַדְלִין בִּדְלִי טָמֵא וְהוּא טָהוֹר מֵאֵלָיו. נִדָּה שֶׁאֵין לָהּ בְּגָדִים לְהַחֲלִיף מַעֲרֶמֶת וְטוֹבֶלֶת בִּבְגָדֶיהָ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יז]

כלי שנטמא ביו״ט מטבילין אותו וכו׳ – ברייתא שם (דף י״ח) כמו שכתבתי למעלה:
נטמא הכלי במשקין טמאין וכו׳ – ברייתא שם כלי שנטמא באב הטומאה אין מטבילין אותו ביו״ט בולד הטומאה מטבילין אותו ביו״ט. ופירש רבינו אפילו נטמא מעיו״ט ומוכרח הוא שם. וכן פירשו ז״ל. ונתן רבינו טעם מפני שטומאה זו מדבריהם ואין גוזרין בה שמא ישהא. והרב רבי משה הכהן והרשב״א ז״ל הקשו עליו למה כתב טעם זה והניח הטעם האמור בגמרא. ואני אתרץ כבר כתבתי למעלה דרבה יהיב טעמא לאסור טבילת כלים גזרה משום שבת ושבת גזרה משום העברה ארבע אמות ברה״ר והקשו עליו מברייתא זו ואמרו אם איתא נגזור ולד הטומאה אטו אב הטומאה ותירץ ולד הטומאה היכא משכחת לה גבי כהנים וכהנים זריזין הן וכן הקשו לרב יוסף דאמר גזרה משום סחיטה וגזרה כלים דלאו בני סחיטה אטו כלים דבני סחיטה. ותירץ כתירוץ הזה ורבינו לא הזכיר אלו הטעמים אלא טעמא דרב ביבי דתניא כותיה שהיא גזירה שמא ישהא ולדידיה לא קשיא מידי משום דהיינו טעמא דולד הטומאה לאו דאורייתא ולא גזרינן ביה שמא ישהא כיון שטהור הוא מן התורה אין קפידא בשהויה ותדע לך דגבי רב יוסף דאמר טעמא משום סחיטה אמרו מתיבי כל הני תיובתא ושני ליה כדשנין ואילו גבי רב ביבי לא הזכירו לא קושיא ולא תירוץ. ותמה אני איך הקשו על רבינו למה לא כתב התירוץ האמור לדעת אחרים אליבא דרב ביבי והמעיין בסוגיא ימצא זה מבואר ואפילו לדעת רבה ורב יוסף הייתי יכול להעמיד דברי רבינו שלפי שאין טומאת ולד הטומאה מן התורה הוא שמצויה גבי כהנים בלבד אלא שאני סובר באמת שזו היא כונת רבינו כך נ״ל:
ומדלין בדלי טמא וכו׳ – ברייתא שם כלשונה ומדינין אלו למד הרשב״א ז״ל שאין מטבילין ביו״ט כלי תשמיש הנקחין מן הנכרי הצריכין טבילה אלא כעין טהרת הכלי כלומר שאם הוא כלי העשוי לדלות בו או למלאות בו מים מן המעין ממלא בו והוא טהור. ולדעת רבינו שכתב בפרק י״ז מהלכות מאכלות אסורות שטבילת כלים מדברי סופרים ונתבאר שמטבילין ולד הטומאה מפני שטומאתו מדברי סופרים כמו שכתבתי יש לומר שמטבילין את הכלים ביו״ט. ומ״מ עם כל זה אני אומר שדין הרב קיים לפי שאפילו מאן דלית ליה טעמא דמחזי כמתקן כלי ה״מ גבי טבילת טומאה שאפילו קודם טבילה היה הכלי ראוי להשתמש בו בטומאה לטמא ולמי שאין אוכל חוליו בטהרה ומשום הכי לא חשבי הטבילה תקון וכולן שוין בטומאה של דבריהם שאין זה תקון אבל כלים הנקחין מן הנכרי דקודם טבילה לא חזו ודאי טבילתן מחזיא כמתקן כלי ואסירא לכולי עלמא כנ״ל:
נדה שאין לה בגדים וכו׳ – מימרא כלשונה שם:
נטמא הכלי במשקין טמאים וכו׳ – מה שכתב ה״ה ז״ל ואפילו לדעת רבה ורב יוסף כלומר אפילו שיהיה סובר רבינו התירוץ אליבא דרב ביבי (ד׳ י״ח) דאמר שמא ישהא שתירצו אליבא דרב יוסף שהוא כהנים זריזים הם אבל אי אפשר לומר שהוא פסק כרבה ורב יוסף דהא אמר גזרה שמא ישהא כרב ביבי:
כלי שנטמא וכו׳. שם דף ס״ו. ומ״ש ומדלין בדלי וכו׳ שם ועיין להרב המגיד שהליץ בעד רבינו למה שהקשו עליו.
נדה שאין לה בגדים וכו׳. שם וכן פסק רבינו פרק א׳ דהלכות מקואות דין ז׳ ומבואר הדבר דדוקא כשהבגדים הם רפוין שאם הם מהודקין הויא חציצה וכמ״ש הרב ש״ך יו״ד ס״ס קצ״ח ומינה לדין יו״ט שאם הם מהודקין אין כאן אגב דמדלא סלקא לה טבילה נראה שטובלת הבגדים להדיא וק״ל.
כלי שנטמא בי״ט מטבילין כו׳ – הנה מדברי רבינו מבואר שסובר שלא כדעת י״מ שכתב רש״י בד״ה אין מטבילין וז״ל וי״מ כלי שנטמא באב הטומאה אפי׳ נטמא בי״ט אין מטבילין אותו וטעמא משום דבעי הערב שמש כו׳ ולפי זה בולד הטומאה דוקא בנטמא ביום טוב מטבילין אותו ולא בנטמא מערב יום טוב דבולד הטומאה איירי לעיל דמחלק בין נטמא מעי״ט לנטמא בי״ט כמ״ש התוס׳ והקשה הרב חד״ה שם לפ״ז הא דפריך נגזור הא אטו הא היינו ולד הטומאה שנטמא בי״ט אטו אב הטומאה ומאי קא ק״ל הא קאמרינן דטומאה ביום טוב מילתא דלא שכיחא ולא גזרו ביה ובאב הטומאה מיהו אין מטבילין אותו דבעי הערב שמש ותי׳ דודאי לעיל בולד הטומאה נטמא בי״ט אטו עי״ט לית לן למיגזר משום דמילתא דלא שכיח היא כדקאמר משום דנטמא בעי״ט גופה אית ביה צורך י״ט ואינו אסור אלא משום גזירה דשמא יעבירנו אבל הכא כיון דאב הטומאה אסור משום דאין בו צורך י״ט כלל אית לן למיגזר ולד הטומאה אטו אב הטומאה אע״ג דמילתא דלא שכיח הוא עכ״ד ואין תירו׳ מחוור אצלי דהא בכוליה תלמודא משני מילתא דלא שכיח לא גזרו רבנן אע״ג דאיכא למיגזר אטו איסורא דאורייתא בפ״ק ד״ב פרכינן לרבה דאמר גזירה י״ט דעלמא אטו יום טוב אחר השבת מברייתא דקתני השוחט את התרנגולת ומצא בה ביצים גמורות מותרות לאוכלן בי״ט ואם איתא ניגזור משום הנך דמתיילדן ביומיהון ומשני ביצים במעי אמן מלתא דלא שכיח ומילתא דלא שכיח לא גזרו רבנן הרי אע״ג דביצים דמתיילדן אסירי מדאורייתא משום הכנה אפ״ה במעי אמן לא גזרו ואפי׳ בי״ט אחר השבת כמ״ש רש״י והתוס׳ שם ולעיקר קושיתו נראה ליישב על פי מה שכתב מוהרש״א בס׳ הליכות אלי כלל תקפ״ו וז״ל מילתא דלא שכיח לא גזרו רבנן דע שבזה יש חילוק דדוקא היכא דחד מילתא שכיח וחד לא שכיח לא גזרו דליכא למטעי אבל היכא דתרוייהו לא שכיח גזרינן והביא ראיה ממ״ש התוס׳ לעיל פ״ק ד״ו ד״ה ביצים גמורות דטעמייהו דב״ה דאסרי ביצת נבלה כל שכמוה נמכרת בשוק היינו משום דגזרינן אטו ביצת טרפה אע״ג דביצים גמורות במעי אמן מלתא דלא שכיח ולא גזרו רבנן כדאמרינן לעיל אלא ודאי דס״ל דההוא דלעיל היינו דלא גזרינן ביצים במעי אמן דלא שכיח אטו הנך דמתיילדן ביומיהון דשכיח דמשכיח ללא שכיח לא טעו משא״כ בביצים גמורות של נבלה דגזרינן אטו ביצים גמורות של טריפה דלא שכיח אטו לא שכיח איכא למיגזר א״ד יע״ש וא״כ מעתה הנה מקום ליישב קושי׳ הרב חד״ה דלעיל דפריך בגמ׳ דניגזור כלים שנטמאו בי״ט אטו הנך דנטמאו מעי״ט משני שפיר דטומאה בי״ט הוה ליה מילתא דלא שכיח וטומאה מעי״ט הוי מלתא דשכיח ומשכיח ללא שכיח לא גזרו רבנן אמנם למאי דפריך בתר הכי דניגזור כלים שנטמאו בולד הטומאה בי״ט אטו כלים שנטמאו באב הטומאה ביום טוב לא מצי לשנויי משום דטומאה בי״ט לא שכיח ולא גזרו רבנן דכיון דתרוייהו לא שכיח גזרו רבנן וכי משני ולד הטומאה היכי משכחת לה גבי כהנים זריזין הן ס״ל לי״מ דה״ק כיון דזריזין הן לא אתי למטעי באב הטומאה וכפי׳ ראשון שפירש״י ולא משום דזריזין הם מלבא טומאה לכליהן והוי מילתא דלא שכיח כמו שפרש״י באי נמי דהא לפי י״מ כיון דתרוייהו הוי מילתא דלא שכיח איכא למיגזר שפיר כמ״ש כנ״ל נכון:
ודע שכלל זה שכתב מוהרש״א נראה שבמחלוקת הוא שנוי וזה שכתב המאירי אברייתא דקתני השוחט את התרנגולת ומצא בה ביצים גמורות מותרות לאכלן בי״ט וז״ל ורבינו אפרים כתב דביצים גמורות דמותר לאכלן דוקא בי״ט דעלמא אבל בי״ט אחר השבת לא דדילמא מאתמול נגמרה ואע״פ שלא נולדה שמא סמוך ללידתה נשחטה והוי ספקא דאורייתא ואם איתא הוה ליה נמי למיגזר בהו כדגזרו בהנהו דמתיילדן ביומיהון ואין הלשון מוכיח כדבריו דהול״ל נגזר בהו כי הנך דמתילדן ביומיהון ומאי האי דקאמר ניגזור אטו הנך כו׳ עכ״ל הרי מבואר שלדעת הר׳ אפרים מאי דפריך נגזור אטו הנך דמתיילדן כו׳ ה״ק דניגזור בצים גמורות במעי אמן ביום טוב דעלמא אטו ביצים גמורות במעי אמן ביום טוב אחר השבת וכדגזרינן במתיילדן ביומיהון ועיין במהרש״א בס׳ הנז׳ ד׳ ח״י ואפי׳ הכי משני עלה בגמרא ביצים במעי אמן מילתא דלא שכיח ולא גזרו רבנן אע״ג דתרוייהו לא שכיח נינהו ודו״ק:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

כלי שנטמא וכו׳ – ביצה יח,א: איתיביה: כלי שנטמא מערב יום טוב – אין מטבילין אותו ביום טוב, ביום טוב – מטבילין אותו ביום טוב. ואם איתא (שגוזרין) – נגזור דיום טוב אטו דערב יום טוב! טומאה ביום טוב מלתא דלא שכיחא היא, ומלתא דלא שכיחא – לא גזרו בה רבנן.
נטמא הכלי במשקין וכו׳ – ביצה יח,א:
איתיביה: כלי שנטמא באב הטומאה – אין מטבילין אותו ביום טוב; בולד הטומאה – מטבילין אותו ביום טוב. ואם איתא, נגזור הא אטו הא! ולד הטומאה היכי משכחת לה – גבי כהנים, כהנים זריזין הם.
פירש ר״ח: וולד הטומאה לא משכחת לה דצריך טבילה לטהוריה שלא יטמא אלא גבי כהנים דאכלי תרומה, ושני עושה שלישי; והן זריזין ולא אתי לאטבולי כלים שנטמאו באב הטומאה. אבל ולד הטומאה אינו מטמא, דאין שני עושה שלישי, בחולין. ואי משתמשי בכלי שנגע בוולד הטומאה – שרי ליה, דהא לא מטמא כדקיימא לן אין שני עושה שלישי בחולין.
כמו שיתבאר במקומו – הלכות שאר אבות הטמאות ז,ב: ״אין לך ולד טומאה שמטמא כלים אלא משקין טמאים בלבד, וטומאה זו מדבריהם״.
ומדלין בדלי וכו׳ – ביצה יח,א: איתיביה: מדלין בדלי טמא, והוא טהור. ואי איתא – נגזור דלמא אתי לאטבוליה בעיניה! שאני התם, מתוך שלא הותרה לו אלא על ידי דליו – זכור הוא.
נדה וכו׳ – ביצה יח,א: תא שמע: דאמר רב חייא בר אשי אמר רב, נדה שאין לה בגדים – מערמת וטובלת בבגדיה. ואם איתא (שגוזרין) – נגזור דלמא אתי לאטבולי בעינייהו! שאני התם, מתוך שלא הותרה לה אלא על ידי מלבוש – זכורה היא.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(יט) דברים רבים אסרו ביום טוב משום גזירת מקח וממכר. כיצד, אין פוסקין דמים כתחילהא על הבהמה ביום טוב, אלא מביא שתי בהמות שוות זו לזו ושוחטין את אחת מהן ומחלקין ביניהן, ולמחר יודעין כמה דמי שניהב, וכל אחד ואחד נותן דמי חלקו. וכשהן מחלקין ביניהן, לא יאמר זה, אני בסלע ואתה בשתים, שאין מזכירין שםג דמים, אלא זה נוטל שליש וזה רביע:
Our Sages forbade many activities on a holiday as a decree, [instituted] lest people become involved in commercial activity.⁠1
What is implied? At the outset, one should not set a price for an animal on a holiday. Instead, one should bring two animals of equal value, and slaughter one of them and divide the meat among [the interested parties]. On the following day, the price should be established by [evaluating] the second animal. Each of the parties should pay according to the portion they took.
When these parties divide [the meat] among themselves, they should not say, "I will take a sela's worth. Take two selaim worth yourselves,⁠" for it is forbidden to mention money at all. Instead, one should take a third of the animal, another a fourth, [dividing it in fractional portions].⁠2
1. As the Rambam explains (Hilchot Shabbat 23:12), the Sages forbade commercial activity on the Sabbath lest one write. The rulings regarding the holidays are somewhat more lenient than on the Sabbath, in order to allow one to purchase food for the holiday, but as a whole the prohibition remains in force.
2. The Ramah (Orach Chayim 500:1) states that it is permitted to enter into such a partnership agreement on a holiday only with a Jew, but not with a gentile.
א. ד (גם פ): לכתחלה. אך במשנה ביצה ג, ו בכ״י רבנו כבפנים.
ב. ב1: השניה. וכך ד (גם פ).
ג. ב2: שום. וכך ד (גם פ).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
דְּבָרִים רַבִּים אָסְרוּ בְּיוֹם טוֹב מִשּׁוּם גְּזֵרַת מֶקָּח וּמִמְכָּר. כֵּיצַד? אֵין פּוֹסְקִין דָּמִים כַּתְּחִלָּה עַל הַבְּהֵמָה בְּיוֹם טוֹב, אֶלָּא מֵבִיא שְׁתֵּי בְּהֵמוֹת שָׁווֹת זוֹ לָזוֹ, וְשׁוֹחֲטִין אֶת אַחַת מֵהֶן וּמְחַלְּקִין בֵּינֵיהֶן, וּלְמָחָר יוֹדְעִין כַּמָּה דְּמֵי שְׁנִיָּה, וְכָל אֶחָד וְאֶחָד נוֹתֵן דְּמֵי חֶלְקוֹ. וּכְשֶׁהֵן מְחַלְּקִין בֵּינֵיהֶן, לֹא יֹאמַר זֶה ׳אֲנִי בְּסֶלַע וְאַתָּה בִּשְׁתַּיִם׳, שֶׁאֵין מַזְכִּירִין שֵׁם דָּמִים, אֶלָּא זֶה נוֹטֵל שְׁלִישׁ וְזֶה רְבִיעַ.
דְּבָרִים רַבִּים אָסְרוּ בְּיוֹם טוֹב מִשּׁוּם גְּזֵרַת מִקָּח וּמִמְכָּר. כֵּיצַד. אֵין פּוֹסְקִים דָּמִים לְכַתְּחִלָּה עַל הַבְּהֵמָה בְּיוֹם טוֹב אֶלָּא מֵבִיא שְׁתֵּי בְּהֵמוֹת שָׁווֹת זוֹ לָזוֹ וְשׁוֹחֲטִין אַחַת מֵהֶן וּמְחַלְּקִין בֵּינֵיהֶן וּלְמָחָר יוֹדְעִין כַּמָּה דְּמֵי הַשְּׁנִיָּה וְכׇל אֶחָד וְאֶחָד נוֹתֵן דְּמֵי חֶלְקוֹ. כְּשֶׁהֵן מְחַלְּקִין בֵּינֵיהֶן לֹא יֹאמַר זֶה אֲנִי בְּסֶלַע וְאַתָּה בִּשְׁנַיִם שֶׁאֵין מַזְכִּירִין שׁוּם דָּמִים אֶלָּא זֶה נוֹטֵל שְׁלִישׁ וְזֶה רְבִיעַ:
(יט-כ) דברים רבים אסרו ביו״ט עד בכלי מלא מים. פרק אין צדין (דף כ״ח כ״ט):
ואין מטילין חלשים על המנות אבל מטילין חלשים על בשר הקדשים ביו״ט כדי לחבב את המצות: כתב הראב״ד ז״ל בגמרא מפרש מטילין חלשים וכו׳:
ואני אומר הלכה זאת שנינו עיקרה פרק שואל ובגירסאות שלנו בגמרא בעי מאי אבל לא על המנות אמר ר׳ יעקב ברה דבת יעקב אבל לא על המנות של חול ביו״ט ומקשו פשיטא ומהדר מהו דתימא הואיל וכתיב ועמך כמריבי כהן אפילו מנות דחול נמי קמ״ל ע״כ וכן גורס ר״י אלפס ז״ל. הנך רואה בעיניך שר״מ ז״ל כתב כלשון המשנה והגמרא כמו שנהג בזה החבור כמו שכתבתי כמה פעמים ולא רצה לפרט יותר מן התלמוד ואדרבה קיצר האורך ולכך קראו משנה תורה והכונה שכל הבא למלא את ידו לחדש או לבקש דבר כאשר יחדש וידקדק על התלמוד ידקדק כלשונו. ויפה עשה הרבה מאד בוא וראה כי גם התלמוד תמה על ר׳ יעקב למה פירש והדבר פשוט ואין בה שום חידוש ולכך לא רצה ר״מ ז״ל לפרשו ואם הראב״ד ז״ל רצה לפרש או היה בגירסתו יעשה כרצונו. וגם מה שהוסיף הראב״ד ז״ל לפרש מבניו ובני ביתו ומנה גדולה כנגד הקטנה כבר כתבה ר״מ ז״ל פרק כ״ג דהלכות שבת על סדרה בפרק שואל וע״כ לא הוצרך לכתבה כאן כי שבת ויו״ט שוין אלא באוכל נפש בלבד והדין עמו:
דברים רבים אסרו ביו״ט וכו׳ כיצד אין פוסקין וכו׳ – פרק אין צדין (ביצה כ״ז:) משנה אין נמנין על הבהמה ביום טוב לכתחלה אבל נמנין עליה בעיו״ט ושוחטין ומחלקין ביניהם ובגמרא מאי אין נמנין אין פוסקין דמים לכתחלה ביו״ט היכי עביד אמר רבה מביא שתי בהמות ומעמידן זו אצל זו ואומר זו כזו. והביאו שם ברייתא לא יאמר אדם לחבירו הריני עמך בסלע הריני עמך בשתים אבל יכול לומר הריני עמך למחצה לשליש ולרביע:
דברים רבים וכו׳. משנה דף כ״ז ובגמרא כדברי רבינו וכן פירש רבינו שם ורש״י ז״ל כתב שם דמקח וממכר בשבת וביו״ט אסור בספר עזרא ע״כ. ודבר זה הוא בנחמיה סי׳ י״ג שהיו מביאים ממכר בשבת והוא הוכיחם על זה. ומ״ש בספרי רבינו
לא יאמר זה אני בנוסח אחר כת״י לא יאמר זה לזה אני והיא נוסחא נכונה.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

דברים רבים וכו׳ – משנה ביצה ג,ו: אין נמנין על הבהמה כתחלה ביום טוב, אבל נמנין עליה מערב יום טוב ושוחטים ומחלקין ביניהם.
פיהמ״ש שם: אין נמנין, שאין פוסקין דמיה ביום טוב, כגון שיאמרו, בהמה זו בעשרה זוזים, נקחנה לעשרה אנשים זוז לכל אדם.
זה מבואר בגמרא ביצה כז,ב: מאי אין נמנין? אמר רב יהודה אמר שמואל, אין פוסקין דמים לכתחלה על הבהמה ביום טוב. היכי עביד? אמר רב, מביא שתי בהמות ומעמידן זו אצל זו, ואומר, זו כזו. תניא נמי הכי: לא יאמר אדם לחברו, הריני עמך בסלע, הריני עמך בשתים; אבל אומר לו, הריני עמך למחצה ולשליש ולרביע.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(כ) כשהן מחלקין, לא יחלקוא במאזנים, שאין משגיחין בכף מאזנים כל עיקר. אפילו ליתן בו בשר לשמרו מן העכברים אסור אם היו המאזנים תלויין, מפני שנראה כשוקל בכף מאזנים. וטבח אומן אסור לשקול בידו ואסור לשקול בכלי מלא מים. ואין מטילין חלשים על המנות, אבל מטילין חלשים על בשר הקדשים ביום טוב, כדי לחבב את המצוה:
When they divide [the meat], they should not weigh it on a scale, for a scale should not be used at all [on a holiday].⁠1 Indeed, when a scale is hanging, it is forbidden to place meat on it to protect [the meat] from [being taken by] mice, because it appears as if one were weighing meat on a scale.
An experienced butcher may not weigh meat by hand.⁠2 Nor may one weigh [meat] using a container filled with water.⁠3
We may not cast lots for portions [of meat]. We may, however, cast lots for sacrificial meat on a holiday in order to encourage endearment for the mitzvot.⁠4
1. The Shulchan Aruch (Orach Chayim 500:2) states that it is forbidden to weigh meat even to know how much to use when cooking.
2. I.e., an experienced butcher is able to approximate the weight of a portion of meat by holding it in his hands.
3. By measuring the amount of water the piece of meat displaces, one will be able to determine its weight.
4. Shabbat 149b, the source for this halachah, states that one should not cast lots "for portions of חול.⁠" Rashi, the Ra'avad, and others interpret this to refer to portions of sacrificial meat that were offered during the week. The Rambam, by contrast, interprets this to refer to non-sacrificial meat.
א. ב2: יטלו. ד (גם פ, ק): ישקלו.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
כְּשֶׁהֵן מְחַלְּקִין, לֹא יִשְׁקְלוּ בְּמֹאזְנַיִם, שֶׁאֵין מַשְׁגִּיחִין בְּכַף מֹאזְנַיִם כָּל עִקָּר. אֲפִלּוּ לִתֵּן בּוֹ בָּשָׂר לְשָׁמְרוֹ מִן הָעַכְבָּרִים אָסוּר, אִם הָיוּ הַמֹּאזְנַיִם תְּלוּיִין, מִפְּנֵי שֶׁנִּרְאֶה כְּשׁוֹקֵל בְּכַף מֹאזְנַיִם. וְטַבָּח אֻמָּן אָסוּר לִשְׁקֹל בְּיָדוֹ; וְאָסוּר לִשְׁקֹל בִּכְלִי מָלֵא מַיִם. וְאֵין מַטִּילִין חֲלָשִׁים עַל הַמָּנוֹת, אֲבָל מַטִּילִין חֲלָשִׁים עַל בְּשַׂר הַקֳּדָשִׁים בְּיוֹם טוֹב, כְּדֵי לְחַבֵּב הַמִּצְוָה.
כְּשֶׁהֵן מְחַלְּקִין לֹא יִשְׁקְלוּ בְּמֹאזְנַיִם שֶׁאֵין מַשְׁגִּיחִין בְּכַף מֹאזְנַיִם כׇּל עִקָּר. אֲפִלּוּ לִתֵּן בּוֹ בָּשָׂר לְשָׁמְרוֹ מִן הָעַכְבָּרִים אָסוּר אִם הָיוּ הַמֹּאזְנַיִם תְּלוּיִין מִפְּנֵי שֶׁנִּרְאֶה כְּשׁוֹקֵל בְּכַף מֹאזְנַיִם. וְטַבָּח אֻמָּן אָסוּר לִשְׁקֹל בְּיָדוֹ. וְאָסוּר לִשְׁקֹל בִּכְלִי מָלֵא מַיִם. וְאֵין מְטִילִין חַלָּשִׁים עַל הַמָּנוֹת. אֲבָל מְטִילִין חַלָּשִׁים עַל בְּשַׂר הַקָּדָשִׁים בְּיוֹם טוֹב כְּדֵי לְחַבֵּב אֶת הַמִּצְוָה:
ואין מטילין חלשים על המנות – א״א, בגמרא (שבת קמט,ב) מפרש: מטילין חלשים על הקדשים של יום טוב ביום טוב, אבל לא על המנות של חול ביום טוב, ואפילו דקדשים. אבל עם בניו ועם בני ביתו – מותר, ואפילו מנה גדולה כנגד מנה קטנה.
[ק] כרבנן לגבי ר׳ יהודה דאסרי לשקול כנגד כלי או קופיץ, ע״כ:
[ר] אמר רב אידי בר אבין והוא דתליא בתריטא:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יט]

כשהן מחלקין וכו׳ – במשנה (דף כ״ח) ר״י אומר שוקל אדם בשר כנגד הכלי וכנגד הקופיץ וחכ״א אין משגיחין בכף מאזנים כל עיקר ובגמ׳ מאי כל עיקר אמר שמואל אפילו לשמרו מן העכברים אמר רב אידי בר אבין והוא דתליא בתריטא:
וטבח אומן אסור וכו׳ – שם אמר שמואל טבח אומן אסור לשקול בשר ביד ואמר שמואל טבח אומן אסור לשקול בשר במים. וכתב הרשב״א ז״ל לא אסרו אלא דרך משקל אבל הטבח האומן אע״פ שידע לכוין דרך חתיכתו לחתוך ליטרא או חצי ליטרא חותך כדרכו ואינו חושש עכ״ל. ודבר פשוט הוא:
ואין מטילין חלשים וכו׳ – פרק שואל אדם בשבת (שבת קמ״ח) משנה מטילין חלשים על הקדשים ביו״ט אבל לא על המנות ובגמרא (דף קמ״ט:) מאי אבל לא על המנות ופירשו אבל לא על המנות של חול ביו״ט. ומדעת רבינו נראה שהוא מפרש של חול של חולין אבל רש״י ז״ל פירש של חול של קדשים של אתמול וזה דעת הראב״ד ז״ל. ולפיכך כתב בהשגות אמר אברהם בגמרא מפרש מטילין חלשים וכו׳ מנה גדולה כנגד קטנה עכ״ל. והיתר בניו ובני ביתו בהפסה כבר כתבה רבינו פרק כ״ג מהלכות שבת ולא היה צריך לכתבו כאן שאם בשבת מותר כל שכן ביו״ט אבל חלוק בין קדשים של יו״ט לקדשים של אתמול לא חלקו רבינו לפי שהוא מפרש של חול הנזכר בגמרא של חולין כמו שכתבתי:
ואין מטילים חלשים על המנות – לפי דעת רבינו ז״ל דאיירי במנות של חולין יש לפרש מה שאמרו בפרק שואל (דף קמ״ט:) מ״ד הואיל דכתיב ועמך כמריבי כהן כלומר דכיון דקאמר הכא דישראל הם מריבים כמו כהנים דהכי משמע ועמך וכו׳ יש לעשות דלא ליתו ישראל לאנצויי ולא קאי כלל אכהנים. ומכל מקום הוא דוחק לפי פירושו דלמה הוצרך התנא לומר אבל לא על המנות כיון דכבר אשמועינן ברישא מפיס אדם עם בניו וכו׳ דמשמע דוקא עם בניו ולא אחר כמו שדקדקו בגמרא. גם בדברי הגמ׳ יש לתמוה למה דקדקו מרישא ואמרו עם בניו ובני ביתו אין אבל עם אחר לא הרי מפורש הוא במשנה אבל לא על המנות ולמה לי לאהדורי בתר דיוקא:
לא ישקלו במאזנים וכו׳. משנה דף כ״ח ושם נתבאר דין טבח אומן ובנוסח אחר כת״י כתוב בדברי רבינו וטבח אומן אסור לשקול בשר בידו וכו׳.
ואין מטילין חלשין וכו׳. שבת דף קמ״ח ובנוסח אחר כת״י ואין מטילין חלשין על המנות ביו״ט אבל מטילין וכו׳. וכבר ביאר הרב המגיד ז״ל כוונת רבינו שמפרש מה שאמרו בגמרא מאי אבל לא על המנות של חול ביו״ט דרוצה לומר מנות של חולין וכו׳ ע״כ. וקשה לפירוש זה טובא חדא דאם כן היכי פריך עלה פשיטא בשלמא לפירוש רש״י כיון שהמנות הם של אתמול והוה אפשר קודם יו״ט מהיכא תיתי לן להתיר ולהכי פריך פשיטא אבל לפירוש רבינו שהם חולין לא שייך להקשות פשיטא דאפשר דלא היה יכול לעשותו מאתמול והרב לחם משנה הקשה עוד דלמאי איצטריך למתני אבל לא על המנות כיון דכבר השמיענו ברישא מפיס אדם עם בניו דמשמע דוקא בניו ולא אחר גם בדברי הגמרא יש לתמוה למה דקדקו מרישא וכו׳ הרי מפורש הוא במשנה אבל לא על המנות ולמה לי לאהדורי בתר דיוקא ע״כ. ונראה לענ״ד לדעת רבינו דהיא גופא פריך הש״ס דמעיקרא כדלא הוה ידע מה רוצה לומר אבל לא על המנות דייק ממפיס אדם עם בניו וכו׳ ובתר הכי בעי מאי אבל לא על המנות ומתרץ של חולין והשתא פריך ליה בעצם פשיטא דכבר אשמועינן כן מדיוקא דרישא מפיס עם בניו דוקא דהא עם אחר לא ואם כן למאי איצטריך למתני להדיא ואהא מתרץ דאפי׳ הכי הוה סלקא דעתין דשרי אף עם אחר מכח הסלקא דעתין שהמשיל ישראל למריבי כהן דאתו לאינצוי ומאי דקתני מפיס עם בניו דבר בהווה ורגיל והוא הדין עם אחרים קמ״ל ודו״ק כי נראה לענ״ד נכון. וראיתי להתוס׳ יו״ט שם שהבין מדברי הר״ן ז״ל שפירש כוונת רבינו כפירוש רש״י ז״ל דאבל לא על המנות של חול ר״ל של קדשים של אתמול וכו׳ ותמהתי הרבה איך עלה על דעתו דעת עליון להבין כוונת הר״ן כן דאי אפשר בשום פנים לפרש כן בדברי רבינו כמבואר למעיין בקל. אלא שגגת המדפיס גרמא ליה להא מלתא שכשכתב הר״ן ז״ל אבל לא על המנות של חול קאי אדברי הרי״ף ז״ל שהעתיק דברי הש״ס והם שני לשונות הראשון הוא על דברי רבינו לסיום מ״ש למעלה והשני על דברי הרי״ף וקל להבין הרבה.
כשהן מחלקין לא ישקלו במאזנים כו׳ – משנה פא״צ ופסק כרבנן ובגמ׳ אמרינן ר״ח ור״ש הוו שוקלין מנה כנגד מנה בי״ט כמאן לא כר״י ולא כרבנן כו׳ אינהו דעבוד כר׳ יאושע כו׳ אמר ר׳ יוסף הלכה כר׳ יאושע הואיל ותנן בבכורות כותיה כו׳ א״ל אביי ודילמא כו׳ א״נ ע״כ ל״ק רבנן כו׳ אלא משום דלא מיחזי כעובדין דחול כו׳ ופרש״י דהתם מכירה הוא ואין דרך לשקול בשר הנמכר במנה כנגד מנה אבל הכא גבי ר״ח ור״ש קא עבדין עובדין דחול דהא חלוקה היא וכן דרך כל החולקין וראיתי להרב ח״ה שכתב וז״ל יראה דמילתא דר״י נמי איכא לפרושי דאיירי במכירה כההיא דבכורות וא״כ שפיר קאמר רב יוסף דהלכה כר׳ יאושע מההיא דבכורות אלא למאי דקאמר תלמודא דאינהו עבוד כר״י דע״כ השתא בחלוקה איירי פריך ליה אביי שפיר כו׳ יע״ש ולי אין צורך לזה דע״כ מאי דקאמר רב יוסף הלכה כר״י בחלוקה איירי דאי במכירה מאי הלכה כר״י דקאמר הא במכירה רבי יאודה ג״כ מודה דשוקלין מנה כנגד מנה דומיא דכלי או קופיץ כיון דאין דרך המוכרין לשקול מנה כנגד מנה וכנראה בהדיא ממ״ש רש״י בד״ה כנגד כלי אין דבחול לאו הכי אורחיה אבל מנה כנגד מנה כך דרך כל החולקין עכ״ד משמע בהדיא דדוקא בחלוקה הוא דסבירא ליה לר״י דאין שוקלין מנה כנגד מנה אבל במכירה כיון דאין דרך למכור במנה כנגד מנה הו״ל ככלי או קופיץ וא״כ הלכה כר׳ יאודה הול״ל ותו דאי ר׳ יהושע איירי במכירה אם כן רבי יהושע היינו ר״י אלא משמע ודאי דר׳ יהושע בחלוקה איירי ופליג אדר׳ יאודה כנ״ל פשוט ורבינו בפ״א מה׳ בכורות דין י״ח כתב וז״ל בכור ב״מ כו׳ מוכרו בבית אבל בשר בכור תמים אינו נמכר כו׳ וכהנים שנמנו על הבכור מותרין לשקול מנה כנגד מנה. וכתב הרב כ״מ וז״ל ר״פכל פסולי המוקדשין תנן שוקלין מנה כנגד מנה בבכור ומפשטא משמע דארישא קאי דקתני בכור ב״מ אינו נשקל בליטרא ומדברי רבינו נראה שהוא מפרשה בבכור תמים בזמן המקדש עכ״ל וכ״פ בפה״מ דאיירי לענין חלוקה ויש לתמוה עליו דאם כן דמתניתין איירי בחלוקה מאי האי דקאמר בגמרא עד כאן לא קא אמרי רבנן אלא משום דלא מחזי כעובדין דחול הא התם נמי בחלוקה איירי וכהך דר״ח ור״ש ואפשר לו׳ דרבי׳ מפרשה הפך פרש״י וס״ל דבחלוקה לא מחזי כעובדין דחול וכמכירה דעלמא כיון שאינו שוקל נגד דבר השקול משא״כ במכירה כיון שיודע משקל אותה המנ׳ כמה היא ושוקל כנגדה הוה ליה כמכירה גמורה ועיין בהרב לחם חמודות דף רכ״ו ע״ב יע״ש וס״ל לאביי דהא דר׳ יהושע דקאמר שוקלין מנה כנגד מנה סתמא קתני נמי ובמכירה איירי ובשיודע מעי״ט משקל אותה מנה כמה היא וה״ט משום דר׳ יהושע דברייתא אמתני׳ דקתני שוקל אדם בשר כנגד הכלי קאי ומתני׳ במכירה איירי דאי בחלוקה אין דרך לחלוק כנגד הכלי אלא מנה כנגד מנה וסתמא קתני ומשמע ודאי דהיינו ביודע משקל אותו כלי כמה היא וכמ״ש רש״י ז״ל לקמן בד״ה כדעבדין בחול וא״כ היינו דקאמר תלמודא ע״כ ל״ק רבנן התם אלא משום דלא מחזי כעובדין דחול דכיון דאינו יודע משקל׳ לא מחזי כעין מכר אבל הכא מחזי כעובדין דחול כיון שיודע משקל אותה מנה שהיא ליטרא ושוקל כנגדה הוה ליה כמכירה גמורה אלא דהא ליתא דאם כן היכי קאמר בגמ׳ אמילתיה דר״ח ור״ש אי כר״י דאמר שוקל אדם בשר כנגד הכלי אין כנגד מידי אחרינא לא והשתא לדעת רבינו ז״ל דחלוקה עדיפה ממכירה מאי פריך הא מכ״ש דכלי נפקא כיון דאפילו כלי שיודע משקלה שרי כ״ש בחלוקה דר״ח ור״ש דאינו שוקל נגד דבר השקול דשרי דהא דר״ח ור״ש בחלוק׳ איירי וכמבואר ואפשר לומר דתלמודא ספוקי מספקא ליה מילתא אי חלוקה מיחזי כעובדין דחול טפי ממכירה משום דכן דרך החולקים או מכירה מיחזי טפי משום דשוקל כנגד דבר השקול דאיכא צדדין לכאן ולכאן ומשום הכי פריך שפיר לר״ח ולר״ש דכמאן אמרוה למילתייהו דאי כר״י הא איכא למימר דחלוקה מיחזי כעובדין דחול טפי ממכירה משום דכן דרך כל החולקין ולרב יוסף נמי דקאמר הלכה כר״י הואיל ותנא בבכורות כוותיה פריך ליה אביי שפיר דדילמא מכירה מחזי כעובדין דחול טפי כיון דשוקל נגד דבר השקול ומנא ליה להשוותן כיון דאיכא צדדין לכאן ולכאן אלא דאכתי קשה מנ״ל לאביי לומר דמתני׳ דבבכורות בחלוקה איירי ולאפוקי למתני׳ מפשט׳ אדתקשה לי׳ ע״כ לא קאמרי רבנן כו׳ כיון דאדרבא פשטא משמע דקאי ארישא דמתני׳ ובדוחק יש ליישב ועדיין צ״ע:
כשהן מחלקין וכו׳. רב יוסף פסק הלכה כר׳ יהודה ואביי דחה לה ופסק רבנו כאביי. ועיין בהשגות ובמ״מ ובלח״מ ומ״ש הלח״מ ומ״מ הוא דוחק וכו׳ י״ל דליכא למידק משבת ליו״ט דהא מטילין חלשין על הקדשים דשרי ביו״ט ואסור בשבת ומ״ש וגם בדברי הגמרא וכו׳ התוס׳ כתבו בכמה מקומות דאורחא דבעל הש״ס דכל מה שיכול לדקדק מרישא מדקדק. ויש סיוע לפי׳ רבנו לשון פשיטא שבגמרא ותו דלמה באמת נשתנו קדשים של ערב יו״ט מקדשים של יו״ט כיון דבתרווייהו שייך חיבוב מצוה ומריבי כהן ולדרך רבנו ניחא דמעיקרא ס״ד משום מריבה קמ״ל דדוקא בקדשים ואפילו של ערב יו״ט ומשום חיבוב מצוה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

כדי לחבב את המצות כו׳. עי׳ חולין ד׳ קל״ג ע״א אך באמת י״ל הטעם כיון דקי״ל בקדושין דל״ג וכ״מ דאין בהם קנין משום דמשולחן גבוה קזכו שוב לא שייך בהו גדר מקח וממכר ונ״מ לגבי ישראל בקדשים קלים אם יכולים להטיל חלשים עי׳ תוס׳ ב״ק ד׳ י״ב ע״ב וגם הטעם דכהני קפדי לא שייך כאן ועי׳ מש״כ בזה בהל׳ בכורות פ״ט גבי מעשר בהמה ע״ש:
כשהן מחלקין וכו׳ – משנה ביצה ג,ו: ...ר׳ יהודה אומר, שוקל אדם בשר כנגד הכלי או כנגד הקופיס. וחכמים אומרין, אין משגיחים בכף מאזנים כל עיקר.
פיהמ״ש שם: ואמרו אין משגיחין בכף מאזנים כל עיקר, שאסור להשתמש בו ואפילו שלא לצורך שקילה, כגון להעביר חפצים בכפותיו או לכסות בו כלי. והלכה כחכמים.
גמרא שם כח,א: מאי כל עיקר? אמר רב יהודה אמר שמואל, אפילו לשמרו מן העכברים. אמר רב אידי בר אבין, והוא דתליא בתריטא. ואמר רב יהודה אמר שמואל, טבח אומן אסור לשקול בשר ביד (דנראה כאלו במאזנים הוא שוקל, כיון דמשער בידיו כמה שיש בו והוא אומן בזה ודאי מכוון המשקל וכמאזניים חשוב. – ר״ח) ואמר רב יהודה אמר שמואל, טבח אומן אסור לשקול בשר במים. ואמר רב חייא בר אשי, אסור לעשות בית יד בבשר. אמר רבינא, ובידא שרי.
רש״י ז״ל מפרש: ״והוא דתליא בתריטא – בטבעת שתולין אותן בה כששוקלין, דמחזי כנותנו לשם משקל״. אבל רבינו כתב ״היו המאזנים תלויין״ סתם, ומוכח שאין הבדל היכן הם תלויין ואם בטבעת או בדבר אחר, כי כל שהם תלויים ניתן לשקול בהם, והרי זה ״נראה כשוקל בכף מאזנים״. אמנם בערוך ערך תריטא וערך אזיא מביא מביצה כט,א ומפרש שהוא משקל שלישית ורבנו חננאל פירש שם ״והוא דבר ידוע באותו מקום״, אבל על הגמרא שלנו לא פירש כלום.
מה שפירש ר״ח על אסור לשקול בשר ביד מבואר בתוספתא יום טוב ג,ה: ״ואם היה טבח אומן, אל ישקול בידו, מפני שידו כמשקל״. וכן ירושלמי ביצה ג,ו (והר״ח מביאו): ״תני: הטבח לא יהא שוקל בידו ומניח שידו כליטרא היא״.
ואסור לשקול בכלי מלא מים – את המימרא דרב יהודה אמר שמואל הנ״ל ״טבח אומן אסור לשקול בשר במים״ פירש רש״י ז״ל:
שיש לו שנתות וסימנים בכלי, ונותנין בו מים, והסימנים מודיעין אותו כמה המים עולין למעלה בשביל ליטרא בשר, שכבר שיערו לכך.
פירוש זה הוא על פי המשנה כלים יז,ו לענין מדידת נפח הביצה ״נותן בתוך המים״. בפיהמ״ש שם: ״לוקחין כלי וממלאין אותו מים ככל האפשר עד שיעלו מים על גדותיו, ויהיה מונח בכלי אחר ריק, ונותן... לתוך אותו המים ויישפך ממנו בלי ספק כשיעור נפח וכו׳⁠ ⁠⁠״. אמנם אם הכלי מסומן בשנתות אין צורך למלא אותו מים אלא בכמות שתספיק לכסות את הדבר שרוצים למדוד את נפחו. ברם אין דעת רבינו לפרש דינו של שמואל כך אשר על כן כתב ״בכלי מלא מים״, שהרי כלי המסומן בשנתות הרי הוא כלי מידה, והשווה הלכות שבת כג,יג: ״וכשם שאסור לשקול, כך אסור... למדוד, בין בכלי מדה, בין ביד״. מעתה לדעת רבינו פשיטא שאין לשקול בשר בכלי מידה, אבל שמואל משמיענו רבותא שאפילו סתם כלי מלא מים שאינו יכול למדוד תיכף את נפח הבשר על ידי שנתות, אלא שהבשר מוציא מים מן הכלי, ואותו מים היוצא נמדד בכלי אחר אפילו לאחר זמן, גם זה אסור. ראה לפנינו הלכה כא שאין להשתמש בכלי שיש בו שנתות וסימוני מידה.
ואין מטילין חלשים וכו׳ – משנה שבת כג,ב: מטילין חלשים על הקדשים ביום טוב, אבל לא על המנות.
פיהמ״ש שם: וחלשים – מין ממיני הפייסות, שהיו מביאין דברים שונים זה מזה בצורתן כמנין האנשים, וקובע כל אחד לעצמו דבר אחד מאותן הדברים, ומוסרין לאדם שאינו יודע מה שהסכימו ביניהם, והוא נותן כל דבר מאותן הדברים על כל חלק מחלקי הקדשים. והותר זה ביום טוב לפי שיש מצוה בהשתדלות באכילתן ובזכיה בחלק הגדול. ואמרו אבל לא על המנות, רצה לומר מנות של חולין שאין מגרילין עליהן ביום טוב. ומלת חלשים עברית – ׳חולש על גוים׳ (ישעיהו יד,יב).
גמרא שבת קמט,ב: מאי אבל לא על המנות? אמר רבי יעקב בריה דבת יעקב, אבל לא על המנות של חול ביום טוב. פשיטא! מהו דתימא הואיל וכתיב ׳ועמך כמריבי כהן׳ (הושע ד,ד) אפילו מנות דחול נמי (כלומר, חלוקה בגורל תמנע מריבה וקטטה), קא משמע לן.
רבנו מפרש ״של חול״ היינו של חולין. אבל הראב״ד ז״ל הולך אחר פירוש רש״י ז״ל: ״של קדשים של אתמול״.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(כא) לא יאמר אדם לטבח, תן לי בדינר בשר, אלא, תן לי חלק או חצי חלק, ולמחר עושין חשבון על שויו. וכן, לא יקח מבעל החנות במידה או במשקל, אלא כיצד הוא עושה, אומר לחנווני, מלא לי כלי זה, ולמחר נותן לו שויו. ואפילו היה כלי המיוחד למידה ימלאנו, והוא שלא יזכורא לו שוםב מידה:
A person should not tell a butcher, "Give me a dinar's worth of meat.⁠" Instead, he should say, "Give me a portion" or "...half a portion.⁠" On the following day, they should reckon its worth.
Similarly, a person should not take a [specific] measure or weight [of goods] from a storekeeper. What should he do instead? He should tell the storekeeper, "Fill this container for me,⁠" and on the following day he should pay him for its value. Even if it is a container that is used for measuring, he may fill it, provided he does not mention any [specific] measure.⁠1
1. This represents a reversal of the Rambam's ruling in his Commentary on the Mishnah (Beitzah 3:8). This change in thinking appears to result from the Rambam's understanding of Rav Yitzchak Alfasi's rulings with regard to Beitzah 29a, the Talmudic passage on which this halachah is based (Rav Kapach). (See also the gloss of the Kessef Mishneh.)
א. ד: יזכיר. וכן עוד פעמיים לקמן. אך בגמ׳ ביצה כט. כבפנים.
ב. ב1: שם. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
לֹא יֹאמַר אָדָם לַטַּבָּח ׳תֵּן לִי בְּדִינָר בָּשָׂר׳ אֶלָּא ׳תֵּן לִי חֵלֶק׳ אוֹ ׳חֲצִי חֵלֶק׳, וּלְמָחָר עוֹשִׂין חֶשְׁבּוֹן עַל שָׁוְיוֹ. וְכֵן לֹא יִקַּח מִבַּעַל הַחֲנוּת בְּמִדָּה אוֹ בְּמִשְׁקָל; אֶלָּא כֵּיצַד הוּא עוֹשֶׂה? אוֹמֵר לַחֶנְוָנִי ׳מַלֵּא לִי כְּלִי זֶה׳, וּלְמָחָר נוֹתֵן לוֹ שָׁוְיוֹ. וַאֲפִלּוּ הָיָה כְּלִי הַמְּיֻחָד לְמִדָּה - יְמַלְּאֶנּוּ; וְהוּא שֶׁלֹּא יִזְכֹּר לוֹ שֵׁם מִדָּה.
לֹא יֹאמַר אָדָם לַטַּבָּח תֵּן לִי בְּדִינָר בָּשָׂר אֶלָּא תֵּן לִי חֵלֶק אוֹ חֲצִי חֵלֶק וּלְמָחָר עוֹשִׂין חֶשְׁבּוֹן עַל שָׁוְיוֹ. וְכֵן לֹא יִקַּח מִבַּעַל הַחֲנוּת בְּמִדָּה אוֹ בְּמִשְׁקָל אֶלָּא כֵּיצַד הוּא עוֹשֶׂה. אוֹמֵר לַחֶנְוָנִי מַלֵּא לִי כְּלִי זֶה וּלְמָחָר נוֹתֵן לוֹ שָׁוְיוֹ. וַאֲפִלּוּ הָיָה כְּלִי הַמְיֻחָד לְמִדָּה יְמַלְּאֶנּוּ וְהוּא שֶׁלֹּא יַזְכִּיר לוֹ שֵׁם מִדָּה:
(כא-כד) לא יאמר אדם וכו׳ עד סכום מנין. הכל פרק אין צדין (דף כ״ט):
לא יאמר אדם וכו׳ – משנה פרק אין צדין (ביצה כ״ח:) לא יאמר אדם לטבח מכור לי בדינר אבל שוחט ומחלק ביניהם:
וכן לא יקח מבעל חנות וכו׳ – משנה שם (דף כ״ט) אומר אדם לחנוני מלא לי כלי זה אבל לא במדה ר״י אומר אם היה כלי מיוחד למדה כו׳. ואוקים רבא מתני׳ הכי מאי אבל לא במדה לא יזכיר לו שם מדה אבל אם היה כלי מיוחד למדה ימלאנו ויש שם אוקמתא אחרת והלכה כרבא דהוא בתרא וקיי״ל כרבנן. ובירושלמי רבי אלעזר אמר לרבי חמא בר חנינא מלי לי הדין מנא למחר אנן מכילין ליה, עכ״ל:
וכן לא יקח מבעל החנות במדה וכו׳ – אלא כיצד הוא עושה אומר לחנוני מלא לי כלי זה וכו׳ ואפי׳ היה הכלי מיוחד למדה ימלאנו והוא שלא יזכיר לו שם מדה. כך היא הנוסחא האמיתי בדברי רבינו. ודע שהטור ורבינו ירוחם שכתבו שהרמב״ם אוסר בכלי המיוחד למדה נוסחא משובשת נזדמנה להם בספרי רבינו:
כיצד הוא עושה אומר לחנוני וכו׳ – עיין בב״י סימן תקי״ז מה שמבאר ע״ז:
לא יאמר אדם לטבח וכו׳. שם וקשה קצת דכבר מבואר זה במ״ש למעלה כיצד אין פוסקים דמים לכתחילה על הבהמה וכו׳ וכן הקשה התוס׳ יו״ט אמתניתין עיי״ש אם לא שנאמר דהייתי מחלק בין כשעושה כן בבהמה שלימה דנראה כדרך מקח וממכר לחלקים קטנים דאין נראה כ״כ.
וכן לא יקח מבעל החנות וכו׳. דף כ״ט ומרן ז״ל כתב דהטור ורבינו ירוחם כתבו דרבינו אוסר במיוחד למידה וכתב ז״ל דנוסחא משובשת נזדמנה להם ע״כ. ונוסחא זו מצאתיה לרבינו בפירוש המשנה עיי״ש אמנם כאן כתוב כדברי מרן בכל הנוסחאות שלפנינו.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

לא יאמר אדם וכו׳ – משנה ביצה ג,ז: לא יאמר אדם לטבח, מכור לי בדינר בשר, אבל שוחט הוא והן מחלקין ביניהם.
פיהמ״ש שם: מחלקין ביניהן, כגון שיאמר לו, תן לי רבע הכבש או שמיניתו או חלק כך וכך ממנו.
וכן לא יקח וכו׳ – משנה ביצה ג,ח: אומר אדם לחנוני, מלא לי כלי זה, אבל לא במדה. ר׳ יהודה אומר, אם היה כלי של מדה לא ימלאנו...
פיהמ״ש שם: אבל לא במדה, כלומר אבל לא בכלי המיוחד למדה. אבל אם היה כלי העומד להיות מדה אלא שעדין לא דייקוהו ולא עשאוהו מדה מותר ליתן לו בו. ור׳ יהודה אוסר מפני שהוא כלי הידוע למדה... ואין הלכה כר׳ יהודה.
גמרא ביצה כט,א (כגירסת כי״מ דק״ס ורי״ף):
מאי אבל לא במדה? אמר רב יהודה אמר שמואל, אבל לא בכלי המיוחד למדה. אבל אם היה כלי העומד על המדה – ימלאנו1. (הא דתנן מלא לי כלי זה, אע״פ שמכיל מדה ידועה, כגון כלי שמכיל קפיזא, והוא עשוי להשתמש בו בביתו. אבל לא במדה – אבל לא בכלי המיוחד למדוד בו לבני אדם, שאינו עשוי להשתמש בו אלא למדוד בו בלבד, כגון קפיזא שהוא עשוי למדוד בו למכירה ולקנייה)... רבא אמר, מאי אבל לא במדה – שלא יזכיר לו שם מדה, אבל כלי העומד למדה ימלאנו... דעבדי אינשי דמקרבי חמרא במנא דכילא ושתו (פעמים שנותן אדם יין בכלי של מדה ושותה. – ר״ח)
בפיהמ״ש פירש רבינו כשמואל, והוא כלי העומד למדה הוא המיוחד למדה; אבל כאן פסק בעקבות הרי״ף כרבא. ברם יתכן שסיבת החזרה היא חילופי הגרסאות בסוגיא. לגירסת הר״ח, החולק על רב יהודה אמר שמואל הוא רבה, ואין לפסוק כמותו נגד שמואל. אבל רוב הספרים, גם של הרי״ף, גורסים רבא שהוא בתרא והלכה כמותו. ועדיין הדבר צריך תלמוד.
1. לפנינו בדפוסים איתא בדברי שמואל לדעת תנא קמא: ״לא בכלי המיוחד למדה, אבל כלי העומד למדה ימלאנו״. לפי גירסה זו פירש רש״י שכלי העומד למדה הוא כלי שנעשה כדי למדוד בו ״אבל עדיין לא מדד בו״. הדוחק בפירוש זה מבואר, שהרי מניין לו ללוקח להכיר איזה כלי של המוכר עדיין לא מדד בו? עוד זאת, מן הסתם אדם משתמש בכל כלים שיש לו, אשר על כן העמדה זו היא נדירה ביותר. לפיכך פירש רבינו בפיהמ״ש שמדובר על כלי שאמנם נעשה כדי להשתמש בו למדידה אלא שעדיין לא ציינוהו בשנתות וסימני המידות. דבר זה הרי ניתן להכיר בו בהסתכלות על הכלי. אולם גם זה לא שכיח ביותר. ברם הגירסה של כי״מ נראית יותר. לפי גירסה זו כלי העומד למדה הוא הוא כלי המיוחד למדידה, בו משתמשים למכירה ולקנייה. בניגוד לכך יש כלי העומד על המדה – כלומר, הוא כלי שתכולתו היא ככלי המיוחד למדה אבל נעשה לשימוש ביתי כפי שמסביר הר״ח – כלומר, הוא עומד על שיעורו של כלי מדה. מסתבר שעשו סתם כלים בערך באותו נפח במדה שבני אדם משתמשים בהם ביותר.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(כב) הנחתום מודד תבלין ונותן לקדירה בשביל שלא יפסיד תבשילו, אבל האשה לא תמוד קמח לעיסה. וכן, לא ימוד אדם שעוריםא לפני בהמתו, אלא משער ונותן לה:
A chef1 may measure spices and add them to a dish so that the food will not spoil. A housewife, by contrast, should not measure2 [the quantity of] flour [to use] for dough,⁠3 nor should a man measure the barley groats he places before his animal. Instead, he should approximate [the appropriate amount], and give that to it.
1. The Maggid Mishneh states that this does not apply only to a chef, but to anyone. Why does Beitzah 29a, the source for this halachah, mention a chef? Because "the Sages spoke about commonplace events.⁠"
Why is a person granted this leniency? Because if he does not use the proper amount of spices, he will spoil the flavor of the food he is preparing. In the other instances mentioned in this halachah, the person will not suffer a loss from making an approximation.
Rav David Arameah differs, and explains that this law applies only to a chef, for his professional reputation depends on even a slight deviation from the desired flavor. An ordinary person, by contrast, will not be inordinately upset if the flavor is affected slightly, because he uses a slightly larger or smaller amount of spices.
Although the Tur follows Rav David Arameah's view, when quoting this law the Shulchan Aruch (Orach Chayim 504:4) mentions "a person,⁠" rather than a chef.
2. The reason for this and the following prohibition is that it appears that the person is measuring the flour or the barley for the purpose of selling it.
3. For the dough will not spoil if one errs in his approximation of the proper amount to use.
א. בד׳ נוסף: ליתן (בגמ׳ ביצה כט.: ויתן). אך בכתבי⁠־היד לית.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
הַנַּחְתּוֹם מוֹדֵד תְּבָלִין וְנוֹתֵן לַקְּדֵרָה, בִּשְׁבִיל שֶׁלֹּא יַפְסִיד תַּבְשִׁילוֹ, אֲבָל הָאִשָּׁה לֹא תָּמֹד קֶמַח לָעִיסָה. וְכֵן לֹא יָמֹד אָדָם שְׂעוֹרִים לִפְנֵי בְּהֶמְתּוֹ אֶלָּא מְשַׁעֵר וְנוֹתֵן לָהּ.
הַנַּחְתּוֹם מוֹדֵד תַּבְלִין וְנוֹתֵן לַקְּדֵרָה בִּשְׁבִיל שֶׁלֹּא יַפְסִיד תַּבְשִׁילוֹ. אֲבָל הָאִשָּׁה לֹא תָּמֹד קֶמַח לְעִסָּה. וְכֵן לֹא יָמֹד אָדָם שְׂעוֹרִים לִתֵּן לִפְנֵי בְּהֶמְתּוֹ אֶלָּא מְשַׁעֵר וְנוֹתֵן לָהּ:
[ש] א״ר ירמיה בר אבא א״ר ששת אשה מודדת קמח ונותנה לתוך עיסתה כדי שתטול חלתה בעין יפה ושמואל אמר אסור והתני דבי שמואל מותר אמר אביי הואיל ואמר שמואל אסור וכו׳ עד שמואל הלכה למעשה אתא לאשמועינן וכן כתוב בתשובת הגאונים בשם ישיבה דפומבדיתא כשמואל ואביי דהוא בתראה וגם מפני שהיתה יכולה למדוד מאתמול ואין בזה פחיתות טעם ולא קלקול מאכל. אמנם שדרו ממתיבתא דסורא הלכה כרב דשרי חדא דהלכתא כרב באיסורי ועוד דתנן דבי שמואל כוותיה וכן פסק ראב״ן וכן ס״ה אבל נינו ראבי״ה כתב גם הוא דקיי״ל כשמואל בהא דהלכה למעשה אשמעינן, ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק כא]

הנחתום מודד תבלין וכו׳ – שם מימרא נחתום מודד תבלין ונותן לתוך הקדרה כדי שלא יקדיח תבשילו ופי׳ לאו דוקא נחתום אלא ה״ה לכל אדם אלא שדברו חכמים בהוה, ואינו דומה למדידת השעורים לפני הבהמה שאסורה כמו שיתבאר בסמוך משום דהתם ליכא פסידא בדבר שאינו נמדד כלומר שאין שם חשש הפסד בדבר אחר אלא שלא תאכל שעורים הרבה או מעט אבל כאן שאם היו התבלין מרובין יקדיח כל התבשיל יכול כל אדם למדוד וכן נראה מדברי קצת גאונים ז״ל:
אבל האשה וכו׳ – שם אמר רב אשה מודדת קמח ונותנת לתוך עיסתה כדי שתטול חלתה בעין יפה ושמואל אמר אסור והקשו והא תנא דבי שמואל מותר ואמר אביי השתא דאמר שמואל אסור ותנא דבי שמואל מותר שמואל הלכה למעשה אתא לאשמועינן, ובהלכות וכן הלכתא דאסור ע״כ. ורש״י ז״ל פירש הלכה למעשה אתא לאשמועינן שאין מורין כן למי שבא לישאל אבל אי עביד לא מחינן בידיה דהלכה ואין מורין כן, ודעת ההלכות ורבינו עיקר דכיון דאמר שמואל אסור ודאי היה סבור דמחינן בידיה דמאן דעביד ומכל מקום מתיבתא דסורא פסקו כרב ומותר לכתחלה אבל מתיבתא דפומבדיתא שדרו אסור כשמואל וכן עיקר:
וכן לא ימוד וכו׳ – שם מימרא לא ימוד אדם שעורים ויתן לפני בהמתו אבל קודר הוא קב או קבים ונותן לפניה ואינו חושש, ובהלכות פירש קודר משער באומד דעתו:
הנחתום מודד וכו׳. שם ופשוט דלאו דוקא נחתום דה״ה כל אדם וכ״כ הרב המגיד ז״ל והרב ב״י סי׳ תק״ד העתיק מותר כל אדם וכו׳. ודין הקמח וכו׳ פסקו ג״כ הרב ב״י סי׳ תק״ו וכתב הרב מג״א שם משום דהוה אפשר מערב יו״ט.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

הנחתום מודד וכו׳ – ביצה כט,א (דברי הרי״ף רמז תתקג בסוגרים):
אדבריה רב חסדא לרבנא עוקבא, ודרש: לא ימדוד אדם שעורים ויתן לפני בהמתו ביום טוב, אבל קודר (פירוש קודר – משער באומד דעתו) הוא קב או קבים ונותן לפני בהמתו, ואינו חושש. והנחתום מודד תבלין ונותן לתוך קדרתו כדי שלא יקדיח תבשילו. אמר רב ירמיה בר אבא אמר רב, מודדת אשה קמח ביום טוב ונותנת לתוך עיסתה, כדי שתטול חלה בעין יפה; ושמואל אמר, אסור. והא תנא דבי שמואל: מותר! אמר אביי, השתא דאמר שמואל אסור, ותנא דבי שמואל מותר – שמואל הלכה למעשה אתא לאשמועינן (דאסור וכן הילכתא).
אוצר הגאונים יום טוב (התשובות סי׳ פד; עמ׳ 34):
והכי אמר רב שמואל בן חפני גאון. ולענין מדידת קמח... מדידה אסור מפני שהוא ראוי לעשות כן מערב יום טוב ולא הותרו מכשירי אוכל נפש אלא דברים שאי אפשר לעשותן מערב יום טוב. אבל מדידת שעורים לבהמה אסור מפני שאפשר להאכילה בלא מדידה... אמר ר׳ יהודה בר אבא אמר ר׳, מודדת אשה קמח ביום טוב לעיסתה כדי שתטול חלה בעין יפה, דקא סבר רב לדבר מצוה הוא ומותר; ושמואל אמר אסור – היה לה למדוד מערב יום טוב. והלכה כשמואל דאסור, וכך אנו עושים.
ולעיל שם (סי׳ פב): ״...וקאמרי רבנן דהילכתא בהא כשמואל. ואע״ג דאיסורי הם ובאיסורי הילכתא כרב, הכא הלכה למעשה וכל שכן דמחלקת הוא״.
ועוד שם (סי׳ פג) הביא מהלכות גדולות הלכות יום טוב (ד״י עמ׳ 362):
ושדרו מן מתיבתא דסורא: מותר, דכל רב ושמואל הילכתא כרב באיסורי, וכל שכן דקאים תנא דבי שמואל בהדי רב והוה ליה יחיד במקום רבים. אבל מתיבתא דפום בדיתא שדרו אסור כשמואל. וטעמיהו משום דיכול למדוד מערב יום טוב דלאו צורך קדירה הוא דנימר שמא יפחת טעמן או מקדיח.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(כג) ומותר ליקח מן החנווני ביצים או אגוזיןא במנין, וכן כל כיוצא בזה, ובלבד שלא יזכור לו שוםב דמים ולא סכום מנין. כיצד סכום המנין, הרי שהיה נושה בו עשרה רימונים או עשרה אגוזין, לא יאמר לו ביום טוב, תן לי עשרה כדי שיהיה לך אצלי עשריםג, אלא לוקח סתם, ולמחר עושה חשבון:
It is permitted to take a specific number of eggs and nuts from a storekeeper.⁠1 The same is true for other similar products, provided one does not mention money or the sum of his account.
What is meant by "the sum of his account"? When a person owes [a storekeeper] for ten pomegranates or ten nuts, he should not tell him on a holiday, "Give me ten more so that I will owe you for twenty.⁠" Instead, he should take the [second ten] without any comment and make a reckoning on the following day.
1. This is permitted because even at home a person will ask for a specific number of eggs or nuts, so that he will not have more or fewer than he requires.
א. ב1 (מ׳או׳): ואגוזים. וכך ד (גם פ, ק). וכ״ה במשנה ביצה ג, ח בכ״י רבנו, אך ייתכן כמובן שכאן שינה.
ב. ב1: שם.
ג. ב1 (מ׳אצלי׳): עשרים אצלי. וכך ד (גם פ).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
וּמֻתָּר לִקַּח מִן הַחֶנְוָנִי בֵּיצִים וֶאֱגוֹזִים בְּמִנְיָן, וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּהֶן, וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יִזְכֹּר לוֹ שֵׁם דָּמִים וְלֹא סְכוּם מִנְיָן. כֵּיצַד סְכוּם הַמִּנְיָן? הֲרֵי שֶׁהָיָה נוֹשֶׁה בּוֹ עֲשָׂרָה רִמּוֹנִים אוֹ עֲשָׂרָה אֱגוֹזִים, לֹא יֹאמַר לוֹ בְּיוֹם טוֹב ׳תֵּן לִי עֲשָׂרָה כְּדֵי שֶׁיִּהְיֶה לְךָ אֶצְלִי עֶשְׂרִים׳ אֶלָּא לוֹקֵחַ סְתָם, וּלְמָחָר עוֹשֶׂה חֶשְׁבּוֹן.
וּמֻתָּר לִקַּח מִן הַחֶנְוָנִי בֵּיצִים וֶאֱגוֹזִים בְּמִנְיָן. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּהֶן וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יַזְכִּיר לוֹ שׁוּם דָּמִים וְלֹא סְכוּם מִנְיָן. כֵּיצַד סְכוּם הַמִּנְיָן. הֲרֵי שֶׁהָיָה נוֹשֶׁה בּוֹ עֲשָׂרָה רִמּוֹנִים אוֹ עֲשָׂרָה אֱגוֹזִים לֹא יֹאמַר לוֹ בְּיוֹם טוֹב תֵּן לִי עֲשָׂרָה כְּדֵי שֶׁיִּהְיֶה לְךָ עֶשְׂרִים אֶצְלִי אֶלָּא לוֹקֵחַ סְתָם וּלְמָחָר עוֹשֶׂה חֶשְׁבּוֹן:
[ת] כדגרסינן תוס׳ וכן בה״ג וכן ר״ח ודלא כמו שיש ספרים בדברי ת״ק סכום מדה ופר״ש קב או קביים, ע״כ:
[א] ודלא כרשב״א דשרי רק שלא יזכיר סכום מקח פי׳ תן לי בדינר כך פירש בה״ג, ע״כ:
[ב] כך פר״ח וה״ג והערוך:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק כא]

ומותר ליקח מן החנוני ביצים ואגוזים וכו׳ – משנה שם (דף כ״ט:) אומר אדם לחנוני תן לי ביצים תן לי אגוזים במנין שכן דרך בעל הבית להיות מונה בתוך ביתו ובגמ׳ הולך אצל חנוני הרגיל אצלו ואומר לו תן לי עשרים ביצים וחמשה אגוזים ועשרה אפרסקים וכו׳ ובלבד שלא יזכיר לו סכום מקח רשב״א אומר ובלבד שלא יזכיר סכום מנין וגירסא אחרת שום מקח וזו גירסתו של רבינו ולכל הגרסאות אסור להזכיר סך דמים וכן כתבו ז״ל. ופירוש סכום מנין כתבו הגאונים וכן בהלכות שלא יאמר לו הרי לך בידי חמשים אגוזים תן לי חמשים ויהיו לך בידי מאה וכמו שכתב רבינו:
ומותר ליקח וכו׳. משנה שם דף צ״ט ועיין להרב המגיד ז״ל.
ובלבד וכו׳. כתב הרב המגיד שגירסת רבנו בדברי ת״ק שום מקח ובדברי רבי שמעון בן אלעזר סכום מנין ודבריו תמוהים דא״כ האיך פסק רבנו כרשב״א ולא כת״ק אלא נראה עיקר דגירסת רבנו כמ״ש התוס׳ בד״ה שלא דגרסינן בדברי ת״ק סכום מנין ורשב״א פליג דסכום מנין שרי וסכום מקח אסור ודוקא סכום מקח דהיינו שאומר לו תן לי בששה פשיטין אגוזים וכבר נתת לי בששה פשיטין הרי י״ב אבל שום מקח שאומר תן לי בששה פשיטין שרי. ולת״ק אפילו שום מקח אסור והיינו מ״ש רבנו דשום מקח אסור כנ״ל הכ״א ולענין מנין סכום מנין אסור וכן משמעות הגהות מיימוני:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

(כג-כד) ומותר ליקח וכו׳ – משנה ביצה ג,ח: אומר אדם לחברו, תן לי ביצים ואגוזים במנין, שכן דרך בעל הבית להיות מונה בתוך ביתו.
גמרא ביצה כט,ב (פרוש ר״ח בסוגרים):
תנו רבנן: הולך אדם אצל רועה הרגיל אצלו ואומר לו, תן לי גדי אחד או טלה אחד; אצל טבח הרגיל אצלו ואומר לו, תן לי כף אחת או ירך אחת; אצל פטם הרגיל אצלו ואומר לו, תן לי תור אחד או גוזל אחד; אצל נחתום הרגיל אצלו ואומר, תן לי ככר אחד או גלוסקא אחת; ואצל חנוני הרגיל אצלו ואומר לו, תן לי עשרים ביצים או חמשים אגוזים, עשרה אפרסקין וחמשה רמונים ואתרוג אחד, ובלבד שלא יזכיר לו סכום מקח (פירוש: לא יאמר לו, יש לך עלי (נ) כסף [אחד], תן לי בכסף אחר, נעשה לך עלי ב׳ כספים). רבי שמעון בן אלעזר אומר, ובלבד שלא יזכיר לו סכום מנין (יאמר לו, יש לך נ׳ אגוזים, תן לי עכשיו נ׳ אחרים, הרי יש לך מאה).
תוספתא יום טוב ג,ז: הולך אדם... אצל פטם הרגיל אצלו, ואומר לו, תן לי גוזל אחד או תרנגולת אחת; אצל חנוני הרגיל אצלו, ואומר לו, תן לי חמשים אגוזים, עשרה ביצים, עשרה רמונים, ובלבד שלא יאמר לו סכום מניין.
מכל אלה מנה רבינו: ביצים, אגוזים, רמונים, בהמות, וזה כולל גדי או טלה, ועופות כולל תור או גוזל. אבל השמיט שאר פירות וכתב: וכן כל כיוצא בזה. וכן השמיט טבח ונחתום. אמנם דין טבח כבר כתבו לעיל (הלכה כא), אבל דין נחתום כלול במה שכתב וכן כל כיוצא בזה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(כד) הולך אדם אצלא רועה הרגיל אצלו, או אצל פטם הרגיל אצלו, ולוקח ממנו בהמות ועופות כל מה שירצה, והוא שלא יזכור לו שום דמים ולא סכום מנין:
A person may approach a storekeeper,⁠1 a shepherd, or a person who raises animals and with whom he frequently does business and take an animal, fowl, or anything else that he requires.⁠2 This is permitted provided one does not mention money or the sum of his account.
1. Although these laws would also apply to a storekeeper, many suggest that this word should be omitted from the text, because it is not found in Beitzah 29b, the source for this halachah. Authoritative manuscripts and early printings of the Mishneh Torah do not contain this word.
2. The Shulchan Aruch (Orach Chayim 517:1) states that this applies only when the storekeeper is Jewish. If he is non-Jewish, we may not take anything that might have been harvested or snared on the holiday.
א. בד׳ נוסף: חנוני או. אך חנוני כבר נאמר בהלכה הקודמת, והוא אינו מוכר בהמות...
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטהעודהכל
הוֹלֵךְ אָדָם אֵצֶל רוֹעֶה הָרָגִיל אֶצְלוֹ אוֹ אֵצֶל הַפַּטָּם הָרָגִיל אֶצְלוֹ, וְלוֹקֵחַ מִמֶּנּוּ בְּהֵמָה וְעוֹפוֹת כָּל מַה שֶּׁיִּרְצֶה, וְהוּא שֶׁלֹּא יִזְכֹּר לוֹ שֵׁם דָּמִים וְלֹא סְכוּם מִנְיָן.
הוֹלֵךְ אָדָם אֵצֶל חֶנְוָנִי אוֹ רוֹעֶה הָרָגִיל אֶצְלוֹ אוֹ אֵצֶל הַפַּטָּם הָרָגִיל אֶצְלוֹ וְלוֹקֵחַ מִמֶּנּוּ בְּהֵמוֹת וְעוֹפוֹת וְכׇל מַה שֶּׁיִּרְצֶה וְהוּא שֶׁלֹּא יַזְכִּיר לוֹ שׁוּם דָּמִים וְלֹא סְכוּם מִנְיָן:
[ג] פר״י אפילו נכרי רק שאין לירא ממחובר כדמשמע מההוא ליפתא דאתא למחוזא אבל הרוקח כתב בשם רבו שבשפיר״א דלא שרי אלא ברועה או פטם או חנוני ישראל וכן מצאתי בתשובת ר״י ב״ר יהודה, ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק כא]

הולך אדם אצל רועה וכו׳ – בברייתא הנזכרת ופירוש חנוני זה ופטם ורועה בין נכרים בין ישראלים הכל מותר חוץ מדברים שיש במינן במחוברים או שיש לחוש שמא נולד היום או נצוד היום שאסור ליטלו מן הנכרי אלא א״כ נסתלק הספק כגון שמכיר בו שלא נעקר ולא נצוד היום. וכתב הרשב״א ז״ל שמותר ליקח ביצים מן נכרי חנוני בלילי יו״ט של גליות או בליל ראשון של ר״ה משום דיולדת בלילה מיעוטא דמיעוטא הוא ולא חיישינן לה אבל ביום כיון דדבר שיש לו מתירין הוא אסור:
הולך אדם וכו׳. ברייתא שם ופירש רש״י הרגיל אצלו שמתוך שרגיל אצלו מאמינו ונותנו לו בלא פיסוק דמים. פטם המפטם עופות ע״כ. ובנוסח אחר כת״י נמחק בדברי רבינו חנוני ואין שם אלא רועה ופטם ומבואר דדין זה נאמר בין ברועה או פטם גוי בין ישראל ובלבד שלא יהיה דבר שיש במינו במחובר או חשש שניצוד היום או שנולד דאז אין לסמוך על הגוי וכ״כ הרב המגיד והביא עוד דהרשב״א התיר ליקח בצים מגוי בלילי יו״ט של גליות או בליל ראשון של ר״ה משום דיולדת בלילה מיעוטא דמיעוטא הוא ולא חיישינן וכו׳ ע״כ. והרב ב״י סימן תקי״ז לא חילק בזה.
הולך אדם אצל חנוני כו׳ – כתב הרב המגיד וז״ל וכתב הרשב״א דמותר ליקח בצים מן הגוי בליל י״ט ראשון כו׳ וכן כתב הרא״ש פ״ק דביצה דמותר ליקח בצים מן הגוי בליל י״ט ראשון דרובן של זכרים וכן כתב הטור סי׳ תקי״ג וז״ל ואם לא בדק מעי״ט אפי׳ אי ליכא זכר בהדה שרי דתלי׳ דמאתמול היתה שם דאף בלא זכר רובן יולדות ביום הלכך מותר ליקח בצים בי״ט מן הגוי כו׳ וראיתי להרב יש״ש בסי׳ ד׳ שכתב דמשמע מדברי הטור מדתלי טעמא משום דאף בלא זכר רובן יולדות ביום אבל מטעם דרובן של זכרי׳ לחוד שכתב הרא״ש לא שרינן ואפשר דס״ל דכיון דמחמרינן בדשיל״מ דאף בספקא דרבנן אזלינן לחומרא ה״נ דמחמרינן בחד רובא ולכן בעינן רובא דמוכחא דרובן של זכרי׳ וגם ספנא מארעא רובן יולדות ביום ועל כן נראה שלא להתיר מ״ש הר״ן ז״ל יש מי שמתיר ליקח בצים מן הגוי אפילו בי״ט א׳ משום דרובן של ביצים אינן בני יומן כו׳ ולא נהירא דלא הוי רובא דמוכחא וכן דבר שיל״מ לא אזלינן בתר רובא כלל אפי׳ דלא איתחזק איסורא אם לא בתרי רוב׳ עכ״ל יע״ש ודבריו תמוהים בעיני דאיך אפשר לומר שהטור ס״ל דלא שרינן אלא בתרי רובי דרובן של זכרים וגם דספנא מארעא דרובן יולדות ביום אבל לא בחד רובא שהרי בגמרא שרינן בדידעינן דספנא מארעא וליכא זכר בהדה כי לא בדק משום דרובן יולדות ביום אף ע״ג דליכא אלא חד רובא וכמ״ש הטור בהדיא ואם לא בדק אפי׳ דליכא זכר בהדה שרי ותו שמדברי הטור נראה בהדיא דס״ל דבדבר שיל״מ אזלינן בתר רובא היכא דלא אתחזק איסורא אע״ג דליכא אלא חד רובא ממ״ש בטי״ד סי׳ י״ו וז״ל בהמה שנשחטה אמה או בתה ונתערבה באחרות וצריך לשחוט מהן היום כיצד יעשה נכבשינהו דניידי כו׳ וישחוט הכל דכל דפריש מרובא פריש אע״ג דאותו ואת בנו הוי דשיל״מ וכן כתב הרב מ״ל בפ״ז מה׳ מעילה דין ו׳ שזה דעת הטור גם רש״ל בס׳ יש״ש בחידושי חולין פ׳ או״ב סי׳ ו׳ הביא דברי הטור והסכים לדעתו וכאן חלק עליו הר״ן ואפשר לחלק דהתם שאני דהוי רובא דאיתיה קמן דאלים ומוכח טפי כדאיתא בפ״ק דחולין משא״כ הכא ליקח ביצים מן הגוי דהוי רובא דליתיה קמן ובהכי ניחא מה שקשה לכאורה לדעת הר״ן שכתב בפ׳ א״צ דלוקח ביצים מן הגוי בי״ט שהוא חוכך להחמיר כיון דקי״ל אפי׳ באלף לא בטיל וקשה מההיא דר״פכל הזבחים דפריך ונכבשינהו דניידי אע״ג דב״ח חשיבי ולא בטלי וא״כ ע״כ צ״ל דהיכא דלא אתחזק איסורא שאני ועיין בהרב מ״ל שכתב דס״ל להר״ן דיש חילוק בין דשיל״מ לשאר איסורין שאין להן ביטול וזה דוחק שהרי הר״ן תלי טעמא משום דאפי׳ באלף לא בטיל וא״כ ה״ט נמי שייך בב״ח אכן כפי מ״ש אין צורך לזה דהתם שאני דהוי רובא דאיתי׳ קמן דאלים ומוכח טפי:
אך אכתי קשה לדעת רש״ל ממ״ש הטור בי״ד סימן רצ״ג משם הרא״ש דאין לחוש על התבואה שמא לא נשרשה קודם העומר דסמכינן ארובא אף ע״ג דחדש הוי דשיל״מ והוי רובא דליתיה קמן וא״כ ע״כ צ״ל שמה שהוצרך הטור ז״ל לטעמא דאף בדספנה מארעא רובן יולדות ביום הוא לאשמועינן דאפי׳ בדידעי׳ בודאי דליכא זכר שרי משום דרובן יולדות ביום וכמ״ש מרן משם המרדכי ולפי זה צריך לומר שמה שנראה מדברי הטור דאסור ליקח ביצים מן הגוי בי״ט כמו שכתב מרן לאו משום דסבירא ליה דבדבר שיל״מ מחמרינן בחד רובא כמו שכתב רש״ל אלא משום דס״ל דביצים הוי דבר המתבכר בכל יום וא״כ ליכא רוב וכמ״ש המרדכי כנ״ל ולדעת הר״ן שכתב שהוא חוכך להחמיר כיון דקיימא לן דאפי׳ באלף לא בטיל הקשה הרב מש״ל מההיא דתניא בתוספתא דדמאי פרק ג׳ מצטרפין פירות ח״ל על פירות שנייה כדי שירבו על פירות שלישית לפוטרן מן מעשר עני מצטרפין פירות ח״ל על פירות שלישית כדי שירבו על פירות רביעית לפוטרן ממע״ב מצטרפין פירות ערב שביעית כו׳ והנה כל החלוקות הללו הוו דשיל״מ דהא טבל אוסר במשהו משום דהוי דבר שיל״מ וכן פירות שביעית שנתערבו בפירות אחרות ה״ז דבר שיל״מ ואוסרין בכ״ש ואם כן ה״ק בתו׳ דאזלינן בתר רובא לפוטרן מן המעשרות ומן הביעור אלא ודאי עכ״ל דהיכא דלא איתחזק איסורא שאני עכ״ד יע״ש ולע״ד אפשר ליישב ולומר דהתם שאני משום דהוי ס״ס ס׳ אם הם מפירות ח״ל או לא ואת״ל שהן מפירות א״י שמא הם מפירות שנה שנייה והילכך כיון דאיכא ס״ס עדיף מרובא גרידא ותדע שהרי ה״ה ז״ל כתב משם הרשב״א דלוקח בצים מן הגוי בי״ט אסור משום דהוי דבר שיש לו מתירין משמע דס״ל דבדבר שיל״מ לא אזלינן בתר רובא וכ״כ בהדיא בס׳ עבודת הקדש ואלו ס״ס בדשיל״מ ס״ל להרשב״א דשרי כמ״ש ה״ה בפ״א מהלכות אלו דין ב׳ ואף למה שנראה מדברי הר״ן בפ׳ א״צ דס״ס בדשיל״מ באיסורא דאורייתא אזלי׳ לחומרא וכמ״ש הפ״ח בי״ד סי׳ ק״י ס״ק איכא למימר דהיכא דאיכא ס״ס מחמת רובא אף הר״ן מודה דשרי משום דהו״ל מיעוטא דמיעוטא ומש״ה קתני בתוספתא מצרפין פירות ח״ל כו׳ כדי שירבו כיון דאפי׳ אי ליכא רובא איכא ס״ס שרי וכדעת הרשב״א דס״ל דס״ס בדבר שיש לו מתירין מותר וצ״ל דמאי דקתני בתוספתא כדי שירבו לאו למימר דמשום דרוב פירות הם מח״ל או מפירות שנה שנייה מותרין הא לאו הכי אסור דהא ליתא דכיון דאיכא ס״ס אפילו שניהם שקולין שרי אלא לס״ס קרי ליה רוב דס״ס מדין רובא הוא דשרי כנודע עוד הקשה הרב מההוא דאמרינן במציעא דנ״ו מעות שנמצאו כו׳ בהר הבית חולין ובירוש׳ בשאר ימות השנה חולין וטעמא דמילתא משום דאזלינן בתר רובא וכמו שפרש״י ומע׳ ב׳ בירוש׳ הוי דבר שיש לו מתירין וכמו שכתב רבינו סוף פ״ו מה׳ מ״ב ובפ״ק דפסחים אמרינן ר״י בר יאודה אומר תיבה שנשתמשו בה מעות חולין ומעות מעשר אם רוב חולין חולין הרי דאף בדבר שיל״מ אזלי׳ בתר רובא עכ״ד יע״ש והנה מה שהק׳ מההיא דתיבה שנשתמשו בה מעות חולין ומעשר ב׳ נר׳ דכפי מה שכתב רבינו ספ״ו מהל׳ הנזכר דין י״א וז״ל תיבה כו׳ הרי המעות מע״ש כו׳ מחצה למחצה חולין ע״כ הרי שלדעת רבינו אפי׳ במחצה על מחצה דהוי ס׳ שקול אפ״ה שרי וע״כ צ״ל דהיינו טעמא משום דהוי ס׳ דלא שכיח דמסתמא במעות מע״ש אדם מזדהר בהם לשומרן יפה הן אמת דבפ״ק דפסחים לא פורש האי דינא דמחצה למחצה מיהו מיסתייע דרב גובריה אמרה ואפשר דבגירסתו כך היתה וא״כ מהאי טעמא מתרצתא היא לדעת הר״ן דהתם לא משום דאזלינן בתר רובא גרידא הוא דהמעות חולין אלא משום דהוה ליה מיעוט דלא שכיח מדשרינן אפילו בס׳ שקול ודו״ק:
שום דמים. עיין לעיל הכ״ג ומבואר בסוגיא דדוקא באגוזים וכיוצא בהן הוא דמנין שרי אבל בדבר שאין דרך בעה״ב למנות בתוך ביתו אפילו ליקח ממנו כי אם עוף אחד ובהמה אחת וגלוסקא אחת ובהמות ועופות דנקיט רבנו אבהמות ועופות דעלמא קאי והא דכתב רבנו סכום מנין לאו למימרא דמנין שרי אלא קמ״ל דאפילו לוקח תור אחד לא יאמר לו תן לי תור אחד וכבר לקחתי ממך תור הרי שתי תורים דזהו סכום מנין. ודין טבח הרגיל הוא מ״ש רבנו לעיל הכ״א תן לי חלק וכו׳ ודין נחתום נרמז במ״ש רבנו אצל חנווני וכו׳ וכל מה שירצה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק כג]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראיד פשוטההכל
 
(כה) הלואת יום טוב, תובעין אותה בדין, שאם תאמר לא ניתנה להיתבע, אינו נותן לו כלום, ונמצא נמנע משמחת יום טוב:
We may sue [for the payment of] a loan1 granted on a holiday in a court of law. For if no suit could be brought, no one would ever give [a borrower] anything, and he would be prevented from celebrating on the holiday.
1. We are not speaking about a loan of money, but rather food that was given in lieu of payment.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטהעודהכל
הַלְוָאַת יוֹם טוֹב - תּוֹבְעִין אוֹתָהּ בַּדִּין; שֶׁאִם תֹּאמַר לֹא נִתְּנָה לְהִתָּבַע, אֵינוֹ נוֹתֵן לוֹ כְּלוּם, וְנִמְצָא נִמְנָע מִשִּׂמְחַת יוֹם טוֹב.
הַלְוָאַת יוֹם טוֹב תּוֹבְעִין אוֹתָהּ בְּדִין שֶׁאִם תֹּאמַר לֹא נִתְּנָה לְהִתָּבַע אֵינוֹ נוֹתֵן לוֹ כְּלוּם וְנִמְצָא נִמְנָע מִשִּׂמְחַת יוֹם טוֹב:
(כה-כו) הלוואת יו״ט עד משמחת יו״ט. פ׳ שואל (דף קמ״ח):
אע״פ שאין מגביהין עד סוף הפרק. פ״ק דביצה (דף י״ב):
הלוואת יו״ט תובעין אותה וכו׳ – מחלוקת אמוראים בשבת פ׳ שואל (שבת קמ״ח:) וכתוב בהלכות שנחלקו הגאונים ז״ל בפסק הלכה ולא הכריע הרב האלפסי בזה דבר ורבינו הכריע כדברי האומר ניתנה ליתבע משום דמסתבר טעמיה וכן עיקר:
הלואת יו״ט וכו׳. פלוגתא דאמוראי בשבת דף קמ״ח ושקלא וטרייא התם ובתר הכי אייתו דרב איויא שקיל משכונא ורבא בר עולא מערים אערומי ופי׳ רש״י שקיל משכונא בשעת הלואה מהלואת יו״ט מערים אערומי לאחר יו״ט ליקח ממנו שום חפץ ומעכבו ע״כ. ומזה משמע דס״ל דלא ניתנה ליתבע מטעם דאתו למכתב כדאיתא התם אכן התוספות פסקו שם כמאן דאמר ניתנה וזו היא דעת רבינו וכן פסק הרב ב״י סי׳ תקכ״ה.
הלוואת יו״ט. עיין במ״מ ופשוט דרבה ור׳ יוסף הלכה כרבה לבר משדה ענין ומחצה וכן פסקו התוס׳. ודע דהלואת יו״ט הוא דהותרה משום שמחת יו״ט אבל בשבת כל הלוואה אסור משום שמא יכתוב אם לא שיאמר השאילני:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

הלואת יו״ט תובעין אותה בדין.
רבינו חננאל האריך וגריס רבא והביא קדמאי דפסקו דלא ניתנה ליתבע. ופריך בגמ׳ מהא דתנן השוחט כו׳ אם היה החודש מעובר משמט. ומשני דאיגלאי מילתא דבחול הוי. ופי׳ בתוס׳ דרק בשבת ויו״ט ודאי לא ניתנה ליתבע ולדידי נראה דלא מיבעי בשעה שהיו מקדשין עפ״י הראי׳ והי׳ ספק לבני גולה דאז שני היו״ט ספק ודאי דלא ניתנה ליתבע דכיון דנקיל בספק והספק יהי׳ על שני הימים ודאי דאתי למכתב בחד יומא דהוא ודאי יו״ט, אלא אף במקום שהי׳ מתברר שיום ראשון חול כמו בראש השנה דשאר שנים שבאו העדים למחר ג״כ לא ניתנה ליתבע דבשעה שנתן אם יעלה ספק ביד הנותן שמא יהא מעובר והיום חול וניתנה ליתבע תו אתי לכתוב בפנקסו ושוב שמא לא יתעבר ונמצא יתחלל יו״ט, רק בראש השנה של תחלת שמינית דממה נפשך אם לא יתעבר ויהי׳ זה היום יו״ט א״כ הלואתו לא ניתנה ליתבע וכיון שאין ב״ד נזקקין לגבות למאי יכתוב ואם יתעבר הלא אגלאי מילתא דחול הוי ותו הלא שביעית משמטת בסופה ואינו רשאי לגבות כלום לכן לא אתי לכתוב ממ״נ. ולכן משמט פירושו כמו דמסיק דצריך לומר משמט אני כיון דמשום יו״ט הי׳ רשאי לגבות ודו״ק ויש להאריך בדברי הרשב״א בחדושיו לפי גירסתו אמאי משמט מוכרח כדברי התוס׳ ואכמ״ל אמנם לגירסת רש״י האמת כמו שפירשתי ויעוין ר״ן.
וטעם רבינו דמסתברא טעמי׳ ופירושו דחזינא דרב יוסף גופי׳ בפ״ק דביצה אמר דשרינן לי׳ לחפור ולא גזרינן דילמא מימלך דאתי לאמנועי משמחת יו״ט יעו״ש.
הלואת יום טוב תובעין וכו׳ – שבת קמח,ב: איתמר: הלוואת יום טוב – רב יוסף אמר, לא ניתנה ליתבע; רבא (כן גירסת הרי״ף) אמר, ניתנה ליתבע. רב יוסף אמר, לא ניתנה ליתבע, דאי אמרת ניתנה ליתבע אתי למיכתב. רבא אמר, ניתנה ליתבע, דאי אמרת לא ניתנה לא יהיב ליה, ואתי לאימנועי משמחת יום טוב... רב אויא שקיל משכונא. רבה (ג״א רבא) בר עולא מערים איערומי.
פיר״ח (מהד׳ מכון לב שמח עמ׳ רצז): וראינו רבותינו שהיו מעמידין השמועה זו כרב יוסף, חדא (דרבה) [דרבא] לגבי רב יוסף תלמיד הוא. ועוד סוגיא דשמעתא רובה כרב יוסף ריהטא. ועוד (מדחינן) [מדחזינן] רב אויא מקבל משכונא מכלל שאם אין בידו משכון אינו יכול לתבוע. ותוב רבא בר עולא מיערם איערומי, כלומר לא היה תובעו בהדיא אלא היה אומר לו, הלויני, וכאשר יתן לו ויבואו המעות לידו אומר לו, יש לי אצלך הלואת יום טוב נשתלמתי א⁠[ו]⁠תם; מכלל דהלואת יום טוב כי האי גוונא יתכן [ליתבע], אבל בהדיא לא ניתנה ליתבע. וראינו תשובה לגאון ופסק כרבא, ואמר רבא בתרא הוא וקימא לן דהילכתא כבתראי, וכן הדעת נוטה.
ברם הריטב״א בחידושיו (ד״ה רב יוסף) כתב דרב אויא ורבה בר רב עולא מחמירים על עצמן היו, ואין להכריע את ההלכה כמותם.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטההכל
 
(כו) אף על פי שאין מגביהין תרומה ומעשרות ביום טוב כשבתא, אם היו לו תרומות ומעשרות שהגביהן מאמש, הרי זה מוליכן לכהן ביום טוב. ואין צריך לומר חלה וזרוע ולחיים וקיבה שמוליכן לכהן ביום טוב. וגבאי צדקה גובין מן החצירות ביום טוב, ולא יהיו מכריזין כדרך שמכריזין בחול, אלא גובין בצנעה ונותנין לתוך חיקן, ומחלקין לכל שכונה ושכונה בפני עצמה:
Although it is forbidden to separate terumah or the tithes on a holiday,⁠1 if a person has terumah or tithes that he had separated on the previous day, he is permitted to bring them to a priest on the holiday. Needless to say, [it is permitted] to bring challah, and the foreleg, the jaw, and the maw [of an animal that is slaughtered]⁠2 to a priest on a holiday.⁠3
Collectors for a charitable fund may collect [food] from courtyards on holidays. They should not, however, announce [their presence] as they do during the week. Instead, they should make their appeal in a modest manner, [the donations] should be given them, and then they should distribute them to every neighborhood separately.
1. See Hilchot Shabbat 23:15.
2. These portions must be given to a priest whenever an animal is slaughtered. (See Deuteronomy 18:3; Hilchot Bikkurim 9:1.)
3. Indeed, there is no prohibition against separating these portions on a festival itself, since they are not forbidden to common people, nor is it necessary to immerse oneself before partaking of them (Maggid Mishneh). (See also Chapter 3, Halachah 8 and notes.)
א. בד׳ (גם פ) לית. חיסר מהענין.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
אַף עַל פִּי שֶׁאֵין מַגְבִּיהִין תְּרוּמָה וּמַעַשְׂרוֹת בְּיוֹם טוֹב כַּשַּׁבָּת - אִם הָיוּ לוֹ תְּרוּמוֹת וּמַעַשְׂרוֹת שֶׁהִגְבִּיהָן מֵאֶמֶשׁ, הֲרֵי זֶה מוֹלִיכָן לַכֹּהֵן בְּיוֹם טוֹב; וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר חַלָּה וּזְרוֹעַ וּלְחָיַיִם וְקֵבָה שֶׁמּוֹלִיכָן לַכֹּהֵן בְּיוֹם טוֹב. וְגַבָּאֵי צְדָקָה גּוֹבִין מִן הַחֲצֵרוֹת בְּיוֹם טוֹב, וְלֹא יִהְיוּ מַכְרִיזִין כְּדֶרֶךְ שֶׁמַּכְרִיזִין בַּחֹל אֶלָּא גּוֹבִין בְּצִנְעָה וְנוֹתְנִין לְתוֹךְ חֵיקָן, וּמְחַלְּקִין לְכָל שְׁכוּנָה וּשְׁכוּנָה בִּפְנֵי עַצְמָהּ.
אַף עַל פִּי שֶׁאֵין מַגְבִּיהִין תְּרוּמָה וּמַעַשְׂרוֹת בְּיוֹם טוֹב אִם הָיוּ לוֹ תְּרוּמוֹת וּמַעַשְׂרוֹת שֶׁהִגְבִּיהָן מֵאֶמֶשׁ הֲרֵי זֶה מוֹלִיכָן לַכֹּהֵן בְּיוֹם טוֹב. וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר חַלָּה וּזְרוֹעַ וּלְחָיַיִם וְקֵיבָה שֶׁמּוֹלִיכָן לַכֹּהֵן בְּיוֹם טוֹב. וְגַּבָּאֵי צְדָקָה גּוֹבִין מִן הַחֲצֵרוֹת בְּיוֹם טוֹב. וְלֹא יִהְיוּ מַכְרִיזִין כְּדֶרֶךְ שֶׁמַּכְרִיזִין בְּחֹל. אֶלָּא גּוֹבִין בְּצִנְעָה וְנוֹתְנִין לְתוֹךְ חֵיקָן וּמְחַלְּקִין לְכׇל שְׁכוּנָה וּשְׁכוּנָה בִּפְנֵי עַצְמָהּ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק כה]

אף על פי שאין מגביהין וכו׳ – איסור ההגבהה מפורש פרק כ״ג מהלכות שבת והיתר ההולכה בשהופרשו מאמש פרק קמא דיום טוב (ביצה י״ב:) ברייתא כסברת ר׳ יוסי שב״ה מתירין ונפסקה הלכה בגמ׳ כן:
ואין צריך לומר וכו׳ – פי׳ אין צריך לומר המתנות שהרי אפילו להפרישן לכתחלה מותר לפי שאינן אסורות לזרים ואינן טובלות קודם הפרשה וזה פשוט וכן מבואר בגמרא דין ההפרשה אפילו בבהמה שנשחטה אמש ודין ההולכה ג״כ מבואר שם:
גבאי צדקה וכו׳ – ירושלמי וברייתא במס׳ דמאי:
ואין צריך לומר וכו׳ – מ״ש ה״ה ז״ל לפי שאינן אסורות לזרים ואינן טובלות קודם הפרשה אע״ג דרבינו כתב ואין צ״ל חלה וזרוע וכו׳ וטעמו זה של ה״ה ז״ל לא שייך אלא דוקא אמתנות אבל חלה אסור להפרישה. מ״ה ה״ה לא כתב אלא דאין צ״ל המתנות אבל בחלה לא איירי ומ״ש שייך לשון ואין צ״ל בחלה דמותר להפרישה כשהעיסה נילושה ביו״ט משא״כ בתרומה שאסור להפרישה כלל:
אע״פ שאין מגביהין וכו׳. שם דף י״ב ועיין בפ״ג דין ח׳ ובפכ״ג דהלכות שבת דין ט׳ וי״ד.
ואין צ״ל וכו׳. כתב הרב המגיד פי׳ אצ״ל המתנות שהרי אפילו להפרישן לכתחילה מותר לפי שאינן אסורות לזרים ואינן טובלות קודם הפרשה וכו׳ ע״כ. משמע מדבריו דלא קאי אלא אזרוע לחיים וקיבה שנקראים מתנות דאילו חלה אינה נקראת בשם זה וכדתנן התם חלה ומתנות וכו׳ ופי׳ רש״י מתנות הזרוע והלחיים והקיבה ע״כ. והוא מוכרח שהרי כתב עוד שאינן אסורות לזרים ואילו חלה תנן בסוף פ״ק דחלה החלה והתרומה חייבים עליהם מיתה וחומש ואסורים לזרים וכו׳. ובפ״ט דהלכות ביכורים דין כ׳ וכו׳ פסק רבינו דמותר הכהן להאכיל הזרוע לחיים וקיבה לזרים וא״כ קשה דמה טעם נתן הרה״מ לחלה אם לא שנאמר דלא הוה גריס הרה״מ חלה כאן דבאמת כבר ביארו רבינו בפ״ג דין ח׳ עיי״ש. או שנאמר דהרה״מ לא הוצרך לפרש אואין צריך לומר שכתב רבינו לענין החלה דכבר הוא מבואר כנ״ל בפ״ג. והוצרך לפרש להמתנות שעדין לא הוזכרו בדברי רבינו כלל ודו״ק.
גבאי צדקה וכו׳. בירושלמי וברייתא במסכת דמאי פ״ג עיי״ש.
אע״פ שאין כו׳ ה״ז מוליכן לכהן – עיין בתוספות ביצה די״ב ד״ה אין מוליכין שכתבו וז״ל לאו דוקא מוליכין דה״ה אם בא הכהן לביתו כו׳ וכן משמע מהירושלמי דדמאי מי שקרא שם לתרומת מעשר של דמאי לא יטלם בשבת כו׳ עד מה שמתירין ב״ה היינו דוקא בשרגילין לאכול אצלו כו׳ ע״ש להר״ש ז״ל בפ״ד דדמאי משנה ד׳ שכתב וז״ל דהך סתמא דדמאי כב״ש דאמרי אין מוליכין חלה ומתנות לכהן אבל בלמודין לאכול שרי ומיהו לאחרים ולר״י דאמרי התם דמודו ב״ה בתרומה דאין מוליכין משום שהוא זכאי בהרמתן אתיא אפילו כב״ה עכ״ד יע״ש והנראה דס״ל דמ״ש בירושלמי והוא ילפינן מההיא היינו לומר דכי היכי דשרינן בשבת בלמודים לאכול אצלו דבאים ואוכלים שם ה״נ בי״ט למאן דס״ל דאין מוליכין חלה ומתנות לב״ש או תרומה לב״ה ואם כן לדידן דקיי״ל כר״י דלב״ה מוליכין את התרומה לכהן ע״כ דלא קיי״ל כההיא מתני׳ דלא שרי אלא בלמודים לאכול אצלו וזה נראה דעת הרא״ש שכתב סתם דמוליכין את התרומה בי״ט ולא כתב דהיינו דוקא בשרגילים לאכול אצלו אך דעת התוספות ז״ל לפרש מ״ש בירושלמי הוא ילפינן מההיא אליבא דהלכתא דקיי״ל כר׳ יוסי ואליבא דב״ה דמתירין להוליך את התרומה ביום טוב וס״ל לירושלמי דמה שמתירין ב״ה היינו דוקא בשרגילים לאכול אצלו וכ״כ בפסקי תוס׳ ועיין בהרב ח״ה ובפ׳ מע״ח ויש לתמוה על רבינו שבפ׳ כ״ג מה׳ שבת דין ו׳ פסק כמתני׳ דפ״ד דדמאי כו׳ והשתא אי ס״ל כדעת הר״ש לא הי״ל לפסוק כמתני׳ דדמאי ואי ס״ל כדעת התוספות הו״ל לפרש כאן דדוקא בשרגילים לאכול אצלו הוא דשרי והנה כפי מה שכתב הרב יש״ש סי׳ ל״ז היה מקום ליישב דבריו שכתב וז״ל דאף על גב דב״ה ס״ל מוליכין את התרומה אפילו לביתו של כהן מ״מ היכא דאין מוליכין כגון ר״ה או כרמלית מפסקת אסור ליתן לכהן שיאכל בביתו של ישראל מטעמא דב״ש ויסברו העולם שהוא תרם אותן ביום טוב דב״ה לא פליגי אב״ש אלא אאין מוליכין דב״ש אין מתירין משום טירחא או משום גזירה דאין מגביהין וב״ה שרו אבל לענין שאסור ליתנן לכהן לאכול בביתו אלא אם כן למודים אצלו בזה השוו ב״ש וב״ה עכ״ד יע״ש ואם כן איכא למימר דס״ל לרבינו דמ״ש בירושלמי דהוא ילפינן מההיא היינו לומר דכי היכי דבשבת אסור ליתן לכהן בביתו אלא אם כן בלמודים אצלו הכי נמי ביום טוב אע״ג דשרו ב״ה הולכה אבל ליתנם לביתו אסור ואם כן מ״ש רבינו בה׳ שבת מי שקרא שם לתרומה כו׳ לא יטלם בשבת היינו דוקא ליטלם כדי ליתנם לכהן בביתו אבל להוליכם לביתו של כהן ה״נ דשרי וסמך אמ״ש בהלכות יום טוב אלא שאין דבריו מובנים דכיון דשרו ב״ה הולכה כ״ש ליתנם בביתו ואם משום טעמא דיסברו העולם שמא תרם אותם ביום טוב הכי נמי יש לחוש בהולכה לביתו של כהן דיסברו העולם שתרם בי״ט ומוליכין לכהן וכבר תמה עליו הרב ט״ז סימן תק״ו סק״א יע״ש וצ״ע כעת:
אע״פ שאין מגביהין וכו׳. עיין במ״מ ובלח״מ יש ט״ס וצ״ל אבל חלה אסורה לזרים וטובלת קודם הפרשה אי נמי דה״ק דחלה אסור להפרישה מעיסה שנילושה מערב יו״ט משא״כ מתנות שאפילו נשחטו מאמש מותר להפרישן ביו״ט והיינו טעמא דלדברי ר׳ יוסי לא נחלקו בית שמאי ובית הלל על המתנות וכו׳ אלא על התרומה וכו׳ ולא הזכיר דין החלה אם לא נחלקו בה כמו במתנות או נחלקו כמו בתרומה משום דמלתא דפסיקא נקיט ובחלה יש חילוק דבנילושה ביו״ט לא נחלקו ובנילושה מעיו״ט נחלקו מיהו רבנו שפיר כתב לשון וא״צ לומר בחלה כמ״ש הלח״מ. אמנם נ״ל דמ״ש הרב המגיד לפי שאינן אסורים וכו׳ אין זה נתינת טעם ללשון וא״צ לומר כמו שהבין הלח״מ אלא המשך דברי הרב המגיד שמתחלה כתב דא״צ לומר המתנות שהרי מותר להפרישן ולהכי לא הזכיר בלשונו חלה שדין היתר הפרשת חלה מעיסה שנילושה ביו״ט מבואר פ״ג מהל׳ יו״ט ה״ח אלא דין הפרשת מתנות שלא נזכר בביאור הוצרך הרה״מ לבאר. אך דהוקשה ליה למה לא ביאר רבנו היתר הפרשת המתנות אפילו בנשחטו מאמש וליישב זה מסיים לפי שאינן אסורות לזרים וכו׳ פירוש דלעיל פכ״ג מהל׳ שבת הי״ד כתב רבנו אין מגביהין תרומות ומעשרות משום שני טעמים דהוא דומה למקדיש ועוד מפני שהוא כמתקן בשבת ושני הטעמים לא שייכי במתנות שאינן אסורות לזרים ולא הוה כמקדיש ואינם טובלים וכו׳ דלא הוה כמתקן וזהו מה שסיים וזה פשוט פי׳ ולא הוצרך רבנו לבארו. ועיין פכ״ג מהל׳ שבת ה״ח בלח״מ ובמ״ש שם דביו״ט לא שייך מפני שהוא כמתקן ומשו״ה כתב רבנו כמתקן בשבת לאפוקי ביו״ט כדרכו וכאשר העירותי על זה בכמה מקומות הילכך ביו״ט לא שייך אלא טעם מפני שהוא כמקדיש שהרי מותר לתקן אוכלין לצורך אוכל נפש הילכך כיון דמותר ללוש עיסה ביו״ט דמתקלקלת אם נילושה מערב יו״ט הילכך מותר להפריש חלה מעיסה שנילושה ביו״ט דהו״ל כמקדיש חגיגתו ביו״ט דשרי.
תנן פ״ד דדמאי מי שקרא שם לתרומת מעשר של דמאי ולמעשר עני של ודאי לא יטלם בשבת ואם היה כהן או עני למודים אצלו יבאו ויאכלו ובלבד שיודיעם ובירושלמי כיני מתניתין לא נתנום בשבת דתנינן תמן בית שמאי אומרים אין מוליכין חלה ומתנות לכהן ביו״ט בין שהורמו מאמש בין שהורמו מהיום ובית הלל מתירין הדא ילפא מן ההיא וההיא ילפא מן הדא הדא ילפא מן ההיא הוא יו״ט הוא שבת וההיא ילפא מן הדא בלמודין אבל בשאין למודין לא סלק על בר נש למיכל פיתתא בביתא דחבריה ע״כ. (עי׳ מיימוני פכ״ג מהל׳ שבת הט״ז) והר״ש פ״ד דדמאי נדחק בפשט המשנה למה נקיט תרומת מעשר של דמאי ולא נקיט תרומה או תרומת מעשר של ודאי ולמ״ש לרבותא נקיט דלא מבעי של ודאי שאינו זכאי בהרמתן בשבת אלא אפילו של דמאי דזכאי בהרמתן בין השמשות דתנן ספק חשכה מעשרין את הדמאי אפ״ה אינו זכאי בנתינתן ונקיט נמי מעשר עני לרבותא דאע״ג דלא דמי למקדיש שהרי מותר לזרים אפ״ה כיון דמעשר עני טובל חשיב כמתקן ואינו זכאי בהרמתו הילכך אינו זכאי בנתינתו והיינו דקאמר עלה בירושלמי הדא ילפא מן ההיא על דרך ילמוד סתום מן המפורש אנו למדים מתניתין דדמאי מן מתניתין דביצה דבנתינה קמיירי. ומתני׳ דביצה ילפינן ממתני׳ דדמאי דבלמודים איירי ועיין בתוס׳ ד״ה אין מוליכין וכו׳ שנראה שהיה להם גירסא אחרת. ורבנו נראה דלא סמך על הירושלמי ומחלק בין שבת ליו״ט דביו״ט מותר להוליך אפילו ודאי ובשבת אסור להוליך אפילו דמאי והטעם דאע״ג דנדחית סתמא דמסכת ביצה מהלכתא וקיי״ל כר׳ יוסי דברייתא אין לדחות סתמא דדמאי מהלכתא וצריך לחלק בין שבת ליו״ט והירושלמי שהשוה שבת ליו״ט היינו אליבא דר׳ יהודה בעל סתמא דביצה אבל לדידן דקיי״ל כר׳ יוסי יש לקיים סתמא דדמאי ולחלק בין שבת ליו״ט.
גבאי צדקה. בתוספתא פ״ג דדמאי גבאי קופה אין גובין ומכריזין ביו״ט כדרך שגובין ומכריזין בחול אבל גובין בצנעה בתוך חיקן ומחלקין על כל שכונה ושכונה פי׳ דמחלקין לכל שכונה בפני עצמה שלא בפרסום אלא בצנעה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

ע״ש ואצ״ל. עי׳ בהה״מ ור״ל שהרי הם נכרים ומפורשים ועומדים וכמ״ש רבינו ז״ל בהל׳ בכורים ועי׳ במנחות ד׳ ח׳ ע״א גבי בזיכים דמברר בריר ועי׳ תוס׳ ב״ב ד׳ קכ״ג ע״ב גבי מתנות שלא הורמו ע״ש:
אע״פ שאין מגביהין וכו׳ – משנה ביצה ה,ב: כל שחייבין עליו משום שבות ומשום רשות ומשום מצוה בשבת חייבין עליו ביום טוב... ואלו הם משום מצוה... ולא מגביהין תרומה ומעשרות. כל אלו ביום טוב אמרו, ואין צריך לומר בשבת...
פיהמ״ש שם: ...ואמרו ולא מגביהין תרומות ומעשרות, ואפילו ליתנם לכהן בו ביום, ובזה דבר, ולא דבר בהפרשתם ביום טוב לתנם לאחר יום טוב...
ביארתי הלכה זו בהלכות שבת כג,ט ושם כג,יד .
אם היו לו... הרי זה מוליכן וכו׳ – משנה ביצה א,ו: בית שמאי אומרין, אין מוליכין חלה ומתנות לכהן ביום טוב, בין שהורמו מאמש בין שהורמו מהיום; ובית הלל מתירין. אמרו בית שמאי לבית הלל, גזרה שוה, חלה ומתנות מתנה לכהן, ותרומה מתנה לכהן, כשם שאין מוליכין את התרומה כך לא יוליכו את המתנות. אמרו להם בית הלל, לא, אם אמרתם בתרומה שאינו זכאי בהרמתה, תאמרו במתנות שהוא זכאי בהרמתם?
פיהמ״ש שם: מתנות, הן הזרוע והלחיים והקבה. ויתבאר לך שמכלל הדברים האסורים ביום טוב אין מגביהין תרומות ומעשרות. וזה שאמר במשנה זו שבית שמאי ובית הלל חלוקין בהולכת חלה ומתנות ומודים שאין מוליכין תרומה, אינו נכון, אלא כולם מודים שמוליכין חלה ומתנות, וחלוקים בתרומה. בית הלל אומרים, חלה ומתנות מתנה לכהן ותרומה מתנה לכהן, כשם שמוליכין את המתנות כך מוליכין את התרומה. אמרו להם בית שמאי, לא, אם אמרתם במתנות שזכאי בהרמתם תאמרו בתרומה שאינו זכאי בהרמה. זהו נוסח מחלוקתם.
גמרא שם יב,ב: דתניא: אמר ר׳ יהודה, לא נחלקו... אמר רבי יוסי, לא נחלקו בית שמאי ובית הלל על המתנות שמוליכין (אפילו הורמו מאמש מותר להוליכן בפני עצמן כל שכן אותן שהורמו היום), לא נחלקו אלא על התרומה, שבית שמאי אומרים, אין מוליכין; ובית הלל אומרים, מוליכין. וכך היו בית הלל דנין: חלה ומתנות מתנה לכהן, ותרומה מתנה לכהן. כשם שמוליכין את המתנות – כך מוליכין את התרומה. אמרו להם בית שמאי, לא, אם אמרתם במתנות שזכאי בהרמתן, תאמרו בתרומה שאין זכאי בהרמתה? אחרים אומרים, לא נחלקו... אמר רב יהודה אמר שמואל, הלכה כרבי יוסי. רב טובי בריה דרב נחמיה הוה ליה גרבא דחמרא דתרומה. אתא לקמיה דרב יוסף, אמר ליה, מהו לאמטויי לכהן האידנא? אמר ליה, הכי אמר רב יהודה אמר שמואל, הלכה כרבי יוסי.
אוצר הגאונים יום טוב (התשובות סי׳ כב; עמ׳ 13):
...וששאלת הלכה [כר׳ יהודה] או כר׳ יוסי או כאחרים? כך ראינו שאילו לא היתה פסוקה כך היינו אומרים שכיון שאין חלוקין במתניתין וחלוקין בבראיתא הלך אחר בית הלל דמתניתין, כי דקא אמרינן סתם מתניתין ומחלוקת דבריתא הלכה כסתם מתניתין, ועכשיו שפסוקה הלכה – כר׳ יוסי עבדינן...
וגבאי צדקה וכו׳ – ירושלמי דמאי ג,א: גבאי צדקה ביום טוב לא יהו מכריזין כדרך שמכריזין בחול אבל גובין בצינעה ונותנין לתוך חיקו ומחלקין לכל שכונה ושכונה בפני עצמה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנהמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחיד פשוטההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144